בעיות הסתגלות במעון

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• בעיות הסתגלות במעון
    מיכל
    02/11/2008

לבני בן 10 חודשים יש עדיין בעיות הסתגלות למעון החדש,בתחילת השנה היתה זו הפעם הראשונה שלו בגן וכל החגים מן הסתם לא עזרו בהסתגלות, לאחר חופשת סוכות האחרונה הקושי רק התעצם, הוא לא מפסיק לבכות ובקושי משחק עם ילדים אחרים רק כשהוא לבד במתחם והילדים ישנים הוא מסכים לשחק ולא בוכה. גיסתי היא הגננת בגן ודווקא קיוויתי שזה יקל עליו אבל הוא לא עוזב לה את הרגל ובוכה בכל פעם שהוא רואה אותה כי הוא רוצה שהיא תרים אותו. האם להתחיל את ההסתגלות ההדרגתית מחדש? מה עוד אפשר לעשות? בבוקר אני נשארת איתו עשר דקות עד שאני ממשיכה לעבודה.. האם זה טעות שמקשה עליו את הפרידה עוד יותר?

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    בעיות הסתגלות במעון

הוספת תגובה

• הסתגלות למסגרת גנית

מיכל דביר קורן
    02/11/2008

שלום למיכל,
    אומנם רבים מהילדים כבר הסתגלו למסגרות החינוכיות שלהם בשלב זה של שנת הלימודים, אך לא כולם, וזה עדיין בגדר הנורמה. כפי שציינת, החגים לא תרמו (כי הרי על מנת להסתגל נדרשים רצף ושגרה וזה בדיוק מה שלא היה להם) וחשוב לזכור שמדובר בתינוק צעיר מאוד שזו בוודאי עבורו המסגרת החינוכית הראשונה.
    היכולת להסתגלות תלויה במידה רבה במזג שלו וביכולת לוויסות עצמי שרק עתה מתחילה להתפתח. איך היית מתארת את יכולת ההסתגלות שלו בתחומים אחרים? למשל, לאנשים חדשים, למזונות חדשים (כמו המעבר לאוכל מוצק) וכו)? בגילו, בנך אינו מצופה עדיין "לשחק" עם ילדים אחרים (אלא רק להבחין בנוכחותם, להתבונן בהם, להתקרב על מנת לראות אותם מקרוב, לגעת וכדומה) וזה מצויין שהוא מסוגל להנות ממשחק כאשר הוא נמצא לבדו, ללא הפרעה (בהנחה שיכולות התקשורת שלו עם אחרים בדרך כלל הינן טובות). יתכן כי קשה לו למצוא את מקומו בתוך המולת הילדים (כמה ילדים יש בקבוצה?) והוא זקוק בנתיים ל"שקט" שלו על מנת להנות ממשחק (האם הוא ילד עם רגישות תחושתית, למשל, נרתע מאוד מאוד מרעשים? ממגע?). האם הוא אוכל בגן? ישן? מסכים לצאת לחצר? גם ההבטים האלה הינם פרמטרים להסתגלות ומאפשרים להעריך את השתלבות שלו.
    העובדה שהוא מכיר את הגננת נראית לי נקודה חיובית עבור שניכם: הוא יוכל לסמוך עליה ביתר קלות בגלל ההיכרות המוקדמת (אם יש לך אפשרות להפגיש אותו עימה גם מחוץ לשעות הגן, למשל אחרי הצהרים או בשבתות, זה עשוי לסייע), וגם את תוכלי לקבל "יחס" מועדף הנוגע לדיווח על מידת ההשתלבות שלו שם (זאת כמובן בהנחה שמדובר ביחסים משפחתיים טובים...)
    שאלת האם להתחיל את ההסתגלות הדרגתית מחדש, ואני מניחה שהתכוונת לימים הקצרים בהם הילדים נמצאים זמן קצר בגן, בליווי ההורים. אני חושבת שכדאי להתייעץ על כך עם הצוות (גם בגלל הבנתן את צרכיו וגם בגלל האפשרות שהורה ישהה בגן), אבל בוודאי אפשר להקל עליו את הכניסה לגן דווקא בנוכחות שלך שם בתחילת היום. 10 דק' הן לא הרבה זמן אם הן מנוצלות לטובת סיוע בהשתלבותו כלומר כדאי לסייע לו לבחור פינת משחק נעימה, לעודד אותו להתחיל בפעילות כשאת נמצאת לידו וכשהוא כבר עסוק ושקוע ואת מחליטה לצאת להיפרד וללכת. חשוב: לעולם לא ללכת מבלי להיפרד!!! גם אם הוא בוכה אסור להיעלם לו, זה מפר את יחסי האמון ביניכם ולטקס הפרידה ישנה חשיבות גדולה. לעיתים ניתן להיעזר באיש-צוות לשם כך, אך כדאי לא "להעביר" תינוק בוכה מזרועותייך אל ידי הגננת ועדיף שהיא תשב לידו במשחק במקומך. חשוב לדבר על אנשי הצוות להזכיר את שמותיהם למרות שהוא עדיין לא מדבר. כשמחליטים ללכת צריך באמת ללכת ולא להישאר לדבר עם הורים או עם הגננת בטווח ראייתו (ובטח לא להישאר לצפות עליו מהחלון או להישאר להקשיב מבעד לדלת...).
    אם עד סוף החודש, שהינו חודש רציף של ביקור בגן, עדיין אין כל שיפור כדאי לשקול את מידת התאמתו למסגרת: יתכן שהוא עדיין זקוק להתייחסות אישית יותר וכדאי להתייעץ.
    בהצלחה,
    מיכל

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו