התקפי זעם - ילד בן 4

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• התקפי זעם - ילד בן 4
    merav
    25/12/2008

בני בן 4 החל להפגין התקפי בכי וזעם לא אופייניים לו בחודש האחרון - ההתקפים הולכים וגדלים. זה יכול להתחיל מאיזה שהוא דחף שלא סופק (לא מקבל מה שרוצה) אך יכול להתחיל משטות בלי כל הגיון מאחורי. ההתקף מתבטא בצרחות ובכי, במשפטים בוטים ומניפולטיבים כמו : אני לא אוהב אתכם יותר, אתם תעשו מה שאני אומר, אני יחליט מה לעשות, ובמיוחד משפטים כמו אל תדברו איתי אל תגידו לי כלום. הרבה כעס יוצר ממנו במשפטים האלה. בדרך כלל אחרי כחצי שעה של בכי והיסטריה שבה לא ניתן לנהל איתו שיחה הוא פוצח במשא ומתן - " אם תרימו אותי אני אתנהג יפה" וכו'...ההתקף יכול להמשיך כשעתיים לרב ואז נעלם כלא היה והוא חוזר להתנהגות הנורמטיבית שלו. המדיניות שלנו כהורים היא לא להיכנע כמובן כדי לא ללמד אותו שזו הדרך להשיג דברים. אנחנו נוהגים להותיר אותו בוכה ומדגישים שכשהוא ירגע נדבר. גם אם הוא מחליט בסופו של דבר להירגע ומבקש דברים יפה אנחנו מקפידים על בקשת סליחה לפני ש"חוזרים לשיגרה". תכיפות ההתקפים הולכת וגדלה וקשה לנו להתמודד איתם במיוחד ברמה הפיזית - לדוגמא באמצע הרחוב שאנו נאלצים לפעמים לקחת אותו בניגוד לרצונו כדי להגיע ליעד. המצב מתסכל אותנו מאוד. אנחנו נחשבים הורים מתחשבים אך מציבים גבולות. ונראה שכעת שום דבר לא עוזר. אנחנו מאמינים שלא מדובר במצוקה כלשהי משום שהגננות לא מציינות בעיה קיימת וכן מדובר בילד מאוד קומיונקטיבי שתמיד מדבר ומסביר בצורה נהדרת מה מפריע לו. אחרי ההתקפים הוא תמיד מדבר איתנו ומביע חרטה ומבטיח שיותר זה לא יקרה. ומציין שהוא אוהב אותנו גם כשהוא כועס עלינו. איננו יודעים מה עוד לעשות. ההתקפים קיימים רק בנוכחותינו ולא במסגרות החינוך . גם בתקופות קודמות שבהם אולי היה נוטה לדרמטיות מעולם לא הגיע למצב כל כך קיצוני- מדובר בילד שתמיד מקסים את הסביבה מאוד חברותי ומעולם לא גילה קושי בביטוי הרצונות שלו. הגננת אומנם ציינה שקיים לו קושי קל ונפוץ בדחיית סיפוקים אך מעולם לא גילה חוסר סבלנות ברמה כזאת ו"פיוז קצר". במילים אחרות זו התנהגות שמאוד לא אופיינית לו. מה עלינו לשות?

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    התקפי זעם - ילד בן 4

הוספת תגובה

• שלום מרב,

דפנה תייר
    26/12/2008

אנא עייני בתשובה לשאלה דומה בעמוד זה. אני בטוחה שתוכלי להפיק ממנה תועלת.

עוד מספר נקודות למחשבה:
    כהורים עלינו להיזהר בסובלנות שאנו מגלים להתנהגויות שאינן מקובלות עלינו בעיקרון ("גם בתקופות קודמות שבהם אולי היה נוטה לדרמטיות"), משום שסובלנות שכזו עלולה לגרום לכך שההתנהגות תישמר ואף תתעצם.

רצוי שנמנע בהורות מתפיסות וממושגים שגורים של "מאבקי כוחות" שמהם מישתמע שמישהו, ההורה או הילד, אמור להיכנע בסופו של דבר. ההורה הוא אדם בוגר, בשל, מנוסה והוא אינו במאבק כוחות עם פעוט מבולבל שתלוי ונסמך עליו. עם זאת ההורה כן אמור להורות לו את הדרך ואת מקומו בעולם ולכן הוא מציב גבולות לילדו.

בל נהייה שיפוטיים בהקשר לסיבה שמניעה את התנהגות הילד (" שטות בלי כל הגיון מאחורי"). עבורו גם מה שנראה לנו חסר חשיבות - עשוי להוות ענין משמעותי ביותר. על ההורה לגלות יותר אמפטיה לרגשות של ילדו, להכיל אותם, לעזור לו לווסת אותם. איני חושבת שהתעלמות (עוד המלצה רווחת מדי, לצערי) או השארת הילד לבדו ברגעי המצוקה שלו היא תגובה נכונה ורגישה התורמת לחיזוק האינטליגנציה הרגשית של הילד. האם אנו היינו רוצים שיתעלמו מאיתנו ברגעי המצוקה שלנו (גם אם היא התעוררה מדבר שטות)?!
    היו אמפטיים לרגשותיו, ועם זאת הסבירו לו שאת הדרך בה הוא מבטא אותם אינכם מוכנים לקבל. שוחחו עימו על התקפי הזעם שלו אחרי שהכל נרגע, עבדו איתו את ריגשותיו ואת הסיטואציה כולה - עיבוד שכזה אחרי הארוע הוא עבודת המניעה לקראת התמודדות מוצלחת יותר עם האירוע הבא.
    אני מאמינה שגישה כזו תביא לכך שאט אט התקפות הזעם יפחתו בתדירותן ובעוצמתן.
    בברכה, דפנה.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו