מחלת הפה והגפיים: ההדבקה, התסמינים והטיפול

כמה זמן תימשך המחלה, איך נדבקים בה, מה יעילות תרופות הסבתא המפורסמות והאם אתם, ההורים, יכולים להידבק מהילד? הנה מדריך מקיף
 מערכת BeOK
מאת מערכת BeOK
| 04/03/2024 |
צפיות: 3,097
דירוג: 5.0 מתוך 1 הצבעות
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע 5.0 מתוך 5
מחלת הפה והגפיים (Hand, Foot and Mouth Disease - HFMD) היא מחלה נגיפית מדבקת שכיחה בקרב ילדים, בעיקר מתחת לגיל 5. המחלה גורמת לפריחה של שלפוחיות בפה ובכפות הידיים והרגליים. המחלה נמשכת בדרך כלל 7-10 ימים. רוב הילדים מבריאים לגמרי ללא בעיות.

הגורם למחלה הוא נגיף ממשפחת Picornaviridae, ובפרט זנים של Enterovirus A71 ו-Coxsackievirus A16. הנגיף מועבר דרך מגע ישיר עם הפרשות נגועות, כמו רוק, נזלת, צואה או מגע עם משטחים מזוהמים. מאחר ובגני ילדים ומשחקיות ישנם משטחים משותפים, מוצצים ובקבוקים ומתקיימת בהם החלפת חיתולים – מקרי הדבקה רבים מתרחשים בהם.

למרות הדמיון בשם, חשוב להבחין בין מחלת הפה והגפיים לבין מחלת הפה והטלפיים (Foot and Mouth Disease). מחלת הפה והגפיים פוגעת רק בבני אדם בעוד מחלת הפה והטלפיים פוגעת רק בבעלי חיים, ובעיקר בכבשים, בקר וחזירים. לא ניתן להידבק במחלת הפה והגפיים מחיות, ולא ניתן להעביר אותה אליהן.

הפה והגפיים - התסמינים


הסימפטומים של מחלת הפה והגפיים מופיעים בדרך כלל 3-7 ימים לאחר ההדבקה. הם כוללים:

• חום

• ירידה בתיאבון

• כאב גרון

• פצעים (אפטות) בפה, הגורמים לכאב וקושי באכילה ובשתייה
• פריחה אדומה עם שלפוחיות בכפות הידיים והרגליים, הגורמת לגרד ולעיתים לכאב

• לעתים רחוקות תתפשט גם פריחה באזורים אחרים בגוף

• לעתים רחוקות יופיעו כאבי בטן, הקאות ושלשולים

יש לפנות לרופא ילדים אם לילדכם יש חום גבוה, קשיי נשימה, סימני התייבשות (ירידה בתדירות מתן שתן, פה יבש, ועייפות), פריחה באזורים אחרים בגוף או כאבים חזקים. יצוין כי הסיבוכים של מחלת הפה והגפיים נדירים ויכולים לכלול התייבשות, דלקת קרום המוח או דלקת שריר הלב.

הטיפול


אין טיפול ספציפי למחלת הפה והגפיים. הטיפול מתמקד בהקלה על הסימפטומים וכולל: מנוחה, הורדת חום (לדוגמה באמצעות אקמולי או נורופן), שתייה מרובה למניעת התייבשות והגשת מזון רך וקר, קל לאכילה.

יש לכם שאלות בנושא מחלות ילדים?
פורום חיסונים לילדים, מחלות זיהומיות
פורום גסטרואנטרולוגיה ילדים, מחלות כבד ילדים

איך ניתן למנוע הדבקה במחלה?


הדרך הטובה ביותר למנוע הדבקה במחלת הפה והגפיים היא הקפדה על היגיינה. רצוי שצוות המטפל בילדים יקפיד על שטיפת ידיים תכופה במים וסבון, במיוחד אחרי החלפת חיתולים, לפני אכילה ולאחר שיעול או התעטשות וכן להימנע ממגע עם ילדים חולים. ילדים חולים, כמובן, צריכים להישאר בבית עד להיעלמות התסמינים וקבלת אישור מרופא לחזור לגן. כמו כן, רצוי לחטא באופן קבוע את המשטחים בגן ואת הצעצועים.

תרופות סבתא למחלת הפה והגפיים


קיימות מספר תרופות סבתא שעשויות להקל על הסימפטומים של מחלת הפה והגפיים, כשהמפורסמות בהן הן:

חלב עיזים - יש הממליצים על מתן חלב עיזים לא מפוסטר לילדים הסובלים מהמחלה, בטענה שהוא מסייע בריפוי הפצעים בפה. עם זאת, חשוב לציין שחלב לא מפוסטר עלול להכיל חיידקים מזיקים ולגרום למחלות קשות, ולכן לא מומלץ לתת אותו לילדים. ניתן להשתמש בחלב עיזים מפוסטר, אך יעילותו אינה מוכחת מחקרית.

שמן קוקוס - שמן קוקוס ידוע בתכונותיו האנטי-בקטריאליות והאנטי-פטרייתיות. ניתן למרוח מעט שמן קוקוס על הפצעים בפה מספר פעמים ביום, כדי להקל על הכאב והדלקת.

טחינה גולמית – בדומה לשמן קוקוס, ניתן למרוח מעט טחינה גולמית להקלה על כאב האפטות בפה.

אמבטיות שיבולת שועל - אמבטיות שיבולת שועל יכולות להקל על הגירוד והפריחה. ניתן להוסיף שיבולת שועל טחונה לאמבטיה של הילד, או להכין עיסה משיבולת שועל ומים ולמרוח אותה על האזורים הפגועים.

תה קמומיל - תה קמומיל ידוע בתכונותיו המרגיעות והאנטי-דלקתיות. ניתן להציע לילד לשתות תה קמומיל קר או פושר.

חשוב להדגיש כי תרופות סבתא אלו אינן מהוות תחליף לטיפול רפואי, ויש להתייעץ עם רופא ילדים לפני השימוש בהן.

האם אפשר להידבק במחלה יותר מפעם אחת?


כן, אפשר להידבק במחלת הפה והגפיים יותר מפעם אחת. ההדבקה הראשונה היא לרוב הקשה ביותר, כיוון שהגוף לא פיתח עדיין נוגדנים כנגד הווירוס. לאחר ההחלמה, הגוף מפתח נוגדנים המסייעים להגן מפני הדבקה חוזרת באותו זן של הווירוס. עם זאת, קיימים זנים רבים של הווירוס, ולכן אדם יכול לחלות שוב במחלה אם נדבק בזן אחר.

האם מבוגרים יכולים להידבק במחלה?


מבוגרים בהחלט יכולים להידבק במחלת הפה והגפיים אך זה נדיר יותר מאשר אצל ילדים. הסיבה לכך היא שרוב המבוגרים כבר נחשפו לנגיף בעברם, כילדים, ופיתחו נוגדנים כנגדו. עם זאת, אדם מבוגר יכול להידבק במחלה אם הוא לא נחשף בעבר לזן ספציפי של הווירוס, או אם מערכת החיסון שלו חלשה. בדרך כלל, המחלה אצל מבוגרים קלה יותר מאשר אצל ילדים.

לקריאה נוספת:

מחלות ילדים: כל המחלות שצריך להכיר
מחלות ילדים: הומאופתיה נגד אנטיביוטיקה

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר