העדר מלמול בגיל כמעט חמישה חודשים

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• העדר מלמול בגיל כמעט חמישה חודשים
    נעמה35
    28/04/2010

שלום,
    בתי בת ארבעה חודשים ושלושה שבועות. אני מודאגת מכך שהיא כמעט ואינה משמיעה קולות כלל (אני לא מתכוונת לעיצורים, אלא לשלב המוקדם יותר), למעט בכי ולמעט קולות של קיטור או התלוננות במצבים שלא טוב לה (שעמום, עייפות וכד'). היא מגיבה בחיוך כאשר אנו פונים אליה, אולם אינה משמיעה קולות כמצופה בגילה, וגם אינה צוחקת בקול. רק לעיתים רחוקות מאד משמיעה אהה.. קצר.
    שאר ההתפתחות נראית תקינה - בהיבט המוטורי וכן בכך שנראה שהיא מתעניינת בנעשה סביב. כמו כן היא יוצרת קשר עין וקשובה לנו כאשר אנו מדברים אליה, אבל כאמור היא לא משמיעה כמעט שום צליל למעט בכי וקיטור. היינו אצל רופא אף אוזן גרון שבדק את האוזניים וכן היינו בבדיקת שמיעה, והכל תקין בהיבט הזה.
    אשמח לשמוע מה הטווח התקין להתחלה של השמעת קולות , וכן האם יש בדיקות נוספות שכדאי לערוך בשלב זה.
    תודה

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר

הוספת תגובה

• מלמול

ענת תבור
    02/05/2010

נעמה שלום,
    עד גיל 3 חודשים - רוב התינוקות משמיעים מגוון צלילים במצבי נוחות ואי-נוחות - חלקם דמויי עצורים או תנועות, וחלקם נשמעים כעיצורים ברורים ( למשל - m,p,d,t,g,k וכד').
    מגיל 3-4 חודשים אמור להתחיל שלב המלמול, זהו שלב שהולך ומתפתח בהדרגה - מעין "משחק קולי", שמשרת תחילה צורך של גרייה עצמית עד לכדי יצירת תקשורת עם הסביבה. מהשמעה רפלקסיבית של קולות יש מעבר להפקה מכוונת. נצפה למגוון צלילים מושמעים שבהדרגה מופיעים גם בתוך הברה (למשל: /ba/). בנוסף, המלמול הראשוני בעל שינויים בעוצמה, בגובה ובקצב שלו.
    איחור בהופעת המלמול יכול להיות התפתחות איטית יותר של השפה ויכול להיות קשור לדברים נוספים. מה שחשוב כעת זה להיות במעקב ולהתרשם אם יש התקדמות בהפקת הקולות- באופן ההתפתחותי המקובל, גם אם מעט איטי. במידה והינך מוטרדת, תמיד ניתן להתייעץ עם קלינאית תקשורת ולהיות אצלה במעקב. היא תוכל להדריך אותך איך לחשוף את ביתך למגוון צלילים ולעודד את ההפקה שלה.
    בהצלחה

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בהמשך לתשובתך

נעמה35
    04/05/2010

שלום ענת,
    תודה על התשובה.
    מאז שכתבתי לפני כשבוע חלה התפתחות מסוימת. בתי החלה להשמיע מעט יותר קולות, בעיקר כאשר היא נמצאת לבדה או במובייל, ולא באינטראקציה. בעיקר משמיעה צלילים של a ולפעמים נשמע גם משהו שדומה ל g, k. אני מבינה ממה שכתבת שזה הרצף ההתפתחותי ושבהמשך יגיע מלמול של הברות. עם זאת נראה שהיא באיחור משמעותי (כבר בת 5 חודשים).
    האם יש משהו שאני יכולה לעשות כדי לגרות יותר ולעודד את ההתפתחות השפתית, או שכנראה ההתפתחות תהיה איטית יותר ובקצב שלה? בשבועות האחרונים ניסיתי להרבות בדיבור של הברות וג'יבריש מולה, אולם נראה היה לי שזה מן מציף אותה וגורם לה דווקא להסתובב ולא להביט ולכן הפסקתי עם זה.
    בנוסף, האם האיחור הזה צריך להדאיג? ידוע לך אם עיכוב בשלב זה מרמז על התפתחות וורבלית איטית יותר גם בשלבים מתקדמים יותר (כמו התחלה של מילים ומשפטים) או קשיים שפתיים אחרים?
    תודה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• איחור בהתפתחות השפה בגיל צעיר מאד

ענת תבור
    04/05/2010

הי נעמה,
    יש לך שאלות מצויינות ולצערי, אין לי ממש תשובה ברורה לכך. אנחנו רואים תינוקות "שקטים" שלאחר זמן בבת אחת עושים "קפיצה" התפתחותית ומשלימים לגמרי את הפער השפתי, ומאידך, יש כאלה שפותחים פער מבני גילם שנמשך גם לשנים הבאות.
    אני חושבת שאת עושה נכון בכך שאת קשובה לצרכי ביתך וחושפת אותה בהדרגה לקולות וצלילים. כרגע היא נמצאת בשלב שרוב הצלילים שתפיק יהיו באמת במשחק הקולי העצמי וכך תגלה אותם, למשל - הפקת קול בזמן שיש לה בפה צעצוע, או במנחי שכיבה שונים - בטן וגב.
    אני כן ממליצה לך להיות איתה במעקב אם לא תהיה התקדמות משמעותית לקראת גיל חצי שנה, ולקבל הדרכה מקלינאית תקשורת במידת הצורך.
    בהצלחה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו