בן 4.5 מתנהג באלימות

מנהל הפורום

טובי פלד
טובי פלד
לקביעת תור אצל טובי פלד ללא פרסום בפורום

• בן 4.5 מתנהג באלימות
    אני
    16/02/2014

שלום
    יש לנו בן אחד, בן 4.5. לאחרונה, הוא מתנהג באלימות כלפי ילדים בגן וכלפינו:
    כלפינו בבית - הוא נענש על כך, (לוקחים לו משחק אהוב, לא מאפשרים צפיה בטלוויזיה באותו יום וכו')
    בגן זה יותר מורכב; בגן יש כמה ילדים שנוהגים באלימות. בני מחזיר באלימות כלפי מי שפגע בו הוא היכה אותו, אך לעיתים הוא גם פוגע בכאלה שלא עשו לו דבר, לעיתים גם בגננת או בסייעת. מדיווחיה של הגננת, אני מבינה שהאלימות מתרחשת בעיקר לקראת סוף היום, ובהכירי את בני, אני יכולה לתאר שהוא כבר עייף, רעב או חסר סבלנות לגבי המסגרת (אין לו "טוסיק" לשבת הרבה זמן בריכוז).
    שוחחתי עימו על כך וביקשתי שיגיד לגננת כשמהו מציק לו: אם הוא עייף - שיבקש לישון בפינת ספר, אם הוא רעב - שיבקש לאכול וכו'.
    היום רבע שעה לפני שלקחתי אותו הוא החל באלימות. כששאלתי בבית למה הוא עשה את זה הוא התעקש שהוא לא זוכר.(מה שהוא אומר לי תמיד). הפעם, ברוב כעסי, התעקשתי איתו שייזכר ויספר. הוא אמר שהוא לא יכל לשבת והוא רצה לעמוד ושימעם אותו מה שהגננת אמרה. כנראה, כתוצאה מהשיעמום הוא קם, ביקשו שישב והוא לא היה מסוגל, אז הוא החל באלימות כלפי "חפים מפשע"... כאמור,שמתי לב שהאלימות מתרחשת בדר"כ כשמשעמם לו, כשהוא עייף או כשהוא רעב...
    אינני מצדיקה כל אלימות שהיא! אך אני כבר מיואשת ולא יודעת כיצד לנהוג כדי שיחדל לעשות כן... דיברתי איתו רבות בעניין כפי שכתבתי, שילמד לדבר ולהגיד כשמשהו מציק, אפילו כשמשעמם לו, אמרתי לו שיבקש מהגננת ללכת לצד לשחק או לקרוא ספר..אני מנסה לזרוע בו את הדיבור, הכי דוגרי שיהיה- רק שידבר ולא יכה וישתולל! אך איני בטוחה שהגננת שלו תסכים לצעד שכזה... גמלה בליבי ההחלטה לקחתו מוקדם יותר מן הגן, למרות שהוא עלול להפסיד דברים, אך אינני בטוחה שזהו הפתרון...
    מה לעשות? איך אגרום לבני לשתף איתי פעולה? איך אלמדו לדבר? איזה עונש עלי לתת כשהוא מתנהג כך? (העונשים שאני נותנת בבית משפיעים עליו פחות או יותר ולעיתים הוא חושב פעמיים האם לעשות או לא (הוא אומר לי את זה), אך מדוע אם העונשים קשים עבורו ומשפיעים עליו והוא יודע שלא נוותר - מדוע הוא ממשיך להתנהג כך?
    עזרו לי בבקשה
    תודה

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    בן 4.5 מתנהג באלימות

הוספת תגובה

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• בן 4.5 מתנהג באלימות - תגובה

יאיר סהר
    16/02/2014

היי דפי,
    ניכר שהבן שלך חווה קושי גדול בהתמודדות עם תסכולים, וכי הוא מתקשה למצוא דרכים יעילות ומקובלות לתיעול תחושות הקושי שלו.

אשתדל להתייחס למספר אספקטים:
    לגבי הגן -
    התנהגותו בגן אכן בעייתית, והשימוש באלימות כפורקן לתסכולו איננו מקובל ובצדק. עם זאת, אינני בטוח כי "פרישה" מחובות ההתנהגות בגן הינה פתרון מתאים, שהרי בכך היא מאפשרת לו לבחור להשתתף כרצונו, ולא לכבד את כללי הגן. החשש שלי הוא שפתרון שכזה עלול בהמשך להתרחב גם לשעות פעילות אחרת בגן.

כמו כן, לא הבנתי לאיזה צעד הגננת עלולה שלא להסכים?

על מנת להתאים עצה רלוונטית, חשוב לבחון את התנהגותו גם בהקשרים אחרים.
    באילו סיטואציות בבית הוא נוטה לנהוג באלימות?
    מהן יכולותיו הוורבליות? האם הוא מסוגל לתקשר אתכם (ההורים) את רצונותיו/בקשותיו בבית? האם עושה זאת?
    האם נוטה להתפרצויות זעם?
    לאיזה משך זמן מסוגל להתרכז במשחק פיסי - הרכבה / בובות (לא טלויזיה או משחק מסך)?
    איך היית מגדירה את טיב הקשר שלכם עם הילד? האם אתם מקפידים על בילוי זמן משותף עמו (במשחק, בשיחה, בארוחות ערב וכו')?

מילה נוספת לגבי עונשים:
    אני ככל לא אוהב את השימוש בעונשים. עונשים עבורי מעבירים מסר לפיו החזק הוא שקובע את הכללים, ולכן השגת דברים על-ידי הפעלת כוח היא לגיטימית.
    עונשים הם מטבעם גם לא יעילים, הרי אם היו יעילים - היינו עושים בהם שימוש רק פעם אחת, והילד לא היה חוזר על התנהגותו. לראיה - כאשר מבוגרים נענשים על נהיגה במהירות מופרזת (קנס), רובם משנים התנהגותם רק זמן קצר לאחר מתן הקנס, וחוזרים לסורם לאחר מכן (למרות הכאב והסיכון, ואולי בגלל ?). בהתאם, ענישה בדר"כ פועלת "נהדר" בטווח הקצר, אולם בטווח הארוך רק מחזקת את התסכול של הילדים ואת היצירתיות שלהם במציאת התנהגות מתגרה חדשה.
    כאלטרנטיבה (שאינה טריויאלית ודורשת לעיתים יצירתיות), אני מציע לפעול על פי עקרון של השלכות טבעיות. אם הוא נוהג כלפיכם באלימות - ציינו בפניו באופן ברור (לא בכעס או צעקה) שאינכם מוכנים להתנהגות שכזו, ואם ישוב וינהג באלימות אתם תרחיקו אותו מכם ולא תאפשרו לו להתקרב (אין מדובר בעונש, אלא בכך שאתם מונעים ממנו לפגוע בכם). הציעו לו חלופות - שחקו איתו, שוחחו איתו או הציעו לו פעילות אחרת להעסיק עצמו. הטלויזיה פשוט אינה קשורה לעניין, וכשיגדל תיאלצו למנוע אותה ממנו (וזה לא שאני חובב טלויזיה מלכתחילה) לזמנים ממושכים יותר ויותר, כדי לשמר את אלמנט העונש.

התייחסו לשאלותי בתחילת תשובתי ואשתדל לענות גם לעניין הגן.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו