למידע נוסף בנושא תרופות, ויטמינים היכנסו לפורומים:
פורום גסטרואנטרולוגיה, מחלות דרכי העיכול
פורום ויטמינים תוספי מזון
פורום תזונה טבעית, תזונה נכונה
פורום תזונה קלינית
פורום תרופות ייעוץ תרופתי
החסרים שלהם יכולים להתבטא בצורות מאוד חריפות. התבטאות החסרים באופן קליני יכולה לבוא בצורת שינויים בעור, שינויים בצבע של רקמות ושינויים בחיפוי של רקמות. מצד שני חסרים יכולים להתבטא בצורה משנית, בחוסר פעילות של אנזימים ואיברים חיוניים בגוף. ככל שהחסר יותר גדול וככל שיותר זמן עובר, יהיו תופעות ברורות יותר לכך.
חוסר של ויטמין B1 (תיאמין) יכול להתבטא במחלות לב ובחוסר פעילות של לב בצורה מספקת. צורה אחרת של פגיעה הנובעת מחוסר בויטמין זה יכולה להיות פגיעה ביציבות או בעיה בהפניית העיניים לצדדים. תופעות אלה מתרחשות לאחר חוסר ממושך ומוחלט בויטמין.
האם תחושה לא נוחה בכל מיני איברים בגוף נובעת מחוסר בויטמינים?
התשובה היא לא. ישנן הרבה סיבות שיכולות לגרום לתחושה לא טובה, או לחוסר שביעות רצון מתפקוד הגוף, ברוב המקרים הן לא יהיו קשורות למחסור בויטמינים.
האם כאשר לא מרגישים טוב, צריך ללכת לרופא ולומר לו שיבדוק את רמות הויטמינים?
לא בטוח. חשוב לבדוק את המקורות. כאמור, את הויטמינים אנחנו מקבלים בעיקר מן המזון, ולכן חשוב לבדוק האם התפריט שלכם מספיק רחב ומגוון שיספק לכם את אותה הכמות המזערית של הויטמינים שדרושים לנו.
<@ --- IMG_2 --- @>
ישנן שתי קבוצות גדולות של ויטמינים:
מסיסים במים - קבוצה זו כוללת את כל סוגי ויטמין B, הוא מגיע ממזונות מימיים, ועודפו מופרש במים – שתן. ויטמינים אלו נמצאים בעיקר בפירות, בירקות ובבשר. אם אוכלים מספיק פירות ביום – כאשר ההמלצה היא: שניים שלושה פירות ביום וירקות בצבעים שונים (ירוקים וצהובים) ואם לא קיימת בעיה גנטית מסוימת - קרוב לוודאי שתקבלו את מנת הויטמינים הדרושה לכם ביום.
מסיסים בשומן - קבוצה ויטמינים זו מאופיינת בחוסר בשנים האחרונות. ויטמינים בקבוצה זו הם: ויטמין D, אשר חשוב לבניית העצם ומתקבל מאכילת דגים שומניים למשל. ויטמין A שחשוב בעיקר לראייה, מופיע גם הוא בפירות וירקות. ויטמין E, שעם השנים חשיבותו עלתה בתור אנטיאוקסידנט, נמצא גם הוא בשומן דגים ובכלל בשומן מן החי.
אדם שרוצה לשמר את בריאותו צריך לעבוד על כך בכמה חזיתות. חזית אחת היא חזית התזונה, חזית אחרת היא פעילות גופנית, חזית נוספת היא חזית המתקשרת להיסטוריה משפחתית גנטית. החזית בה נתמקד היא חזית התזונה. כיום ישנן דיאטניות רבות בכל קופות החולים, שיכולות לקבוע עבור מטופל המציג את תפריט התזונה שלו - כמה חלבונים חסרים, כמה קלוריות יש לאכול וכמה ויטמינים ומינרלים יש לצרוך, בהתאם לדרישות.
גם בדיקות דם יכולות לסייע למצוא חוסרים מסוימים לאנשים מבוגרים. חשוב להדגיש כי אנשים מבוגרים לא צריכים לצרוך יותר ויטמינים מאנשים צעירים. עם זאת, בגיל מבוגר מתחילה בעיה בספיגת מזון. הרמה של חלק מהויטמינים בדם יכולה להצביע על בעיה כזו. אך חשוב לזכור גם שחלק מהמינרלים והויטמינים לא משתקפים בדם, אלא בתא.
ויטמין B12 למשל, הוא תוך תאי, כאשר חוסר בו מופיע בבדיקות דם, פירוש הדבר שהחוסר די גדול. ברזל נאגר בדרך כלל במחסנים, לכן חוסר שלו בבדיקת דם תצביע על חוסר חמור במחסנים. לכן, במקרים אלה יש לספק לאנשים מבוגרים יותר ויטמינים לאורך זמן, כדי שמחסניהם יתמלאו.
בשנים האחרונות הידע התזונתי הולך וגדל. כמו כן, הידע שנמצא בציבור הולך וגדל. אנשים צורכים מידע רב מאמצעי התקשורת על חומרים כמו ויטמינים ומינרלים והשפעותיהם על הגוף ועל בריאות האדם ותפקודו. חוסר תפקוד לא אומר שיש לנו חוסר גדול בויטמינים, ולא אומר שאנחנו צריכים ליטול ויטמינים או מינרלים בכמויות גדולות. צריכת ויטמינים ומינרלים צריכה לעשות ברמה יומיומית מתונה על ידי תזונה נכונה.
תוספי מזון - ליטול או לא ליטול?
לקיחת תוספי מזון בכמות גדולה ולאורך זמן אינה נובעת מסיפוק צורך ביולוגי אלא כתוצאה משיווק אגרסיבי. אנחנו ערים לכך כיום, כי נטילת מינרלים, ויטמינים ותוספי מזון במינון גבוה יכולה להביא גם לתופעות לוואי שליליות.
מחקרים עדכנים מראים כי נטילה מוגזמת של תוספי מזון לא רק שלא הועילה, אלא גרמה בחלק מהמקרים להופעה מהירה יותר של מחלות.
אנחנו נמצאים כיום בבעיה די גדולה של מדידת רמות מתאימות של ויטמינים. סיבה אחת היא מכיוון שיש לנו בעיה עם מדידה תוך תאית. סיבה שנייה היא שהרמה בדם לא תמיד משקפת את המצב הקיים. על מנת לראות את המצב הכללי בגוף אנחנו צריכים לבדוק את תפקוד האיברים או לבדוק את התגובות של הורמונים למצבים של חוסר.
ישנה בשנים האחרונות מגמה מבורכת של מודעות גבוהה למניעת מחלות מאשר רק לטיפול במחלות כאשר הן מתפרצות. בריאות מיטבית הוא לא מושג בר הגדרה, אלא מה שאדם מרגיש כבריא מבחינתו. אם מקפידים על תזונה נכונה, פעילות גופנית ואיזון ביומיום – הבריאות תהיה במיטבה.
ההנחה שאם מישהו מקבל ויטמינים בצורה מלאכותית, הגוף מטפל בכך בצורה שונה - היא שגויה. יש הבדל בין נטילת ויטמין דרך המזון או בתור מרכיב בודד. אם אני נוטל ויטמינים ומינרלים בכמות גדולה מכיוון שמצאו לי חוסר בויטמין כלשהו – אותו ויטמין ברגע שייספג, יעלה את רמת הויטמין בגוף בבת אחת, אך יעשה פעולה שונה מאשר אם אצרוך ויטמין בכמות קטנה, הרבה פעמים ביום בתור חלק מהמזון.
למשל חומרים נוגדי חמצון נועדו לאזן את יצירת החומרים המחמצנים שמתרחשת במהלך תהליך האכילה ברגע מסוים. ליטול חומרים נוגדי חמצון כאשר הם אינם צריכים לסתור חומרים מחמצנים – אין לכך שום ערך. לכן, הדרך הטבעית – קבלת ויטמינים דרך המזון – היא יותר נכונה מאשר ליטול אותם בצורת תוספי מזון.
תופעות לוואי לתוספי מזון
תופעות הלוואי של תוספי מזון בדרך כלל נובעות מהחומרים המובילים את אותו ויטמין למקומו בגוף. ישנם אנשים המפתחים רגישויות לחומרים אלה. אם אדם נוטל תוספי מזון וחווה תופעות שלא הופיעו טרם הנטילה, חשוב להפסיק מיד עם הנטילה או לעבור לתוסף מזון שמוכן בצורה שונה, או לפנות לייעוץ רפואי לשלילת אלרגיות. רגישויות אלה יכולות להיות: סומק בלחיים, קצב לב מהיר ועוד.
כושר הספיגה של האדם הוא 95-97%. אם אין תופעות שיכולות להשפיע על כך: שלשולים, גזים, תפריט ללא סיבים, הסיכוי לתת ספיגה הוא אפסי, אלא אם כן מדובר במחלה מערכתית.
ככלל, תמיד כדאי לצרוך ויטמינים דרך מזון ברמה מתונה לפני שנוטלים אותם כתוספי מזון לזמן ממושך. כיום יש מחסור גדול של ויטמין D באוכלוסייה, שנובע מכך שאנשים לא נחשפים מספיק לשמש, ומאכילה לא מספקת של מקורות שמכילים את הויטמין כמו דגים.
כתבות נוספות בנושא ויטמינים, תרופות:
ויטמין B12 עשוי לשפר טיפול במחלת צהבת C
מה צריך לדעת לפני שנוטלים כדורי הרזיה?
כל האמת על ויטמין D והקשר לאור השמש
משככי כאבים: כיצד ניתן למנוע התמכרות?
נגד דיכאון: הכל על מירטאזאפין
מבט לעתיד
נוטרגינומיקה – גישה חדשה שסוברת כי לכל אדם קיימת תזונה שמתאימה רק לו הבנויה על הרקע הגנטי שלו. ישנם אנשים שצריכים יותר ויטמינים כי החומר הסופג אצלם את הויטמינים הוא מגיב בצורה שונה מאשר אנשים אחרים. בעשורים הקרובים, אנחנו צפויים לראות כי ניתן להתאים את התזונה לגנטיקה שלנו.
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
עזר מאד |
עזר |
טוב |
עזר קצת |
לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר