מי לא אוהב גלידה? הרי זה המעדן המוביל של כל תקופות השנה בדגש על הקיץ החם. וכמו כל תעשיית המזון בארץ, גם תעשיית הגלידה לא קופאת על שמריה. כאשר גלידה נוצרה לראשונה, היא הייתה מעדן קפוא ומתוק על בסיס חלב שעם הזמן התפתח למגוון רחב מאוד של טעמים וסוגים, עד כי כיום ניתן למצוא אפילו גלידה בריאותית שמותאמת לאנשים שלא יכולים לצרוך סוכר, לבעלי רגישות לגלוטן ועוד, ואולם זה לא תמיד היה כך.
בשנות ה-50 של המאה הקודמת בארץ ניתן היה למצוא גלידה בטעמי וניל ושוקולד בעיקר (טעמים אלה עד היום נחשבים ל"קלאסיים" ולמבוקשים ביותר בארץ). עם השנים, התפתחה תעשיית הגלידות והחלה כוללת מגוון תוספות לגלידה (כדוגמת אגוזים או שקדים מרוסקים, קצפת ופירות), צורות הגשה שונות (בכוסות פלסטית צבעוניות, בגביעי וופל ועוד) וכמובן גיוון נרחב בהרבה של טעמים – כך למשל, בשנות ה-60 נוספה גלידה בטעם מסטיק.
למידע נוסף בנושא גלידה ועוד, היכנסו לפורומים:
פורום בישול בריאות, מתכוני בריאות
פורום דיאטה, תזונה נכונה, הרזיה
פורום פוד קואצ'ינג, אימון להרזיה
פורום תזונה טבעית, תזונה נכונה
פורום תזונת ילדים, השמנת ילדים
גם הטכנולוגיה של יצור גלידה לא נשארה מאחור, היא התפתחה לאורך השנים בהתאם להיווצרות טעמים חדשים ומגמות בריאות חדשות. כך למשל, בעוד שבשנות ה-70 וה-80 של המאה הקודמת, נהגו יצרני הגלידה בארץ להשתמש בשומנים על בסיס צמחי, מתוך מחשבה שזה בריא יותר, כיום היצרנים חזרו למקורות – ורוב הגלידות מיוצרות על בסיס שמנת אמיתית. זאת כתגובה לגילוי ששומן החי בריא יותר מאשר שומן מן הצמח. שינוי זה כשלעצמו אחראי על לא מעט מן השיפור שחל בטעם הגלידה בארץ, כמו גם השיפור במרקם שהפך לקליל , עדין ונימוח יותר.
מגמה בריאותית נוספת שהשפיעה על הגלידה, קשורה ביצור גלידות שמתאימות לאוכלוסיות מיוחדות יותר מבחינת יכולות התזונה. כך למשל, מעטות הן הגלידריות שלא מחזיקות ברשותן כיום גלידות ללא סוכר, לאנשים הלוקים בסוכרת וגם עבור כאלה שמעדיפים לא לצרוך סוכר. בנוסף, קיימות גם גלידות לחולי צליאק שרגישים לגולטן, עבור אנשים הרגישים למוצרי ביצים ועוד.
כיום מגוון טעמי גלידה בארץ הוא עצום – החל מטעמי גלידה קלאסיים (שוקולד ווניל), דרך טעמים מורכבים יותר (כדוגמת קוקוס, טעמי פירות למיניהם וכו') ועד לטעמים לא שגרתיים (למשל, גלידה בטעם אבוקדו, גלידה בטעם חומוס, גלידת שמן זית המוגשת עם קצח ומלח גס ועוד) - על זה יכול להעיד ד"ר דני כותני, דוקטור ברפואת שיניים אשר החליט לשנות כיוון וללכת אחרי משהו שאהב יחד עם חבר ילדות אביב ארן. יחד הם הקימו את רשת הגלידריות ד"ר לק, שהם בעליה עד עצם היום הזה.
חשוב לציין, כי למרות שנהוג להתייחס אל גלידה כאל מאכל עשיר בקלוריות, למעשה לא מדובר במוצר עתיר קלוריות גם אם הוא אינו דל בהן. כך למשל, שני כדורי גלידה בגודל בינוני עד גדול, מגיעים למשקל של כ-150 גרם ולערך תזונתי של כ-250 קלוריות.
למאמרים נוספים בנושא גלידה ותזונה נכונה:
תזונה נכונה, צירופי מזון מומלצים
תזונה נכונה בטיולי הקיץ
מה בין תזונה נכונה לבעיית אכילת לילה?
לא חייבים לרעוב לצורך הרזיה!
רגישות לחלב, האבחון והפתרונות
הפיתוח החדש בתחום הגלידות הוא כמובן גלידת יוגורט, שנחשבת לבריאה היות והיא מכילה בסך הכל 2% שומן. לרוב נהוג להוסיף לגלידה זו מגוון של פירות טריים, פירות יבשים, סילאן ועוד.
לסיכום, אין גבול לטעמים ולפיתוחים האפשריים בתחום הגלידה. כך שכיום מדובר במוצר טעים, בריא וקריר שמתאים לכל מזג אוויר ומצב רוח.
*תודה לרשת ד"ר לק על האירוח.
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
![]() עזר מאד |
![]() עזר |
![]() טוב |
![]() עזר קצת |
![]() לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר