

מנשה כהן
פסיכולוג קליני, מומחה בכיר בתחום האבחון והטיפול הנפשי למבוגרים, ומורשה להיפנוזה. מומחה בטיפול במצבי לחץ, טראומה ופוסט-טראומה בשילוב טכניקות גוף-נפש. מטפל בנפגעי הורות וזוגיות נרקיסיסטית. קליניקה בת"א צפון ובקריית טבעון.
כמה מילים על טראומה ופוסטראמה: בשנים האחרונות מושגים אלה נכנסו לתודעה של הציבור הרחב בעקבות חשיפה להלם קרב כתוצאה מלחמות או פיגועים, תאונות דרכים או פגיעה והתעללות מינית ונפשית, וגם פרידה או נטישה פתאומית של אדם קרוב, הורה או בן זוג. טראומה פירושה חבלה, ובדומה לחבלה פיזית גם יש גם חבלה ופצע נפשי כתוצאה מאירוע פתאומי, חריג ובלתי צפוי שאדם לא בנוי או לא ערוך להתמודד אתו. בדומה לפצע פיזי הנפש עוברת טלטלה ואדם חש שאין לו שליטה, שהאירוע הטראומטי נשאר רשום וחרוט בתודעה שלו וגם חוזר על עצמו בצורה של פלשבקים ביחד עם תגובת לחץ כאילו האירוע מתרחש עכשיו. למעשה, טראומה אינה אירוע נדיר כל כך, ורבים מאתנו מתנסים בטראומות שונות מאז ילדותנו ואנו עוברים לסדר היום, אבל לפעמים הטראומה משאירה רישום בנפש האדם ומעסיקה אותו וגוזלת אנרגיה נפשית רבה,בבחינת "מה שאינו מחסל אותך - מחשל אותך", כדברי החוכמה העממית. פוסטראומה היא המשך של סימפטומים ותופעות מהטראומה לזמנים ממושכים מעבר לשלושה חודשים. למעשה מצוקות נפשיות רבות מושפעות מאירועים טראומטיים בחיינו המוקדמים. טיפול נפשי מתאים יכול לשחרר אדם ממצוקה שכביכול רודפת אחריו ומעיבה על שמחת החיים והרווחה הנפשית שלו. טיפלתי במקרים רבים של נפגעי פוסטראומה וכתבתי על כך מאמרים רבים המצויים באתר שלי.
כמה מילים על יחסים נרקיסיסטיים: נרקיסיזם הוא מצב נפשי בו אדם מרוכז בעצמו במידה כזו שהוא אינו רואה ואינו מרגיש או מקבל את הצרכים והרגשות של אחרים כולל הקרובים ביותר, ילדים ובני זוג. בפשטות אפשר לראות זאת כעיוורון רגשי לאחרים. התוצאה של עיוורון זה היא שהקרוב לנרקיסיסט מגלה, מהר או לאט יותר, שבעצם לא רואים אותו, שהוא "שקוף", שהוא נועד רק לספק את הצרכים של הדמות הנרקיסיסטית שמושך בחוטים, ופועל כבמאי בכל היחסים שלו. את הסבל של נפגעי נרקיסיזם תיארתי בכמה מאמרים שלי המופיעים גם באתר שלי. בעיני זוהי ההפרעה הנפשית הקשה והפוגענית ביותר מאחר שלכאורה הנרקיסיסט מדבר בהגיון והצפיות שלו, למשל להערכה ולעזרה, הן לגיטימיות, אבל הבעיה היא שצפיות הופכות לדרישות ולרכושנות חסרות גבולות. אין הדדיות, ולוקח זמן עד שילדים או בני זוג מגלים כמה זה נורא. הגעתי בהדרגה להבנות אלה ורבים ממטופלי הם נפגעי נרקיסיזם שזקוקים שמישהו מקצועי יראה את הבעיה ויבהיר להם שמדובר בהפרעה והורים או בני זוג יכולים לטעות בגישתם מדעת או שלא מדעת, מאחר שהנפגעים סובלים מאד מהרגשה של ספק בעצמם ורגשות אשמה שהם לא מרצים את הדמות הנרקיסיסטית.
כמה מילים על טכניקות טיפול: בעוד שההגדרות והאבחנות הן יחסית ברורות בחלק מהמצוקות הנפשיות, שיטות וטכניקות הטיפול הן רבות ומגוונות וניגשות לבעיה מנקודות מבט שונות. לדוגמה, מי שנפגע מטראומה ממלחמה, פיגוע או תאונת דרכים, זקוק לטיפול במישורים שונים: צריך לעשות סדר בראש, צריך להרגיע את הסערה והלחץ הנפשי, צריך לחזור לתפקוד, להסדיר את היחסים עם הקרובים שגם יוצאים מאיפוס ועוד. כלומר, הטיפול במקרים אלה כולל מלבד פסיכותרפיה ועיבוד החוויה הטראומטית, גם שימוש בטכניקות הרפיה ופורקן, היפנוזה קלה ועוד. הגעתי לטיפול אינטגרטיבי זה במהלך הניסיון הקליני בטיפול בנפגעי פוסטראומה משירות הביטחון.
לעדכון פרטי עמוד זה...
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

.jpg)
.jpg)
.jpg)







