נשים פוחדות יותר מרופא השיניים

מתוצאות סקר עדכני עולה כי כשליש מהציבור במדינת ישראל (30.4%) פוחד מרופאי שיניים, וכן כי כ-50% מהחוששים נמנעים מטיפול. עוד עולה מהסקר: החילונים מפחדים מהטיפולים יותר מהדתיים ונשים מפחודת יותר מגברים
 מערכת BeOK
מאת מערכת BeOK
| 20/05/2007 |
צפיות: 3,767
סקר שנערך לאחרונה, בקרב 493 נדגמים, מאשש את החששות - הישראלים פוחדים מרופא השיניים.

למרות האפשרויות הרבות להקלת הכאב, נתפס הטיפול בשיניים בקרב הציבור הישראלי ככואב. עוד עולה מהסקר כי נשים מפחדות יותר מגברים (או שהם פשוט לא מודים בכך?) כאשר 37.6% מהנשים פוחדות לעומת 22.9% מהגברים. למעשה, הפחד מרופאי שיניים מונע מ-17% מהנשים במדינה מלרפא את כאבי השיניים שלהן.

בנוסף עולה מהסקר שקבוצת הגיל האמיצה ביותר היא בני 65 ומעלה (72%), והפחדנים הגדולים, הם באופן מפתיע דווקא הצעירים בגילאי 25-34 (38.7%). למעשה, רק 4% מה"זקנים" מונעים מעצמם טיפול שיניים לעומת 22.2% מ"הצעירים".

עוד עולה מהסקר כי חילוניים מפחדים יותר מאשר הציבור המסורתי, הדתי או החרדי. 65.3% מאנשים המגדירים עצמם "מסורתיים", 61% מהחרדים ו-58.2% מהדתיים לא חוששים מרופא השיניים, לעומת 57.9% מהציבור החילוני, כשכמעט 20% ממנו לא הולך לרופא שיניים בגלל הפחד.

להתייעצות בפורומים בתחום בריאות הפה:
פורום רפואת שיניים
פורום אורתודנטיה
פורום כירוגיה פה ולסת

נתון מעניין נוסף שעולה מהסקר, הוא כי הפחדנים הגדולים ביותר בארץ מתגוררים מגיעים מירושלים - כמעט 40% מאוכלוסיה בירושלים והסביבה חוששת מטיפול בשיניים.

לעומת זאת, האזור האמיץ ביותר בארץ הוא אזור השרון, כשרק 27.9% פוחדים מללכת לרופא השיניים.

רונית שדה, מנהלת תחום מדיקל בחברת מקסימה, המרכז להפרדת אויר יצרנית גז הצחוק, מזכירה כי "חלק מקופות החולים הכניסו כבדרך שגרה את הטיפול תוך כדי שימוש בגז צחוק (נייטרוס אוקסיד בשמו הרפואי), הגז מקטין את תחושת החרדה בביקור אצל רופא השיניים, גורם לתחושת רוגע, לטשטוש ושינוי תפיסת הזמן במהלך הטיפול.

גז הצחוק עוזר גם להקטנת רפלקס ההקאה. במהלך הטיפול, המטופל נמצא בהכרה מלאה, הרפלקסים פועלים והוא מגיב לצוות המטפל. גז הצחוק, נחשב כחומר האלחוש הבטוח ביותר בשימוש למטרות רפואיות שונות".

ד"ר דניאל רוזנטל, המחלקה לשיקום הפה, המרכז הרפואי תל אביב, מסביר כי "חרדה דנטלית (Dental Fobia) הינה אחת מהתופעות הידועות בטיפולי שיניים והיא תופסת את המקום השני בשכיחותה לאחר מחלת העששת.

מסקרים שנערכו במדינות המערב עולה כי 45% עד 50% מהאוכלוסייה מביעים מידה מסוימת של פחד מטיפולי שיניים, כאשר 6% עד 15% מהאוכלוסייה מגדירים עצמם כסובלים מחרדה דנטלית חריפה, המונעת מהם לטפל בשיניים באופן מסודר.

אנשים הסובלים מחרדה דנטלית חריפה נמנעים בדרך כלל מטיפול שיניים שגרתי, וכתוצאה מכך בהגיעם למרפאה, הם נזקקים לטיפולי שיניים רבים בהשוואה לכלל האוכלוסייה, והטיפול לו הם נדרשים ארוך ומסובך יותר.

ב-150 השנים האחרונות עלתה מאוד המודעות בקרב רופאי השיניים לקיומה של חרדה דנטלית, ובמקביל החלו להתפתח שיטות התנהגותיות ותרופתיות לטיפול בבעיה.

כמו בכל טיפול אחר, על הרופא להתאים לכל מטופל את הטיפול המרגיע לו הוא זקוק על מנת לעבור בהצלחה את טיפול השיניים. האמצעים העומדים כיום לרשות הרופא בנוגע למטופל חרד הם רבים ומגוונים, הן במישור התרופתי והן במישור ההתנהגותי".

* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר