ילדה בת שלוש - פיקחית אך גם בכיינית

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• ילדה בת שלוש - פיקחית אך גם בכיינית
    ג'ואי
    21/12/2009

שלום לכן,

הילדה שלי בת שלוש ושלושה חודשים, (ילדה יחידה). ילדה פיקחית מאוד, שמה לב לפרטים קטנים, שמחה, כל הזמן שרה, שואלת ומתעניינת ולפעמים אני מרגישה שהשאלות שלה הן פשוט לא לרמת גילה. בגן מספרים גם שהיא פיקחית, שמחה דעתנית מאוד אך לפעמים דוחפת או מכה ילדים שלא בא לה לשחק איתם או ילדים שהציקו לה. את הבעיה הזו פתרנו (ועדיין ממשיכים) עם עונש (לא עונש פיזי חלילה) אני מושיבה אותה על כיסא למשך שתי דקות ומסבירה לה את הטעות שהיא עשתה. וזה עובד.
    סליחה על ההקדמה פשוט, אך אני חושבת שזה נחוץ בקשר לשאלות שאני אשאל:

1. אני מבחינה אצלה בהתנהגות וזה נמשך כבר הרבה זמן, שאם היא רוצה משהו אז היא מבקשת באופן נחרץ, אחר כך צועקת ואחר כך מתחילה לבכות. הבכי התחיל להופיע אצלה הרבה והפך להרגל. אני מחזיקה אותה שואלת אותה אם יש צורך לבכי והיא אומרת שלא אז אני מבקשת שתפסיק והיא מפסיקה (פחות או יותר) ואחר כך אני מדברת איתה על הסיטואציה (לרוב זה אם מישהו לוקח ממנה משהו או אם היא רוצה משהו שהיא לא מצליחה להשיג). למנוע ממנה לבכות אני לא יכולה כי זה ביטוי לרגשות שלה אך איך אני מצליחה להפחית מהתופעה הזו שהיא מתבכיינת על כל שטות? האם זה אומר שהיא תהפוך לבכיינית כשתגדל? האם האישיות שלה לא תהיה חזקה מספיק ? איך אני אעזור לה הרי אני לא תמיד אהיה לצידה ולא רוצה שתהפוך לבכיינית של הגן או הכיתה?

2. לאחרונה היא התחילה להתעניין במיניות שלה אך גם במיניות של הבנים ושואלת למה יש להם "זנב"? איך אני אצליח להסביר לה בקצרה אך באופן נכון את השוני?

מחכה לתשובות שלכן בהקדם!

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר

הוספת תגובה

• סף תסכול

מיכל דביר קורן
    05/01/2010

ג'ואי שלום,
    התפרצויות הבכי של בתך נשמעות יותר כמו קושי בהתמודדות עם תסכול ופחות בכיינות על רקע קושי רגשי בהתמודדות. זה קצת דומה וקשור, אבל המקור לעיניין שונה... יש ילדים שבהעדר יכולת לסמוך על עצמם, ומתוך עוד סיבות, חווים את העולם כמאיים ומפחיד מאוד, מעורר חרדה, ועל כן הם "מסתובבים בעולם" נטולי הגנה, בכל רגע קורה משהו שגורם להם לפרוץ בבכי והיכולת שלהם לעמוד בהתמודדויות פשוטות, נמוכה. אלו הם הילדים שנתפסים ה"בכיינים", או כפי שכתבת בדברייך, שהאישיות שלהם אינה חזקה מספיק והם צריכים את נוכחות המבוגרים על מנת להרגע. זה כמובן מורכב הרבה יותר, אבל מהתרשמותי לגבי התיאור של בתך זה לא העיניין.
    בתך מתוארת דווקא כילדה בעלת ביטחון ודומיננטית והקושי שלה עולה כאשר עליה לדחות את הצרכים שלה בגלל משהו שקורה במציאות: היא לא מצליחה למלא את רצונותיה בגלל שאסור, אי אפשר, מישהו אחר לקח וכדומה, ואז לא יכולה לשאת את המצב הזה ופורצת בבכי. זה אומנם "עדיף" מהמצב הקודם בו עברה לאלימות בתור התמודדות, אבל כמובן שגם המצב הנוכחי אינו התמודדות יעילה. דפוסים אלה הם יותר עיניין של ויסות עצמי ושל סף תסכול: היכולת להתמודד עם מצבים בלתי נעימים שניקרים בדרכה בעולם האמיתי. כפי שציינת, את לא תוכלי להיות לצידה בכל רגע, וזה גם לא רצוי, כי הרי התפתחות משמעה - בין היתר - עצמאות.....
    לפיכך, אחד הדרכים שדווקא כן יעזרו לה להתמודד הוא המקרים בהם את תעמידי אותה בפני המציאות ותסייעי לה למצוא אלטרנטיבה, חלופה לדבר שכל כך רצתה. זה קשור גם לנושא הצבת גבולות: ילדים שנענים לגבולות שמציבים להם הוריהם ולא נבהלים מזה לומדים לדחות סיפוקים וסף התסכול שלהם גבוה יותר. כך לא כל סירוב "ממוטט ומפרק" אותם. חשוב מאוד לדבר על הרגשות הנילווים, הכעס, האכזבה, אבל חלק מהתבגרות היא הידיעה וההבנה שלא הכל הוא בר-השגה....
    לגבי שאלתך השנייה, טבעי מאוד שבתך החלה להתעניין באברי המין ובהבדלים בין המינים, וניתן להסביר לה באופן עינייני ופשוט את ההבדל, פשוט מתוך התיאור הפשוט לפיו לבנים ולבנות יש איברים אחרים ושונים וזה מה שהופך אותם בעתיד להיות גברים ונשים או אימהות ואבות. ככול שאת תתייחסי אל זה בטבעיות, כך גם היא.
    בהצלחה,
    מיכל

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו