דיור מוגן ואיכות חיים בגיל השלישי: לא להחליט לבד

בין שאתם מחפשים דיור מוגן עבורכם ובין שעבור היקרים לכם, כדאי שיהיה לכם המידע הרלוונטי שיסייע לכם בבחירת המוסד המתאים ביותר. ריכזנו עבורכם את ההמלצות שלנו לבחירת דיור מוגן
 מערכת BeOK
מאת מערכת BeOK
| 29/05/2023 |
צפיות: 7,986
דירוג: 4.8 מתוך 8 הצבעות
התקבלו 8 דירוגים בציון ממוצע 4.8 מתוך 5
אחרי תקופה ארוכה של התלבטויות האם זה הזמן והאם זהו צעד כדאי, התגבשה ההחלטה לגבי מגורים בדיור מוגן. לפעמים אלו אתם, בני הגיל השלישי, שהגעתם בעצמכם למסקנה שדיור מוגן הוא הפתרון הנכון לכם בשלב זה, ולפעמים אלו הילדים שלכם שמבררים זאת עבורכם.
ההחלטה על מעבר למגורים בדיור מוגן היא כבדת משקל לכל המעורבים בה. מדובר בשינוי דרסטי למי שרגיל לחיות את חייו באופן מסוים כבר לא מעט שנים, מורגל לבית ולאזור מגורים, לשכנים, לסדר היום, ואפילו לתלונות על כל אלה. החלפת כל אלה במקום חדש, במיוחד בגיל מבוגר בו ההרגלים מתקבעים ואף מנחמים במידה מסוימת, דורשת אומץ וביטחון, עד כמה שאפשר, בדרך שנבחרה.
לא משנה באיזו פוזיציה אתם, אם בזו של המבוגרים המחפשים לעצמם דיור מוגן או הילדים שלהם שעושים זאת עבורם, כדאי שתדעו לקראת מה אתם הולכים. מה המשמעויות של מעבר שכזה, לאילו סעיפים מומלץ לשים לב בחוזה, מה צריך להדליק לכם נורה אדומה ועוד. לשם כך הכנו עבורכם מדריך עם מידע שימושי שיסייע לכם בבחירת מגורים לגיל השלישי.

דיור מוגן – למי הוא מתאים?


על פי חוק, הדיור המוגן מיועד לאזרחים ותיקים בני 60 ומעלה ובני זוגם, בעיקר כאלה המנהלים אורח חיים עצמאי ומסוגלים לבצע פעולות שגרתיות ללא סיוע (אם כי גם מי שמזדקק לתמיכה וסיוע יכול להתקבל לדיור המוגן). הדיירים זכאים להתגורר בדירה הכוללת סלון, מטבחון וחדר שינה, ובה הם יכולים לנהל משק בית עצמאי. ישנן אופציות דיור הכוללות יותר מחדר שינה אחד, דירות קרקע ועוד.
נוסף על כך, כל מוסד המוגדר כדיור מוגן מאפשר לדייריו ליהנות משלל שירותים כמו אחזקה, ניקיון, חדר אוכל, חדר כושר, ספרייה, בריכה ועוד. באשר לשירותים חיוניים המותאמים לגיל השלישי, בדיור המוגן מספקים צוותי רפואה וסיעוד, פסיכולוגים ועובדים סוציאליים וכדומה.
יצוין כי על פי החוק, כל דייר המתגורר בדיור המוגן, הזכאי למטפל מהביטוח הלאומי, יכול להלין אותו בדירתו בכפוף להסכם שנחתם במעמד הצדדים.

למה כדאי לשים לב בבחירת דיור מוגן?


ראשית, כדאי לחפש מידע ברשת אודות בתי דיור מוגן ולסמן לעצמכם כמה מקומות מועדפים, אליהם תוכלו לקבוע ביקור התרשמות. בין השיקולים הבולטים לבחירת דיור מוגן תוכלו למצוא קרבה גיאוגרפית לשאר בני המשפחה ועלות כוללת של המגורים. כדאי לקחת בחשבון כי ביקור מתוכנן שקבעתם במקום מסוים יציג תמונה טובה, לעתים יותר מכפי שהיא באמת. מסיבה זו, מומלץ לאתר דיירים או בני משפחות של דיירים המתגוררים במקומות שאתם מתעניינים בהם, כדי לקבל מהם חוות דעת אישית ולא מוטה ולהכניס אותה אל סל השיקולים שלכם.
אחת הסיבות למעבר בני הגיל השלישי לדיור מוגן היא לתת מענה לבדידות שמגיעה עם השנים, כתוצאה מפטירה של בן הזוג או התרופפות של קשרים עם שאר בני המשפחה האחרים. לכן, חשוב שמי שמיועד להתגורר בדיור מוגן ירגיש חיבור למקום, ויראה בו, על אף החששות הטריוויאליים מפני השינוי, את ביתו. בחירת מקום מתאים יכולה בהחלט להחליף את אותה בדידות שמאפיינת את בני הגיל השלישי בחיי חברה תוססים, מגוון פעילויות לשעות הפנאי, טיולים ועוד. בקשו לראות את התכנית השבועית או החודשית שמרכזת את הפעילויות במקום, ובקרו באתר וברשתות החברתיות שלו כדי להתרשם ממה שיש לו להציע.
כמו כן, על אף שבתי דיור מוגן מיועדים, על פי רוב, לעצמאיים בני הגיל השלישי שלא נזקקים לטיפול רפואי צמוד, הימצאות שירותים רפואיים בהם מעניקה ביטחון לדיירים. על פי חוק, בכל מוסד לדיור מוגן יינתנו שירותי בריאות על ידי אחות, יהיה מענה אנושי זמין 24/7 וכן שירותי עזרה ראשונה סביב השעון. בנוסף, ישנם בתי דיור מוגן המציעים טיפולי רפואה משלימה כמו רפלקסולוגיה, דיקור ושיאצו וכן טיפולי פיזיותרפיה המסייעים, בין השאר, להתמודדות עם כאב וחיזוק השרירים – כך ניתן מענה מקיף לבעיות בריאות איתן מתמודדים בני הגיל השלישי. בררו עם המקום אילו שירותים רפואיים, מלבד הבסיסיים, הוא מציע לדיירים.
לאחר שצמצמתם את אפשרויות הבחירה שלכם, התעכבו על החוזה שמציע הדיור המוגן אותו בחרתם וקראו את הסעיפים בו בתשומת לב. חשוב שתוודאו כי זכויות הדייר נשמרות ומעוגנות בחוזה, כשהכוונה היא בעיקר לתנאי התשלום והגבייה, אחריות המוסד כלפי הדייר בשלל מקרים, התחייבות לספק את התנאים הראויים למגורים, השירותים הנוספים ועוד.
בהקשר זה חשוב לדעת כי על פי חוק הדיור המוגן, קיימת תקופת ניסיון בת שלושה חודשים (וניתנת להארכה בהסכמה) למגורים בדיור מוגן, במהלכה ניתן להודיע על ביטול ההתקשרות, כך שאם מסיבה כלשהי תחליטו לחזור בכם על המעבר – זה אפשרי. גם עזיבה בשלב מאוחר יותר היא אפשרית ומתקיימת בכפוף לתנאים בהסכם ובהתאם למסלול התשלום שבחרתם.

מסלולי התשלום הקיימים בדיור מוגן


מאחר שהשיקול הכלכלי הוא אחד מהבולטים שבבחירת דיור מוגן, כדאי שתבדקו על מסלולי התשלום הקיימים והאם התנאים שלהם מתיישבים עם יכולותיכם הכלכליות. על פי רוב, המוסדות יציעו את המסלולים הבאים:

מסלול פיקדון – תשלום חד פעמי שמהווה את הזכות לגור בדירה, נוסף על תשלום חודשי לא גבוה הכולל דמי אחזקה. מסלול זה נחשב פופולארי בישראל בזכות העובדה שהוא חוסך לדיירים התעסקות עם הפקדה גבוהה מדי חודש (הם ישלמו, כאמור, דמי אחזקה בסיסיים בלבד), ולבתי דיור המוגן מהווה הפיקדון בטוחה שהדייר ממלא אחר חובותיו בהסכם. החיסרון במסלול זה עבור הדיירים הוא הצורך שלהם לשאת בתשלום סכום גבוה באופן חד פעמי.
חשוב לדעת כי סכום הפיקדון נשחק מדי שנה ב-2 עד 3 אחוזים. המשמעות היא שסכום ההפקדה יהיה שווה פחות מדי שנה, בהתאמה, וכשהפיקדון יוחזר לדייר או למשפחתו בסיום ההתקשרות הוא יהיה נמוך מסכום ההפקדה הראשוני.
מסלול דמי כניסה – גם כאן מדובר בהפקדה חד פעמית בעת הכניסה, אך מדובר בסכום נמוך בהרבה מזה שבמסלול הפיקדון. ההבדל המרכזי במסלול דמי הכניסה הוא בשחיקת הפיקדון, שתגיע מהר יותר מאשר במסלול הפיקדון.
מסלול תשלום חודשי – אמנם הדייר לא יידרש לשלם פיקדון או דמי כניסה, אך מדי חודש דמי האחזקה שישלם יהיו גבוהים ביחס למסלולים הקודמים.
מסלול משולב – תשלום חלק מסכום הפיקדון המקובל בתוספת דמי אחזקה גבוהים יחסית. החיסרון במסלול זה הוא שחיקה מהירה של כספי הפיקדון, אך הוא מתאים לקשישים שנהנים מבריאות טובה וצפויות להן שנים רבות בדיור המוגן.

איך מתכוננים למעבר לדיור מוגן?


כדאי לקחת בחשבון כי מעבר לדיור מוגן הוא משמעותי, הן עבור הדיירים והן עבור שאר בני המשפחה. מדובר בפרידה לכל דבר מהבית ומהסביבה המוכרת, ועלולות להתלוות לתהליך תחושות עגומות של מעבר למקום בו, בסופו של דבר, יסיימו בני הגיל השלישי את חייהם. עם זאת, ישנם כמה דברים שאפשר לעשות שיקלו על המעבר:
העברת חלק מהריהוט הקיים אל הדירה החדשה – כחלק מהפרידה מהבית, כל מי שעתידים לעבור לדיור מוגן יצטרכו להיפרד מרוב הריהוט שלהם. עם זאת, ניתן לברר איזה ריהוט ניתן להעביר אל תוך הדירה החדשה בדיור המוגן (שמגיעה מרוהטת), כדי להעניק תחושה מוכרת, נעימה ופחות מנוכרת.
גילוי רגישות וסבלנות מצד בני המשפחה – זה הזמן לגייס את כל המשאבים המשפחתיים כדי להעניק לדיירים המיועדים בדיור המוגן תחושה של הכלה, הקשבה וקבלה לצד מתן כל ההסברים שמצדיקים את ההחלטה על המעבר.
מוכנות לתקופת הסתגלות – הימים ואף השבועות הראשונים בדיור המוגן יתאפיינו בהסתגלות של הדייר, שיכולה לבוא לידי ביטוי בקושי להתמצא במקום החדש וגם במצב הרוח הכללי ותחושה ש"הזיזו את הגבינה". קחו נשימה עמוקה וזכרו שעם הזמן זה צפוי להשתפר. כמו כן, כחלק מהשירותים המוצעים בבתי דיור מוגן, יש ליווי של אנשי מקצוע כמו פסיכולוגים ועובדים סוציאליים שיכולים לסייע, במיוחד בתקופת ההסתגלות הרגישה.

סיום התקשרות עם בית הדיור המוגן


אם הדייר החליט לעזוב את הדיור המוגן, נפטר או הועבר לטיפול סיעודי עקב מצבו הבריאותי – מסתיימת ההתקשרות בין הצדדים. אם בחרתם במסלול פיקדון, היתרה תוחזר לדייר או ליורשים שלו במקרה פטירה כפי שנחתם בחוזה בין הצדדים. באשר למסלולים האחרים, מומלץ לעיין בחוזה טרם החתימה כדי להבין את זכויותיכם.
תקופת הגיל השלישי היא העת להזדקן בכבוד, לנוח וגם ליהנות, ובתי דיור מוגן בהחלט יכולים להציע את כל אלו. ההחלטה על מעבר לדיור מוגן תדרוש מכם, אם אתם הדיירים העתידיים ואם בני משפחתם, לעשות מחקר מעמיק, להכיר באתגרים הכרוכים בשינוי המגורים ולהעמיק בתנאי החוזה בין הצדדים. היו מודעים לזכויות שלכם ושמרו על ערנות וסבלנות לאורך הדרך – כך תוכלו להרגיש ביטחון שבחרתם נכון.


דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר