סכנה בגינה: כך תגנו על ילדיכם מצמחים רעילים

מדריך לזיהוי מהיר של צמחים מסוכנים ופעולות חירום במקרה של חשיפה או בליעה
 מערכת BeOK
מאת מערכת BeOK
| 15/05/2025 |
צפיות: 3,112
דירוג: 5.0 מתוך 1 הצבעות
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע 5.0 מתוך 5
הטבע מעניק לנו יופי ושלווה, אך טומן בחובו גם סכנות בלתי צפויות. צמחים רעילים רבים צומחים בסביבת המגורים שלנו, בגינות, בפארקים ולעיתים אף בתוך הבית. ילדים סקרנים מטבעם עלולים לגעת, למשוך או אף לטעום מצמחים אלה ללא הבנת הסכנה. מאמר זה יסייע לכם להכיר את הצמחים הרעילים הנפוצים בארץ, לזהות סימנים לחשיפה ולדעת כיצד להגיב במהירות במקרה הצורך.

צמחים רעילים נפוצים בישראל


הרדוף הנחלים - צמח נפוץ בגינות ציבוריות ופרטיות בעל פרחים ורודים יפים. כל חלקי הצמח רעילים, במיוחד השרף הלבן הנוזל מהגבעול. מגע עם השרף עלול לגרום לגירוי בעור, ובליעה יכולה לגרום להרעלה חמורה הכוללת הפרעות בקצב הלב, בחילות, הקאות ואף מוות במקרים קיצוניים.

לנטנה - שיח נוי נפוץ ביותר בגינות ישראליות, המתאפיין בפרחים קטנים וצבעוניים (צהוב, כתום, אדום או ורוד) הגדלים באשכולות. הפירות שחורים ומבריקים ומושכים את תשומת לב הילדים, והם נחשבים לחלק הרעיל ביותר. בליעתם עלולה לגרום לבחילות, הקאות, שלשולים, כאבי בטן, וכן ישנוניות ואף הפרעות בנשימה במקרים חמורים. מספיקה אכילה של 20-30 פירות לגרימת הרעלה משמעותית אצל ילדים.

דפנה - שיח תבליני שעליו משמשים בבישול. למרות שימושו הקולינרי, העלים רעילים כאשר נאכלים בכמות גדולה. הפירות (גרגרים שחורים) רעילים במיוחד ועלולים לגרום לבחילות, הקאות, שלשולים וכאבי בטן.

ויסטריה – צמח מטפס יפהפה בעל אשכולות פריחה סגולים. הזרעים והתרמילים הם החלקים הרעילים ביותר. בליעתם עלולה לגרום לכאבי בטן חמורים, בחילות, הקאות, שלשולים ובמקרים נדירים אף לדיכוי מערכת העצבים.

סימנים וסימפטומים של הרעלת צמחים


סימנים במגע עם העור - גירוי מקומי, אדמומיות, פריחה, גרד וצריבה הם הסימנים הנפוצים למגע עם צמח רעיל. לעיתים תופיע נפיחות באזור המגע. במקרים חמורים יותר עלולות להופיע שלפוחיות ואף כוויות כימיות. שימו לב במיוחד לאזורים חשופים כמו ידיים, רגליים ופנים.

סימנים לאחר בליעה - התסמינים יכולים להופיע תוך דקות או שעות לאחר הבליעה ותלויים בסוג הצמח וכמות הרעל. צריבה או כאב בפה ובגרון, קשיי בליעה, בחילות, הקאות, שלשולים, כאבי בטן וסחרחורות הם סימנים נפוצים. במקרים חמורים יתכנו גם קשיי נשימה, הזיות, פרכוסים, הפרעות בקצב הלב ואף איבוד הכרה.

סימנים לדאגה מיידית - ישנם מספר סימפטומים המחייבים פנייה מיידית לעזרה רפואית: קשיי נשימה, צפצופים בנשימה או תחושת חנק, נפיחות משמעותית בפנים או בלשון, פרכוסים, דופק לא סדיר, בלבול או ישנוניות קיצונית, אובדן הכרה או רפיון שרירים משמעותי. אל תחכו - פנו מיד למוקד חירום.

עזרה ראשונה במקרה של חשיפה לצמח רעיל


מגע עם העור - הסירו בגדים שבאו במגע עם הצמח. שטפו את האזור הנגוע במים זורמים וסבון עדין למשך לפחות 15 דקות. אין לשפשף את העור כדי לא להחמיר את הגירוי. אם מופיעה פריחה חמורה, נפיחות או שלפוחיות, פנו לקבלת טיפול רפואי. הימנעו משימוש בקרמים או משחות ללא הנחיה רפואית.

חשיפה לעיניים - שטפו את העיניים במים זורמים במשך 15-20 דקות. הרימו את העפעפיים העליונים והתחתונים כדי להבטיח שטיפה יסודית. אין לשפשף את העיניים. פנו בהקדם לבדיקה רפואית, גם אם הסימפטומים נראים קלים.

בליעה - אם ילדכם בלע חלק מצמח רעיל, אל תנסו לגרום להקאה. במקום זאת, נקו את הפה בעדינות והסירו שאריות נראות לעין. תנו לילד לשטוף את הפה במים. אין להשקות בכמויות גדולות של מים או חלב. התקשרו מיד למרכז הארצי להרעלות בבית חולים רמב"ם (04-7771900) ופעלו לפי הנחיותיהם.

פנייה לעזרה רפואית - בכל מקרה של בליעת חלק מצמח רעיל, יש לפנות לייעוץ רפואי. קחו עמכם דוגמה מהצמח לצורך זיהוי. תארו בדיוק מה אירע: איזה חלק של הצמח נבלע, מתי זה קרה, ואילו סימפטומים הופיעו. מידע זה קריטי עבור הצוות הרפואי לקביעת הטיפול המתאים.

מניעה והגנה על ילדים מצמחים רעילים


חינוך והסברה - למדו את ילדיכם שלא לשים בפה, ללעוס או לאכול חלקי צמחים ללא אישור מבוגר. הסבירו להם שגם צמחים יפים עלולים להיות מסוכנים. הראו לילדים תמונות של צמחים רעילים נפוצים ולמדו אותם לזהותם. כדאי ללמד גם את הכלל הפשוט: "לא אוכלים שום דבר מהגינה ללא אישור".

בטיחות בגינה הביתית - הכירו את הצמחים בגינתכם ובסביבת ביתכם. שקלו להרחיק צמחים רעילים מאזורי משחק של ילדים או להחליפם בצמחים בטוחים. גדרו אזורים מסוימים בגינה אם יש בהם צמחים רעילים שאין באפשרותכם להסיר. סמנו צמחים רעילים בסימון ברור, במיוחד עבור ילדים שכבר יודעים לקרוא.

השגחה - השגיחו על ילדים צעירים בעת שהייה בגינות, פארקים או טיולים בטבע. ילדים מתחת לגיל 5 הם בסיכון גבוה יותר להרעלות צמחים בשל סקרנותם הטבעית וההרגל לחקור את סביבתם באמצעות הפה. אל תניחו לילדים צעירים לשחק ללא השגחה באזורים עם צמחייה לא מוכרת.

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

יועצים בתחום

  • ד"ר מרים מייזל
    ד"ר מרים מייזל
    אורחות חיים, רפואת משפחה ד"ר מייזל היא מומחית ברפואת משפחה ובעלת רישיון לעסוק בהיפנוזה רפואית. דוגלת בתזונה בריאה. בשנת 2018, חיברה ד"ר מייזל פרק בספר לימוד לרופאים. פרק זה עוסק במחקרים שמביעים... קרא עוד