התמודדות עם כעס

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• התמודדות עם כעס
    יעל
    21/06/2009

שלום רב, הקטן שלנו בן 2.4. מאז שהיה קטן אנחנו מתמודדים עם וריאציות שונות שבהן הוא מכאיב לנו (כמובן בהתאם לגיל) משיכת שיער, נשיכות וכו' כל פעם מסיבה אחרת (בדיקת גבולות, משחק וכו') ותמיד המסר אחיד "זה לא נעים לנו, אסור ל....(מה שעושה)" ולימדנו חלופות כשהיה מקום (בעיקר כשזה היה ממשחק או מצומת לב וכו'), ובהתאם לגיל גם הגבנו אם לא הפסיק- להוריד אותו מהידיים, להתרחק ממנו, להפסיק את המשחק וכו... ותמיד אחרי תקופה מסויימת זה אכן עזר והפסיק. לאחרונה נתקלנו בתופעה שבה כאשר אנחנו לא מרשים משהו או לוקחים משהו, מתוך כעס (אף פעם זה לא היה כתגובה כועסת) הוא מרביץ- צובט או נותן מכה, זה לא מאוד חזק אבל עצם הרעיון שזו התגובה שלו- אנחנו מסיבירים לו שמותר לו לכעוס אבל אסור לו להרביץ והפעם אנחנו לא מוצאים דרך להגיב כאשר הוא לא מפסיק. אנחנו תופסים את היד אומרים שאסור מסבירים שיכול ללכת להרגע אבל בד"כ זה לא עוזר וגם אם מתרחקים ממנו הוא בא ונותן את המכה. בפעמים האחרונות אמרנו לו שאם לא מפסיק הוא ילך להרגע בחדר וכשהמשיך הכנסנו אותו לחדר וסגרנו את הדלת (כי אחרת יוצא) לדקה- שתיים. הוא בכה, ואז פתחנו והסברנו לו שוב.... הבעיה היא שאני לא שלמה עם לסגור אותו בחדר, משהו בזה מאוד קשה לי באקט של סגירת הדלת ולשמוע אותו בוכה (למרות שזה ממש לא יותר מדקה שתיים), אני פוחדת שזה מעליב מידי. מצד שני אנחנו לא מוצאים דרך אחרת וכן חשוב לנו להבהיר שזה לא מתקבל גם אם כועס. האם יש דרך חלופית לעשות זאת? האם יש דרכים חלופיות להציע לו כהתמודדות עם הכעס? אשמח לרעיונות!

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    התמודדות עם כעס

הוספת תגובה

• הצבת גבולות בגיל הרך

מיכל דביר קורן
    21/06/2009

שלום יעל,
    ראשית ברצוני לחזקך על הגישה הברורה שלכם לפיה 'מותר לכעסו אבל אסור להרביץ'. זה מסר מרכזי וחשוב שמסייע לפעוטות לבטא את הרגשות שלהם במילים ולא במעשים, וכמובן שמדובר בשיעור חשוב לכל החיים ולא רק בעיניין של ביטוי כעס או תסכול. מכיון שמדובר בתהליכי חינוך, זה עשוי לקחת זמן, ונדרשים הסברים חוזרים ונשנים עד להפנמה מלאה.
    את מעלה התלבטות לגבי מתכונת רצויה של ענישה. הגישה של הרחקה ("פסק זמן", "פינת המחשבה" וכל יתר הוואריאציות של זה) היא גישה יעילה שעשויה מאוד להתאים עם פעוטות, אם כי אני מסכימה שזה לא פשוט ליישם את זה: שתי דקות של פעוט צורח מעבר לדלת סגורה זו חוויה קשה ביותר שאינה מתאימה לכל משפחה. בעצם לא ציינת האם זה עבד אצלכם...: מה היה לאחר שהוא הוצא מהחדר חזרה: האם הייתה התפייסות? האם ההתנהגות חזרה על עצמה בתוך פרק זמן קצר שוב?
    אני מניחה שיהיה לכם קל יותר לבצע את זה אם יהיו מספר 'דרגות' קודמות של ענישה, עד להרחקה הסופית. כלומר, העונש מוכרח להתאים ל'גודל העבירה' - צריך לשמור את ההרחקה להתנהגות חמורה במיוחד (ולהכות את אימא זו התנהגות חמורה!), או למקרים בהם דרכים אחרות לא עזרו. אפשר לא לסגור את הדלת אם זה קשה לכם מידיי, אבל לעמוד על כך שהוא יישאר בתוך החדר גם אם עליכם לשמור על דלת הכניסה בגופכם ולחסום את דרכו גם אם הוא בוכה. המסר צריך להיות: "אימא כועסת עכשיו על מה שעשית ואני שומרת עליך בתוך החדר כדי שתבין שאסור לעשות את זה!". חשוב שאם נוכחים שני ההורים באותו אירוע, ההורה המעניש הוא גם ההורה ה'מחלץ' (שלא אחד יהיה הרע והשני הטוב), וכן שפרק הזמן בו נמצא בחדר יהיה קצר (מקובל להגיד - דקה על כל שנת חיים...). חשוב מאוד בסיום הסצינה להתפייס: לחבק אותו ולהגיד - אימא כבר לא כועסת יותר.
    מבחינת החלופות, אפשר לנסות להשתמש בכל אותם אמצעים לפירוק אנרגיה שלילית כמו שקי איגרוף וכפפות, נחום תקום למיניהם, מרבץ כריות וכו': מקומות בבית בהם כן מותר להשתולל מבלי לפגוע באחרים.
    בהצלחה,
    מיכל

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו