בריאות, רפואה
מאמרים | פורומים | קהילות | רופאים  
  חיפוש במאמרים  
הריון ולידהדיאטה, תזונהתרופות, ויטמיניםעיניים, משקפייםניתוחים פלסטייםרפואה משלימהקוסמטיקה, איפורעיצוב שיערפסיכולוגיהאורטופדיה
 
מין, יחסים, זוגיותכושר גופנירפואת שינייםרפואת ילדיםלב, כלי דםעזרה ראשונהמחלות, טיפוליםגיל הזהבחוק משפט, ביטוחמתכוני בריאות
 בריאות ראשי»פורומים»פורומים רפואת נשים»פורום שרירנים ברחם - מיומה
הוסף למועדפים 
פורומים רפואיים
 

פורום שרירנים ברחם - מיומה עמוד 2

מנהלי פורום שרירנים ברחם - מיומה:
פרופ' יונה תדיר
לפרטים נוספים
ד''ר רועי משיח
לפרטים נוספים
 
פנינה
21:19 29.12.14
שלום רב,
אני בת 49 עם מיומה משנת 2007 גודלה היה 27 וכיום 69 כאשר גדלה בשבעה החודשים האחרונים מאוד,אני עם מירנה כבר 6 שנים אשר הותקנה בגלל דימומים קשים במחזור
מפאת גילי הרופאה ממליצה על כריתת רחם,אני מעט חוששת לבצע הליך כזה.

האם טיפול אולטראסאונד ממוקד יכול להיות יעיל למיומה גדולה כל כך?

האם אין מנוס מניתוח?

ברצוני לציין כי אני עדיין מקבלת מחזור
והמיומה הינה בדופן האחורית של הרחם
 
פרופ' יונה תדיר  
22:23 29.12.14
הנושא המטריד העקרי בדבריך הוא קצב הגידול המהיר בתקופה האחרונה, וסביר להניח שהרופאה שלך מוטרדת מהסיבה מדוע גדל מהר? שהרי קצב גידול של מיומה, בעיקר בגילך, אינו מהיר בד״כ. ולכן, כל טיפול שמרני, בין אם אולטרהסאונד ממוקד, או מירנה, אינם נותנים מענה לסיבה מדוע גדל מהר. זאת, מאחר ובשני טיפולים אלה אין כל דגימת רקמה ואין כל מענה למה טיבו של השרירן.
אם היה מדובר בשרירן אשר זה גדלו, לאורך זמן רב, וללא שינוי משמעותי בגדלו, לא היה הכרח בניתוח, אלא אם כן היו תלונות של דימומים קשים.
ועוד שני פרטים אותם כדאי לדעת: א. מירנה מפחיתה דימומים אשר אינם על רקע של מיומה בד״כ. מירנה אף אינה מקטינה גודל של מיומה ועלולה אולי אפילו לעודד את צמיחתה. מיומה גדלה בעקבות גירוי הורמונלי, ומירנה מוסיפה גירוי הורמונלי.
ב. הטיפול באולטרהסאונד ממוקד שנוי במחלוקת בין המומחים, ולא בגלל גודל המיומה שלך, אשר עקרונית יכול להיות מטופל (מוקטין במידת מה) בדרך זו. השאלה אם את מתאימה לטיפול זה מוגדרת ע״י בדיקה מקדימה של MRI, אך אין בכך עדיין כדי לשנות את המחלוקת בין המומחים באשר לטיפול זה, ובכל מקרה, כאמור לעיל, אינו נותן מענה לטיבו של הגידול (השרירן).
לסיכום: לא ברור מדוע את חוששת מהטיפול הניתוחי ואיך חוששת מאי הידיעה מה טיבו של השרירן.
פרופ׳ יונה תדיר
שלום רב, אני בהריון תאומים בשבוע 27 , לפני מספר שבועות התחלתי להרגיש גוש קשה ליד הטבור , ובאולטרסאונד ראו משהו בגודל של 1 סמ,,האם יכול להיות שזה שרירן . מבחינת התחושה זה משהו קשה שטיפה כואב כאשר לוחצים עליו
 
פרופ' יונה תדיר  
17:35 26.12.14
בדיקת אולטרהסאונד אינה מסתיימת בהגדרה ״משהו״. יש הגדרות מיקום וצורה המאפשרות אבחנה בין מספר אפשרויות. אין באפשרותי להתייחס לשאלתך באופן שיהווה תשובה רפואית ראויה.
פרופ. תדיר.
 
מאיה
14:26 08.12.14
אני בת 44
ללא מחזור שנה וחצי.
יש לי שרירנים ברחם מזה כ-5 שנים.
בבדיקת אולטרה סאונד האחרונה צוין שיש לי שרירן בגודל 44*39 מ"מ סב סרוזי פונדוס . שרירן זה קיים מספר שנים.
שרירן נוסף 15*15 תוך דופני קיר אחורי והמרקם שלו מסוייד.
מה זה שרירן מסויד והאם הוא אמור להדאיג יותר משרירן רגיל?
 
פרופ' יונה תדיר  
16:37 08.12.14
אין שום סיבה לדאגה. שרירן אשר מצוי זמן רב , ובדרך כלל
ללא גדילה משמעותית, עובר תהליכי הצטברות סידן.
שלא כמו בכלי דם שם זה עלול להיות מסוכן, כאן אין לזה חשיבות רבה.
כדאי להמשיך מעקב כל 6-12 חודש ולהחליט בהתאם. בשלב זה
אין הצדקה לנתח.
פרופ. תדיר.
שלום רב.
אני בהריון בשבוע 21. עם שרירן על גבעול מחוץ לרחם. בגודל דל 12.5 ס״מ
לאחר כאבי בטן חזקים מאוד התפנתי למיון ושם נצפה התנזלות של השרירן.

קיבלתי זריקת ולטרן וכעבור 12 שעות הכאבים חלפו.

כרגע אין כאבים מהשרירן.

שאלתי- מה המשמעות של התנזלות השרירן? האם לאחר הולטרן זה מפסיק את ההתנזלות? האם הכאבים יחזרו?
האם ההתנזלות אומרת בעצם שזהו סופו של השרירן?

אשמח לתשובתכם
 
פרופ' יונה תדיר  
09:13 04.12.14
שרירן עובר בהריון שינויים מסוגים שונים. הוא גדל במהירות ועובר לעיתים תהליכי נמק עקב חוסר אספקת דם הנדרשת לאור גידולו המהיר (יחסית למצבו הטרום הריוני). תהליך זה מלווה בכאבים, והטיפול שקיבלת אינו משפיע על השרירן, ועם אותם תהליכים, אלא רק פועל כנגד הכאבים. משל למה הדבר דומה? אם היה לך כאבי ראש מסיבה זו או אחרת, וקובלת כאבי ראש, הראש (לשמחתנו) נשאר, ולצערנו, במקרים רבים, הכאב חוזר לאחר מכן. משמע... השרירן אינו נעלם, ואף סביר להניח שימשיך לגדול, וכאבים עלולים לחזור.
פרופ׳ יונה תדיר
שלום רב,

לפני כשנה התגלה אצלי שרירן ברחם בגודל של כסנטימטר מכל כיוון בבדיקה שיגרתית (היסטרוסקופיה אבחנתית). מדובר בשרירן תת רירי הבולט אל תוך חלל הרחם.
אני בת 34 ומעוניינת להיכנס להריון בקרוב.

הגניקולוג המאבחן אמר לי שעלי להסיר את השרירן בטרם אנסה להרות.
אני מבינה ששרירנים מסוג זה עלולים להשפיע על סיכויי הכניסה להריון אבל מכיוון שמדובר בהליך כירורגי (גם אם פשוט) שמחייב הרדמה כללית אני מהססת. מה גם, מדובר בשרירן קטן יחסית ובבדיקה שערכתי ממש לאחרונה נראה שהשרירן נשאר באותם ממדים.

האם יש הגיון לנסות בכל זאת להיכנס להריון באופן טבעי ללא התערבות כירורגית במצב זה? האם יש סיכויים טובים להשלים הריון תקין עם שרירן מסוג כזה, בהנחה שאצליח להרות בתוך חודשים ספורים?

אני מודה לכם מראש על תשומת הלב ועל תשובתכם,

נורית
 
פרופ' יונה תדיר  
01:50 03.12.14
שאלתך מייצגת התלבטות הגיונית ממקום של אי הכרת הפרטים. במידה והשרירן אכן בולט לחלל הרחם, וחלק משמעותי ממנו אכן בולט אל תוך החלל ומעוות את רירית הרחם, ואת זאת ניתן לראות הן בבדיקת אולטרהסאונד טובה והן בהיסטרוסקופיה אבחנתית, אזי יש הצדקה להסירו בהיסטרוסקופיה ניתוחית, ו... ״בידיים מיומנות״. מדובר בפעולה פשוטה יחסית אשר נועדה לשמור על הרחם בפני נזקים שהשרירן עלול לגרום. במידה וחלקו העקרי של השרירן הוא תוך דופני ואין עוות החלל, ניתן להמנע מניתוח ולעקוב בבדיקות אולטרהסאונד המתועדות היטב במכון מתאים. התערבות מוצדקת אם השרירן גדל ומעוות את הרירית. ההרדמה הקצרה אינה צריכה להוות שיקול.
פרופ. תדיר.
אני בת 39, לפני כשבועיים עברתי ניתוח לפרוסקופי לכריתת רחם.
אציין שכשבוע לאחר הניתוח התגלה זיהום בנרתיק שבעקבותיו אושפזתי למספר ימים לקבלת אנטיביוטיקה ושוחררתי אתמול. עדיין ממשיכה לקחת אנטיביוטיקה.

היום במהלך מקלחת, בעת לחיצה על השד גיליתי שיוצאת הפרשה לבנה-שקופה מהפטמה.
שאלתי היא האם זה יכול להיות קשור לניתוח שעברתי? האם לפנות לבדיקה בבית החולים שבו עברתי את הניתוח או שזה לא קשור לעניין?
זה יכול לקרות לעיתים. אין מה להבהל בשלש זה. יש להמתין מספר ימים ואם זה נמשך יש לפנות לרופא ולבצע בדיקת שד, ו/או גם בדיקת רמת הורמון הפרולקטין.
פרופ. תדיר
 
אלה
22:15 30.11.14
שלום
אני צריכה את עצתך בנושא המיומה.
אני בהריון בגיל מבוגר, בתאומים. הריון ראשון ויקר.
יש לי מיומה שהיתה 6.5 סמ בתחילתו וכעת 8 סמ. סבסרוטית בדופן אחורי שמאלי תחתון. רופא אחד כתב פעם שהיא תוך דופנית אז אני לא יודעת... אבל הרוב כותבים סבסרוטית.

לפני ההריון היא כאבה. דווקא בשבועות האחרונים לא כאב לי ועכשיו שוב כואב.

כרגע בהריון חשוב רק בריאות העוברים ותקינות ההריון ושאלתי אליך - האם ייתכן שמיומה תפגע בהזרמת הדם לעוברים בשלבים האלה?
זו שאלה חשובה כי י ש פער בא. סאונד בין שני העוברים אמנם בטווח התקין אבל פער ויש כאבים כמו בעבר - ואני חוששת שצריך מדלל דם או משהו ולא "סתם" מעקב.

כרגע במילא אני בהמתנה לתור בהריון בסיכון רק עוד 3 שבועות וחושב לי להבין אם מה שהעליתי בכלל הגיוני או שבשלב הזה אין השפעה? ואיך בודקים את זה?

תודות!
 
פרופ' יונה תדיר  
23:20 30.11.14
שאלתך אכן מצדיקה מספר הבהרות:
א. אין סתירה בין כל תוצאות בדיקות האולטרהסאוד שאת מצטטת. סובסרוטי, משמעותו, שחלק מהשרירן בולט לכוון הדופן החיצוני של הרחם, אבל בכל מקרה, חלקו, מצוי בדופן הרחם, ומשעות הדבר תוך דופני/סובסרוטי. בשורה התחתונה של הגדרת המיקום משמעות הדברים שהשרירן פונה לחלק הרחם הפונה לכוון אברי הבטן ולא לכוון הדופן הפנימי של הרחם, הרירית. אין לך אפשרות בחירה, אבל אם הייתה, בהקשר של הריון, עדיף המיקום שיש לך.
ב. לגבי הכאבים: אכן, כאבים כגון אלה שאת מתארת אםיניים לשרירן בהריון. יש אמנם סוגים שונים של כאבים במהלך הריון וקשה להבחין בין מקור כאב זה או אחר, אבל רופא/ה מיומן/ת יכולים להבחין, הגם שהטיפול לא יהיה הרבה שונה.
ג. לא ניתן לאמר בוודאות אם יש קשר בין הבדלי גודל העוברים לשרירנים. כללית זה נראה לי ללא קשר לשרירנים.
ד. מדללי דם אינם הטיפול למצבים כגון אלה והשימוש בהם, במהלך הריון בר סיכון, צריך להיות ע״י שיקול דעת של מומחה/ית בהריון בר סיכון, וללא קשר לשרירנים.
ה. העובדה שהשרירן גדל בהריון אינה מפתיעה. זה בדיוק מה שקורה לשרירנים בהריון בעקבות שפע אספקת דם לרחם, ורמות הורמונים גבוהות. נכון להיות כאמור במעקב הריוני, טוב ולהערך נכון לקראת ההמשך והלידה.
ו. לסיכום: ברשותך, תיקון קל לשאלתך. מה שחשוב עכשיו זה לא בעיקר העוברים אלא בעיקר האימא שלהם. בלי אמא בריאה אין ילדים בריאים, ועוד, שרירנים אינם גורמים לפגיעה בעוברים כל עוד נערכים נכון גם לקראת לידה המתאימה גם למצב השרירנים וגם למצב העוברים.
בהצלחה. פרופ׳ יונה תדיר
 
מורן
15:13 26.10.14
שלום,

בת 32, בריאה, ללא ילדים, בתהליך טיפולי פוריות.
לפני כשנתיים במהלך בירורי פוריות נמצאה מיומה אינטרמוראלית בקיר אחורי בגודל של כ 3 ס"מ, נאמר לי כי מיומה שכזו אינה אמורה להפריע לכניסה להריון ועלי להמשיך במסלול פוריות רגיל. לאחר שלוש שאיבות וארבע החזרות עם מורפולגיה תקינה של עוברים, הסטרוסקופיה אבחנתית ללא ממצא חריג, נשלחתי לאולטרסאונד תלת מימדי טרום יעוץ בנוגע להסרת המיומה במיומקטומי (הרופא המטפל שלי אמר שלטעמו זו הדרך הנכונה ביותר להסרת השרירן, במידה ואכן יוחלט כי יש להסירו).
תוצאות אולטרסאונד תלת מימדי:
מיקום המיומה: קיר תחתון.
עומק: סובמוקוזית.
מימדים: 50X45X45.
אופי: הומוגני.
עוד נכתב: המיומה נובעת מהקיר האחורי ונמצאת ב 50% בחלל ומעוות אותו קדימה. כל החלל בחלק האחורי מורכב מהמיומה.

אני קצת מבולבלת, האם המיומה שינתה הגדרתה? או שישנו שילוב של אינטרמורלי וסוב מוקוזי (לפי מה שקראתי אלו שתי סוגים שונים של מיומות..).
מצד אחד הרופא שביצע את האולטרסאונד אמר שהמיומה לא נחשבת גדולה, מצד שני נכתב כי היא תופסת 50% מהחלל. היחס בעייתי?
האם מצב המיומה יכול להסביר כשלונות בכניסה להריון?
הרופא שביצע את האולטרסאונד הציע היסטרוסקופיה ניתוחית בה יוציאו חלק מהמיומה כך שתתפוס חלק קטן יותר בחלל ואמר שזה עשוי להיות הפתרון (ולא הסרתה בפתיחת בטן).
כמובן שאפנה ליעוץ מסודר אצל רופא, אבל עכשיו אני קצת מבולבלת לאיזה רופא עלי לפנות, האם לרופא המתמחה בפתיחת בטן או לרופא המתמחה בהסטרוסקופיה ניתוחית?
 
פרופ' יונה תדיר  
16:44 26.10.14
אני יכול להבין מדוע את ״מבולבלת״ אף כי אין בחומר שסיכמת יפה כל סתירה וכל סיבה ל... ״בילבול״. אוכל להסביר רק על קצה המזלג, כי הסבר מלא יחייב כתיבת 3 עמודים.
1. כל מיומה סובסרוזית (תת רירת הרחם) יש לה מרכיב תוך דופני, אינטרה-מורלי. וכל מיומה כזו אכן מעוותת את חלל הרחם.
2. מיומה במיקום כזה יכולה לפגוע בהשרשת העובר ברחם.
3. גישה היסטרוסקופית נכונה למיומה סוב מוקוית (תת רירית) אבל במיקום זה הדבר עלול להיות בעייתי בגלל הכניסה דרך חלל ורירית הרחם וזה מחייב מיומנות רבה.
לעיתים, כניסה דרך דופן הרחם עדיפה למניעת פגיעה ברירית הרחם. צריך יותר מידע כדי להתלבט בשאלה ״עדינה״ זו.
בהצלחה,
פרופ׳ יונה תדיר
 
פרופ' יונה תדיר  
16:54 26.10.14
בטעות נכתב בתשובתי ... כל מיומה סובסרוזית (תת רירת הרחם) והכוונה ש... כל מיומה סובמוקוזית. סובסרוזית הכוונה לצד הרחם הפונה לחלל הבטן. סוב סרוזית ... פונה לצד רירית הרחם. למען הסר ספק, לשתיהן יש מרכיב תוך דופני ... אינטרהמורלי.
פרופ׳ תדיר
 
מורן
09:43 27.10.14
אשמח לשמוע איזה מידע נוסף נדרש להתלבטות על מנת שאדאג להגיע עם פרטים אלו ליעוץ.
 
פרופ' יונה תדיר  
10:33 27.10.14
נראה לי ששאלותיך המנוסחות היטב ומבטאות לא רק את ההתלבטות אלא גם את מה שנראה לך כסתירות, ובפועל אין סופרות אלא משלימות זו את זו, יחד עם ראשי הפרקים של מענה שקיבלת, די בהן כדי להשלים את התמונה בייעוץ לקראת קבלת החלטה מושכלת ולא מתוך אי הבנה או מבוכה.
בהצלחה,
פרופ׳ יונה תדיר
 
מורן
10:41 27.11.14
שלום פרופסור,

לאחר התייעצות עם פרופסור מומחה בתחום האנדוסקופיה הומלץ להסיר את השרירן בלפרוסקופיה.
הפרופסור שלל היסטרוסקופיה ניתוחית ואמר שלא ניתן לנתח שרירן בשיטה זו כאשר הוא גדול יותר מגודל הרחם כולו.
חשבתי שמיקום השרירן לא מאפשר ניתוח בגישה זו כך שמאוד הופתעתי לשמוע את המלצתו. אשמח לשמוע האם לדעתך רופא מיומן אכן יכול להשתמש בשיטה זו במקרה שכזה (נתונים על השרירן בהודעתי המקורית).
בנוסף, קראתי לגבי אזהרות/הגבלות חדשות של ה FDA לגבי השיטה הלפרוסקופית. האם השיטה נחשבת לבטוחה? הפרופסור אמר שהשיטה עדיפה על פתיחת בטן שכן ניתוח בפתיחת בטן עשוי לגרום להדבקויות ומשך ההחלמה הוא ארוך הרבה יותר.

תודה.
 
פרופ' יונה תדיר  
16:19 27.11.14
אני מייחס חשיבות רבה לאינטרנט כמקור מידע זמין לציבור, אבל הדוגמא שלך ממחישה עד כמה זה מסוכן ומשרת לרעה את המטרה, במקרים בהם הפרשנויות שנעשות שטחיות ושגוײַות. את קוראת חלקי מידע ממקורות שונים ומנסה לייצר תמונה כאילו היה מדובר בהרכבת תמונת פאזל או דמות מאבני לגו. ברפואה, לצערי או לשמחתי, זה קצת שונה. בנוסף, את מנסה לחפש סתירות בין הדברים, וכאשר אני קורא את תשובותי הקודמות, איני מוצא כל סתירה בין המלצות הרופאים.
בהכללה ייאמר: 1. אכן, צודק הרופא לגבי הגודל המקסימלי לכריתה היסטרוסקופית, אבל לא רק הגודל קובע אלא גם המיקום. ראי את תשובתי הראשונה. 2. משום מא את מתעקשת על גישה היסטרוסקופית, כי אולי היא פחות פולשנית? מה שאת אולי לא לוקחת בחשבון זה שכריתת שרירן בגודל כזה, בגישה זו, גם אם רק את חלקו הבולט לחלל הרחם, עלול להרוס לך חלק מרירית הרחם ולפגוע בפוריותך. האמנם, זה מה שאת מבקשת? 3. עניין המלצות ה FDA בנושא הלפרוסקופיה, שוב, אינן רלוונטיות לעניינך. לא מדובר בלפרוסקופיה בהמלצות אלה, אלא בשימוש במכשיר מסויים.... (מורסילטור, שאגב, אני הייתי הראשון בעולם לפתח ולתאר אותו לפני שנים רבות)... במהלך ניתוח לפרוסקופי, מחשש פיזור תאי גידול, אם הוא ממאיר.
השאלה שצריכה להטריד אותך היא רק אחת: כיצד להוציא את המיומה (מיומקטומיה) ולשמר ככל שניתן על שלמות הרחם. ותשאירי לרופא להחליט באיזה מכשירים עליו להשתמש. לפרוסקופיה היא גישה מצויינת, אבל לעיתים עדיף בכלל ניתוח בבטן פתוחה, כדי לשמר את הפוריות. הדבר תלוי (כפי שכבר הסברתי) בגודל, במיקום, ובמיומנות הרופא/ה. אני ממליץ לך פשוט... לתת אמון ברופא שלך, מבלי שאני יודע במי מדובר, כי לפחות כל מה שתיארת עד כה, תואם לחלוטין את דעותי והסברי.
בהצלחה, פרופ. יונה תדיר
 
מורן
17:20 27.11.14
אני מבינה מדוע משתמע כי אני מנסה ללקט פיסות מידע ממקורות שונים אך באמת שאיני מנסה לקבל החלטות על סמך האינטרנט ובהחלט מודעת לחשיבות שבבחינה מדוייקת של כלל הנתונים. המטרה בקריאה של חומרים באינטרנט מבחינתי ואני מניחה שמבחינת אנשים נוספים היא להבין טוב יותר את התהליכים והבעיה במונחים פשוטים ולנסות לאחר הבנה להגיע להחלטות הטובות ביותר עבורי.
בהחלט הבנתי את ההסבר והשלילה של גישה היסטרוסקופית ולדעתי לא הסברתי את עצמי בבהירות בשאלתי לגבי "האם לדעתך רופא מיומן אכן יכול להשתמש בשיטה זו במקרה שכזה", כוונתי הייתה לשיטה הלפרוסקופית ולא לשיטה ההיסטרוסקופית כך שאין התעקשות מבחינתי על הסטרוסקופיה.
תודה על הסברך לגבי המלצות ה FDA, בהחלט ברור יותר עכשיו.
 
פרופ' יונה תדיר  
17:48 27.11.14
תודה. שמח אם סייעתי להבנתך.
בהצלחה. פרופ׳ תדיר
 
רחל
20:28 25.11.14
בת 39 ללא ילדים.צריכה לעבור ניתוח לכריתת השרירן . בזמן האחרון מחזור התארך והדימום הפך למאוד כהה כמעט שחור רק ביומיים אחרונים של המחזור. עשיתי משטח צוואר הרחם שנה שעברה והיה תקין. האם יש סיבה לדאגה?
 
פרופ' יונה תדיר  
21:09 25.11.14
צר לי, אין בשאלתך אפילו קצה קצהו של חוט המאפשר התייחסות לשאלתך. הלא כן?
האם אישה לאחר פתיחת בטן או לפרסקופיה יכולה ללדת רק בניתוח קיסרי?
האם זה אומר שכל הלידות היא צריכה לעבור בקיסרי בלבד? והאם יש הגבלה במס לידות שניתן ללדת בקיסרי? תודה מראש
 
פרופ' יונה תדיר  
20:59 10.11.14
אין שום קשר בין סוג פתיחת דופן הבטן לבין ניתוח קיסרי. מה שחשוב זה סוג פתיחת דופן הרחם ולא סוג פתיחת הבטן. מדובר בשני דברים שונים לחלוטין. ואשר לסוג פתיחת הרחם? זה כמובן פועל יוצר של הסיבה לניתוח, שרירנים (מיומות)? מיקומם? עומק חדירתם? וכיוב׳.
פרופ׳ יונה תדיר
 
דינה
21:17 10.11.14
יש לי שרירן קדמי וניתוח עתידי הוא הסרת שרירן בפתיחת הבטן. הבנתי שאחרי ניתוח כזה כל לידה צריכה להתבצע בניתוח קיסרי בלבד. מה שענית סותר את מה שנאמר עי מומחה. האם בלפרוסקופיה הדין של לידה הוא גם קיסרי? ומשום מה לא מבצעים כרגע לפרוסופיה בבתי חולים. האם ידוע ע זה ?
 
פרופ' יונה תדיר  
22:24 10.11.14
שום דבר אינו סותר, ואת מתמקדת בדבר הלא חשוב, והוא צלקת הבטן. עבורך, ואין זה מפתיע כאשר לא מודעים לאנטומיה, צלקת היא צלקת, ולא כן הוא !!! מה שחשוב זה מיקום השרירן בעומק שכבות הרחם, גודל השרירן, ועומק החדירה הנדרשת כדי להוציאו מדופן הרחם. אין כל סיבה מדוע שלא יבצעו לפרוסקופיה בבתי החולים, היום, אתמול או מחר. לפרוסקופיה הוא ניתוח אשר לא כל מנתח גינקולוגי מיומן בו ויתכן שבבית החולים בו את אמורה לעבור ניתוח המומחה ללפרוסקופיה אינו זמין, או שלפרוסקופיה אינה מתאימה לסוג הניתוח וסוג מיקום (או גודל המיומה) שלך. לא ניתן לתת תשובות מלאות למידע חלקי. בכל מקרה, אין כל סתירה בין תשובתי לבין מה שאת מצטטת !!!
פרופ׳ יונה תדיר
 
דינה
19:44 11.11.14
האם אחרי לפרוסקופיה להסרת שרירן כל לידה תהיה בניתוח קיסרי?
 
פרופ' יונה תדיר  
20:46 11.11.14
לצערי, נראה כי אינך מבינה את תשובותי הקודמות. לפרוסקופיה משמעותה ניתוח דרך נקב קטן בדופן הרחם. אין לזה שום קשר לסוג הניתוח שנעשב ברחם, ולכן אין כל קשר בינו לבין ניתוח קיסרי בעתיד. כדאי שתקראי את תשובותי הקודמות כדי להבין במה דברים אמורים.
פרופ׳ תדיר
שלום
אני בת 46 אמא לשניים . יש לי שרירן בדופן האחורית של הרחם שגודלו כ 9 ס"מ.
אתמול קיבלתי בעיטה חזקה בבטן ישר ברחם (שנמצא בגודל של חודש חמישי) מהבן שלי בעת משחק. מאז יש לי כאבים שחלקם דמו לכאבי מחזור, בעיקר כשאני מתאמצת אבל גם בעת שכיבה על הצד. האם יש סיכון לדיימום פנימי כתוצאה ממכה כזו?
האם יש צורך להבדק על יי רופא? או שכמו כל מכה מן הסתם הכאב יחלוף בתור שעות או ימים.
מצבי הזכיר לי את הצורך בניתוח והוצאת הרחם =: הומלץ לי להוציאו יחד עם הרחם מתוך הטענה שניתוח להסרת רחם הוא עם פחות סיכונים להידבקויות וסיבוכים בהמשך, מאשר הוצאת השרירן בלבד.
רציתי לדעת מה על כך?
בנוסף:
רופא אחד המליץ על ניתוח שמרני עם פתיחת בטן בהרדמה מלאה והרופא השני אמר שהוא עושה זאת בהרדמה מקומית הדומה להרדמה אפידורלית ונעשה בהכרה מלאה, לטענתו בלי כאבים כלל.
חשוב לי לעבור את הניתוח בלי כאבים מצד אחד ומצד שני הבנתי ממנו שברגע שההרדמה היא לא מלאה יורד הסיכון שבניתוח בצורה דרסטית - וזה בהחלט מרגיע אותי מעט.

האם ניתן לעבור את הניתוח בהדמה לא מלאה וללא סבל?

תודה ררבה
שיר
 
פרופ' יונה תדיר  
07:16 03.11.14
אכן, כאשר קראתי את חלקה הראשון של שאלתך הדבר הראשון שעלה במוחי זה ... מדוע אינה עוברת ניתוח. מקובל ונכון לבצע ניתוח זה בהרדמה כללית. אין מה לחשוש ממה שאת מגדירה ״כסבל״.
בהצלחה. פרופ. יונה תדיר
 
שיר
00:22 05.11.14
תודה על תשובתך
אשמח לדעת מדוע ניתוח להוצאת החם בהרדמה מלאה הוא מומלץ יותר ?
יש לי רופא רציני מאוד שבאופן חד משמעי ממליץ על הרדמה חלקית אז אני מבולבלת.
כמו כן רציתי לשאול האם מומלץ להסיר גם את צוואר הרחם ואת השחלות בניתוח כזה?

תודה
שיר
 
פרופ' יונה תדיר  
06:53 05.11.14
אין חשיבות יתרה לסוג ההרדמה והדבר בהחלט אפשרי גם בהרדמה אפידורלית. אין קשר בין ההרדמה לבין ״רצינות הרופא״. אם חשוב לך מסיבה כלשהי הרדמה זו או אחרת, זה חסר חשיבות באשר לניתוח עצמו.
ולשאלותיך האחרות. אין סיבה להוציא את השחלות אם הן נראות תקינות במהלך הניתוח. לגבי הוצאת צואר הרחם, גם זו שאלה טכנית. יש רופאים הנובגים להוציא ויש הנוהגים להשאיר. לעניות דעתי הגישה היותר מקובלת היא להוציא מאחר ואין לצואר הרחם כל משמעות אנטומית או פיזיולוגית, וגם לא קשר ליחסי מין. קבלתי את המלצות הרופא שלך.
פרופ. תדיר
 
נעמי
09:41 26.10.14
שלום רב
בת 45 לפני החזרת עוברים מוקפאים מתרומת ביצית

אורך הרחם 80 מ"מ
רוחב הרחם 60 מ"
מרקם תקין

2 מיומות קטנות 1 סנטימטר קיר קדמי
2 סנטימטר קיר אחורי
ללא לחץ על הרירית

האם זה יכול להפריע להריון?

תודה רבה
 
ד''ר רועי משיח  
09:45 26.10.14
שלום רב,
מקובל לחשוב שמיומנות שאינן לוחצות את רירית הרחם לא מפריעות להריון, אם כי, נהוג לשקול הסרתם במקרה של מספר החזרות של עוברים יפים ללא הריון , בהעדר סיבה אחרת
בהצלחה
 כשנה וחצי עברתי ניתוח כריתת 3 פוליפים ושרירן 1 מהרחם. והיום בבדיקה התבשרתי שהפוליפים והשרירן חזרו. אני מצרפת את סיכום הבדיקה. שאלתי היא:
 1. למה הם חוזרים ואם אפשר למנוע את חזרתם
 2. האם ניתן לטפל בפוליפים ושרירן בדרך הטבעית או כל פעם צריך לכרות אותם.
 
פרופ' יונה תדיר  
06:57 20.10.14
אכן, יש נטיה להישנות, אך לצורך מענה מפורט יותר... שכחת לציין את גילך, וזה מהותי בכל מקרה, ודאי בתאור זה.
פרופ׳ יונה תדיר
 
פרופ' יונה תדיר  
13:14 20.10.14
מדובר בשתי תופעות שונות על אך המצאותן באותו רחם. שרירני רחם (מיומות) מקורן בשריר הרחם והרכבן תאי שריר ורקמת חיבור, ואילו פוליפים מקורם ברירית הרחם. מנגנון ההוצרות שונה והטיפול שונה. תופעת ההישנות של שרירנים שכיחה יותר בנשים צעירות (25-35) אף כי ההישנות מתרחשת גם בגילים מבוגרים יותר. לא ניתן למנוע הווצרות וכדאי לדעת גם מה היתה תוצאה הבדיקה הפתולוגית של החומר שהוצא מהרחם בעבר. ניתן אולי לעכב גידול במסגרת ברור הורמונלי. בכל מקרה עליך להוועץ ברופא/ה.
פרופ׳ יונה תדיר
היסטרוסקופיה אבחנתית בלבד נעשית ללא הרדמה.
לפני שנה וחצי עשיתי היסטרוסקופיה טיפולית ושוב אני צריכה לעשות את זה. הטם חייבים הרדמה כללית?
אין קשר בין מה שעשית בעבר לבין סוג ההרדמה. היסטרוסקופיה ניתוחית מתבצעת בהרדמה עקב הכאבים המלווים טיפול זה.
פרופ׳ תדיר
שלום!
אני בת 33 + 2 ויש לי שרירן אינטרמורלי בגודל של 5 ס"מ, רירית 13 מ"מ.
יש לי דימומים כבדים ביותר כל חודש במחזור וכאבים בביוץ ובכלל אי-נוחות מסויימת בבטן התחתונה. אני מתכננת הריון נוסף וחשוב לי להסיר את המיומה לפני כן.
קראתי על היסטרוסקופיה ניתוחית שלא מבוצעת בהרדמה. ההליך קצר וללא כאבים .
האם שיטה זו יכולה להתאים למיומה כמו שלי? ואם כן, למי עליי לפנות, מי הכי מומלץ ומיומן בתחום? קראתי שחשוב מאוד מיומנות, נסיון ודייקנות.
אשמח לתשובה מהירה,
תודה, אודליה.
 
פרופ' יונה תדיר  
21:16 19.10.14
סוג הניתוח אינו חלק מתכנית ״כבקשתך״, ותשכחי ממה ששמעת, או ממי ששמעת, כי הסיכוי שזה רלוונטי לענייך אינו קרוב ל -0- אלא ממש -0- . אמת הדבר כי חשובה מיומנות רבה בסוג זה של ניתוח, אבל גם זה עדיין לא רלוונטי. מה שחשוב זה מיקום המיומה, ואם אכן מדובר במיומה אינטרהמורלית (כלומר, תוך דפנית) אזי הסיכוי שזו הגישה המתאימה קלוש עוד יותר. יש לבצע בדיקת אולטרהסאוד בהגדרת מקסימלית למיקום ואם יש עדיין ספק על מידת החדירה לכוון רירית הרחם ניתן להשלים את המידע בהיסטרוסקופיה אבחנתית, אבל גם זה, רק אם יש ספק. במרבית המקרים בדיקת אולטרהסאונד איכותית עשויה להבהיר את שאלת הכוון.
בהצלחה. פרופ׳ יונה תדיר.
ת 38 עם מיומה 7.4 המיומה די פעילה ותוך 4 חודשים גדלה מ6.5 ל 7.4.מתכוונת להביא ילדים בשנה הקרובה או שנה הבאה. אין לי תופעות לוואי למעט הבטן 12-14 שבועות. המיומה נמצאת מקדימה.ואני בדילמה מה לעשות. יש לי במשפחה היסטוריה מגוונת של סרטן - לבלב, מוח, שד, קיבה - סבא,אמא, סבתא, דוד - כולם מצד אמא. אני מאוד חוששת מההשלכות של הניתוח מצד שני גם אם אני לא אעשה - יהיו השלכות. קיבלתי 2 חוות דעת לבצע ניתוח...יחד עם זאת קראתי על נשים שלא עושות ניתוח עם שרירין הרבה יותר גדול והכל בסדר...ממש בדילמה
 
פרופ' יונה תדיר  
20:39 19.10.14
לעניות דעתי, רק סיבה אחת יש להיותך בדילמה. חוסר הרצון לעשות את מה שצריך, תוך תקווה ש... יהיה בסדר. ההיסטוריה המשפחתית של גידולים סרטניים למיניהם חשובה, אך ספק מה מידת הרלוונטיות שלה לבעייתך. גם אם קצב גידול השרירנים (מיומות) שלך איטי יותר, כוונתך להמתין עם ההריון אינה מותירה מקום לספק. עליך לעבור ניתוח להסרת השרירן (בין אם הוא יחיד או גודל הרחם מורכב ממספר שרירנים). בהריון שרירנים גדלים מהר מאד ובגודל בו מדובר עכשיו נכון יהיה אם תבצעי ניתוח. את חוששת מפגיעה ברחם כתוצאה מהניתוח אך מתעלת מהנזק הוודאי שנגרם לרחם מנוכחות השרירין ומגידולו.
פרופ. יונה תדיר
 
איילת
15:15 13.10.14
שלום רב,
אני בת 29 (תיכף 30) בריאה ונמצאת בזוגיות קבועה מזה 4 שנים. היום ביקרתי אצל רופאת הנשים לבדיקה שגרתית לאחר כשנה וחצי מהביקור הקודם. בתחילה ביצעה בדיקת פאפ ובהמשך אולטראסאונד בו היא גילתה שרירן בגודל 2 ס"מ. הרופאה אמרה לי שאין מה לטפל רק להיות במעקב בעוד חצי שנה.

יש לציין שאני נוטלת גלולות יסמין כמעט 4 שנים ובזמן האחרון התחלתי להרגיש כאבי ראש בכל פעם לקראת סוף המחזור. העלתי את הבעיה לרופאה והיא הציעה לי מספר אופציות בהן לעבור לגלולות יאז או לגלולות אחרות או להמשיך לקחת יסמין רק באופן רצוף ולעשות הפסקה של שבוע כל שלוש חפיסות. בחרתי באופציה אחרונה.
באופן כללי הרופאה יעצה לי לחשוב על להפסיק עם הגלולות ולהרות אם אני מעוניינת בכך...

לצערי הייתי קצת מופתעת במרפאה ולא השכלתי לשאול שאלות נוספות כדי להבין איפה בדיוק נמצא השרירן, האם הוא יכול לגרום לי לבעיות בכניסה להריון וכו'. רק כשחזרתי הביתה והתחלתי לקרוא פרטים על התופעה נלחצתי ועלו לי שאלות רבות:

האם יכול להיות שהשימוש בגלולות מלכתחילה גרם להתפתחות השרירן? האם כדאי לי להפסיק עם הגלולות כדי לעצור את התפתחות שלו? ואם אתחיל לקחת את הגלולות באופן רצוף כדי לא יחמיר את המצב?
האם בדיקת הפאפ יכולה להיות קשורה/להראות משהו שקשור לשרירן (הבנתי בינתיים שהדברים אינם קשורים)?
האם כדאי לי להתחיל לחשוב על כניסה להריון בהתחשב בגילוי הזה כמה שיותר מהר?

אודה מאוד אם תוכלו לשפוך לי אור בהתחשב באינפורמציה שסיפקתי ואם ניתן קצת להרגיע על הדרך זה יהיה נהדר...

תודה וחג שמח.
 
פרופ' יונה תדיר  
15:40 13.10.14
הרבה שאלות, חלקן אישיות וחלקן כלליות.
1. היכן נמצא השריר, ועד כמה זה נקשר לפוריותך? אכן, חשוב לדעת היכן נמצא השרירן ואת זה עדיף לבצע במכון אולטרהסאונד של הקוםה ולא אצל הרופא/ה. כדאי לבקש הפניה ולשמור את תוצאות הבדיקה (לא את התמונות, הו מיותרות) לצורך ידיעה עכשווית ומעקב עתידי. מדובר אכן בשרירו קטן עדיין, אבל הוא ידדל ומעקב זה חשוב לצורך החלטות למיניהן.
2. גלולות: שרירן גדל אכן בהשפעת הורמונים, אבל עד כמה הגלולות משפיעות על כך, זה שנוי במחלוקת. תוכלי להמשיך למספר חדשים תוך מעקב מסודר על השרירן, גדלו ומיקומו + סימפטומים כגון דימומים, כאבים. ובכל מקרה לא להמתין יותר מידי (שנים) עם ההריון.
בהצלחה, פרופ. יונה תדיר.
 
דינה
21:37 12.10.14
בת 39 ללא ילדים אבל רוצה בעתיד.נמצאה אצלי מיומה בגודל של 7 סמ הרחם בגודל 12-14 שבועות הריון.הוצעו לי אפשרויות רק של כריתת שרירן או של לפרוסקופיה. קראתי שיש גם צינתור ואולטרסאונד ממוקד. האם השיטה של צינתור מתימה לנשים ובמצב כמו שלי? מישהי עשתה אולטרסאונד ממוקד וזה מעלים לגמרי את השרירן?
 
פרופ' יונה תדיר  
22:58 12.10.14
ישנם דברים עליהם ניתן להסביר בערפול, בהעדר מידע מדוייק על מצבך, כלומר מיקום מדוייק של השרירן/ים, קצב גידולם, סימפטומים (כגון דימומים ו/או כאבים) וכיוב׳, ויש דברים עליהם ניתן לאמר דברים ברורים. יש אמנם טיפולים תחליפיים לניתוחים, בגישה זו או אחרת, אבל אין שום טיפול תחליפי (ואם אפשר במצבים מסויימים להמנע מניתוח אז כדאי אכן להמנע מניתוח) בו השרירן נעל, אלא רק בניתוח. לפיכך, שאלתך... ״מישהי עשתה אולטרסאונד ממוקד וזה מעלים לגמרי את השרירן?״... ממחישה את חוסר הבהירות בנושא. לא אולטרהסאונד ממוקד, לא צנתור עורקי השרירן, לא טיפול הורמונלי זה או אחר, ולא טיפול ברפואה משלימה... אף טיפול לא מעלים את השרירן/ים. ולשאלתך הממוקדת יותר: א. הטיפול באולטרהסאונד ממוקד שנוי במחלוקת בין המומחים. ב. הצינתור אינו מומלץ למי שעדיין לא ילדה עקב סכנת פגיעה בשחלות ו/או באספקת הדם לרחם. מעבר לכך לא ניתן להתייחס בשאלתך להתאמת טיפול כלשהו.
בהצלחה, פרופ׳ יונה תדיר
 
דינה
23:19 12.10.14
קודם כל תודה על התשובה. עוד מס שאלות ברשותך-האם יש סיכוי טוב לבצע לפרוסקופיה אם השרירן מקדימה בגודל 7.4 סם? וכמה זמן לאחר לפרוסקופיה או ניתוח להסרת גידול עם בטן פתוחה אסור להכנס להריון?תודה.זה הכל
 
פרופ' יונה תדיר  
23:33 12.10.14
במידה והשרירן מצוי בדופן הקדמי ונוטה לכוון חלל הבטן ולא אל תוך רירית הרחם (מה שמוגדר כסוב- סרוזי) אזי סביר להניח שניתן להוציאו בגישה לפרוסקופית. משך הזמן להמתנה עד הריון אינו תלוי בסוג פתיחת דופן הבטן (לפרוסקופית או בטן פתוחה), אלא בגודל ועומק הפתח בדופן הרחם שנדרש לעשות כדי להסירו ולשקם את דופן הרחם. זאת נית׳ן לאמר רק לאחר הניתוח. כללית ניתל לאמר שמותר לנסות להרות כ 4-6 חדשים לאחר ניתוח כזה, או כזה. בהצלחה,
פרופ׳ תדיר
 
מורן
09:31 02.10.14
שלום,
הרופא שלי המליץ לברר על טיפול באולטרסאונד ממוקד ואמר כי בבית חולים שיבא יש ניסיון טוב עם נשים בעלות מיומות המתכננות ילודה, אך מקריאותי באינטרנט אני מבינה שהטיפול אינו מיועד לנשים המעוניינות לשמר פוריות.
ברצוני לדעת באופן כללי האם ישנו שינוי בגישה לגבי אולטרסאונד ממוקד בנשים שמעוניינות לשמר את הפוריות שלהן.
תודה.
 
פרופ' יונה תדיר  
11:34 02.10.14
לא ניתן להשיב על שאלתך באשר לטיפול זה, או אחר, בהעדר כל מידע על מצבך (גיל, מיקום שרירנים, סימפטומים, תכניות ילודה, ועוד). מאחר ושאלתך כללית מאד גם תשובתי תהיה כללית. כלומר: הטיפול באולטרהסאונד ממוקד שנוי במחלוקת בין המומחים, בין אם בהקשר לתכניות ילודה ובין אם לאו. גם ההתאמה אליו, אם בכלל, מחייבת בירור מקדים הכולל בדיקת תהודה מגנטית (MRI) מקדימה. אולם כאמור, גם למי שיכולה לעבור את הטיפול, מיקומו של טיפול זה בין מגוון חלופות הטיפול לשרירני רחם (מיומות) שנוי במחלוקת.
בהצלחה,
פרופ׳ יונה תדיר
 
שני
10:16 23.09.14
בת 39, סובלת משרירני רחם הגורמים לי לדימומים חזקים בזמן המחזור וכאבי מחזור חזקים.
בייעוץ שקיבלתי הומלץ לי לבצע כריתת רחם, היות ואיני מתכננת הריון עכשיו או בעתיד.
יחד עם זאת, אני לא שלמה עם הרעיון של כריתת רחם וכן רוצה לשמור עליו. הבנתי שבמקרה שלי הדרך היחידה לשמור על הרחם היא בניתוח להוצאת השרירנים בלבד, בגישה שמרנית (פתיחת הבטן).
שאלתי היא באילו סיכונים הניתוח הנ"ל כרוך, מהי השכיחות של סיבוכים או השלכות גופניות גם לטווח הארוך של ניתוח מסוג זה?
 
פרופ' יונה תדיר  
11:40 23.09.14
אין שום אפשרות לתת מענה לשאלתך בהעדר מידע על מיקום השרירנים בשכבות הרחם? גודלם? קצב גידולם? ומצבך הבריאותי הכללי.
פרופ׳ יונה תדיר
 
נטע
17:06 24.09.14
מדובר בשלושה שרירנים אשר על פי הבדיקה האחרונה (מלפני כחצי שנה):
שרירן מס' 1: 37X40 מ"מ - מיקום: סבסירוזי, קיר קדמי.

שרירן 2: 45X69 מ"מ, תוך דופני, קיר אחורי.

שרירן 3: 37X37 מ"מ, סבסירוזי, קיר אחורי.

ממצאי הבדיקה כשנתיים לפני כן:
שרירן 1: 25X31 מ"מ
שרירן 2: 27X34 מ"מ
שרירן 3: 22X25 מ"מ.

מעבר לזה בריאה באופן כללי, למעט תת פעילות בלוטת התריס המטופלת באלטרוקסין.

כאמור חושבת על ניתוח שמרני לכריתת השרירנים והשאלה היא מה הסיכונים בניתוח מסוג זה והאם עשויות להיות לו גם השלכות בריאותיות לטווח הארוך?
 
פרופ' יונה תדיר  
17:20 24.09.14
האם מדובר בנטע או שני?
 
נטע
17:42 24.09.14
מצטערת ששכחתי להחליף שם.
 
פרופ' יונה תדיר  
17:52 24.09.14
אכן, כך חשבתי ולא במקרה שאלתי. נטע, (אם זו אותה נטע?) הפכה לעניות דעתי את השאלות באתר לתחליף להחלטה על טיפול. ציינתי זאת כבר בסבב השאלות והתשובות הקודם של נטע. ואם זו לא אותה נטע, אז סליחה על הטעות, ואבקש למקד שאלה חדשה. בברכת בריאות טובה ושנה טובה.
פרופ. תדיר.
שלום דר',

אני בת 27, מנסה להכנס להריון כבר שנתיים וחצי ,ללא הצלחה, ללא סיבה הנראית לעין.
במהלך אולטרסאונד לפני שנתיים התגלו לי שתי מיומות האחת 26 מ"מ והשניה 21 מ"מ בקיר הקדמי. כמובן שעקב הטיפולים ההורמונליים היום הם בגודל 51 מ"מ ו35 מ"מ.
51 מ"מ בקיר קדמי ומעליו סובסרוטי 36 מ"מ. עשיתי היסטרוסקופיה שיצאה תקינה, צילום רחם תקין, וUS תלת מימד שיצא תקין אך כתוב בו "בחתך קורנאלי חלל רחם ללא עיוות, רחם מפותל ודחוק בעקבות השרירנים" קושי בהדגמתEMJ".
מה הכוונה ברחם דחוק? לא הצלחתי להבין מהרופא...

מה ניתן לעשות במקרה כזה? אני אמורה להתחיל טיפולי IVF, החשש שלי הוא מהגדילה של השרירנים. האם ניתן להקטין אותם או לחילופין למנוע את גדילתם ע"י טיפול כלשהו? טיפול הומאופטי? או תזונה מיוחדת?

אודה מאוד על תשובה.
 
פרופ' יונה תדיר  
17:27 29.09.14
שאלתך מורכבת וספק אם מתאימה לפורום ציבורי. קשה לאמר על בסיס מידע זה עד כמה השרירנים מפריעים לך להרות. כמוכן ידוע שבנשים צעירות, בגילך, שרירנים גדלים מהר יחסית גם ללא טיפול הורמונלי מסוג זה שקבלת. נסיון הקטנה בתכשירים הורמונליים (שונים והפוכים בפעילותם) אפשרי, אך הוא מחייב דחיית הטיפול להרות וספק אם זה נכון במצבך. לשאלת התזונה יש הגיון: כדאי להוועץ בתזונאי/ת העוסק/ת .
בהצלחה, פרופ׳ יונה תדיר
+ הוספת הודעה
   1  2  3  4  5  6  7  8  9  ...  47  
 חיפוש בפורום זה
תגיות
שרירנים ברחם   מיומות   מיומה   מיומה ברחם   מיומה בהריון   מיומה והריון   מיומה רחם   שרירנים   גידולים שפירים   רחם שרירני   רחם
RSS RSS פורום שרירנים ברחם - מיומה