אובדת עצות

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• אובדת עצות
    סערה
    20/01/2010

אנו חים באמריקה כעת.
    בני בן 4 שנים. מגיל קטן הוא היה ממש גאון. למשל ידע את כל הצבעים כבר בגיל שנה. את כל האי בי סי ואת כל האלף בית ואת כל המספרים(עד עשרים) בגיל שנתים וקצת..אוהב ללמוד. והתחיל לדבר יחסית די מוקדם. וההתפתחות שלו היתה ממש לפי הגיל.
    בגיל שנתים וחצי הכנסנו אותו לגן. ומאז השתנה לי הילד. מילד שמח ואנרגטי. הוא נהיה לילד שקט סגור ומכונס בתוך עצמו. השנה זה אפילו החריף המורה אומרת שיש פעמים שהוא "מתנתק" .ובוהה באויר. כשאני לוקחת אותו לגן. הוא יכול להיות שמח ורגיל. ואז כשמגיעים לגן, כבר בפתח הכיתה הוא נהיה כמו "זומבי" בקושי הולך. בקושי יוצר קשר עיין. בקושי מדבר.
    וכאן הבעיה, אני מרגישה שמאז שהתחיל את הגן. יש מין האטה בהתפתחות הדיבור שלו. הוא מבין כמעט כל מה שאני אומרת. וגם יודע להגיד משפטים קצרים.כגון: אני רוצה ...הוא לקח לי את...אני רוצה להתלבש לבד וכו
    הוא מדבר ברהיטות והוגה כל הברה כיאות. וגם באנגלית יש לו את המבטא הנכון.
    הבעיה היא בעיקר כשהוא צריך לספר סיפור. או לתאר משהו שקרה. למשל אני שואלת אותו איך היה בגן? והוא יודע להגיד כיף! אבל לא ממש יודעת לספר לי ולתאר לי מה קרה. (למרות שאני יודעת שהוא מבין ויודע הכל)
    משהו גרוע קרה לו (ועדין קורה?) בגן ההוא. אבל אין לי הרבה ברירות. זהו הגן היהודי היחיד באזור מה גם שהם עוזרים לי מאוד בשכר הלימוד הגבוה.
    א.האם תחושת הבטן שלי מוצדקת? האם חוויות מסוימות יכולות לגרום לעיכוב בדיבור או בהתפתחות?
    ואם כן מה עלי לעשות?
    ב. אנו גרים כאמור בחול. והילד נחשף לשתי שפות. אני יודעת שכדי להעשיר שפה אני צריכה לדבר איתו כמה שיותר ולקרא לו כמה שיותר ספרים. אבל מצד שני. אני מרגישה שאני סתם מבזבזת את הזמן. ובמקום להתמקד בשפה המדוברת האנגלית. אני עובדת על העשרת העברית שחוץ מהבית אין לה ממש שימוש כאן (אנחנו מדברים רק עברית בבית)
    רמת האנגלית שלי טובה מאוד. אם כי יש לי מבטא כבר (ושמתי לב שאפילו הבן שלי מחקה את דרך הגית הR שלי..כך שאני לא יודעת אם אני אמורה לעבור לדבר איתו באנגלית כדי להקל עליו. או אם עלי להמשיך לדבר בעברית עם הגיה לא נכונה של מילים.
    מה לעשות?

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    אובדת עצות

הוספת תגובה

• הבהרה:

סערה
    20/01/2010

התכונתי כמובן לאמר שאם כי האנגלית שלי היא ברמה גבוהה. המבטא שלי הוא גרוע מאוד . ולכן גם הגית המילים.
    כך שאני עומדת בפני דילמה. מצד אחד כל הסיפורים והדאלוגים שהוא נחשף אליהם בבית הם בעברית.
    מצד שני בגן וברחוב מדברים אנגלית. האם זה שאני ממשיכה לקרא לו ספרים בעברית ולהעשיר את השפה העברית שלו (במילים ספרותיות שלא ממש הכרחיות לשפה המדוברת)
    האם אני לא ממש מחבלת בהתפתחות השפה שלו?במיוחד שגם כך קשה לו?

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• קשיים רגשיים, שפה ודו לשוניות

ענת תבור
    20/01/2010

סערה שלום,
    מתיאורך לגבי התפתחות השפה של בנך + התנהגותו סביב הההליכה והשהות בגן - נראה כי התשובות כבר בידיך ובחירתך היא מה לעשות עם זה. מצבו הרגשי בהקשר של הגן משפיע ישירות על תפקודו בכל התחומים, כולל בשפה. נסי לבדוק את יכולותיו בסיפור חוויה במשהו שאינו קשור לגן ואז לראות אם אכן קיים אותו קושי שתיארת. בכל אופן, שאלה "גדולה" כמו איך היה בגן?" גוררת לרוב תגובה של "כיף" אצל 90% מהילדים. נסי לשאול אותו שאלות ממוקדות יותר, כמו: מה למדתם במפגש? עם מי שיחקת היום? במה? וכד'.
    לגבי דו-לשוניות. במידה ולא קיים קושי שפתי ראשוני, אין שום מניעה להמשיך לחשוף את הילד לשתי שפות שונות: אנגלית במסגרת החינוכית ועברית בבית. ילדים לומדים שיש שתי מערכות שונות של שפה ובד"כ נראה כי הן מתפתחות באופן יחסית שווה, אם החשיפה דומה. כששאת קוראת לו ספרים בעברית, אפשר גם להוסיף מילים מיוחדות באנגלית כ"תרגום" בכדי שירוויח מהחשיפה בבית, אבל אם את רוצה לשמור על השפה העברית - תמשיכי לדבר בה. החשיפה בבית רק תורמת לידע העולם שלו ובוודאי לא מחבלת בהתפתחות השפה.
    כאמור, חשוב קודם כל לבדוק את מקור קשייו הרגשיים שבודאי משפיעים על שפתו ויכולת הביטוי שלו בהקשר של הגן, ואז לעשות חושבים לגבי השפות השונות.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו