כאשר אנו חושבים על דרכים לשמור על גופנו ונפשנו בריאים, לרוב נחשוב על תזונה נכונה וכושר גופני, אך ישנן דרכים נוספות שבאמצעותן ניתן לשפר את אורח חיינו, להאריך ימים ואף למנוע מחלות כגון אלצהיימר, סוכרת, סרטן ודיכאון.
מהן הדרכים האלו? שוחחנו עם ד"ר אמוץ זיו-אב, דוקטור לביולוגיה תאית ומולקולרית, אשר הציג בפנינו כיצד שיטות טיפול עצמי פשוטות ליישום כגון צום, קור וחום, יכולות לסייע לנו להאריך ולשפר את חיינו.
כיצד צום יכול לתרום לבריאות ולהאריך את החיים בצורה משמעותית?
ד"ר זיו-אב טוען כי היתרונות הבריאותיים המגולמים בצום מבוססים על המונח "הורמזיס" - מצב שבו חשיפה לכמות קטנה של רעלן או מחולל סטרס מייצר אפקט ביולוגי חיובי ומביא תועלת. "מצב זה ניתן לתיאור בפשטות באמצעות הביטוי 'מה שלא הורג - מחשל'. היום אנחנו יודעים שמינון מדוד של צום חושף את גופנו לסטרס ברמה הביולוגית, אך מדובר בסטרס שטוב לבריאות ולא בסטרס שגורם נזק".
ד"ר זיו-אב מספר כי אחת התגליות הראשונות של חקר ההזדקנות העלתה כי רעב במינון מסוים גורם לחיים ארוכים יותר, בצורה משמעותית ביותר. "הסיבה לכך היא החשיפה הביולוגית לסטרס שאליה הורגלנו לאורך כל שנות האבולוציה, למשל כאשר סבלנו מחום או מקור, כאשר לא היה לנו מספיק מזון או כשהיינו במאמץ גופני ממושך או מוגזם. חשוב לציין שלא מדובר בסטרס נפשי, אשר עלול לגרום נזק, אלא בסטרס ביולוגי".
אז מה קורה לנו במצב צום? "התאים לא מקבלים מספיק נוטריינטים, חומרי מזון חיוניים, ובעצם נמצאים במחסור אנרגטי. מאחר שהדלק העיקרי של התאים הוא גלוקוז (סוכר), ברגע שאנו במצב של צום, רמת הסוכר מתחילה לרדת, והגוף מתחיל לכלות את מאגרי הסוכר שנמצאים ברקמות, בעיקר בכבד ובשרירים".
"תא שנמצא במצב של חוסר אנרגטי מתחיל לייצר אנרגיה מבפנים. או אז מופעל מנגנון חשוב שנקרא אוטופגיה - תהליך שבו התא ממחזר רכיבים פגומים ופסולת תאית ומייצר מהם אנרגיה חיונית. כלומר, במצב של צום, הגוף עובר תהליך ניקיון מולקולרי תוך תאי איכותי מאוד".
איך מתחילים לצום לסירוגין, והאם מומלץ ליטול ויטמינים להשלמת החוסרים?
כאשר מדובר על אימוץ אורח חיים הכולל צום לסירוגין, אחת מהשיטות העיקריות היא 12:12 - כלומר, במשך 12 שעות ביממה נמנעים ממזון, וב-12 השעות הנותרות אוכלים. שיטת צום מקובלת נוספת היא 16:8, כלומר, הימנעות ממזון במשך 16 שעות ואכילה במשך חלון זמן של שמונה שעות.
ד"ר זיו-אב ממליץ למי שמתנסה בצום לסירוגין לראשונה להתחיל עם 12:12, ואם מעוניינים להגדיל את חלון ההימנעות ממזון, כדאי להפחית את שעות חלון האכילה באופן הדרגתי ולא בבת אחת כדי להרגיל את הגוף בצורה אפקטיבית יותר. לפי ד"ר זיו-אב, "צום 16:8 לא בהכרח מתאים לכולם, והוא אף יכול להיות קשה ומגביל יותר, כך שכל אחד צריך לנסות בעצמו".
עוד מוסיף ד"ר זיו-אב כי לאנשים שתזונתם מוגבלת, למשל טבעונים או אנשים שתזונתם מבוססת בעיקר על בשר, מומלץ ליטול מולטי ויטמין איכותי פעמיים בשבוע כדי להשלים את החסר.
כיצד צום יכול לתרום להתמודדות עם מחלות אוטואימוניות?
לפי ד"ר זיו-אב, מחלות אוטואימוניות כגון טרשת נפוצה, קרוהן, פסוריאזיס ועוד, הן מחלות שבהן פעילותה הרגילה של מערכת החיסון משתבשת, והיא תוקפת את התאים והרקמות בגוף. פעילות זו מעוררת דלקתיות יתר, אשר ידועה כאחד הגורמים שמקצרים את החיים ומקדמים את ההזדקנות, גורמת לנו להיות חולים יותר ואפילו מכווצת את המוח.
ד"ר זיו-אב מסביר כי צום, לסוגיו השונים, הוא כלי אנטי דלקתי חשוב ועוצמתי לטיפול במחלות אוטואימוניות, מאחר שהוא מוריד את רמת הדלקתיות בגוף. "בין שמדובר בצום של 24 שעות או בצום לסירוגין, כאשר אנחנו צמים הגוף שלנו נפטר מתאים מזיקים. כמו כן, במחקר שפורסם התגלה מנגנון שבמסגרתו צום מים במשך 19 שעות הוריד באופן משמעותי את מספר תאי החיסון בזרם הדם, ובכך למעשה הרגיע את התגובה החיסונית והדלקתיות של הגוף".
איך צום או תזונה קטוגנית יכולים לעזור בטיפול באלצהיימר?
לדברי ד"ר זיו-אב, "אלצהיימר מכונה בפי חוקרים 'סוכרת טייפ 3', מכיוון שתאי המוח מפתחים עמידות לאינסולין. המוח הוא צרכן האנרגיה הראשי של הגוף - הוא צורך בין חמישית לרבע מהאנרגיה של הגוף, כמו מחשב על שצורך המון חשמל. כדי לתפקד בצורה טובה, תאי המוח זקוקים לאספקה יציבה של גלוקוז".
"אינסולין הוא הורמון אשר מופרש בעת צריכת סוכר, מפחית את רמות הסוכר בדם ומאפשר כניסה של גלוקוז לתאים. כשהתזונה שלנו כוללת יותר מדי סוכר, הגוף מפתח עמידות לאינסולין, רמות הסוכר בדם עולות ופחות סוכר מצליח להיכנס לתאים. כך נוצרת סוכרת".
"כאשר תאי המוח מפתחים עמידות לאינסולין, הדבר בעייתי במיוחד, מכיוון שהגלוקוז לא נכנס לתאים ואספקת האנרגיה הנדרשת להם יורדת. תפקודם של תאי המוח מצטמצם והם מתנוונים בשל המחסור באנרגיה. זוהי אחת הסיבות המרכזיות להתפתחות אלצהיימר".
כאן נכנסים לתמונה צום או תזונה קטוגנית, המבוססת על הפחתת פחמימות והגדלת כמויות של שומן, חלבון וירקות. ד"ר זיו-אב מסביר כי "הנוירונים במוחם של אנשים הסובלים מאלצהיימר עמידים לאינסולין, ולכן הם סובלים ממחסור אנרגטי. התזונה הקטוגנית, כמו גם צום, גורמים לפירוק שומנים במקום פחמימות, ולהיווצרות של גופי קטון - תרכובות שיכולות לשמש מקור אנרגיה חליפי ואיכותי במיוחד לתאי המוח. כך, הנוירונים מקבלים אנרגיה חלופית על אף העמידות לאינסולין".
כיצד קור יכול לשפר את הבריאות ולהתמודד עם מחלות קשות?
אחת הרעות החולות שהופיעו עם עולם השפע היא עודף סוכר בדם, אשר פוגע בבריאותנו ואף עלול לגרום מחלות קשות. בהקשר זה, טוען ד"ר זיו-אב כי חשיפה לקור מאוד בריאה לנו מכיוון שהקור משפר את המטבוליזם ומוריד את רמת הסוכר בדם. הקור אף מסייע להילחם בתאים סרטניים בגופנו. מעבר לכך, מחקרים בנושא מצאו שטיפולי קור כמו אמבטיות קרות או טבילה במי קרח הביאו לשיפור בתסמיני בעיות נפשיות שונות, לרבות דיכאון קליני.
מה ההסבר לכך? "בגופנו יש שני סוגים של תאי שומן: שומן לבן ושומן חום, אשר פעילותם הפוכה זו מזו. תאי השומן הלבן שהם החלק העיקרי של השומן בגוף הם מחסני אנרגיה, כלומר אוגרים שומן לניצול עתידי. מנגד, תאי השומן החום שורפים אנרגיה כדי לייצר חום, ולמעשה צורכים המון סוכר".
"כאשר גופנו נחשף לקור, הוא מייצר עוד תאי שומן חום לצורך התמודדות עם הקור. השומן החום הוא זה שגורם להורדת רמות הסוכר בדם ומשפר את המטבוליזם, וכך הוא יכול לסייע בהתמודדות עם מחלות כמו סוכרת ואפילו סרטן - מאחר שתאי השומן החום צורכים הרבה סוכר כדי לייצר חום, הם למעשה מרעיבים את תאי הסרטן, אשר זקוקים לכמויות גדולות של סוכר בגלל אופן הפקת האנרגיה שלהם".
ד"ר זיו-אב מחזק את דבריו ומספר כי במחקר שפורסם בשנת 2022, עכברים עם סרטן שנחשפו לקור ייצרו תאי שומן חום רבים בגופם, אשר הורידו את רמת הסוכר בדם ובכך למעשה עיכבו את גדילת התאים הסרטניים.
האם גם חום יכול לסייע לבריאותנו?
לדברי ד"ר זיו-אב "בשנת 2015 התפרסם מחקר מרתק שהתבצע בפינלנד, מדינה שבה קיימת תרבות עתיקה וענפה של שהייה בסאונה כחלק אינטגרלי מהחיים. במסגרת המחקר, עקבו אחרי יותר מ-2,300 אנשים בטווח גילאים של 40 עד 70, במשך יותר מ-20 שנה. המחקר בדק את מספר הפעמים שהם נכנסים לסאונה, כמה זמן הם יושבים שם, ובאיזו טמפרטורה".
"תוצאות המחקר הראו כיצד שימוש קבוע בסאונה משפר את הבריאות ומסייע לאריכות החיים - מחלות לב הן גורם המוות הראשון של העולם המודרני, ובקבוצת האנשים שהשתמשו בסאונה ארבע עד שבע פעמים בשבוע, נרשמה ירידה של 50% במוות שנגרם כתוצאה ממחלות לב. בנוסף, נצפתה ירידה של 77% בבעיות פסיכיאטריות באשר הן וירידה של 65% באלצהיימר ודמנציה - הסיבה השנייה למוות אחרי מחלות לב. כפי שניתן לראות, משהו אורגני, טבעי וחסר כימיקלים סייע משמעותית לבריאותם של משתתפי המחקר, וכל זאת אך ורק משימוש בסאונה".
אם כן, ד"ר אמוץ זיו-אב ממליץ לעשות סאונה כל יום, אם ניתן, אך מבהיר כי גם ביקור אחד בסאונה יכול להביא לתוצאות נהדרות.
מדוע חימום הגוף מביא לשיפור משמעותי כל כך בבריאותנו?
ד"ר זיו-אב מסביר כי "חשיפה לחום עלולה להיות מסכנת חיים, מאחר שאם טמפרטורת הגוף גבוהה מ-42 מעלות, הדבר יוביל למוות. לכן, כאשר הגוף נחשף לחום, מופעלים מנגנונים ביולוגיים במטרה להוריד את הטמפרטורה ולפזר את החום באופן יעיל מחוץ לגוף".
"לגוף יש כמה מנגנונים לפינוי החום - הזעה, פתיחת כלי הדם הפריפריים והאצת קצב הלב. בעת שהייה בסאונה, דופק הלב יכול להגיע ל-150 פעימות בדקה, כמו בפעילות אירובית משמעותית. זוהי אחת הסיבות העיקריות הגורמות לירידה כל כך דרמטית במחלות לב, ולמעשה, מדובר על פעילות ספורטיבית אירובית משמעותית שמתבצעת תוך כדי ישיבה".
ד"ר זיו אב מוסיף ומפרט כי מעבר לכך, מבנה החלבונים בגופנו רגיש מאוד לטמפרטורה גבוהה ועלול להשתנות כתוצאה מחשיפה לחום. לצורך ההמחשה, כאשר מטגנים חביתה ניתן לראות באופן ברור כי החלבון שמתחמם במחבת משנה את תכונותיו.
"בגוף האדם ישנה משפחת חלבונים חשובה שתפקידה לשמור על מבנה החלבונים התקין במקרה של שינויים בטמפרטורה, אשר נקראת Heat Shock Proteins", מוסיף ד"ר זיו-אב. "כאשר טמפרטורת הגוף עולה, החלבונים הללו מתעוררים לחיים, סורקים את התאים ומתקנים חלבונים שנפגעו או מפרקים אותו. משמע, בעת חימום הגוף, אנו מקבלים סריקה מולקולרית מאוד עמוקה ומעין סקר בית על תקינות החלבונים בגוף שלנו".
תודה רבה לד"ר אמוץ זיו-אב על ראיון מרתק. מהי ההמלצה העיקרית לשמירה על אורח חיים בריא?
ד"ר זיו-אב מסכם את דבריו וממליץ להפחית בכמויות הסוכר והקמח הלבן שאנו צורכים. "סוכר מקדם דלקתיות בגוף וגורם להרבה מאוד מנגנונים שונים שעלולים להזיק לנו, מסביר ד"ר זיו-אב. "אמנם מדובר בחומר עתיר אנרגיה והוא חשוב לנו מבחינה ביולוגית, אך ברגע שאנו צורכים יותר מדי ממנו הוא גורם להשמנת יתר, סוכרת ועוד. הכול זה עניין של מינון - הקפידו להפחית במזונות עתירי סוכר".
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
עזר מאד |
עזר |
טוב |
עזר קצת |
לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר