ילדה רגישה

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• ילדה רגישה
    אלינור
    14/02/2009

שלום, ביתי בת שנה ו-9, נמצאת במהלך היום במשפחתון עם עוד 3 ילדים. מתפתחת יפה לגילה - אוצר מילים רחב, מחברת משפטים של מספר מילים, הולכת ורצה יפה, לאחרונה הסיפורים הרגילים של ילדה בגילה - רוצה לבד, מסרבת לדברים שאנחנו אומרים לה, מנסה את הגבולות שלה, לא משהו חריג. העניין הוא שהיא ילדה מאד רגישה. בחלק מהדברים זה יתרון, למשל היא מאד אכפתית מאיתנו ההורים שלה, שומעת לרוב בקולנו, לא משתוללת, מבינה כשמסבירים לה. החסרון העיקרי הוא מול ילדים אחרים: במפגש עם ילדים אחרים היא תמיד נחבאת אל הכלים, אם לוקחים לה חפץ שלה היא תעדיף לבכות ולקרוא לנו מאשר לעמוד על שלה ולחטוף חזרה או להגיד בתקיפות "לא", היא נעלבת בקלות, והיא תמיד נצמדת אלינו. שלא לדבר על לקחת לאחרים, זה בחיים לא קרה. אנחנו מנסים לחזק אותה ולהגיד לה בזמן אמת וגם אחרי האירוע שהיא צריכה להגיד לא, זה שלי וכו', זה בינתיים לא כל כך עוזר. אני מניחה שזה האופי שלה וגם כשתגדל היא לא תהיה מהטיפוסים המרפקנים והדחפנים. השאלה היא האם להניח שככל שתתבגר זה ישתפר, בעיקר כשיחסים בין ילדים פחות יתבססו על כוח ויותר על דיבור ומשחקים שקטים, והאם יש משהו שאנחנו יכולים לעשות כדי לעזור לה, אבל מבלי להרגיל אותה שתמיד אמא ואבא באיזור להציל אותה. כמובן זה מאד כואב לי לראות אותה נעלבת ונדחפת. תודה.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    ילדה רגישה

הוספת תגובה

• שלום אלינור,

דפנה תייר
    14/02/2009

שאלתך יפה ומעניינית ומרמזת על רגישותך אל ביתך.
    אני מניחה שבמשפט שכתבתי גלום גם חלק מהתשובה: התפוח שלא נופל רחוק מהעץ. כן, גם בתכונות אופי הגנטיקה עובדת ולא פעם ילדים מזכירים בתכונותיהם את אופיים של הוריהם. אני מניחה שגם במקרה שלכם יתכן והיא מזכירה מישהו מכם ואולי אף את שניכם, הלא כן?

מעבר לכך, ילדים גדלים באווירה מסויימת בבית וסופגים את גישתם וערכי ההתנהגות של הוריהם. אני מניחה שגם במקרה של ביתך היא סופגת את האוירה נטולת האגרסיביות שבביתכם, וכמה טוב שכך.

אז כן, הביישנות וההימנעות הן כנראה נטיות האופי שלה, אם כי ברור שעם התבגרותה זה עשוי להתמתן או להתחזק, בהתאם לאינטראקציות שיהיו לה עם סביבתה, וגם איתכם ההורים. אני מאמינה שבשלב זה הרעפת אהבה (שמן הסתם אתם כבר עושים) שמשדרת - אנחנו אוהבים אותך ומקבלים אותך בדיוק כפי שאת ועבורינו ובעינינו את הדבר הכי טוב שיש, ונתינת שבחים אשר בונים את הדימוי העצמי והביטחון שלה - הם בעיקר מה שאתם יכולים לעשות.

בנוסף, שימו לב לא לפספס שום שמץ של אותה התנהגות שאתם מייחלים לה (כגון עמידה על שלה מול ילד אחר) ולחזק אותה מיד באמירה ספציפית ביותר אשר מגדירה ממה באיך שהתנהגה אתם מרוצים. כמו כן נצלו הזדמנויות להוות עבורה מודלינג והדגימו לה התנהגויות חברתיות שאתם מעוניינים שתלמד (למשל פנייה אסרטיבית לילד אחר במקומה).

בגילים מבוגרים יותר (5-6 ואילך), אם יהיה בכלל צורך, ניתן יהיה לצרפה למעין סדנאות קבוצתיות לרכישת מיומנויות חברתיות שאנשי מקצוע מעבירים לילדים.

חשוב להדגיש שלמרות רגישותה, בכל הקשור להצבת הגבולות היומיומית אין כל הבדל בין ילדים כאלו או אחרים. כולם, ללא יוצא מן הכלל, זקוקים לחוש את הוריהם סמכותיים ומנהיגותיים. ילדים החווים את סמכותם המייטיבה של הוריהם מפנימים אותה ובבוא היום יהיו כאלה בעצמם.

לסיום אוסיף שלצערי לעיתים נדמה לי שבתרבות הישראלית הספוגה בלא מעט אגרסיביות, הורים נוטים להעריך התנהגות נעימת הליכות כמשהו שלילי, ולא מעטים מעדיפים אפילו שילדם יהיה תוקפני ( חס וחלילה שהילד, בעיקר אם זה בן, יהיה חנון/פרייר ). לכן עצתי לך היא לשמוח ולהתגאות בעדינותה ורגישותה של ביתך, תוך שאת מעודדת אותה להיות מעט יותר אסרטיבית.
    בהצלחה, דפנה.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה רבה על התשובה המפורטת והמועדדת

אלינור
    14/02/2009

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו