אפילפסיה ושיקול דעת במצבי נפשיים

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• אפילפסיה ושיקול דעת במצבי נפשיים
    רונן
    02/04/2015

אשתי ( 25 , נשואים שנתיים וחצי+ תינוקת בת שנה וחצי ) מקבלת טיפול תרופתי לאפילפסיה טגרטול קבוע, במשך כ3 שנים לאחר איבחון , ולאחר גילוי ציסטה באזור ההיפוקפוס טפורלי ימני.
    הייתה לנו רופאה נוירולוגית מקסימב שליוותה אותנו אך היא עזבה את קופת החולים , ד"ר אקשטיין והיא ממש מומחית לתחום. היא הראשונה שהמליצה ללכת עוד לפני החתונה לפסיכולוג רפואי לטיפול זוגי . התחילה ליטול טגרטול ומאז נעלמו המיגרנות הניתוקים וההתקפים באורח פלא, אמנם מורגש כשמגיע זמן נטילת התרופה,
    לאחר הלידה הומלץ לה לעבור בהחלפה לקפרא –לוצטרם , ניסתה וזה לא עזר ,
    אז הרופאה הנוכחית נורירולוגית החליטה שהיא תקבל במקביל גם וגם טג' 400/400 וקפרא 1000/1000 , (נוטלת גם גינרה למניעת הריון )
    מאז חל שינוי משמעותי באישיות שלה, זה לא אותו אדם
    כעסנית יותר, מכונסת יותר, לא משתפת, נראית כאילו היא בבועה, מתנהגת בתוקפנות , מצב רוח עולה ויורד פתאום,לא עונה תשובות לעניין,עוברת נושאים , מתייחסת לדברים לא באופן פרופורציונלי, שוכחת, לפעמים מצבי רוח חיוביים דווקא לא בזמן המתאים , לא מרוכזת, מתבלבלת במילים, מייחסת לאנשים דברים שלא אמרו.
    שיקפתי לה את הדברים בצורה עדינה ועקיפה אך ללא הועיל , בחצי שנה האחרונה היא אף מסרבת שאגיע איתה לרופא. מה שכן נוירוכירוג שמטפל בה הסביר לנו שהתרופות מייצבות אך בשלב מסויים ייתכן ויעילותם תפחת ויהיה צורך בהתערבות כירורגית
    וההחמרה באה ועולה
    התנהגות כאילו כולם נגדה כולם שונאים אותה וכולם חושבים מאחורי הגב שלה,
    יותר מזניחה את עצמה, לא מתקלחת ,
    שמתי לב שהתנועות הלא רצוניןת שיש לה באופן קבוע בשינה החמירו והם יותר חדות ומהירות וכן ריח פה חריף, חיוורון , אובדן משקל .
    העניין שזה כל יחד עם בעיות זוגיות שלנו (כן, גם אלה יש ...) מהתקופה האחרונה ו הצטבר והיא רוצה להתגרש , היא טוענת שאני מנסה לקחת ממנה את הילדה וכאלה שטויות שאני כאילו חותר מאוחרי גבה, עד כדי כך שהגישה נגדי תלונה על שנגעתי לה במסמכים רפואיים.
    אני אוהב אותה ולא רוצה בכך אך היא התחילה בתהליך גירושין ובהפעלת סנקציות נגדי שלא ארחיב כאם כי אני מאוד פגוע מהמהלך . נישאתי לה למרות שהמחלה התגלתה חודש לפני החתונה.
    אני לא כועס עליה אני רוצה לעזור לה היא לא בישיקול דעת, רואים שהיא לא מבינה את משמעות המהלך
    אציין שהשנה התחילה לעבוד משרה מלאה במקצוע קשה ושוחק – מורה לאחר כשנה וחצי שהייתה מחוסרת עבודה, אני מנסה לסייע לה ככל שאפשר בכל הטיפול בילדה ובבית ולספק לה מלוא זמן למנוחה,
    כל הרופאים שהיא עברה התייחסו לחשיבות ללכת לאיש מקצוע תרפיסטי בתחום התמודדות עם חול אך מסרבת. היא לא מקשיבה לאף אחד, אז ממש אני ממש חסר אונים ,אם היא תדע שפניתי לאן שהוא זה יהיה ממש אסון
    מה עושים? האם היא איבדה שיקול דעת? האם התרופות עושות זאת ? או עצם המחלה הנוריולוגית ? או בכלל זה בא בנפרד?

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר

הוספת תגובה

• אפילפסיה ושיקול דעת במצבי נפשיים - תגובה

ד''ר דנה אקשטיין
    14/04/2015

שלום רונן,

ראשית, מצטערת מאוד לשמוע על השינוי במצב של אשתך.
    לא אוכל, כמובן, להתיחס כאן לפרטי המקרה, אך אוכל לתת מעט מידע כללי על השאלה ששאלת על השפעת התרופות האנטי-אפילפטיות והאפילפסיה על המצב הפסיכיאטרי ועל מה ניתן לעשות במצב זה.

למרות שרוב חולי האפילפסיה בריאים מבחינה נפשית, קיימת שכיחות יתר של מצבים פסיכיאטריים בחולי האפילפסיה. התופעות הפסיכיאטרית יכולות לעתים להגרם באופן ישיר כתוצאה מאותו נזק מוחי שגם גורם לאפילפסיה, אך פעמים רבות לא ניתן להצביע על סיבה ברורה הקשורה למחלת האפילפסיה עצמה. התרופות האנטי-אפילפטיות משפיעות מטבע הדברים על המוח, ע"מ למנוע התקפים אפילפטיים. בשל כך, יתכנו השפעות גם על המצב הנפשי. חלקן של התרופות עשוי דווקא לשפר את המצב הנפשי במצבים פסיכיאטריים מסוימים ולכן אף משמשים בהן במחלות פסיכיאטריות בחולים שאין להם אפילפסיה. אולם, חלקן של התרופות תואר כמסוגל להחמיר מצבים פסיכיאטריים מסוימים ואף לגרום להם באנשים שלא סבלו כלל מהפרעות אלו. מבין התרופות שהזכרת שאישתך נוטלת (טגרטול וקפרא), קפרא ידועה במיוחד כעלולה לגרום להפרעות פסיכיאטריות, החל מעצבנות יתר קלה ועד מצבים קשים של פסיכוזות הדורשות אישפוז.

בשל המוסבר מעלה, יש מקום לשקול במסגרת מרפאתית שינוי תרופתי שיכלול הורדת הקפרא. בנוגע לאמירתך שאישתך אינה מעוניינת לשתף אותך בביקוריה אצל רופאים, יחד עם דאגתך על כך שהיא אינה לגמרי אחראית למעשיה ואינה מודעת עד הסוף למצבה - אני ממליצה שתנסה לפנות לבדך לרופאה הנוירולוגית שלה, תוך אמירה פתוחה על כך שאתה מעוניין למסור לה מידע שאולי היא לא מודעת אליו אבל יכול לעזור לטיפול באישתך ועל כך שאתה פונה ללא ידיעתה של אישתך. בנוסף, אתה יכול להתיעץ לבדך עם פסיכיאטר. להגיע למרפאה פסיכיאטרית, לספר על מצבה של אישתך ולהתיעץ איתו האם יש מקום לבדיקה פסיכיאטרית כפויה, אותה יכול הפסיכיאטר המחוזי לדרוש אחרי פניה של הפסיכיאטר אליו

בברכה,

.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו