האם יש גלוטן במוצר שלך?

חברות מזון חוששות מתביעות משפטיות ורושמות על המוצרים באופן גורף שהם עלולים להכיל גלוטן. התוצאה - מבחר מוצרי המזון של חולי הצליאק קטן באופן משמעותי וחברות המזון מאבדות נתח שוק של 60 אלף בתי אב בישראל.
 מערכת BeOK
מאת מערכת BeOK
| 19/03/2007 |
צפיות: 8,255
הכל התחיל בדיוק לפני שנה, לקראת חג הפסח.

במשך כל השנים נהגו משפחות שעליהן נמנו חולי צליאק להצטייד בוופלים של פסח, שרכיביהם אינם מכילים גלוטן, ועל כן מתאימים לחולי צליאק, שמגלים אי סבילות לחלבון זה.

אולם בשנה שעברה הסתבר, כי בחלק ממוצרי חברת שטראוס-עלית לפסח נמצא גלוטן בשעור הגבוה מזה המותר לחולי צליאק.

בשטראוס-עלית הצהירו כי רכיבי המוצרים נקיים מגלוטן, אך נוכחות החלבון נבעה כנראה מזיהום גלוטן בלתי מתוכנן בפס הייצור או בסביבת הייצור.

בעקבות המקרה קרו מספר דברים: שטראוס-עלית חליטה להתריע ולהזהיר את ציבור חולי הצליאק מפני צריכה של מוצרים אלה ונגד החברה הוגשה תביעה על ידי משפחה, שלה שני ילדים חולי צליאק (תביעה שעדיין נידונה בימים אלו בבתי המשפט).

חשוב להדגיש, שהתביעה הייצוגית הוגשה על ידי משפחה בודדת ולא על ידי עמותת חולי הצליאק בישראל, אשר אפילו הביעה את התנגדותה להגשת התביעה הייצוגית.

רוצים לדת עוד על צליאק? למידע נוסף על המחלה

לאחרונה, בתהליך שנוצר כתוצאה מהתביעה נגד שטראוס-עלית, החלו חברות מזון שונות לרשום בצורה גורפת על מוצרים רבים שהם עלולים להכיל גלוטן, שאסור לאכילה על ידי חולי צליאק.

צעד זה ננקט בשל חששן של החברות מתביעות משפטיות בסכומי עתק של חולים. הדבר גורם לכך שגם על גבי מוצרים להם שום קשר לגלוטן ובתהליך הכנתם אין מגע עם קמח, נכנסים לקטגוריה של מוצרים אסורים על חולי צליאק.

האזהרה המופיעה על גבי אריזות מזון רבות גורמת לכך שמבחר מוצרי המזון שעומד לרשות חולי הצליאק קטן באופן דרמטי, עד כדי מצב של תזונה חסרה על ידי החולים.

בין הנפגעים ישנם גם ילדים רבים, שנאלצים להימנע ממוצרי מזון שחבריהם אוכלים, וזאת למרות שהם היו יכולים לאכול אותם ללא חשש. מנגד, חברות המזון מפסיקות נתח שוק משמעותי של 60 אלף חולים ובני משפחותיהם שנמנעים מרכישת המוצרים.

רקפת שפר, יו"ר עמותת חולי הצליאק בישראל, מסבירה כי "חוץ ממוצרי החלב - שטראוס-עלית מסמנת בהגדרה גורפת 'עשוי להכיל גלוטן' את כל המוצרים שלה, וזאת הגדרה שלא נותנת לי, כחולה, מידע מספק.

נוצר כדור שלג וחברות רבות נוספות החלו לסמן את המוצרים שלהן באופן גורף. למשל, חברה שמייצרת פרכיות אורז, שעבור חולי צליאק הוא מוצר מרכזי, גם החלה לכתוב על העטיפה 'עלול להכיל גלוטן'. הפחד שלי הוא שעוד חברות גדולות ימשיכו בקו הזה".

"העמותה קיימה הרבה מאוד פגישות עם הנהלת עלית-שטראוס במטרה לשנות את מדיניות הסימון הגורף של המוצרים" מספרת שפר, "אנחנו מנסים לפעול תוך שיתוף פעולה עם עלית-שטראוס לשינוי הסימון הגורף. בנוסף, קיימה העמותה הרבה מאוד שיחות טלפון עם היצרנים 'הקטנים', שהולכים בעקבות שטראוס-עלית, ומסמנים את מוצריהם באזהרה, הגם שלא השתנה שום דבר ברכיבי המוצר או בפס הייצור".

"חשוב להדגיש שמדובר בבתי אב, ושהתופעה משליכה על כולם, מאחר שמשפחה שיש לה ילד עם צליאק לא קונה שני סוגי שוקולד: אחד שיש עליו אזהרה 'עלול להכיל גלוטן', ואחר שאינו כולל אזהרה כאמור".

על מה יצא קצפם של חברי עמותת הצליאק בישראל? התרעומת שלהם נובעת מהעובדה שהרבה חברות מזהירות את הצרכן מפני צריכה של מוצריהן בגלל חשש לזיהום משני - כלומר מוצרים כגון אורז, אבקות אפייה ומוצרי בשר למיניהם, שאינם מכילים גלוטן, אך באותו אולם ייצור מיוצרים גם מוצרים שכן מכילים גלוטן.

"אני חושבת שצריך ללחוץ על משרד הבריאות ועל התאחדות התעשיינים. אנחנו מנסים הרבה מאוד זמן לשנות את התקנות לסימון גלוטן הקיימות, על מנת שתהיה התייחסות בחוק לשאלה של זיהום משני".

"חשוב לדעת", מסבירה שפר, "שהוראות החוק הקיימות כיום אינן מתייחסות באופן ברור לסוגיית הזיהום המשני. במקביל פועלת העמותה מזה זמן רב (מספר שנים) לשינוי התקנות לסימון גלוטן, על מנת שהן תהיינה ברורות בנושא של זיהום משני.

רוצים טיפים לדיאטה? הכנסו לייעוץ אישי בפורום

כל עוד החוק נשאר כפי שהוא היום, כל יצרן נוהג כהבנתו. ברור שהיצרן מעדיף להסיר ממנו אחריות, אף אם המחיר הוא שמשפחות צליאק אינן רוכשות את מוצריו. משרד הבריאות לא ממהר לשנות את התקנות לסימון גלוטן".

מחלת הצליאק (כרסת)

רופאים מעריכים כי מספר חולי הצליאק בישראל הינו כאחוז מהאוכלוסיה. הצליאק היא מחלה שמתפתחת בצורה הדרגתית.

בדומה לתגובות אלרגניות אחרות מדובר ברגישות לחלבון שמפעיל את מנגנון החיסון הפנימי של גוף האדם כיוון שהגוף מזהה אותו בטעות כאיום.

יתרה מכך, לאחר כניסת הגלוטן למערכת העיכול, גופם מזהה גם חלק מרירית המעי כחלבון זר והתוצאה היא היווצרות דלקת ופגיעה בספיגת חומרים חיוניים לגוף, ובעיקר סידן, ויטמינים וברזל. החולים בצליאק מנועים מלאכול מוצרים שיש בהם קמח, אפילו בכמות קטנה ביותר.

דובר שטראוס מסר בתגובה כי "חברת שטראוס מיחסת חשיבות גדולה לצרכניה הרגישים לגלוטן ופועלת מתוך מחוייבות ואיכפתיות כלפיהם. אנו מקפידים לפעול בהתאם לתקנות, ועד לאחרונה סימנו בסימן 'מכיל גלוטן' רק מוצרים שהכילו גלוטן במתכון המוצר.

בעקבות הגשת תביעה מצד הרגישים לגלוטן, וכצעד של משנה זהירות, החליטה הנהלת החברה לסמן את מוצרי החברה בכיתוב 'עשוי להכיל גלוטן'.

מתוך התחשבות מיוחדת בחולי הצליאק ולפנים משורת הדין, אנו עורכים בדיקה לצורך זיהוי של מוצרים או קווי ייצור שלגביהם נוכל לאשר, לאחר ניתוח ובדיקות מעבדה, כי אינם מכילים גלוטן, או לחלופין נציין את רמת הגלוטן הנמצאת בהם.

במקביל אנו פועלים בשיתוף פעולה עם התאחדות התעשיינים לשינוי התקנה הנוכחית ולהתאימה לרוח התקנה בקודקס אלמנטאריוס, המאפשר לסמן מוצרים המכילים עד ppm 20 כמתאימים לרגישים לגלוטן".

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר