צריכת מלח: האם באמת כדאי לצמצם?

דבר ידוע הוא כי צריכת מלח מוגזמת מגבירה את הסיכון למגוון מחלות, בהן יתר לחץ דם, סרטן הקיבה ועוד. כעת, מחקר חדש מציע טיעון בעד צריכת מלח, לפיו הפחתה בנתרן עלולה להעלות את רמת השומנים בדם.
 מערכת BeOK
מאת מערכת BeOK
| 21/11/2011 |
צפיות: 4,712
דירוג: 5.0 מתוך 1 הצבעות
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע 5.0 מתוך 5
כולם יודעים יותר שעודף מלח מזיק לבריאות, נכון? ובכן, על פי מחקר חדש, לא בדיוק. הפחתת כמות הנתרן בתזונה מסייעת מעט בהורדת לחץ הדם, אבל היא גם עלולה להעלות את רמתם של הורמונים מסוימים בדם ואת רמתם של שומנים בריאים במזון דוגמת אומגה 3 ואומגה 9, כך לפי סקירה חדשה של מחקרים. ממצאי הסקירה פורסמו בכתב העת American Journal of Hypertension.

למידע נוסף בנושא תזונה היכנסו לפורומים:
פורום בישול בריאות, מתכוני בריאות
פורום דיאטה, תזונה נכונה, הרזיה
פורום תזונה טבעית, תזונה נכונה
פורום תזונה קלינית
פורום תמיכה בדיאטה

החוקרים אומרים כי פירוש הדבר הוא שלהפחתה בנתרן לא יכול להיות יתרון בריאותי משמעותי. מבקרי המחקר אומרים כי מדובר בהסקת מסקנות לקויה, משום שהיא מסתמכת על מחקרים מצומצמים וקצרי טווח. הם אומרים כי מרבית הראיות מראות יתרונות בריאותיים ברורים כשאנשים מקצצים בצריכת נתרן.

הסקירה כוללת ניתוח נתונים של יותר מ-167 מחקרים שנעשו על אנשים עם לחץ דם תקין או גבוה, אשר התבקשו באופן אקראי לצרוך תזונה עתירת נתרן או תזונה דלת נתרן.

הממצאים העלו כי אכילה של פחות מ-2,800 מיליגרם נתרן ליום עזרה להוריד את לחץ הדם, אבל הירידות היו קטנות - ממוצע של 1% אצל אנשים שבתחילת המחקר לחץ הדם שלהם היה תקין ו-3.5% אצל אנשים עם לחץ דם גבוה.

אבל נראה שלקיצוץ במלח יש גם השפעות אחרות. אצל אנשים ששמרו על תזונה דלת נתרן היתה עלייה של 2.5% בממוצע בכולסטרול ועלייה של 7% בטריגליצרידים, בהשוואה לאנשים שאכלו יותר מ- 3,450 מיליגרם של נתרן - כמות קרובה למה שהאמריקאי הממוצע אוכל ביום.

רמות גבוהות של כולסטרול וטריגליצרידים נחשבות לקשורות לסיכון מוגבר למחלות לב, אשר יכולות להוביל להתקפי לב ושבץ. לדברי החוקרים, לא ברור מדוע קיצוץ בנתרן עשוי להשפיע על השומנים בדם. התזונה דלת הנתרן העלתה גם את רמות ההורמונים רנין ואלדוסטרון, אשר יכולים להעלות את לחץ הדם. חוקרים אומרים כי זו עשויה להיות אחת הסיבות לכך שלצמצום מלח בתזונה יש השפעה מינורית בלבד על לחץ הדם.

"התיאוריה שאומרת שניתן להפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם על ידי צמצום צריכת המלח, ובכך את לחץ הדם, אכן מפתה. אבל המחקר שלנו מראה כי ההשפעה של הפחתת צריכת המלח על לחץ הדם אצל אנשים בריאים היא רק 1%", אומר עורך המחקר, ד"ר נילס א. גרואדל, יועץ בכיר במחלקות לראומטולוגיה ולרפואה פנימית בבית החולים האוניברסיטאי בקופנהאגן שבדנמרק.

"זאת ועוד, הפחתה בצריכת מלח מובילה לעלייה ברמת הליפידים (שומנים בדם). לכן סביר להניח כי לצריכת מלח מופחתת אין השפעה מועילה. מצד שני ההשפעה נטו עשויה להזיק".

אז צריך להפחית בצריכת מלח או לא?


מומחים אחרים אומרים כי מסקנות המחקר שגויות, מכיוון שהוא מסתמך יותר מדי על מחקרים מצומצמים וקצרי טווח. במקרים מסוימים אנשים שהשתתפו במחקרים שנכללו בסקירה צרכו תזונה דלת נתרן במשך כמה ימים בלבד.

"כאשר יש ירידה גדולה וחדה בנתרן, לוקח זמן להסתגל לכך", אומר ד"ר לורנס אפל, פרופסור לרפואה, אפידמיולוגיה ובריאות ציבורית במרכז הרפואי ג'ונס הופקינס בבולטימור, ארה"ב. "זה מאוד נוח לאנשים מסויימים לסכם שטח מחקר מורכב בעמוד אחד. אבל האמת נמצאת בפרטים, והרבה מהם מוסתרים על ידי העובדה שרבים מהמחקרים האלה נעשים בצורה חובבנית", אומר אפל, שהוא גם דובר איגוד הלב האמריקני.

נושא אחד, הרבה דעות


מומחים אחרים מסכימים כי למחקר יש מספר מגבלות, אבל הם אומרים כי הוא מעלה שאלות מעניינות שראויות לבדיקה נוספת. "זה לא משנה את הפרקטיקה שלנו, אבל זה מעלה שאלות על תזונה דלת נתרן, במיוחד עבור אנשים עם לחץ דם תקין", אומר ד"ר ג'ונתן ווית'סון, מנהל שיקום לב ריאה במרכז הרפואי לאנגון באוניברסיטת ניו יורק שבעיר ניו יורק.

"אנחנו יודעים כי אין תרופה אחת שמשפיעה באופן זהה על כולם. לכן, אנחנו לא יכולים להניח כי סוג דיאטה אחד מתאים לכולם", הוא אומר. רופאים אחרים אומרים שמסקנות המחקר הן כנראה נכונות, וכי שינויים בצריכת הנתרן ישפיעו על יותר מאשר רק לחץ הדם. אבל השאלה אם זה מה שקובע.

לכתבות נוספות בנושא תזונה:
כיצד להלחם בבעיה של אכילה לא מודעת
מותר ואסור בבחירת דיאטה של אחרי החגים
ג'ט לג מאט קצב חילוף חומרים
תזונה נכונה לילדים בתקופת החופש הגדול
עד כמה ג'אנק פוד מזיק לבריאות?

"בהחלט לא הייתי אומרת למטופלים שלי לא לצמצם בצריכת הנתרן שלהם כי הדבר עלול אז להעלות את רמות הכולסטרול", אומרת ד"ר טארה נארולה, קרדיולוגית בכיר בביה"ח לנוקס היל בניו יורק. "לא ראיתי מספיק מידע בשלב זה כדי לגרום לי לשנות את הפרקטיקה שלי, ויהיה קשה למצוא קרדיולוגים אחרים שיאמרו כי בהתבסס על מחקר זה כי אין בכוונתם להמליץ ??על דיאטה דלת נתרן לאנשים, במיוחד אלה שסובלים מיתר לחץ דם ואי ספיקת לב. למעלה מ-50 ארגוני בריאות הציבור לא יכול לטעות בעניין הזה".

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר