|
|
|
|
|
|
פורום הפרעות אכילה - שאלות נפוצות
שאלות נפוצות פורום הפרעות אכילה עוסק ב: הפרעות אכילה, הפרעות אכילה טיפול, הפרעות אכילה אנורקסיה, בולמיה, הפרעות אכילה בילדים, אכילה כפייתית, אנורקסיה נרבוזה,בולימיה ועוד.
|
המידע באתר אינו מהווה תחליף להתייעצות עם גורם מקצועי
והינו בהתאם ל תנאי השימוש
|
|
שאלות נפוצות
| | | | | | 1. | איך ניתן לקבל טיפול במהלך השירות הצבאי? | | | | | היות וחיילים במהלך שירותם הסדיר מקבלים את המענה הרפואי הכולל שלהם מהמערכת הצבאית ולא מקופות החולים, האפשרויות העומדות בפני חייל או חיילת הן שתיים: לפנות דרך רופא היחידה לקב"ן (קצין בריאות הנפש), לשתף אותו בבעיה, ולהתחיל תהליך טיפולי דרך מערכת בריאות הנפש בצבא, או לפנות לטיפול פרטי באזרחות.
יש כמה מיתוסים שרצוי להפריך סביב נושא זה: קודם כל, בניגוד לדעה רווחת, פניה לקב"ן בנושא זה לא גוררת באופן אוטומטי הורדת פרופיל ושינוי שיבוץ. במיוחד כאשר החייל/ת מפגינים מוטיבציה להישאר בתפקידם ולהתמודד עם הבעיה בעזרת קבלת מענה טיפולי, רוב הסיכויים שייעשה מאמץ להיענות לבקשתם. יש אמנם רישום של הפנייה במערכת בריאות הנפש, אך זו אינה עוברת הלאה למערכות אחרות, וחלים עליה כללים של סודיות רפואית.
דעה שגויה נפוצה אחרת היא שבמידה ופונים לטיפול פרטי זה חייב להיעשות ללא ידיעת הצבא. דבר זה אינו נכון, ובהחלט ניתן לשתף את מערכת בריאות הנפש בצבא בקבלת טיפול פרטי. למעשה, שיתוף כזה עדיף לכל הגורמים: גם למערכת הצבאית, שיכולה להיעזר בגורם הטיפולי באזרחות על מנת להיות "עם יד על הדופק", וגם לחייל/ת, משום ששיתוף כזה מאפשר שיתוף פעולה ועבודה יעילה יותר של הגורמים הטיפוליים, לצד גמישות והתחשבות בצרכים של המטופל באופן תואם. | | | | | חזרה למעלה | | | | 2. | האם אני סובל/ת מהפרעת אכילה? | | | | | לאבחון של הפרעת אכילה יש קריטריונים מסוימים, הכוללים משקל גוף (במקרה של אנורקסיה), התנהגויות מסוימות כגון הקאה (במקרה של בולמיה), תפיסות לגבי הגוף וחשיבה טורדנית סביב אכילה ומשקל. לא ניתן לקבל אבחנה מדויקת דרך האינטרנט, לשם כך יש לפנות לגורם מקצועי כמו פסיכיאטר, פסיכולוג או רופא משפחה שיוכל לערוך ראיון ובדיקה מקיפה פנים אל פנים. יחד עם זאת, חשוב לזכור שבדרך כלל עצם האבחנה פחות משמעותי - מה שחשוב זה לקבל עזרה וטיפול מתאימים, בלי קשר ל"כותרת" שניתנת לבעיה. אם ההתנהלות הרגשית, המחשבתית וההתנהגותית סביב אכילה, משקל, מראה ודימוי גוף מתחילה להיות מוגזמת ופוגעת בתפקוד ובבריאות הפיזית ו/או הנפשית, חשוב לפנות לגורם מקצועי כדי לקבל עזרה בהתמודדות עם הבעיה. | | | | | חזרה למעלה | | | |
| | | | 3. | איך ואיפה ניתן לקבל עזרה? | | | | | במידה ומדובר בפניה הראשונה לטיפול, מומלץ להתחיל מהתייעצות עם רופא המשפחה. כיום בכל קופות החולים קיימים צוותים ייעודיים לטיפול בהפרעות אכילה, הכוללים תזונאיות, פסיכולוגים ואנשי מקצוע נוספים, וניתן לקבל הפניה לצוותים אלו מרופא המשפחה.
במידה והבעיה מתרחשת במהלך השירות הצבאי, יש לפנות לרופא היחידה ולקבל ממנו הפניה לגורמי בריאות הנפש בצה"ל.
ניתן לקבל כמובן טיפול פרטי אצל אנשי מקצוע מומחים בתחום, הן במסגרת קליניקות פרטיות והן במסגרת מכונים המטפלים בהפרעות אכילה. עלות של טיפולים אלו גבוהה יותר, אך הם מאפשרים בדרך כלל התאמה אישית גבוהה ומענה מקצועי איכותי.
במקרים חמורים, ניתן לפנות למסגרות האשפוז. קיימות מחלקות המטפלות בהפרעות אכילה בתנאי אשפוז או מרפאה במספר בתי חולים בארץ, כולל שיבא, אסף הרופא, סורוקה, רמב"ם, זיו, והדסה עין כרם. לעיתים יש רשימת המתנה במחלקות אלו, הנובעות מיכולתם לקלוט מספר מוגבל של מטופלים בכל עת.
במידה ויש צורך באשפוז דחוף, כולל אשפוז בכפייה, ניתן להתאשפז במחלקות פסיכיאטריות הרגילות. במחלקות אלו לא ניתן טיפול ייעודי להפרעת אכילה, והטיפול בהן מתמקד בשמירה על מצב בריאותי תקין.
חשוב לציין כי מתחת לגיל 18 לא ניתן לקבל טיפול ללא ידיעה והסכמה של ההורים או האפוטרופוסים החוקיים.
| | | | | חזרה למעלה | | | | 4. | האם ניתן לקבל טיפול באופן דיסקרטי? | | | | | התשובה לשאלה הזו תלויה בכמה גורמים. קודם כל, בגיל המטופל: מתחת לגיל 18, לא ניתן לקבל טיפול ללא ידיעה והסכמה של ההורים (משום שלמטפלים אסור לקבל לטיפול קטין ללא הסכמת ההורים). אף שלבני נוער רבים יש קושי וחשש לשתף את ההורים, גם בלי קשר לחוק (וגם מעבר לגיל 18) הניסיון מלמד שלהורים יש תפקיד חשוב מאד בתמיכה ובליווי של תהליך החלמה, ומומלץ לשתף ולהיעזר בהם.
גורם אחר הוא המסגרת הטיפולית: בכל הטיפולים נשמרת סודיות רפואית, אך במערכות גדולות וציבוריות יש למספר רב יותר של אנשי מקצוע נגישות לחומר, בייחוד בהשוואה לטיפול פרטי. זה לא בהכרח דבר רע, ויש לכך יתרונות וחסרונות.
באופן כללי כדאי לזכור שדיסקרטיות וסודיות רפואית הן דבר חשוב ואבן יסוד בכל טיפול, אך גם שהפרעת אכילה מאופיינת לרוב במידה כזו או אחרת של הסתרה וטשטוש. חשוב לבדוק היטב מה עוד מאחורי שאלות הדיסקרטיות: האם חשש מציאותי ורצון לגיטימי לפרטיות ושמירה על גבולות, או חלק מאותם דפוסי הסתרה וטשטוש המהווים חלק מהבעיה. | | | | | חזרה למעלה |
|
|
|