נואשתי. אני משוועת לכלים להתמודד עם

מנהל הפורום

טובי פלד
טובי פלד
לקביעת תור אצל טובי פלד ללא פרסום בפורום

• נואשתי. אני משוועת לכלים להתמודד עם
    קרו
    03/12/2008

בוקר טוב, (מכתב ארוך, בבקשה אל תוותרו. ותקראו אותו משום שאני נואשת!!) שמי קרן ויש לי שני ילדים מקסימים: בת בת 6 ובן בן שנתיים וחצי. היום אני רוצה לדון דווקא על היחסים שלי עם ביתי. בתי ילדה נהדרת, חכמה מאוד, בעלת יכולת התבטאות מעולה, בעלת אופי עיקש מאוד או שמא אי היכולת שלי לתקשר איתה גורם לי לתייג אותה כעקשנית. איני מועניינת לעשות עימה עוול ולתייג אותה כעקשנית וכן איני רוצה שהיחסים שלי איתה יתפתחו לכיוון שלילי ולכן אני פונה אליכם ומקווה שתעזרו לי למצוא כלים להתמודד איתה בצורה טובה ובונה לשתינו. עיקר הבעיות מתמקדות בכך שהיא לא מקשיבה לי ולא מקבלת מרותי, לדוגמא בבקרים אני לא מצליחה לגרום לה לשתף פעולה בהתארגנות מהירה לגן (אני צריכה להתארגן ולארגן את בני ולצאת לגנים ולעבודה), ניסיתי לבנות לוח לבבות שעל כל בוקר שתתארגן בזמן תקבל לב, ועבור 5 לבבות תקבל הפתעה - לא עזר! ניסיתי להעיר אותה חצי שעה קודם על מנת שיהיה לה יותר זמן - לא עזר! ניסיתי לאיים שבשעה הייעודה אנחנו יוצאים מהבית והיא תאלץ ללכת לגן לפי הספק ההתארגנות שלה (לבושה בפיג'מה, לא מסורקת....) - זה רק גרם להיסטריית צרחות ובכי כשהגיע הזמן ללכת. התנהגות מרדנית מופיעה אצלה בעוד כמה תחומים כמו לבקש ארוחה מסוימת ולא לאכול, להציק לאחיה באופן שגורם לו לבכות. בהרבה מיקרים אני ממעטת מלהתערב אך לעיתים אין ברירה. אני מענישה אותה בלהרגע בחדר, או הימנעות מטלויזיה, או ויתור על משחק אהוב הכל תלוי בחומרת התנהגותה. עכשיו הסיבה לפנייתי : שום דבר לא עוזר, היא סופגת את העונש ועדיין דבקה בהתנהגותה, היא צוחקת לנו בפנים כשאנחנו כועסים או מגיבה בצרחות איומות כאשר אנו מביעים חוסר שביעות רצון מהתנהגותה, עושה רושם ששום דבר לא נוגע לה ולא כואב לה מספיק ע"מ שתבין שהיא צריכה לשנות דפוס התנגות מסויים. אציין שאני גם מסבירה לה שבחיים צריך לקבל אחריות על מעשים ולכל מעשה יש תגובה הולמת ואם צריך להימנע מתגובה לא נעימה צריך לבחון את ההתנהגות ולשנותה בהתאם. ייתכן מאוד שהבעיה היא דווקא בי ובדרך בה אני מתנהלת מולה - אני בהחלט לא פוסלת את האפשרות, אבל אין לי מושג מה עוד לעשות!!! אנא עיזרו לי! אני מאוד רוצה לבנות יחסים נעימים, טובים וחיוביים איתה ומאמינה שעכשיו זה הבסיס. תודה מראש, קרן

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר

הוספת תגובה

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• גבולות

מיכל לופו-שדה
    04/12/2008

שלום קרן
    מדברייך אני שומעת שאת מרגישה עייפה ומוטרדת ביחס לקשר שלך עם בתך. מתיאורך נראה כי את ובתך בתהליך מתמשך בו ישנו מאבק על שליטה. אחד המכשולים והאתגרים שלנו כהורים הינו הצבת גבולות בתך זקוקה לגבולות על מנת לרכוש בטחון ולדעת שיש הורים ששומרים עליה. עולם ללא גבולות עבור ילד גורם לו לרוב לפחד ובלבול, כאשר הילד עשוי לתפוס עצמו כחזק מדי וכי אין מי שיעצור אותו. נשמע לי שבתך יום יום בודקת את הגבולות בבית סביב תכנים ונושאים שונים, הארוחות, התארגנות הבוקר הצקות לאחיה וכו'. אני שומעת שניסית לעזור לה כבר בדרכים רבות ואת מרגישה שכל אלו לא עזור עד כה. עם זאת, נשמע לי שבכל פעם התקשית לעמוד עד הסוף בנושא הגבול ועברת לפתרון חדש אולי עקב הפחד מכעס של בתך כלפייך, אוךלי עקב תחושות אשמה כי את עשויה לגרום לבתך עוול כפי שציינת ואולי עקב הרגשות השליליים שהתחלת לחוש כלפיה וכתוצאה מכך גם גלפי עצמך?. כל התחושות הללו שלך הינן טבעיות והורים רבים מתמודדים איתם, אך לא תמיד מדברים ואומרים זאת.
    על מנת שבתך תבין שאת ההורה בבית ייש צורך בהצבת גבולות באופן עקבי וברור. אולי במקום לעבור מפתרון אחד לאחר, דבקי בדרך מסוימת ולכי איתה עד הסוף גם אם הדבר גורם להתפרצויות כעס מצידה ולצרחות. למשל, אם הבהרת לה שמבחינתך אם לא תתארגן בבוקר זו אחריות שלה והתוצאה תהיה ללכת לביה"ס בפיג'מה עשי זאת. בתך זקוקה כי תאמרי לה לא ותעמדי בכך. בימים הראשונים היא וודאי תבכה אך בהמשך תלמד להתארגן בזמן. את יכולה לשוחח איתה ולהסביר לא תוך מריבה , כי אם במצב בו שתיכן רגועות, כי המצב לא יכול להימשך ולהעביר אליה את האחריות. אמרי לה שזהו תפקידה להתארגן בבוקר למשל, ושתחשוב מה היא מציעה כדי לפתור את בעיית ההתארגנות שלה בבוקר. חשוב כי גם האבא והסביבה יהיו שותפים לכך ויציבו את הגובלות ולא את לבד. למשל, יידעי את המורה בקשיי ההתארגנות בבוקר, כך שאם היא מאחרת שהמורה תתייחס לכך ותדבר איתה על אחריות. במצבים בהן היא כן מתארגנת יפה או מתנהגת יפה חזקי אותה ותגמלי אותה על כך.
    בנוסף, לא ציינת מתי קשיים אלו החלו? יתכן והם קשורים גם לקינאה של בתך באחיה, לרצון לקבל תשומת לב, גם אם בדרך שלילית. נסי למצוא זמן קבוע בו שתיכן מבלות לבד ועושות פעילות מהנה עבור שתיכן.
    בכל מקרה, על מנת לקבל עזרה בצורה מסודרת וליווי וכן לדבר על הרגשות שאת חשה, ניתן לפנות להדרכת הורים.
    בהצלחה

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• כמה הבהרות

קרו
    04/12/2008

ראשית אני רוצה להודות לך על התשובה המאוד מפורטת. שנית אציין שביתי תמיד בדקה גבולות וייתכן באמת שהבעיה החמירה מאז שאחיה נולד. שלישית אני שיניתי את סדר יומי כך שאוכל להוציא אותה מהגן בצהריים ולא אשלח אותה לצהרון, כך שמידי יום יש לנו 2.5 שעות ביחד ללא נוכחות אחיה. ואכן זמן הצהריים הוא הזמן הטוב ביותר שלי ושלה, כיף לנו ונעים לנו יחד ולכן אני כל יום שמחה על הצעד שעשיתי (עברתי לחצי משרה). ביתי יוצאת איתי להביא את אחיה מהגן, ובשנייה שהם נפגשים אני נפרדת לשלום מהילדה המדהימה שפגשתי בצהריים ואומרת שלום לילדה שלא מקשיבה ומציקה באדיקות לאחיה..... אני אנסה שוב לבחור בדרך אחת ולדבוק בה (אפילו אם אני חשה שנכשלה בעבר) ואבדוק התנהלות במהלך הימים הקרובים, מקווה שאחוש בהבדל. אם לא כנראה שנתכתב שוב. שוב תודה, קרן

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• גבולות וקנאה באחים

מיכל לופו-שדה
    04/12/2008

קרן שלום
    מדברייך אכן נראה כי בתך חשה קינאה כלפי אחיה הקטן ממנה, דבר שהוא כמובן נורמטיבי מאוד. כאשר אח קטן נולד והמשפחה מתרחבת זהו אירוע מרגש המעורר רגשות שימחה ואושר. עם זאת, הדבר גם כמובן מעורר מתחים ולחצים הן עבור ההורים והן עבור האחים הבכורים. תארי לעצמך שיום אחד בעלך היה שב הביתה ואומר לך כי הוא מביא הביתה אישה חדשה והיא עדינה וצריך להתנהג אליה יפה. אני בטוחה שלא היה לך קל לקבל זאת, וסביר כי כעס וקנאה היו חלק מהרגשות שהיית חשה. כך גם קורה לבתך. לכן, הייתי מנסה לשוחח איתה ומאפשרת לה לדבר על הרגשות הללו. ניתן לומר לה שאת מרגישה כי במהלך הזמן בו שתיכן לבד אתן מבלות בכיף ונעים לשתיכן וכי אחה"צ כאשר כולם יחדיו קשה לה יותר ויש יותר מריבות. תני לה לגיטימציה לדבר עלהקינאה שאולי היא חשה והכעס שזה מעורר בה. חשוב לתת לה תחושה שזה לגיטימי להרגיש זאת והרבה אחים מקנאים באחיהם הקטנים ולא רק שמחים איתם.
    בנוסף, חשוב למצוא דרכים בהן את יכולה לחזק אותה על היותה אחות גדולה, כמו למשל שעת השכבה מאוחרת יותר, הליכה לחברות לבד וכדומה. הדגישי זאת בפניה, שהיא הגדולה ולכן מותר לה דברים שלאחיה הקטן עדיין אסור.
    ולבסוף, כל אלו צריכים להתלוות לנושא הגבולות. המשיכי להציב לה גבולות. כמה ימים אינם מספיקים כדי לשנות התנהגות שהיא הורגלה אליה מאז היותה קטנה. על מנת שהיא תבין שאת אמא ואת מחליטה מעתה והלאה הקפידי על הצבת גבולות ברורה ועקבית לאורך זמן.
    בהצלחה
    מיכל

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• למיכל שלום

מורית
    04/12/2008

האם הבעיה שרשמתי לא קשורה לפורום הנ"ל

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו