מטפל סיעודי: איך בוחרים נכון?

מי שמתכוון להיעזר בשירותיו של מטפל סיעודי בבית כבר יודע שמדובר בהחלטה כבדת משקל, לכן יש להיערך בהתאם וללמוד את הנושא לעומק. אלה הדברים שכדאי לכם לדעת בבואכם לבחור מטפל
 מערכת BeOK
מאת מערכת BeOK
| 04/06/2023 |
צפיות: 6,710
דירוג: 4.4 מתוך 29 הצבעות
התקבלו 29 דירוגים בציון ממוצע 4.4 מתוך 5
לא פשוט להודות שהגיע הזמן למטפל סיעודי. ההכרה הזאת מאלצת אתכם להתמודד עם העובדה שכבר קשה להסתיר – הוריכם, אם שניהם ואם רק אחד מהם, הזדקנו והם זקוקים לטיפול של איש מקצוע סביב השעון. התחושה הזאת, שהוריכם כבר אינם מסוגלים לדאוג לעצמם, אפילו בפעולות יומיומיות שגרתיות, היא קשה וכואבת, אך לאחר שאתם והם תתרגלו לרעיון ותתמודדו עם הקושי הרעיוני שבהחלטה – תגיע ההשלמה וההבנה שזו הדבר הנכון לעשות.

אין ספק שהבחירה באדם שייכנס לבית של ההורה שלכם, יתכן אפילו שזהו בית ילדותכם, היא לא פשוטה. בסופו של דבר, מדובר באדם מבוגר, זר, שיהפוך במקרים רבים לדייר בבית הזה, ויכניס אליו מלבד העבודה הסיעודית גם את הסגנון שלו, ההרגלים שלו ואם לומר בפשטות – את הנוכחות שלו.

הבחירה במטפל סיעודי היא בעלת חשיבות מכרעת לכן חשוב שתגיעו לתהליך כשאתם מצוידים במידע חיוני, וכן בטיפים שיעזרו לכם להבין בין השורות אם האדם שיהיה הכי קרוב פיזית להורה שלכם הוא ראוי. לטובת זאת, ריכזנו עבורכם את כל מה שאתם צריכים לדעת בבואכם לבחור מטפל סיעודי:

ערכו סינון ראשוני


עוד לפני שתפנו לחברת סיעוד, שבו עם ההורה והתייעצו איתו לגבי זהות המטפל הסיעודי שהם היו רוצים. אם אביכם או אמכם אינם צלולים, חשבו מה יגרום להם להרגיש הכי בנוח בבית שלהם: האם מטפל גבר או אישה? האם מטפל בעל אזרחות זרה או ישראלי? לעתים יעדיפו קשישים מטפל ישראלי בשל העובדה שעובר זר לא ידבר עברית באופן שוטף או בכלל, ולכן הם ייאלצו לדבר באנגלית ברוב שעות היום, מה שעלול להקשות עליהם.

כמו כן, יש לקחת בחשבון שגם חוזק פיזי של המטפל הסיעודי הוא שיקול שיש לקחת בחשבון. ככל שהקשיש גדול ממדים, כך הוא יזדקק לאדם חזק שיוכל לסייע לו בפעילויות היומיומית, לעתים אף לשאת אותו ולתמוך בו. זוהי דוגמה למצב בו כדאי לתת עדיפות למטפל זכר, שכן באופן טבעי גברים נוטים יותר להתמודד עם עומס פיזי שכזה.

לאחר שתהיה לכם תמונה ראשונית של דמותו של המטפל הסיעודי המתאים ביותר עבור ההורה, ניתן לגשת לשלב הבא – פנייה לחברת השמה לעובדים סיעודיים שתדע להתאים לכם את המטפל הנכון.

הפגישה עם חברת הסיעוד


בפגישה זו נלקחים בחשבון הפרמטרים הסיעודיים של הקשיש – בעיקר מצבו הבריאותי וגילו, על פיהם נקבעת הזכאות שלו על ידי המוסד לביטוח לאומי, ובשילוב התחשבות בבקשות המשפחה יוצע לכם מטפל סיעודי. כעת הכדור עובר לידיים שלכם, אתם תבצעו ראיונות למטפלים שהוצעו לכם ועברו את הסינון הראשוני שלכם, ומומלץ מאוד לערוך אותם בבית הוריכם כדי שהמטפל יחווה את סביבת העבודה ואתם תוכלו להתרשם מהאופן שהוא משתלב בה.

מה שואלים את המטפל במפגש?


המפגש ביניכם לבין המטפל הוא ההזדמנות שלכם לערוך לו ראיון עבודה ולשאול את השאלות החשובות, וכן להתרשם בין המילים מהסגנון שלו. התחילו עם השאלות ה"יבשות" כדי לקבל תמונה מייצגת על ניסיונו של המטפל:
1. מה הרקע שלך? הכוונה כאן היא להכיר את המטפל, מאיפה הגיע, מהו מצבו המשפחתי, כמה זמן הוא בארץ ועוד.
2. איפה עבדת בעבר? נסו להתרשם מניסיונו של העובד הסיעודי ועם מה התמודד ובהמשך נסו לקבל המלצות ממשפחות שעבד אצלם.
3. מה המדיניות שלך לגבי פעולות טיפוליות שונות? הכוונה כאן היא לפעולות אינטימיות יותר עבור קשישים כמו מקלחות, הלבשה ועוד. חשוב שתבינו האם המטפל נכון לבצע את הפעולות האלה. כמו כן, כדאי להבין האם המטפל יידע ויסכים לבשל ולעשות מטלות בית שגרתיות.
4. מהו סדר היום האידיאלי לדעתו? טיולים רגליים, מפגש עם מטפלים ומטופלים אחרים במהלך היום, חוגים, קניות בסופר ועוד.
5. יש דברים שחשוב שנדע? המטפל יכול לשתף במנהגים שיש לו במהלך היום כמו לערוך שיחות וידאו עם בני משפחתו מדי ערב, להתפלל ועוד.

לאילו דברים כדאי לשים לב בין השורות?


חשוב שתנסו להרגיש בכימיה, ואף לשאול את אביכם או אמכם לאחר מפגש עם מספר מטפלים בראיון עם מי הם חשו הכי בנוח. כמו כן, הסתכלו על המטפל, על מראהו – האם הוא נראה לכם נקי, מוקפד ומסודר? האם הוא מריח טוב? נכון שאתם לא מחפשים פרטנר זוגי, אך מדובר במישהו שיהיה קרוב מאוד פיזית להורה וכדאי שיהיה לו נעים לשהות במחיצתו.

לא זאת בלבד, האופן בו המטפל הסיעודי דואג לעצמו מעיד על איכות הטיפול שיעניק ליקר לכם מכל. אמנם זה לא מעיד על הכלל, אך מישהו בעל מראה מוזנח יכול להרתיע משפחה בכך שבעקבות כך גם הקשיש יהיה מוזנח. הפעילו שיקול דעת במקרה הזה, אך זכרו שמי שמגיע לראיון (מעמד מחייב ולא שגרתי) כשהוא לא נקי ומסודר צריך להדליק לכם נורה אדומה.


בקשו חוות דעת והמלצות


קיבלתם רשימה של קשישים אצלם עבד המטפל בעבר? אל תתביישו ליצור קשר ולשאול אודות המטפל. התעכבו על סיבת העזיבה של המטפל, אם היא לא קרתה עקב פטירה של הקשיש או העברתו למוסד כלשהו. קבלת חוות דעת ממספר מעסיקים לשעבר תעזור לכם לגבש תמונה מלאה אודות המטפל, ואם זיהיתם מהדברים שלהם התנהלות שלא מקובלת עליכם – פסלו את המועמד ועברו למועמד הבא, עד שתרגישו שלמים עם ההחלטה שלכם.

יש לכם שאלות נוספות?
פורום פרקינסון, הפרעות תנועה
פורום אלצהיימר, דמנציה - טיפול לא תרופתי
פורום סיעוד
פורום תביעות סיעוד, עו''ד ביטוח סיעודי


לאחר ההעסקה: סימנים שצריך לשים אליהם לב


בשעה טובה, לאחר כל הסינונים והבדיקות בחרתם מטפל סיעודי והוא החל בעבודתו. יש מי שישחררו מיד ויתנו לחיבור בין ההורה לבין המטפל לקרות מעצמו תוך פקיחת עין והשגחה מרחוק, ויש מי שירצו לנכוח פיזית בתקופת ההעסקה הראשונית ולפקח על הכל מקרוב.

אם אתם שייכים לקבוצה האחרונה, הסתכלו על ההורה שלכם וראו האם משהו השתנה בהתנהגותו. האם הוא נראה מסוגר או מרוחק מהרגיל? האם יש רגרסיה כלשהי במצבו? האם משהו מצביע על כך שלא טוב לו? אם הבחנתם במשהו כזה, נסו להבין בשיחה איתו מה מפריע לו, אם בכלל.

גם אם אתם לא רואים פיזית את האב או האם שנזקקו למטפל סיעודי, הקפידו לערוך איתם שיחות ולשמוע על היום שלהם, כדי לזהות אם יש בדבריהם פרטים שצריכים להטריד אתכם. לעתים קשישים מאבדים במקצת משיקול הדעת שלהם, לכן דברים שנראים להם לגיטימיים, עבורכם יהיו לא מקובלים כלל. בשני המקרים, אם אתם מרגישים שמשהו לא מתנהל כשורה – שקלו לסיים את העסקתו.

פיקוח ובקרה על המתרחש


יש באפשרותכם כמה דרכים לפקח אחר התנהלות המטפל הסיעודי, כשאחת מהן היא הצבת מצלמה נסתרת ולגלות דרכה אם משהו בבית נראה לא כשורה. כמו כן, תוכלו לערוך ביקורי פתע בבית או "לרגל" אחר המטפל וההורה שלכם מחוץ לבית, מבלי שהם רואים אתכם. מומלץ גם לפנות לשכנים ומכרים שצפוי שייתקלו בשניים ביומיום או שיוכלו לשמוע אם משהו שמתרחש צריך להדאיג אתכם.

אין ספק שהעסקת מטפל סיעודי, גם אחרי שהשלמתם עם העובדה שאביכם או אמכם זקוקים לנוכחותו סביב השעון וגם אחרי שעשיתם את כל הבדיקות שלכם – אינה מהלך פשוט. יתכן והחשש שלהורה שלכם טוב בחברת האדם ששכרתם לטפל בו ילווה אתכם תמיד במידה זו או אחרת. עשו את המיטב כדי לבחור את הטוב ביותר והיו ערניים לאחר מכן לכל המתרחש.

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר