איבחון התפתחותי

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• איבחון התפתחותי
    רוית
    24/02/2009

שלום רב, בני בן שנה ושמונה חודשים . התפתחות מוטורית תקינה לחלוטין. מבחינה שפתית יש איחור והוא אומר כ-4 מילים. יודע לבטא את רצונותיו אך נראה שמתוסכל יותר ויותר לאחרונה. בגיל שנה נבדק ע"י נורולוגית (בעקבות היקף ראש מתחת לאחוזון 3) והבדיקה נמצאה תקינה מכל המובנים. יש לו הפרעת אכילה ואנו מטופלים בבי"ח . לאור מידע רב אליו נחשפתי באינטרנט (בעיקר בעקבות היקף הראש הקטן שבהרבה מקרים קראתי שיכול ל"נבא" פיגור שיכלי) אני חרדה אם יש לו פיגור קוגנטיבי ורציתי לשאול כמה שאלות ואשמח מאוד לקבל תשובות מקיפות 1. הבנתי שאבחון פיגור נעשה ע"י פסיכולוגית התפתחותית. האם בגיל של בני ניתן לעשות אבחון כזה? 2. האם בבקשה תוכלו לומר לי מה מצופה מבני בגיל זה מבחינה קוגנטיבית, לפחות בקווים כללים שאדע על מה להסתכל (הרופאים פחות מוטרדים אבל אני כאמא מאוד חרדה) 3. אם יכולת ההבנה שלו תקינה ונניח שמבחינה קוגנטיבית הוא תואם את גילו. האם יכול להתפתח פיגור קוגנטיבי מאוחר יותר.? הבנתי שככל שגיל הילד גדול יותר הבדיקות מדוייקות יותר. אך בבקשה אנא כוונו אותי מה מצופה מבני בשלב זה. תודה מראש, רוית.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    איבחון התפתחותי

הוספת תגובה

• אבחון התפתחותי

אודט בוקאי
    26/02/2009

שלום רווית

אשמח לענות לך כפי יכולתי על שאלותייך, אך מעבר לכך אני מתרשמת מרמת החרדה בה את שרויה וסבורה שעד שלא תקבלי מענה מקיף על מצבו של בנך לא תהיי שקטה. מענה כזה כמובן שלא ניתן לספק במסגרת שאלות ותשובות בפורום, אלא באמצעות אבחון התפתחותי מקיף, מומלץ במכון להתפתחות הילד. אדגיש, כי גם אבחון כזה נותן תמונת מצב עדכנית ויכול לענות על חלק משאלותייך, אך אינו יכול לנבא באופן וודאי את התפתחותו של בנך בהמשך הדרך.

לשאלתך-האם ניתן לדבר על פיגור שכלי בגיל של בנך-התשובה היא לא. אבחון התפתחותי אינו מספק מדד של IQ, שבאמצעותו ניתן לדבר על פיגור. הוא נותן סקירה של נקודות חוזק וחולשה של הילד בתחומי ההתפתחות השונים, יחסית לעצמו ויחסית לבני גילו. המדד המדובר הוא גיל מנטלי, שהוא שקלול של יכולות הילד בתחומי ההתפתחות השונים. כאשר גיל זה נמוך מהגיל הכרונולוגי של הילד, מדברים על איחור התפתחותי ועל דרגת האיחור.
    ההנחה היא שעד לגיל שלוש-ארבע, יש הבשלה של תפקודים מוחיים וכאשר בתחום מסוים התפקוד אינו בשל, השפעתו על יתר התחומים מכרעת ועלולה לייצר תמונה מטעה לגבי יתר התפקודים שהם עם פוטנציאל תקין. לדוגמא, העלית את נושא האכילה. לעתים ילדים שאינם מתנסים באכילת מוצקים, יגלו קשיים בדיבור. ככל שהם יחשפו יותר ויותר לגירויים מסוגים שונים, כך תתפתח יכולת הדיבור שלהם, שתשפיע בהמשך על יכולת התקשורת עם הסביבה, יצירת קשרים חברתיים ועוד..
    כאן מתבטאת חשיבות האבחון שמבצעת אבחנה מבדלת בין קשיים שונים, שלעתים מספקים על פני השטח תמונה דומה, ורק עם הזמן וההבשלה, מתבהרת התמונה לגבי מקור הקושי הראשוני.

נושא אחרון שאוכל אולי לתרום לך בו הוא שיכולת קוגניטיבית נמדדת בתחום המילולי והלא מילולי. כך, יכול להיות שבנך אומר רק ארבע מילים בשלב זה, אך כאשר מביטים ביכולות הלא מילוליות שלו-חיקוי תנועות, הבנת מצבים חברתיים (למשל,אמא מתלבשת סימן שהיא עומדת לצאת מהבית), הבנת מצבים רגשיים(למשל,אמא עצובה-אם אלטף אותה זה יכול לשמח אותה) התאמה חזותית (משחקי הרכבה בהתאם לגיל-להכניס צורה בהתאם לפתח, להניח תמונה על תמונה תואמת וכו'') בניית מגדל קוביות ופירוקו-כל אלו יכולות שמשקפות פוטנציאל קוגניטיבי, ללא קשר ליכולת שפתית.

אוכל להמליץ לך על מכון להתפתחות הילד באזור מגוריכם
    בברכה
    אודט

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה רבה אודט והמשך...

קרן
    27/02/2009

במחלקה להפרעות אכילה בה אנו מטופלים . מנהל מחלקת המרפאה שראה כבר כמה ילדים עם כמה וכמה בעיות אמר בפירוש: "הוא לא מפגר" כנראה לאור חששות שהעליתי ,לא בהכרח בדבר פיגור אלא בדבר עיכוב ותחושת בטן שלי. האם הגיוני שרופא בכיר (ועוד רופאים ציינו זאת) יגידו דבר כזה, אם בגיל הזה לא ניתן בכלל לקבוע פיגור? לגבי התפתחות הילד אני מתחילה כבר תהליך ומניחה שזה עשוי לקחת מעט זמן. כמו כן קבעתי אבחון לשלילת בעיות תקשורת באופן פרטי בעוד כמה ימים (על דעת עצמי בלבד, לדברי הרופא קשר העין שלו מצויין ..) אשמח לחוות דעתך על המסוגלויות שלו: מילולית: אבא(מכוון) , אמה(לעיתים) האם-לאוכל/שתיה חיקוי של כלב חתול ואריה.- באינטונצייה קולית משתנה. * הולך רץ מטפס - מוטוריקה עדינה - מצויינת. * מחייך/צוחק חיוך חברתי * משחק משחקי מחבואים ותופסת * נוסע בבימבה, מסיע מכוניות/טרקטורים * משחקי השחלה על מוט, התאמת צורות (לפעמים מתקשה במשולש/ריבוע ואני מכוונת) פאזל פשוט של ריבוע/משולש. בונה מגדל של 4 קוביות , לא אוהב לגו אך יכול להרכיב. מפעיל צעצועים. * מצביע כשמעוניין במשהו או שמוביל אותנו * מתבונן בחפץ/אדם עליו אני מצביעה * משתף בחויות - רואה אוטובוס עובר מצביע עליו מסתכל עליי ואומר "אה אה" ואני אומרת "נכון זה אוטובוס" * מבין המון הוראות - שים בפח , במקום,איפה , קח, תן , ביי ביי * מלטף/מחבק/נותן נשיקה (יש לציין שלא יוזם ולרוב עושה רק כשמבקשים ממנו) * מבקש שנרים אותו על הידיים * מגיב שאנו עוזבים (בכי) אך לא תמיד, לפעמים נראה שזה לא מאוד אכפת לו - אבל הוא איתי בבית ותמיד נשאר או איתי/בעלי או עם אמא שלי שאותה מכיר מגיל 0. * בד"כ רץ לאבא שלו כשחוזר מהעבודה. אם מאוד עסוק מסתכל וממשיך בעיסוקיו * לגבי הבנת מצבים חברתיים - בדוגמה שהבאת שמסיק שאמא עצובה ואם ילטף אותה היא תהיה שמחה - ממש לא בכיוון . האם בעייתי בגיל זה ? מה טווח הגילאים שצריך להופיע? * בעבר היה מרבה לבכות כשאחיו בכה - היום לא בוכה. * מביע שמחה/עצב - יכול להעלב ולעשות פרצוף נעלב ולהשתטח על הרצפה כשלא מקבל את מבוקשו * לעיתים מראה קינאה כשאחיו מקבל תשומת לב ומנסה ל"דחוף" את אחיו ממני. *מצייר קווים או קשקושים (אך לא להרבה זמן, ממש כל פעם כמה שניות) * סיפורים - לא מתעניין אלא אם כן זה ספרי דמויות ואז יודע להצביע על כל חפץ/דמות וכן מצביע ומצפה שאומר לו את שם הדמות/חיה * יודע לזהות בתמונות אותו ואת בני משפחתו. (שואלים איפה אח, איפה סבתא ומצביע) *מאכיל בובה (שוב לא ביוזמתו אלא אם אני מבקשת) * מביא כיסא כדי לעלות ולהשתתף בצחצוח שיניים , הכנת מאכלים וכ"ו פירטתי כמה שיכולתי , אם יש לך שאלות אשמח לענות לתחושתי בני הבכור התפתח בקצב הרבה יותר מהיר. אני יודעת שלא צריך להשוות אך אני לא רגועה. אשמח מאוד לחות דעתך אם הוא נמצא בנורמה ביחס לבני גילו ואיפה הקשיים שלו? המון תודה :-)

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• שלום קרן

אודט בוקאי
    27/02/2009

אני מתנצלת מראש אך אני אאלץ לתסכל אותך ולהשאיר אותך לדאבוני באי הוודאות שאת מצויה בה.
    המדיום של הפורום הנוכחי (ואולי כל פורום)הינו מוגבל בהחלט ביכולתו לתת אבחנה ואין זו המטרה שלו.את נמצאת כבר במקום בו פנית לכתובות בשאיפה הנכונות ובתוך תהליך של בירור שלוקח את הזמן שלו.
    אני מבינה ללבך בהחלט ומרגישה את גודל החרדה שבה את שרויה-לא כל אמא מסוגלת לתת פירוט כל כך מקיף ויפה על יכולות בנה..

העצה הכי טובה שאני יכולה לתת לך היא הידיעה שאת עושה את כל מה שביכולתך עבור בנך-פנית בגיל מוקדם לאבחון פרטי, פנית לאבחון במכון-שלדעתי הוא האבחון המתאים מאחר שיש צוות רב מקצועי. מעבר לזה-את רק תסבכי את עצמך ואת בנך בשרשרת של חוויות מיותרות שלא באמת יוכלו להרגיע אתכם או לתרום באופן אמיתי.
    כמה שזה קשה, תני לתהליך לעשות את שלו, תני לאנשי המקצוע לעשות את מלאכתם -להכיר מקרוב את בנך את יכולותיו וקשייו.

נסי להיעזר בפסיכולוגיים שכבר פנית אליהם-במכון ובפרטי, על מנת להעלות את חרדותייך ולקבל מקום לעצמך כהורה מודאג שזקוק לליווי רגשי.

בהצלחה רבה!
    אודט

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו