טובה שלום וברוכה הבאה לפורום!
תרפיית הטיפול בהפרעות עור כדוגמת אקנה נקבעת ע"פ הסימפטומים הקלינים הנראים בעור הפנים ודרגת חומרתם ומחייבת אבחנה מדוייקת לגבי תת סוג המחלה במיוחד כשמדובר במקרים של רוזצאה/אקנה רוזצאה.
אקנה רוזצאה הינה צורה מיוחדת של אקנה המאופיינת בפצעונים או פצעים מוגלתיים והמופיעה לרב בקרב נשים בהירות.
הפרוטוקול הטיפולי הרפואי במקרים של אקנה/אקנה רוזצאה זהה ברב המיקרים. ועל כן, לפני שאתייחס בפרטנות לשאלותייך, מס' הדגשים לגבי המחלה:
אקנה היא דלקת כרונית של בלוטות החלב וזקיקי השערות. הגורמים העיקריים המעורבים בהתהוות המחלה (Pathogenesis) הינם:
א.התקרנות לא תקינה של תאי העור (תאי דופן זקיק השערה), המובילה לסתימת פתח יציאת זקיק השערה(קומדון).
ב.אקטיבציה של פעילות בלוטת החלב, המושפעת מהורמוני המין (טסטוסטרון), וכתוצאה-
הפרשת יתר של בלוטת החלב.
ג.פרוליפרציה(שגשוג) או התרבות של חיידק בשם Propionibacterium acnes, חיידק אנארובי שאינו זקוק לחמצן למחייתו והנמצא בבבלוטת החלב כחלק מאוכלוסיית המיקרואורגניזמים הטיבעית הנמצאת בעור (Microflora).
החיידק גורם לפירוק החלב לחומצות שומן חופשיות וכתוצאה דלקת סביב זקיק השערה.
ד. דלקתיות ותגובתיות של מערכת החיסון.
התכשירים הרפואיים/ הקוסמטים הקיימים, הינם בעלי טווח פעילות כנגד אחד או יותר מהגורמים אשר ציינתי.
בהתייחס לשאלותייך, בנזואיל פרוקסיד (Benzoyl Peroxide), הינו מרכיב בסבונים וקרמים.
לחומר פעילות אנטיבקטריאלית המדכא את התרבות חיידק ה- P acnes.
החומר יכול לחדור לזקיק השערה ולקטול את החיידק ובכך יתרונו!
החומר קיים בתכשירים בריכוזים של 2.5%,5%,10%
שמוש ארוך טווח בתכשיר אינו יוצר עמידות של החיידק בשונה מסוגי אנטיביוטיקה!
אנשים בעלי עור רגיש במיוחד, ריכוז התחלתי מומלץ הינו 2.5%.
החומר מצריך מרשם רפואי.קיימים מס' תכשירי קוסמטיקה המכילים חומר זה ואשר ניתן לרכשם גם בקרב קוסמטיקאיות.
תופעות לוואי הידועות בריכוזים גבוהים: אדמימות, קילוף, תחושת בערה או צריבה.
יש להזהר ממגע התכשיר עם שיער שכן התכשיר יכול לגרום להלבנה.
שמות מסחריים במרשם רופא: קלירקס, Benzac
באשר לניאצינמיד(חומצה ניקוטינית/ויטמין B3). חומר מצויין בשימוש טופיקלי הידוע כמשפר פעילות מחסום ההגנה של העור (Barrier repair).
החומר מדכא את פעילותם של חלבונים(ציטוקינים) מחוללי דלקת.
בנוסף, משפיע על ייצור וסינתזה של צרמידים אשר הינם שומנים המהווים חלק משכבת ההגנה של העור והמגנים מפני אידוי מים מפנים העור לסביבה החיצונית.
וכמו כן, משפיע על ייצור חלבונים מסוג פילגרין, קרטין, אינבולוצרין המונעים אף הם אידוי של מים. כתוצאה, הטבה במצבי עור פתולוגים כדוגמת רוזצאה, אקנה, אטופיק דרמטיטיס
ומחלות דלקתיות נוספות
מריחה טופיקלית משמרת רמות של אינזימים מסוג( NADH,NADPH). אינזימים אלו אחראים לפעילות מטבולית של התאים. אציין כי פעילותם של אינזימים אלו פוחתת עם הגיל
ובמחקרים רבים שנערכו נמצא כי תאי עור אשר היו חשופים לניאצינמיד גילו פחות נזקים חימצוניים. החומר קיים בתכשירים רבים כדוגמת La Roche Posay- Rosaliac cream
ואו במוצרים הניתנים לרכישה בקרב קוסמטיקאיות כדוגמת חב' PCA.