מידע רפואי
פורומים
- קרינה סלולרית, סרטן
- אוסטאופורוזיס
- כושר גופני
- סוכרת נעורים, סוכרת ילדים
- רפואת מטיילים
- השאלת ציוד רפואי, ציוד שיקומי, ציוד אורטופדי
- פילאטיס
- נוירולוגיה, אפילפסיה
- כבדי ראיה, מחלות רשתית, ראיה ירודה
- דלקת פרקים, ראומטולוגיה
- פדיקור
- רפואת כף הרגל - פודיאטריה
- הכנה ללידה, קורס הכנה ללידה
- אימון אישי, קואצ'ינג
- בנות, העצמה נשית
מאמרים וחדשות
יועצים בתחום
טובי פלד
פסיכולוג ילדים ונוער פסיכולוג מומחה בעל קליניקה פרטית. מטפל ומאבחן פעוטות, נוער ומבוגרים. עובד בבתי ספר ובארגונים ציבוריים.ד"ר אליהו סמואל
פסיכותרפיסט ילדים ונוער פסיכותרפיה, פסיכואנליטיקאי. למד רפואה באונ` ת"א, התמחה ברפואת ילדים ובפסיכיאטריה של הילד והמתבגר. עבד כרופא פסיכיאטר בכיר ברמת חן ובהמשך שימש כמנהל יחידה בגיל הרך. הקים גן לילדים אוטיסטים. מנהל שירות פסיכיאטרי של הילד והמתבגר בב"ח ולפסון. יועץ מערכת החינוך באזור המרכז. עוסק בפרקטיקה פרטית בתחום הפסיכותרפיה בתל אביב בכל הגילאים.
- מות סבאמאי14/12/2008
שלום רב חמי נפטר ביום חמישי בערב יש לי ילד בן 5 ותינוקת. לילדי בן החמש יש לציין שהוא ידע שסבא חולה. הסברתי לו שסבא היה מאוד זקן וכרגע הוא נמצא במקום טוב יותר שנקרא גן עדן אז בני אמר סבא מת אמרתי לו שכן. והוא שאל כל מיני שאלות כמו איך הוא מת איפה הוא מת אז הסברתי אבל בתשובות קצרות ועניניות בלי להכנס לפירוט. האם זה בסדר הוא מגיב בסדר עד כמה שנראה לי וגם בגן מתנהג בסדר הגננת מודעת להכל וגם היא יעצה לי לומר לו כך. דבר שני בעלי לא נמצא בבית יושב שבעה אצל אמו מה אני אומרת לבני אמרתי לו שאבא אצל סבתא וגם איך אני מסבירה לו את העניין של הזקן של אבא. דבר נוסף אנחנו ביום שישי נלך לשם וזה פעם ראשונה שנלך לשם ולא נראה את אבא של בעלי אני פוחדת איך בני יגיב האם יש לי מה לחשוש ממש אודה לתשובות יום טוב
* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר התמודדות עם מות קרוב משפחה
מיכל דביר קורן15/12/2008שלום למאי,
השאלה כיצד לסייע לילדים להתמודד עם פטירה של קרוב משפחה הינה מורכבת מאוד, שנויה במחלוקת ומשתנה מאוד בין תרבות לתרבות. אני מאמינה שניתן לשתף ילדים בכל, בתנאי שמתאימים את הדברים הנאמרים ליכולתם הרגשית והקוגניטיבית. מכיוון שציינת שבנך היה מודע למחלתו של הסב, שהוא עסוק במה קורה לו כעת, לא יהיה נכון להשאיר אותו "בערפל", ללא תשובות, ולצפות שיפסיק לדבר על זה מבלי לספר ולהסביר. לא יהיה נכון לתת לו " לשכוח" (אם זה עלה כאפשרות): הוא לא באמת ישכח, ואנחנו לא היינו רוצים שהוא יחשוב שאנשים אהובים נעלמים בלי סיבה או הסבר. גם אין להניח שהוא יתעלם מהעובדה שאביו האבל מתנהגים כרגיל כשיראה את תגובותיו הרגשיות. בנוסף, גם היא, למרות גילו הצעיר, צריך את האפשרות וההזדמנות להתאבל.
לכן אני חושבת שנהגת נכון כאשר השבת לבנך על שאלותיו, וסביר ששאלות ימשיכו לעלות בזמן הקרוב וגם בעתיד. חשוב להשיב לו, גם ולתת מקום לביטוי רגשי: אנחנו עצובים, נתגעגע לסבא, סבא ייחסר לנו וכדומה. אפשר לנסח הסבר שלוקח בחשבון את המציאות, כלומר את המחלה והפטירה, ולומר משהו כמו: "סבא היה מאוד מאוד חולה ולפעמים רופאים לא מצליחים לעזור לאנשים כשהם מאוד חולים ואנחנו לא יכולים לפגוש אותם יותר". השיחה על גן עדן מתאימה כאן אם זוהי הגישה התרבותית-דתית שלכם: משפחה אחרת יכולה להגיד 'סבא נמצא בשמים', 'במקום רחוק', 'באדמה' וכדומה. חשוב לדעת שילדים בגילו עדיין נוטים לחשוב שמוות זה דבר הפיך ולכן הוא עשוי להמשיך ולשאול מידי פעם איפה סבא או לחשוב שהוא יחזור וזה נורמלי לחלוטין.
אני חושבת שכדאי לקחת אותו לשבעה, שיראה את כל האנשים שאוהבים את סבא באים לדבר עליו יחד, וגם יוכל לפגוש את אביו. חשוב מאוד מאוד (!) להכין אותו לקראת השבעה: לספר שיהיו הרבה אנשים, שיהיו תמונות של סבא, שאבא מגדל זקן כי זה המנהג של אנשים כשהם עצובים בגלל מישהו וכו' (הוא כבר יכול להבין את הרעיון של 'מנהג' - כמו מאכלים של חגים, שירים וכדומה). חשוב להכין במיוחד אם בבית יושבים על הרצפה, אם התמונות מכוסות, אם יש תפילות לאורך היום וכו' כי זו חוויה 'אחרת', שונה מכל הביקורים אצל סבתא. לכן גם כדאי להגיד שאבא לא 'סתם' נמצא אצל סבתא, אלא הוא שם עם אחיו ואחיותיו לכבוד סבא.
בכלל, חשוב להדגיש שילדים מגיבים בדרכים שונות, לעיתים בלתי צפויות, ומעמידים את המבוגרים לא פעם בשאלות קשות ומורכבות. למשל, ילדה פעם אמרה לי על שבעה: "זאת מסיבה בשביל סבא אבל הוא לא היה" ועל האזכרה : "הלכנו לבקר את סבא, הוא שוכב עכשיו במיטה שעשויה מאבן". זו הדרך של ילדים להתמודד, בשפה שלהם, עם המציאות המורכבת שהעולם שלנו בנוי ממנה, ואנחנו מנסים להבהיר את המציאות הזו בשפה שלהם, למרות שזה לא תמיד פשוט....
אני משתתפת בצערכם,
מיכל* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתרלקביעת תורסגירה
שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו
תינוקות לא רוצה לאכול את הבקבוק
מאיזה גיל רצוי לעבור למיטת ילדים נפתחת?
תלישת שערות אצל פעוטות והאם ניתן לטפל
קשיים בגן בבוקר ואובדי עצות
כללי בטיחות ילדים עבור סבא וסבתא
התינוקות מעדיפים את אבא- לא הולכים לגן
אלימות בין אחים- דרכי התמודדות אפשריות
כאבי גזים לתינוק בן חודשיים וחצי
ילד בן 6.5 עם פחדים להישאר לבד מה לעשות?
ערוץ הבריאות
האם אתם אנוכיים ומרוכזים בעצמכם?
.jpg)
.jpg)
.jpg)

.jpg)

.jpg)