היתרונות של חומצת אומגה 3, שמכילה חומצות שומן בלתי רווי כמו חומצה איקוסאפֶּנטנואית (EPA) וחומצה דוקוסהֶקְסנואית (DHA), נחקרים כבר למעלה מ-30 שנה. מחקר קודם טען כי תרכובות שונות של אומגה 3 עשויות לשחק תפקיד חשוב בהפחתת רמת הציטוקינים בגוף ואולי אף להפחית דיכאון.
למידע נוסף בנושא אומגה 3 וחרדה היכנסו לפורומים:
פורום דיכאון חרדה
פורום ויטמינים תוספי מזון
פורום חרדות, טראומות, פחדים
פורום פסיכולוגיה
פורום תרופות ייעוץ תרופתי
לדברי החוקרים, לחץ פסיכולוגי חוזר מגביר את ייצור הציטוקינים בגוף, מה שמגדיל את הסיכוי לסבול מדיכאון וחרדה. ציטוקינים הם חלבונים קטנים אשר מהווים את הבסיס לתקשורת בין תאי מערכת החיסון ובין תאים השייכים לרקמות הגוף. ציטוקינים מופרשים בעיקר על ידי תאי מערכת החיסון, אבל גם על ידי תאים אחרים.
החוקרים יזמו את המחקר במטרה לגלות האם צריכה גבוהה יותר של אומגה 3 עשויה להפחית את תהליך ייצור הציטוקינים בגוף ואת החרדה. על מנת לבדוק את התיאוריה שלהם, החוקרים פנו לקבוצת מחקר מוכרת, סטודנטים לרפואה. הבדיקה המדעית שקדמה למחקר הראתה כי לחץ של מבחנים בבית הספר לרפואה לא הוריד את תפקודה של מערכת החיסון בקרב התלמידים.
החוקרים שיערו כי מתן אומגה 3 למספר תלמידים תקטין את הייצור של ציטוקינים מעודדי דיכאון וחרדה, לעומת תלמידים אחרים שרק קיבלו תרופת פלצבו. הם חשבו כי אומגה 3 תקטין את הרמה של הציטוקינים, שבדרך כלל עולה בעקבות עצבנות ומתח המלווים לבדיקות ומחקרים.

צוות החוקרים אסף קבוצה של 68 סטודנטים לרפואה בשנת הלימודים הראשונה והשנייה. התלמידים חולקו באופן אקראי לשש קבוצות, כל אדם רואיין שש פעמים במהלך המחקר. בכל ביקור נלקחו דגימות דם מן התלמידים, והם מילאו מגוון גדול של סקרים שנועדו לאמוד מבחינה פסיכולוגית את רמת החרדה, המתח או הדיכאון בהם היו שרויים. התלמידים מילאו גם שאלונים לגבי התזונה שלהם במהלך השבועות הקודמים.
במהלך המחקר נוספה לתפריט של הנבדקים כמות אומגה 3 הגדולה פי ארבעה מהכמות שאכלו לפני כן. למשל, מדי יום הם קיבלו מנה גדולה של סלמון המכיל אומגה 3. יש לציין כי הסטודנטים שהשתתפו במחקר לא סבלו מחרדה או מלחץ. למעשה, הנבדקים ישנו היטב במשך כל תקופת המחקר, כך שהחוקרים לא קיבלו את אפקט המתח לו ציפו.
הסקרים הראו בבירור שינוי פסיכולוגי חשוב ברמת החרדה של התלמידים: אלה שקיבלו אומגה 3 הראו ירידה של 20% ברמת החרדה, בהשוואה לקבוצת הפלצבו. ניתוח של דגימות דם של הסטודנטים, שכללו דגימות של ציטוקינים בסרום הדם, הראו תוצאות דומות.
לכתבות נוספות בנושא אומגה 3 ותוספי מזון:
האם תוספי ויטמינים בריאים לנו?
מחקר: ויטמינים לא מגנים מפני מחלות
ויטמין C נוזלי: הצד הטוב והצד המסוכן
כך תשמרו על ויטמינים ותוספי תזונה
למה ויטמין D כל כך חשוב לאדם?
לדברי החוקרים, כל דבר היכול להפחית את רמת הציטוקינים בגוף, יהווה יתרון גדול במניעת תחלואה ובשיפור בריאותם של אנשים הנמצאים בסיכון לחלות. החוקרים טוענים שבעתיד יתכן ויהיה ניתן למנוע בדרך זו שורה של מחלות, החל מדלקת פרקים ועד למחלות לב וסרטן. ועדיין, עדיין מוקדם מדי להמליץ על שימוש נרחב של תוספי אומגה 3 בקרב כלל הציבור. כרגע מומלץ לקבל אומגה 3 דרך המזון ולא דרך תוספי מזון.
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
![]() עזר מאד |
![]() עזר |
![]() טוב |
![]() עזר קצת |
![]() לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר