תרופות לתינוקות - מה אתם חייבים בבית?

למה אתם חייבים לדעת על תרופות לתינוקות? כי תינוק הוא אינו מבוגר קטן – הוא תינוק! מערכות הגוף שלו אינן בשלות לגמרי ולכן הוא זקוק לתרופות שפותחו ויוצרו במיוחד עבורו ועבור הצרכים המיוחדים שלו
 מערכת BeOK
מאת מערכת BeOK
| 31/12/2008 |
צפיות: 13,939
"הציפייה לתינוק חדש כרוכה בהכנות רבות, התארגנות הבית והמשפחה ובלא מעט לבטים וחששות" אומרת אירית אפק, מנהלת מותג "טיפטיפות" בכצט.

"הידיעה שבתי מרקחת רבים פתוחים 24 שעות ביממה, אומנם מרגיעה ומקלה, אך מומלץ לוודא שארון התרופות הביתי שלנו מכיל תרופות ותכשירים בסיסיים, שיהיו בהישג יד ויקלו עלינו להגיש סיוע מהיר וטוב לתינוק, בעת הצורך.

פעמים רבות ניתן לטפל בבעיות בסיסיות של התינוק בשיחת טלפון אחת עם הרופא, ובאמצעות תרופה מתאימה שנמצאת בבית".

אז מהן התרופות שכדאי שיהיו בבית? אפק מסבירה כי לפני הכל חשוב לזכור כלל בסיסי אחד: תינוק אינו מבוגר קטן – הוא תינוק! מערכות הגוף שלו אינן בשלות לגמרי ולכן הוא זקוק לתרופות שפותחו ויוצרו במיוחד עבורו ועבור הצרכים המיוחדים שלו: תרופות לתינוקות, המכילות חומרים פעילים המתאימים לתינוקות.

למידע נוסף על הצטננות ועוד, היכנסו לפורומים:
פורום רפואת ילדים, מחלות ילדים
פורום רפואת תינוקות
פורום יעוץ תרופתי
פורום רפואת משפחה
פורום רפואה משלימה ילדים

תרופות להורדת חום. מערכת החיסון של התינוק אינה מפותחת ולכן הוא רגיש יותר ונוטה לחלות יותר. רוב המחלות, הנובעות ממקור ויראלי או חיידקי, גורמות לעליית חום אצל התינוק. חשוב לדעת בקרב תינוקות שגילם מתחת לגיל 3 חודשים יש להוריד את החום מיד ולהגיע בהקדם לבדיקת רופא.

כיום מוכרים שני חומרים פעילים המיועדים להורדת חום: פראצטמול ואיבופרופן. חומרים אלו משמשים לא רק להורדת חום, אלא גם לשיכוך כאבים חזקים שכיחים כגון כאבי אוזניים ושיניים. פארצטמול הוא החומר הפעיל הנפוץ ביותר להורדת חום ושיכוך כאבים, מותר לשימוש כבר מהלידה.

תוספי תזונה. לפי הנחיית משרד הבריאות מיולי 2007, יש לתת לכל תינוק, יונק ושאינו יונק, תוספת ויטמין D מיום הלידה ועד גיל שנה. מחסור ב-ויטמין D עלול לגרום למחלת הרככת (מחלה בה העצמות אינן מתקשות ומתעקמות). בנוסף, ולא פחות חשוב, מגיל 4 חודשים ועד גיל שנה יש לתת תוסף ברזל.

ציוד בסיסי נוסף שכדאי להחזיק בארון. מדחום; מספריים קטנים עם ראש מעוגל/קוצץ ציפורניים שמיועד במיוחד לתינוקות; אלכוהול 70% לניקוי וייבוש הטבור; כדורי צמר גפן או פדים קטנים, המשמשים לניקוי הטבור וגם לניקוי עיני התינוק; תמיסת מי מלח – לניקוי האף; ג'ל אלוורה, היכול להקל במקרה של עקיצה או כוויה; תמיסה או משחה של יוד; פלסטרים ופדים סטריליים.

היכן מומלץ למקם את ארון התרופות בבית? חשוב ביותר שארון התרופות הביתי ימוקם גבוה, כך שילדי הבית לא יוכלו להגיע אליו. יש לוודא שארון התרופות ממוקם בחדש מוצל וקריר ולא בחדר האמבטיה הלח שבחורף הוא גם מחומם פעמים רבות.

אחת לחצי שנה כדאי לרענן את ארון התרופות, לבדוק האם קיימות בו תרופות שפג תוקפן, האם תרופות מסוימות נגמרו והאם יש צורך לחדש את תכולת הארון.

חשוב מאד לדעת שתאריך התפוגה המצוין על גבי האריזה מתייחס לתרופה כשהיא סגורה וטרם נעשה בה שימוש. לאחר שפתחתם את התרופה, איכות החומר הפעיל יכול להשתנות והיא חשופה לזיהומים.

יש לשטוף היטב, במים וסבון מזרקים המשמשים למתן תרופה לפני שמכניסים אותם שוב לסירופ. מומלץ לזרוק תרופה שפתוחה זמן רב ובכל מקרה לא להשתמש בתרופה יותר משנה מרגע פתיחתה.

לכתבות נוספות על רפואת ילדים:
הכל על חיסונים לילדים, חיסונים לתינוקות, חיסוני ילדים
החיסון נגד אבעבועות אינו מספיק
דרוש: חיסון נגד חיידק פנוימוקוק
כל החיסונים המומלצים לילדים

טיפים שחשוב לזכור לפני ובזמן נתינת תרופה לתינוק, מאת: דרורית קלר, רוקחת ראשית בכצט - לגזור ולהדביק על דלת ארון התרופות:

1. כלל ראשון לפני מתן תרופה, בדקו את תאריך התפוגה. תרופה שפגה תוקף מהווה סכנת חיים!!

2. אל תתנו לתינוק על דעת עצמכם, תרופות שאין לכם איתן ניסיון עם התינוק. טלפנו אל הרופא/הרוקח שלכם והתייעצו איתו. אותו דבר לגבי תוספי מזון – הם עלולים להיות מסוכנים יותר מתרופות.

3. אל תערבבו תרופות על דעת עצמכם. אם לא תפסתם את הרופא – כדאי להתייעץ עם רוקח תורן.

4. חשוב שארון התרופות יהיה בחדר קריר ויבש – האמבטיה ממש לא מתאימה.

5. לא נותנים תרופות בבליעה לתינוק שוכב או ישן.

6. כאשר נותנים לתינוק תרופה במזרק – הזריקו את החומר לאט לאט, בטפטופים לכיוון הלחי הפנימית, כך תמנעו חנק ותקשו על התינוק לירוק עליכם את התרופה חזרה.

במידה וצריך להכניס שוב מזרק לתוך התרופה על מנת להוציא מנה נוספת, הקפידו לשטוף היטב את המזרק. ברוק יש באופן נורמאלי חיידקים, אנזימים וחומרים שונים העלולים לזהם את התמיסה.

7. תנו לתינוק תרופה במנות קטנות. חכו שיבלע ויירגע. אם התרופה הינה סירופ צבעוני – השתדלו שהתינוק לא יהיה לבוש בבגדי שבת. בגיל שמתחת לגיל שנתיים – הכי כדאי לבחור תרופה המוגשת לתינוק במנה קטנטנה והמותאמת במיוחד לתינוקות ולפעוטות.

8. חשוב מאד לדייק במינונים ולמדוד אותם כראוי( לא "כפית" ולא "בערך").

9. אין לתת תרופות בתוך אוכל או בבקבוק חלב. התינוק לא תמיד מסיים את כל מנת המזון המוגשת לו.

10. הדיוק ומתן מנה מלאה חשובים ליעילות הטיפול. תרופה לחוד ואוכל לחוד.

11. תרופה שמשתמשים בה עבור האח הגדול, לא תמיד מתאימה לשימוש אצל התינוק הרך.

* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

יועצים בתחום

  • ד"ר שלמה סטיב ג`קסון
    ד"ר שלמה סטיב ג`קסון
    רופא מוהל מוסמך מטעם הרבנות הראשית לישראל וגם נוירוכירורג בכיר. בוגר בית הספר לרפואה של אוני` ת"א והתמחות בנוירוכירורגיה בבית החולים בלינסון. כיום רופא בכיר בבית החולים בלינסון והרצליה מדיקל סנטר. בעל... קרא עוד