גמילה כפולה

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• גמילה כפולה
    אני
    12/11/2008

שלום רב, בני בן 3 ו-7 חודשים. ילד נבון, עצמאי, חברותי, דעתן העומד על דעותיו אך רגיש ובעל מזג טוב. הוא בגן טרום-טרום חובה המשותף לילדי טרום חובה. טוב לו בגן והוא בקשר טוב עם הילדים ועם הצוות שמודע לקשיים שאפרט ומשתף פעולה לפי הצורך. הוא בוגר מאד מצד אחד (שכלית, רגשית, שפתית וכו') אך בעל מאפיינים יותר תינוקיים מצד שני: הוא קשור מאד לחפץ המעבר שלו, לבקבוקי התמ"ל שלו, הוא נוהג למצוץ אצבע, הן במשך היום והן בלילה ומתקשה מאד בגמילה - מסרב בכל תוקף להשתמש בשירותים שבגן. הוא מתנגד, בוכה ומסרב להיכנס לשם גם כשהשלפוחית לוחצת לו. הוא מתאפק כל היום ואז לפעמים 'בורח' לו. אני נכנסתי איתו לשירותים בגן מספר פעמים על מנת להרגיל אותו לאט לאט, אך ללא הועיל. גם הצוות הציע ללוות אותו לשירותים, ו/או לשמור על הדלת והוא סירב. חשוב לציין שבבית (ואפילו במקומות אחרים) הוא ניגש עצמאית לשירותים ולא פספס אפילו פעם אחת ושאין שום בעיה בשירותים בגן (נקיים, מוארים וכו'). לאחרונה הוא הסכים לעשות פיפי בשעות הגן, אבל רק בעץ שבחצר. הבעייה היא שהגננת עומדת על כך שהוא ישתמש בשירותים בלבד כי זה יוצר עניין לא רצוי מצד ילדים אחרים. בנוסף, הוא מסרב בכלל (גם בבית) לעשות קקי בשירותים, רק בטיטול. לטענתו, השירותים מכאיבים לו. הוא הצליח פעמיים לעשות באסלה בבית ללא כל בעיות, קיבל 2 "קקי פרס" ומאז הוא מסרב בכל תוקף לשבת על האסלה. אפילו עם חיתול, אפילו לדקות ספורות.. הוא מוכן לעשות קקי בחדר השירותים, אך כאמור רק עם חיתול. אם כשהוא מבקש חיתול לקקי אני מציעה לו ללכת לאסלה במקום לשים לו מיד חיתול, אחרי דקה הוא מוותר בטענה שכבר לא צריך. כשאביו ואני מדברים איתו (כשהוא רגוע, לא בזמן שהוא צריך להתפנות) על עשית קקי בשירותים הוא נכנס ללחץ ניכר ואף לחרדה אם אנחנו מבקשים ממנו רק להתישב על האסלה. שאלותי: 1. איך לשכנע אותו להשתמש בשירותים שבגן ? הדבר כבר יצר בעיה מצד הגננת, עלול ליצור בעיה חברתית מצד הילדים ועלול ליצור בעיה פיסיולוגית מההתאפקות. 2. איך לעזור לו להתגבר על הפחדים הלא מוסברים ולעשות קקי באסלה, בלי ליצור בעיות עצירות? 3. איך לגמול אותו ממציצת האצבע? 'כולם' טוענים שזה הרבה יותר קשה מגמילה ממוצץ. זה חשוב לי בעיקר מחשש לנזק לשיניים. הסברתי לו ממושכות על הנזק האפשרי לשיניים אך הוא מסרב בכל תוקף להוציא את האצבע. 4. האם כדאי לנסות במקביל גמילה מחיתולים וממציצת אצבע או לחכות שקודם יגמל מהחיתולים? הומן תודה וסליחה על האורך.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    גמילה כפולה

הוספת תגובה

• צורך בשליטה בגיל הרך

אודט בוקאי
    12/11/2008

שלום ל"אני"

אמנם הפנית שאלות ממוקדות אך אני מרשה לעצמי ברשותך לענות לך מעט אחרת..בתקווה שתמצאי את התשובות בין השורות...
    מתיאורייך את בנך נשמע שהוא עסוק מאוד בנסיונות להשיג שליטה בסביבתו, גם בבית וגם בגן. הסיבה לכך אינה ברורה לי אך ללא ספק מסתתר מאחורי נסינות השליטה תחושת חוסר שליטה וחוסר בטחון. מצב זה אופייני לעתים לילדים שנולדו עם רקע של בעייה רפואית ובעצם מרגע כניסתם לעולם גם הסביבה וגם הם חווים עצמם כשבריריים. איני יודעת אם אכן זה המקרה אצל בנך.
    הצורך שלו בחפצי מעבר, במציצת אצבע ובקביעת חוקים משלו -איך יעשה פיפי/קקי בגן ובבית, מבטא מצב של חרדה וחוסר יכולת לסמוך על עצמו ועל יכולותיו וצורך חזק בתלות במבוגרים או בחפצים מרגיעים.
    תפקידכם כהורים הוא לנסות כמה שיותר להגביר את בטחונו העצמי וככל שתקדימו בכך כן ייטב. חלק מכך כרוך בעידוד העצמאות שלו בתחומים שונים, לאו דווקא בתחום הרגלי הניקיון. חשוב שתהיו מודעים למקרים בהם אתם מעודדים אותו מבלי להתכוון לתלות בכם. האם אתם סומכים עליו שיסתדר? תנו לו תחומי אחריות בבית ובכך העצימו את תחושת היכולת שלו והערך שלו בעיני עצמו ובעיניכם. רשמו אותו לחוג שקשור לפעילות גופנית. הגבירו את הפעילות המשותפת שלו ושל אביו יחד, כדרך לחזק נפרדות מאמא.
    במקביל, הציבו לו דרישות בהדרגה, למשל בנושא מציצת האצבע-מותר למצוץ בלילה ומול הטלויזיה, אסור למצוץ בכל שאר הזמנים-כמובן, אתם תחליטו ספציפית. למשל בתחום חפץ המעבר-מותר לקחת רק דברים מסוימים, רק אחד, ובהדרגה-לאפשר לו לצאת מהבית עם החפץ אך להשאיר ברכב, וכו'.. הדרישות צריכות להגיע במקביל לתהליך החיזוק וההעצמה שלו.
    בהדרגה, ירד הצורך של בנכם בשליטה ואני מאמינה שתהליך רכישת הרגלי הניקיון יושפע באופן טבעי. בנכם ילד חכם ונראה שבשל מבחינה פזיולוגית לגמילה. אל תשימו דגש על תחום זה שבלאו הכי מתוח, "רדו ממנו" והוא יוותר על השליטה שם, בתגובה.

בהצלחה
    אודט

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו