גבולות ועוד שאלות

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• גבולות ועוד שאלות
    אילנית
    14/12/2008

שלום, יש לי בן ראשון ומקסים בן 8 חודשים. הוא תינוק סקרן ופעיל מאוד וכבר לפני יותר מחודש התחיל לזחול ולהסתובב בבית. כמו כן הוא מזמן כבר עומד ומצליח להגיע לגבהים של תינוקות. אני נוהגת להשאיר אותו בסלון עם הצעצועים שלו אבל כמעט מיד הוא זוחל אחרי למטבח. השעשוע החביב עליו במיוחד הוא לפתוח את הארונות ולשלוף את הסירים וכו'...אני מרשה לו לעשות כרצונו. מובן שדאגתי להוציא את הסכנות. שאלותי בעניין זה הן: 1. מדוע הוא לא מוכן להישאר בסלון? הוא לא בוכה, הוא פשוט זוחל אחרי. אציין כי בקומה העליונה של הבית הוא דווקא משחק יפה עם עצמו (או עם ארון האמבטיה) ללא הצורך לראות אותי בכל רגע נתון. 2. מובן שכל דבר שהוא מצליח להניח עליו את ידיו מגיע לפה ומושלח אחר כבוד לרצפה. בעלי טוען שצריך לשלוט בו יותר ולשים מחסומים ואולי אפילו להשתמש בלול, דבר שאני לא מוכנה לשמוע עליו. אני מקבלת את זה שריקון הארונות זה חלק מתהליך הגדילה ואני מנסה לעודד את הסקרנות, אבל כל חפץ באשר הוא מוצא את דרכו לרצפה. זה והחשיבה של בעלי מעוררת בי ספק שהוא סתם מתפרע. באיזה גיל ניתן לצפות ממנו להפסיק להשליך חפצים? מתי לצפות שיחזיר את מה שזרק לרצפה? 3. יש ארון אחד במטבח שאני לא מרשה לו לפתוח כי יש שם דברים שבירים. האם אני מבלבלת אותו בכך שחלק אפשר וחלק לא? 4. אני יושבת איתו ועם הצעצועים שלו ומשחקת איתו. מראה לו מה עושים איתם וכו', אבל הוא בעיקר מעוניין לאכול אותם ולזרוק. יש לו מעט מאוד סבלנות לראות ולהקשיב. דווקא לספרים יש לו קצת יותר. מה אפשר לצפות ממנו בגילו? 5. לשיטתי, כל זמן שאין סכנה צריך לאפשר לילד לבחון וללמוד את הסביבה. מבחינת בעלי חוסר הנוחיות הנובע מההסתובבות שלו והבלגאן שהוא יוצר הם סיבה מספיקה להציב גבולות ולשלוט בו. פיזית אני לא יכולה לעשות זאת 24 שעות ביממה ומנטלית אני לא מוכנה לכך. אני מסכימה עם בעלי שיש מצבים, זמנים ומקומות שחייבים להציב גבולות. במשך היום לרוב בעלי בעבודה והוא לא מתערב במה שקורה בבית. אבל יש דברים שאני מרשה לו לעשות ובעלי לא. זה מפריע לי כי אנחנו אמורים לתת מסר אחד ברור....והילד רק בן 8 חודשים. אז איפה עובר הגבול?! (בין אם זה קשור או לא - מלכתחילה אני ובעלי מדברים איתו שונה כי אני מדברת איתו רק עברית ובעלי רק אנגלית). ולעניין נוסף: בכל ערב אני או בעלי רוחצים אותו, קוראים לו ספר ומשכיבים אותו לישון במיטה שלו. גם כשהוא מאוד עייף הוא לא אוהב את זה. אנחנו מנסים את שיטת ה-5 דקות כבר למעלה מחודש וחצי. לפעמים הוא נרדם מהר, אבל עדיין יש ערבים שלוקח חצי שעה ואף יותר של בכי ולאחרונה גם צרחות. זה די מייאש. איך עוד אפשר להרדים אותו? במשך היום כשהוא עייף הוא יכול להרדם במיטה שלו בלי לבכות. למה בערב הוא כ"כ מתעקש? אני קוראת את מה שכתבתי וזה נשמע ברברי למדי, אבל בתחושות שלי אין כל סיבה לדאגה כי הוא ממש ילד כייפי ונפלא. בכל זאת אשמח לתשובות מאנשים שזה מקצועם. תודה אילנית

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    גבולות ועוד שאלות

הוספת תגובה

• מותר ואפשר - בגיל 8 חודשים

מיכל דביר קורן
    14/12/2008

שלום אילנית,
    אתחיל מהסוף של ההודעה שלך: אין כל סיבה לדאגה, כי הבן שלך הוא ילד כייפי ונפלא....ולכן התחושות שלך נכונות לגבי "מה מותר ואפשר"... אז אולי את בעצם שואלת "זה בסדר?".... אז זה בסדר לשאול ולהתלבט, הרי יש המון דברים מבלבלים בסיטואציה החדשה הזו שהיא "הורות", ועוד יותר מבלבל כי הקטנטנטים מתפתחים במהירות, ולפני שאנו מספיקים להתרגל למצב אחד (נניח - יושב ומשחק עם ארון האמבטיה), כבר יש שינוי....
    אז לגבי עיניין הבאלאגן וההתעסקות עם חפצים: בנך מגלה את העולם. ארון האמבטיה אכן מעניין, אך אולי בארונות המטבח יש דברים יותר מעניינים?! אולי אם אימא הולכת לשם כדאי לי גם לבוא אחריה? הרי אני כבר יודע שהרבה יותר נעים להיות עם אימא: היא משחקת איתי ומראה לי דברים מעניינים!! זה בערך מה שכנראה עובר לבן שלך בראש וזה מאוד אופייני לבני 8 חודשים שהינם מפותחים ומתפתחים. הארונות הפתוחים (אלה עם החפצים הלא שבירים ולא מסוכנים) תורמים מאוד להתפתחות שלו, לסקרנות שלו, ליצירתיות וגם לבטחון העצמי - זוהי תחושה נפלאה להשיג דברים חדשים וללמוד עליהם (גם לנו...). זה בסדר שהחפצים נזרקים לרצפה - כך לומדים על כוח המשיכה, על היכולת לשמר חפצים ולהיפרד מהם, על התנועתיות שלהם ועל החוויות אתם ובלעדיהם וזה חלק חשוב להתפתחות. זה גם בסדר שהוא תחילה טועם את מה שהוא מוצא, הרי זו הדרך שלו לחקור את העולם. משני ההרגלים האלה הוא יפרד בהדרגה.
    לגבי נושא הצבת הגבולות בשלב הזה: זה לגיטימי לחלוטין שארונות מסוימים יהיו מחוץ לתחום, אם יש אפשרות שיהיו אלה ארונות גבוהים שמחוץ להישג ידו זה כמובן עדיף - פחות מתסכל ומקנה יותר חופש. ניתן גם לרכוש סגרים לידיות על מנת לחסוך את התסכול ולהשאיר את כל מה שבטוח בהישג ידו. ברור שישנם הבדלים בינך לבין אבא שלו, כך הוא ילמד איך זה להיות עם כל אחד מכם ביחד, בהנחה שלא מדובר על הבדלים תהומיים שאכן יוצרים בלבול (נושא השפות רלוונטי בהחלט, אך מורכב יותרו לא אתייחס גם לזה כעת). זה גם בסדר גמור להיות בלול, או במקום מגביל אחר, לפרקי זמן מסוימים, בהנחה שיש דיי זמן לתנועה חופשית במרבית הזמן.
    ולגבי עיניין השינה: את כותבת שישנם ערבים בהם 'שיטת 5 הדקות' עובדת אצלכם וזה אומר שבנך מסוגל להרדם לבד וזה הישג חשוב שלו, ושלכם. ברור שישנם שינויים והבדלים שערבים אחרים, גם מבוגרים לא נרדמים באותה קלות בכל ערב, לעיתים לוקח זמן לשקוע למצב שינה, ישנה הדרגתיות, צורך לעבד את חוויות היום (גם עבור תינוק קטן!) וכדומה. את מוזמנת לקרוא גם דיונים קודמים מהפורום שלנו בנושא.
    ובאופן כללי, נדמה לי שהמסר שלי אלייך הוא המשיכי להנות מבנך, סמכי על עצמך ועל תחושותייך וזכרי שלגידול ילדים אין מתכון אחד ולא כל יום דומה למשנהו...זה לפעמים קשה אבל זה מה שיפה בחיים, לא?
    בהצלחה,
    מיכל

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה רבה.

אילנית
    15/12/2008

אני מניחה שהשאלה היא באמת אם זה בסדר. הייתי צריכה אישור שהתחושות שלי לא מטעות אותי. אולי את יכולה להתיחס לעניין השפות? אוסיף רק שאנחנו גרים באנגליה ולמעשה אני היחידה שמדברת איתו עברית. כולם מסביב מדברים אנגלית, אבל הוא נמצא איתי רוב הזמן. תודה על ההסבר מאיר העיניים. אילנית

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• דו לשוניות בגיל הרך

מיכל דביר קורן
    15/12/2008

אילנית,
    נושא הבדלי הלשונות, או 'ילדים דו-לשוניים' הוא נושא מורכב ולו משמעויות התפתחותיות מגוונות: הן הבטים קוגניטיביים-שפתיים והן הבטים רגשיים-חברתיים. זה נושא שעוסקים בו גם אנשי מקצוע מההבט השפתי כמו קלינאיות תקשורת, חוקרי שפה ועוד. באופן כללי אני אומר שבעולמנו גדלים ילדים רבים שהוריהם דוברים שפות שונות, בין אם מדובר במשפחה שמשמרת את שפת המוצא (למשל עולים מחבר העמים שחיים בישראל או מהגרים מהודו שחיים באנגליה) ובין אם הורה אחד הוא זר ורוצה לשמר עבור ילדיו את שפת-אימו (וזה אני מניחה המקרה אצלכם). בסיטואציה הראשונה ילדים לומדים שבבית יש שפה אחת ומחוץ לה שפה אחרת, ואילו במצב השני הם ילמדו שיש הבדל בין ההורים. לא תמיד קיים שוני בין "התוצאה" בשני המצבים הללו.
    מה שחשוב לדעת הוא שמרבית הילדים קולטים היטב את השוני ומצליחים להתמצא בין השפות השונות ולהתאים את עצמם, אני עצמי הכרתי פעם ילד שבגיל 4 היה חשוף לחמש (!) שפות שונות והצליח להסתדר עם כולן.....זה כמובן תלוי ביכולות הקוגניטיביות (וגם בסיטואציה הרגשית בה גדלים).
    אבל, כמו תמיד, יש לזה מחיר: מרבית הילדים לומדים את אוצר המילים הכפול שלהם בשתי השפות על חשבון כמות כלומר, למשל במקום ללמוד 2 מילים חדשות: שיש מילה נפרדת ל'כלב' ומילה אחרת ל'חתול', הם לומדים להגיד 'כלב' בשתי שפות וכדומה. הבט משמעותי אחר הוא היכולת השפתית של כל ילד: ישנם ילדים שסובלים מקשיים שפתיים שונים וריבוי הלשונות רק מבלבל אותם ומפריע להם להבין את חוקי השפה. הבעיה היא שכשאנו מתחילים לדבר עם תינוק בשתי שפות (או יותר), אנחנו לא יודעים האם הוא יגדל להיות ילד שמתקשה בשפה או לא...וזה כמובן קצת מילכוד: האם לא נדבר עם תינוק בשפת אימנו כיון שבסביבה מדברים בשפה אחרת?! כמובן שלא, הכי חשוב לדבר בשפה הנגישה והטבעית, אך יש לדעת שעשוי להיות לזה מחיר.
    בכל מקרה, אנגליה בתור מקום עמוס לשונות זה מקום מרתק לחקור את הנושא הזה ואני שמחה לשמוע שיש לנו קוראים גם שם.....
    בהצלחה,
    מיכל

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לא הייתי מודעת למחיר

אילנית
    16/12/2008

חשבתי שהמחיר הוא האפשרות שהילד יתחיל לדבר מאוחר ותו לא. אני מודה לך מאוד על האינפורמציה. אילנית

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• חשיבות תכנון המדיניות השפתית

דניאל
    04/03/2009

חוקרים גילו במחקר חדש שנערך באוניברסיטת חיפה כשהילד מדבר בגן בשפת הרוב זה הרבה יותר טבעי וקל להמשיך לדבר בשפה זו גם בבית עם ההורים. לעומת זאת, ילדים שלומדים בגן דו-לשוני מהווים חיזוק משמעותי להורים להמשיך לדבר גם בבית ברוסית, לפחות בשנות הילדות הראשונות.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו