בת ארבע עם נטייה למצבי רוח

מנהל הפורום

טובי פלד
טובי פלד
לקביעת תור אצל טובי פלד ללא פרסום בפורום

• בת ארבע עם נטייה למצבי רוח
    רוני
    22/04/2011

שלום, יש לי ילדה בת 4, אקסטרה מפותחת מבחינה ריגשית ושפתית. מדברת לפעמים כאילו היא אישה מבוגרת.
    אני מתחילה קצת לדאוג מהאופן שבו היא מתמודדת עם כל מני דברים. אם היה זה רק דבר אחד, הייתי עוברת הלאה, אבל השילוב מטריד אותי.
    היא עוברת מצחוק לבכי ולכעס בתוך שנייה. היא מסרבת לעשות קקי בגן (מוכנה רק פיפי ורק אם אחד ההורים איתה בשירותים וגם זה אחרי מאמץ גדול של שכנוע). לא מוכנה שיחגגו לה יומולדת (נלחצת מכל תשומת הלב המופנית אליה). כבר בגילה אומרת לי משפטים כמו "אני שונאת אותך", "אני אמצא לי משפחה אחרת". על אף שהיא לא ילדה אלימה במהותה, היא מנצלת את היכולת השפתית שלה בצורה תוקפנית ("אני אבנה אקדח ואהרוג אותך").

אני חושבת שבבית אנחנו דווקא יודעים להציב גבולות במקומות שחשובים לנו ומוכנים לקבל שמדובר בתהליך למידה של בדיקת גבולות אבל אני חוששת לה. חוששת מהרגישות הקיצונית שלה. על אף שהיא מאוד מקובלת ואהובה בגן, ויודעת ליצור קשרים עמוקים מאוד כבר בגילה, כשמישהו לא רוצה לשחק איתה היא נכנסת לסרט שאין לה חברים ואף אחד לא רוצה לשחק איתה. אני מכירה את התחושות האלו מגיל 6-7, אבל בגיל 4 הן לא קצת מוגזמות וקיצוניות?
    יש לי עוד ילדה, בת שנה וחצי, נורא כריזמטית ששואבת כמויות של תשומת לב לכל מקום שאליו היא מגיעה. אני בטוחה שהגדולה מקנאה בה מאוד. חשוב לציין ששנינו (בעלי ואני) נמצאים המון בבית והמון עם הילדות ושתיהן זוכות להרבה זמן ויחס ביחד ולחוד.
    אני מסתכלת עליה והיא מתנהגת ומדברת כמו נערה בשיא גיל ההתבגרות ותוהה אם בכל זאת יכול להיות שזה תקין? ואם זה לא תקין, עד כמה זה נשמע חמור? ומה אפשר לעשות?

מקווה שהצלחתי לצייר איזשהי תמונה פה,

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר

הוספת תגובה

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• בת ארבע עם נטייה למצבי רוח - תגובה

סמדר ריינר
    22/04/2011

שלום רוני,
    התגובות הכועסות של הבת שלכם הן נורמליות לגמרי לגילה. אין דבר טבעי יותר מילד בן 4 שמרגיש חסר אונים מול מבוגר כל יכול ואומר דברים כמו: "אמא את פויה" או אני "אמצא אמא אחרת" וכו'. למשל פנטזיות של ילדים בגיל הזה על כך שהם מאומצים ויש אמא יותר טובה מאמא שלהם שמחכה להם - הן נפוצות מאוד. ברוב הבתים הן מתקבלות בבדיחות הדעת, אין צורך לעשות מהן עניין.
    דווקא התגובות שלכם הן אלה שעושות עניין רב מדי. הם מלמדות על כך שאינכם יכולים להכיל תוקפנות סבירה ולא מזיקה של בתכם שמופנית כלפיכם ואינכם מסוגלים לקחת אותה בפרופורציה. מדובר בסך הכל בילדה בת 4 ואתם מרגישים מאויימים כמו במרד גיל הנעורים, או כאילו עומד מולכם אדם מבוגר.
    ייתכן שעמדה זו שלכם מביאה לאווירה נוקשה ולא גמישה בבית וכן לתחושה שאתם חלשים מדי ולא יכולים להכיל תוקפנות. כתוצאה הבת שלכם מפתחת חרדה, כי אם התחושות הטבעיות והנורמליות שלה הן בלתי נסבלות, מה היא תעשה עם עצמה? לאן היא תוביל את התחושות האלה? ומה היא תעשה אם ההורים שלה בעצם חסרי אונים ונבהלים משטויות כאלה?
    ייתכן שהחרדה הזו באה לידי ביטוי במעברים שלה במצבי רוח, בקושי לעשות קקי בגן ובחשש שלה מתשומת לב ומיום הולדת.
    אני ממליצה לכם לפנות להדרכת הורים כדי לקבל הכוונה מדוייקת יותר כיצד לשים גבולות נכון ולא בצורה נוקשה ומוגזמת, ומתי להגמיש את הגישה שלכם בהתאם לצרכים הריגשיים של ילדים.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו