ילד שלא יודע להתגונן

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• ילד שלא יודע להתגונן
    קפיה
    05/11/2008

שלום בני בן 3 וחודש, לומד בגן תקשורת. הוא בתפקוד גבוה, מדבר טוב ומבין הכל. השנה נכנס לכיתה עם ילדים בני ארבע וחמש כי נמצא מתאים והוא כאמור הצעיר בכיתתו. עד עתה התאקלמותו טובה ומקבלים עליו ביקורות טובות. הבעייה היא שמידי מספר לי על ילד שהרביץ לו או מושך בשיער וזה ברור לי שאלו תופעות שלא קל למנוע לחלוטין בגן תקשורת כי זו חלק מצורת התקשורת של ילדים שמתקשים לתקשר באופן נורמטיבי כמו ילדים רגילים.בשיחה עם הגננת אני יודעת שבגן לא מתעלמים מתופעת אלימות, מדברים מסבירים וערים לכך ובטח ומדגישים את נושא החברות. השאלה שלי- מכיון שבני מאוד צייתן לחוקים הוא יודע שאסור להרביץ, למשוך בשיער וכו' אך מה אני אמורה לומר לו כשמספר לי שמישהו משך לו בשיער או הרביץ לו? אני הייתי עדה למס' פעמים בהם משכו לו בשיער והוא פשוט שם יידיים על הראש כדי להתגונן מהמשיכה אך הוא לא דוחף או מזיז ממנו את "התוקף"...איני רוצה לתת לו הסברים סותרים מצד אחד אסור להרביץ ומצד שני לומר לו מי שמרביץ לך תחזיר לו? כיצד עליי לנהוג ומה לומר לבני? תודה.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    ילד שלא יודע להתגונן

הוספת תגובה

• חינוך נגד אלימות

אודט בוקאי
    05/11/2008

קפיה שלום

קודם כל, אני שמחה על השימוש שאת עושה בפניותייך השונות והמעניינות בפורום,בתקווה שהן אכן משרתות אותך וגם הורים רבים אחרים שנתקלים באותן הדילמות.

הנושא שהעלית הפעם-כיצד לחנך ילד להגיב לאלימות כלפיו מבני גילו, הוא אחד הנושאים" החמים" בגידול ילדים, ואת עשויה למצוא בקרב הורים גישות שונות.

אני אישית סבורה שאין טעם ללמד ילד שהופנתה אליו איזושהי מחווה אלימה- להחזיר, כי אז אנחנו גם" מסבכים" אותו עם צוות הגן בו אלימות אינה מקובלת והוא בסופו של דבר ייענש, וגם מעבירים לו מסר כפול- אסור להרביץ, אבל בתנאים מסוימים -מותר, אבל רק לדחוף, ובלי שהילד השני יקבל מכה חזקה..נשמע מסובך,לא? במיוחד לילד בן שלוש.. מצב דומה, כשהורה צועק על ילדו הקולני שאסור לצעוק...
    תוסיפי לכך את האופי של בנך, שאת מתארת כילד צייתן ועדין, שהוריו יצפו ממנו להחזיר והוא לא מסוגל ומרגיש תסכול ואכזבה מעצמו..

אז מה כן ניתן לעשות כדי לא לתת לבנך להרגיש חסר אונים, חסר כלים ואפילו קורבן?

את כבר עשית את הצעד הראשון-לבדוק עם צוות הגן מה מדיניותם לגבי אלימות (מה נחשב בעיניהם לאקט אלים?) ובכך להבטיח שככל יכולתם ינסו למנוע את האלימות, ישוחחו עם הילדים בנושא ואף יגיבו באופן תקיף לכל סוג של גילוי אלימות (באילו דרכים הם מגיבים?). גם ילדים עם בעיות תקשורת יכולים ללמוד שאסור למשוך בשיער, אם באופן עקבי הם מקבלים תגובה כמו הרחקה מפעילות, נזיפה או כל סוג של ענישה אחר שמקובל בגן. אין לראות במשיכת שיער כדרך לגיטימית לתקשורת גם אצל ילד שמתקשה להתבטא!

אחרי שאת מתואמת עם הצוות בגן, מטרתך היא לחזק את בנך ולתת לו תחושת שליטה ככל שניתן במקרה שהופנתה כלפיו אלימות. למשל, להתרחק מהילד האלים כדי לשמור על עצמו ולחפש חבר שיודע לשחק יפה. חשוב לא לראות בכך "התקפלות" אלא כדרך אקטיבית להגנה עצמית. למשל, לעודדו ללכת לאחד מאנשי הצוות ולדווח על מה שקרה (אגב, את יכולה לשאול את בנך מה עשו לילד האלים כתגובה להתנהגותו). למשל, ללמדו להגיב בקול רם ובהבעת פנים זועפת לילד האלים "תפסיק!! לך מכאן!!". אתם יכולים לעשות על כך סימולציות בבית באמצעות משחקי תפקידים. אם יכולתו המילולית והרגשית של בנך מתאימה, לשאול אותו "ומה היית רוצה לעשות בפעם הבאה שימשכו לך בשיער?" ובכך לאפשר לו למצוא דרך שקרובה יותר ללבו ואפשרית מבחינתו. חשוב שאתם כהורים תכבדו את הדרך שלו להתמודד עם האקט האלים. הבנה של ילד שלא כדאי "להחזיר" היא לעתים קרובות דווקא סוג של כוח ויכולת השרדות, שמונעת מבנכם להסתבך עוד יותר, גם מול הילד האלים שיכול להיות חזק ממנו וגם מול הצוות החינוכי.
    ונושא אחרון בו את יכולה לחזק את בנך הוא באמצעות חוג התעמלות או כל פעילות גופנית אחרת שתגביר את תחושת השליטה שלו בגופו.

בהצלחה!

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה רבה. נתת לי כבר מס' רעיונות.

קפיה
    06/11/2008

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו