לקראת הקיץ: כל מה שצריך לדעת על נזקי שמש

כל מה שלא ידעתם על נזקי השמש והדרכים להתגונן מפניהם
 מערכת BeOK
מאת מערכת BeOK
| 09/04/2025 |
צפיות: 3,739
דירוג: 5.0 מתוך 2 הצבעות
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע 5.0 מתוך 5
קרני השמש המלטפות הן אחת מהנאות הקיץ הגדולות, אך מאחורי החום הנעים מסתתרת סכנה שאנחנו לא תמיד מודעים להיקפה. מחקרים מצביעים על כך שחשיפה לשמש גורמת לנזקים מעבר לכוויות ולסרטן העור המוכרים. החל מהזדקנות מואצת של העור, דרך פגיעה במערכת החיסון ועד להשפעות על הראייה - ההשלכות של קרינה אולטרה-סגולה מרחיקות לכת. נזקי השמש הם מצטברים, ורובם מתרחשים בשקט, ללא סימנים מיידיים. בכתבה זו נסקור את הסכנות המוכרות פחות של חשיפה לשמש ואת הדרכים להתגונן מפניהן.

הנזק המצטבר: האפקט המאוחר של קרינת UV


קרינת UV אינה רק גורמת לכוויות שמש כואבות או לסרטן העור. מחקרים מראים שחשיפה מצטברת לאורך השנים פוגעת ב-DNA של תאי העור ויוצרת נזק גנטי שלא תמיד ניתן לתיקון. תהליך זה מתרחש גם בימים מעוננים וגם כאשר אנחנו לא מרגישים שזופים או שרופים. למעשה, כ-80% מנזקי השמש מתרחשים במהלך פעילויות יומיומיות שגרתיות ולא בזמן שיזוף מכוון.

כך למשל, נסיעה ברכב עם חלון פתוח, הליכה ברחוב או ישיבה ליד חלון במשרד - כל אלה חושפים אותנו לקרינה מזיקה. מחקרים הראו כי נהגים מפתחים יותר נגעים עוריים וקמטים בצד של הפנים הפונה לחלון בהשוואה לצד השני.

כיצד השמש פוגעת בעיניים ובמערכת החיסון?


בעוד שרובנו מודעים להשפעות השמש על העור, מעטים יודעים שהקרניים האולטרה-סגולות יכולות לפגוע גם בעיניים ובמערכת החיסון. חשיפה ממושכת לשמש ללא הגנת עיניים מתאימה עלולה להוביל לקטרקט, לניוון מקולרי הקשור לגיל (AMD) ולפטריגיום - צמיחה של רקמה על הקרנית. יתרה מכך, מחקרים מראים שחשיפה לקרינת UV מדכאת את פעילות מערכת החיסון, מה שעלול להפחית את יכולת הגוף להתמודד עם זיהומים ומחלות. הדיכוי החיסוני הזה חמור במיוחד בקרב אנשים שכבר סובלים ממערכת חיסון מוחלשת. חשיפה לקרינת UVB מורידה את מספר תאי מערכת החיסון בעור האחראים על זיהוי וסילוק פתוגנים.

הסכנות הנסתרות


אנחנו רגילים לחשוב על הגנה מהשמש בים או בבריכה, אך ישנם מקומות רבים בהם החשיפה לשמש מסוכנת במיוחד ואיננו מודעים לכך. למשל, קרני השמש חזקות יותר בגבהים - על כל 300 מטר בגובה, עוצמת הקרינה האולטרה-סגולה עולה ב-4%. כך, טיול בהרים או נסיעה במטוס (בו החלונות מאפשרים חדירת קרני UVA) חושפים אותנו לקרינה חזקה יותר.

גם משטחים מחזירי אור כמו שלג, חול לבן, זכוכית וכסף מגבירים את עוצמת הקרינה בעד 85%. כמו כן, שעות מוקדמות ומאוחרות שנחשבות ל"בטוחות" יותר אינן בהכרח כאלה - קרני UVA חודרות את האטמוספירה גם בשעות אלו ואף דרך עננים וחלונות. מחקרים הראו שנהיגה למשך שעה ביום שווה לחשיפה של 25 יום של שיזוף ממוקד בכל שנה.

הפרדוקס של ויטמין D: איזון בין סיכון לתועלת


אחד האתגרים הגדולים בנושא החשיפה לשמש הוא מציאת האיזון הנכון. מצד אחד, קרני השמש מסוכנות; מצד שני, הן חיוניות לייצור ויטמין D בגוף - ויטמין חיוני לבריאות העצמות, המערכת החיסונית ובריאות הלב. מחקרים מצביעים על כך שחוסר בוויטמין D קשור לסיכון מוגבר למחלות כרוניות רבות, דיכאון ואף סרטן מסוימים. כיצד מאזנים? ההמלצות המקובלות כוללות חשיפה מבוקרת של 10-15 דקות, 3 פעמים בשבוע, לחלקי גוף כמו הפנים והידיים, בשעות שבהן קרני השמש פחות חזקות (לפני 10 בבוקר או אחרי 4 אחה"צ).

במקרים של סיכון מוגבר לסרטן עור או חוסר אפשרות להיחשף, ניתן לשקול תוספי ויטמין D בהתייעצות עם רופא. ההמלצות צריכות להיות מותאמות אישית בהתאם לגיל, סוג העור והמיקום הגיאוגרפי.

המדריך המקוצר להגנה אפקטיבית מפני נזקי השמש


להגנה מיטבית מפני נזקי השמש, יש לשלב מספר אמצעים: מריחת קרם הגנה עם SPF 30 ומעלה מדי שעתיים, לבישת בגדים כהים וצפופים עם הגנת UPF מובנית, חבישת כובע רחב שוליים, הרכבת משקפי שמש עם הגנתUV 400, הימנעות מחשיפה בשעות השיא (10:00-16:00) והקפדה על שהייה בצל כשאפשר.

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר