בן שלוש דעתן - עם התקפי זעם

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• בן שלוש דעתן - עם התקפי זעם
    קיפיטה
    22/12/2008

בני בן 3, מדבר בצורה רהוטה ושוטפת ומתבטא בצורה בוגרת . מאז ומתמיד היה דעתן וידע להביע את רצונו או לחילופין את אי שביעותו מדברים שונים ומגוונים. אנו כהורים ידענו להתחשב בדעותיו במידת מה, אך גם להפעיל סמכות הורית בדברים חשובים ועקרוניים. לאחרונה ניכר כי מעבר לעובדה שהוא נוטה "להקטין" את עצמו כאשר עליו לקחת אחריות על מעשיו (בסיטואציות כמו להתפשט לפני מקלחת, לסדר את החדר, להחליף חיתול וכדומה, הוא לפתע "קטן", "תינוק", "אין לו כוח כיוון שהוא קטן מדי" וכו')) הוא החל לפתח התקפי זעם המלווים בצרחות לכל עבר, דבר שלא היה עד כה. סיטואציות לכאורה פשוטות כגון אכילת ארוחת בוקר, או לבישת מעיל לפני יציאה מן הבית, הופכות למופע מפלצתי בו הוא מתחיל להשתולל ולצרוח. ישנם מצבים כאילו הוא לא יודע מה הוא רוצה והנושא גורם לו לתסכול כזה הוא אחר המביא אותו להתקף זעם (לדוגמא - אכל פרוסת לחם עם גבינה. ביקש פרוסה נוספת וקיבל אותה ואז מתחיל ליבב בדיבור "תינוקי" ולבקש עוד פרוסה. כשנותנים לו פרוסה נוספת הוא משתולל. כשמוציאים את הפרוסה הנוספת שביקש, גם משתולל.) נאלצנו להושיב אותו ב"פינת חשיבה" בכדי שירגע ויחשוב על התנהגותו כ-3 דקות, וזה הדבר היחיד שאכן גורם לו להרגע ולחזור לעצמו. כמובן שתוך כדי שליחתו לפינת החשיבה, אנו מסבירים לו שאנו נמצאים פה בשבילו לכשירגע. עליי לציין שמלבד התקפי הזעם החדשים הללו, הוא ילד מאוד רגוע, מפותח מנטלית ורגיש לסביבתו. כיצד עליי להתמודד עם התנהגות שכזו (מיותר לציין שלאחר כל אפיזודה שכזו ולאחר שהוא חוזר לעצמו, המשקעים של אותו מאבק כוחות מלווים אותי למשך שעות ולעיתים הופכת להרגשה שאני פעלתי לא נכון וגרמתי לו להגיע להתקף זעם מסוג זה או אחר ועליי לנהוג בו בצורה אחרת, עדינה יותר) בנוסף עליי לציין שמלבד העובדה ששהה בבית כשבוע בעקבות מחלה ויראלית, לא השתנה דבר בשיגרת יומו.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר

הוספת תגובה

• מאבקי כוחות בגיל שלוש

מיכל דביר קורן
    23/12/2008

שלום לקיפיטה,
    הרשי לי דווקא לפתוח בדברים שכתבת על עצמך: "...הוא כבר חוזר לעצמו אבל המשקעים של מאבק הכוחות מלווים אותי למשך שעות..." ובכן, האם יכול להיות כי מה שנחווה עבורך כ"מופע איימים מפלצתי" (כדברייך) הינו רק שלב התפתחותי שגרתי של בנך אשר מנסה לעמוד על דעתו ולבחון את מידת הגמישות של הוריו? בהנחה שאכן אין מדובר בתגובה לשינוי סביבתי כלשהו בבית או בגן, אני קוראת בדברייך תחושה ש"הילד הרגוע, המפותח והרגיש שהיה לך אבד, ובמקומו נמצא כעת בבית ילד אחר, צורח וזועם על דברים מיותרים" ולכן את נותרת עם התחושה שהאשמה היא בך ובתגובות שלך כלפיו. הוא כנראה מרגיש את זה והפער ביניכם גדל. לעיתים הורים חווים משבר מעיין זה כאשר התפתחותו של הילד מאלצת אותם לעשות שינויים בהרגלים שהיו עד כה - עד עכשיו היה ברור שאם מבקשי פרוסה נוספת הרי שרוצה לאכול עוד, מדוע עכשיו זה השתנה?

אומנם, מרבית ההורים לילדים בני השלוש כבר חוו את תקופת 'גיל שנתיים הנוראי' הכוללת התקפים מעיין אלה שאת מתארת ובהם התעקשות, קריאה נואשת לעצמאות ורצון להבעת דעה, אך אם לא עברתם את התקופה הזו בדרמות גדולות הרי שהנה היא עכשיו...את כותבת שאתם משתמשים ב"פינת המחשבה", זוהי אכן שיטה טובה לפסק זמן, להרגעות, וכעבור שלוש דקות של מנוחה עבור שני הצדדים אפשר להתפייס (כדאי דרך אגב שההורה ש'שלח' יהיה גם ההורה ה'מחלץ' - לתיקון יש ערך משמעותי ורב ביחסים! אל תמתיני שהוא ייצא ויודיע כי הוא נרגע). מדוע את חווה את הדרך הזו כפסולה? זוהי הגדרה של חוקים המעבירה מסר ברור וכפי שאמרת, שומרת על הכלל שאתם נשארים בשבילו.

כפי שמקובל לומר בנושא הצבה של גבולות: מתפקיד ההורה ולייצג את המציאות ואת האילוצים שהיא מכתיבה. כך גם כאן מותר לך לעצור את בנך במקומות המתאימים, לעזור לו לווסת את הרגשות שלו ואת העוצמה שלהם על ידי שתסבירי לו מה גודל ה'אירוע' ומה גודל 'התוצאה'. ההסבר המלווה בביטוי הרגשי יהיה על מנת לסייע לו להבחין בין אירוע מתסכל לבין אירוע מתסכל מאוד. מכיון שאת מתארת ילד נבון עם יכולות שפתיות טובות, תוכלו להתשמש גם בהומור ("מותר לצעוק הרבה על משהו גדול ולצעוק קצת על משהו קטן" וכדומה). בהקשר זה אני רוצה להפנות אותך לקרוא גם את התשובה של אודט בנושא גבולות המופיעה בעמוד זה (16/12) - רלוונטי למרות שמדובר בילד צעיר בהרבה.

ועדיין, האם הגננת מתארת התנהלות דומה?האם זה קורה גם במחיצת חברים? איך הוא מתמודד עם ילדים ועם ההתנגשות ברצונות?

ולסיכום: התפרצויות מעין אלה הן ביטוי של קושי ביחסים ביניכם - הוא מרגיש בלתי מובן, אתם חשים חסרי אונים מולו, ודרך היחסים ניתן גם לתקן את זה. אני ממליצה לפנות להתייעצות אם הדברים לא משתנים בקרוב, סביר שבתוך כמה פגישות משותפות לו ולכם דברים יוכלו להרגע יותר.
    בהצלחה,
    מיכל

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו