התחיל אצל יצאניות, נגמר בתרופה

לפני כ-11 שנים נמצאה מוטציה גנטית בקרב יצאניות אפריקאיות שהצליחה לגרום לעמידות בפני נגיף האיידס. כיום, התרופה החדשה maraviroc מחקה את אותה המוטציה ומעניקה תקווה חדשה לחולי איידס רבים ברחבי העולם. האם התרופה תאושר לשיווק?
 מערכת BeOK
מאת מערכת BeOK
| 19/03/2007 |
צפיות: 2,933
ב-1996 אותרו 60 יצאניות בניירובי, קניה, שנחשפו לנגיף האיידס במשך 10 שנים, אך לא נדבקו בו, כתוצאה ממוטציה גנטית שמנעה מהנגיף להיכנס לתאי גופם. המוטציה חלה בגן המקודד לייצור קולטני CCR5, ולכן נגיף האיידס לא הצליח לחדר לתאי המטרה.

11 שנים מאוחר יותר, פיתחה יצרנית התרופות פייזר את maraviroc, תרופה המחקה מוטציה גנטית זו במטרה לחסום את כניסת נגיף האיידס לתא המטרה שלו.

מחקר שנערך לאחרונה השווה בין קבוצת חולים שקיבלו טיפול אנטי HIV אופטימלי סטנדרטי ותרופת פלצבו (תרופת דמה), לבין קבוצת חולים שקיבלו טיפול אנטי HIV אופטימלי סטנדרטי ו-maraviroc.

מממצאי המחקר עולה כי ההטבה שחלה בקבוצת החולים שטופלה בתרופה היתה גבוהה פי שניים בהשוואה לקבוצת החולים שנטלה פלצבו. בנוסף, בקרב קבוצת החולים שנטלה את התרופה, חלה עלייה משמעותית במספר תאי הדם הלבנים CD4.

לאור הממצאים, עלתה התרופה על המסלול לאישור מזורז לשיווק בארה"ב ובאירופה. ככל הנראה, בשלב הראשון תוצע התרופה maraviroc למטופלים שפתחו עמידות לקו הטיפול הראשון, בליווי בדיקה גנטית פשוטה האמורה לנבא אלו מהמטופלים יגיבו היטב לטיפול.

"מנהלי מרכזי המחקר המובילים בעולם מדווחים על הצלחה מרשימה בטיפול בתרופה, וחברת פייזר העולמית הצהירה על תכנית לשימוש מוקדם ומתן התרופה לחולים הזקוקים לה מאוד עוד בטרם אישורה.

אנו מקווים כי גם בישראל יוכלו החולים הזקוקים לאופציות טיפול חלופיות לקבל את התרופה בהקדם", אמר דר' גדעון הירש, מנכ"ל הוועד למלחמה באיידס.

* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר