וידאו: ניתוח החדרת בלון לכתף למניעת כאב

ניתוח חדש, פרי פיתוח ישראלי, עשוי לשים סוף לכאבים כתוצאה מקרע בגיד הכתף. קרע בגיד הכתף עלול להיווצר כתוצאה מפגיעה טראומטית או משחיקה ממושכת. ד"ר ערן ממן, מנהל יחידת הכתף באיכילוב, מסביר כיצד ניתוח זה יכול לעזור
 מערכת BeOK
מאת מערכת BeOK
| 11/07/2012 |
צפיות: 57,066
דירוג: 4.2 מתוך 8 הצבעות
התקבלו 8 דירוגים בציון ממוצע 4.2 מתוך 5
הכתף היא המפרק עם טווח תנועה הגדול ביותר בגוף – מה שמהווה יתרון גדול לגפיים העליונות אבל גם חיסרון במידה ונגרם לו נזק. הכתף בנויה על רקמה רכה ולמעשה היא חופשיה באוויר ותלויה רק על גידים ורצועות.

הגידים והרצועות, הם שעלולים להיפגע בעקבות אירוע פרטני טראומטי או כתוצאה משחיקה של שנים. אירוע טראומטי יכול להיות פריקת כתף, בהן הרצועות נפגעות לעומת שחיקה ממושכת בה בדרך כלל הגידים נפגעים.

סטטיסטית, ככל שעולים בגיל כך יש יותר סכנה שהגידים ייקרעו או יישחקו. קבוצת סיכון נוספת לחוות קרע בגיד מלבד אנשים מבוגרים, הם אנשים שעובדים הרבה עם הזרועות מונפות כאשר המרפקים רחוקים מהגוף כמו מעצבי שיער או מלטשי יהלומים.

למידע נוסף בנושא אורטופדיה היכנסו לפורומים:
פורום אורטופדיה
פורום אורטופדיה - כירורגית כף יד
פורום אורטופדיה אונקולוגית, גרורות בעצמות
פורום פיזיותרפיה
פורום שיקום פציעות ספורט, שיקום אורטופדי

תסמינים של קרע בגיד הכתף
הסימפטום העיקרי הוא כאב הדרגתי, כאב שמקרין לאורך הזרוע, כאב לילי המעיר משינה או כאב שמתגבר עם הנעת הכתף. לא קיים קשר סיבתי בין גודל הקרע למידת הכאב. ייתכן קרע קטן המלווה בכאבים גדולים, וייתכן קרע גדול המלווה בכאבים מינוריים או ללא כאבים כלל.

סימפטומים נוספים הם: הגבלה בתנועות, חולשה, ירידה בכוח גס ותפקוד לקוי של הכתף. חולה המתלונן על תסמינים אלו עובר סדרת בדיקות גופניות ובדיקות הדמיה כמו צילום רנטגן, MRI ואולטרסאונד.

טיפולים שמרניים לקרע בגיד הכתף
כאשר אדם מאובחן עם קרע בגידי הכתף, ישנם כמה גורמים שיקבעו מה יהיה סוג הטיפול שיוצע לו. גורמים כמו – גיל, קרע אקוטי או לא, גודל הקרע, האם הוא מערב את כל עובי הגיד או רק חלק ממנו, באיזה גיד מדובר (יש גידים שיש להם נטייה גדולה יותר להיקרע ויש פחות) – יכולים להיות שיקול בבחירת הטיפול.

פיזיותרפיה – מועילה ב-70% מהמקרים. פיזיותרפיה יכולה להוציא את האדם מהשלב האקוטי של הכאב ולהחזיר את הכתף לתפקוד מלא. בכתף יש ארבעה גידים המניעים את הכתף ובדרך כלל הגיד שנקרע הוא סופרספינטוס. באמצעות הפיזיותרפיה ניתן לגרום לגידים האחרים ליטול ממנו את העומס להנעת הכתף, להפיג את הכאב ולהחזיר תפקוד מסוים לכתף.

מניתוח לאיחוי הגידים ועד ניתוח להכנסת בלון
בראש ובראשונה, מטרת הניתוח היא תיקון הגידים. אך לא תמיד תיקון הגידים מספיק. כאשר ישנו קרע ממושך שלא טופל, השרירים סביבו, שהם המנוע של הגיד, הופכים להיות שומניים ולא תפקודיים ויש צורך לחשוב על פתרונות אחרים.

עד לא מזמן, חולים עם קרע בגיד היו מופנים בלית ברירה למרפאת כאב בניסיון להפיג את הכאב, אך גם לפיתרון זה הייתה הצלחה מוגבלת.

בשנים האחרונות נוספו שני אמצעים חדשים לטיפול בבעיות האלה. הפיתרון הראשון הוא החלפת כתף עם פרותזה מאוד מורכבת, תוצאות ניתוח כזה הן לא רעות, אך הניתוח הוא ארוך ומורכב מאוד.

הפיתרון השני והחדש, שפותח בישראל על ידי ד"ר אסי דקל, הוא הכנסת בלון למרווח שבין עצם הזרוע לעצם השכמה. ניתוח התופס תאוצה בעולם בצורה מרשימה.

ניתוח זה נעשה בדרך ארטוסקופית, באמצעות מצלמה, ושניים-שלושה חורים בכתף. את הבלון מכניסים בצורה המגולגלת שלו, מנפחים אותו בתוך המקום בו הוא מונח בכתף, וכך הוא משמש בעצם בתור כרית שמונעת את החיכוך ומאפשרת לשרירים שעדיין מתפקדים לעבוד בצורה טובה יותר.

סיכונים
הסכנה שתיווצר דלקת או רקמה סביב הבלון היא סכנה תיאורטית, מכיוון שהבלון הוא עדיין עצם זר המוכנס לגוף. אך עד עכשיו כמעט ולא נתקלו בבעיה כזאת. במאות הניתוחים מסוג זה שנעשו בעולם, היה אולי מקרה אחד של הופעת דלקת והוא אינו יכול להימדד כסיכון ממשי.

לעיתים נוצרת רקמה סביב הבלון, אך אין בכך סכנה, אלא להיפך - הרקמה רצויה. הבלון יימס עם הזמן, והרקמה שתיווצר תשמש לבסוף כחיץ בין שתי העצמות ותמנע את הכאב והחיכוך.

החלמה לאחר הניתוח – תלוי בסוג הקרע
ההחלמה מהניתוח תלויה בסוג הקרע. אם מדובר באדם צעיר שהקרע נובע מפגיעה טראומטית בגיד רוב הסיכויים שההחלמה תהיה מהירה. אם מדובר באדם מבוגר שהקרע הוא כרוני וממושך, ההחלמה לא תהיה מלאה, אך המטרה של הניתוח תהיה להפיג את הכאב ולהחזיר תפקוד כלשהו לכתף.

כתבות נוספות בנושא אורטופדיה:
החלפת מפרק ברך: כל המידע לקראת הניתוח
אורטופדיה: עושים סדר במיתוסים
10 מיתוסים על כאבי גב
אוסטאופורוזיס והחלמה מסרטן השד
ידיים: כל הסיבות שגורמות להן לכאוב

מתי לפנות לטיפול רפואי?
כאשר מתחיל כאב בכתף, כדאי לפנות לרופא משפחה. הרופא מיומן לאבחן ולהתחיל טיפול ראשוני באמצעות נוגדי דלקת, משככי כאב, פיזיותרפיה והפנייה לאולטרסאונד ולצילום. אם הכאבים נמשכים ללא שיפור, כדאי לפנות לאורטופד. אם אכן מאובחן קרע ופיזיותרפיה אינה משפרת את המצב, יש להתייעץ עם מומחה כתף.

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

יועצים בתחום

  • גור רינת - שיטת אלכסנדר
    גור רינת - שיטת אלכסנדר
    לימוד יציבה נכונה עי" הכרה בהרגלים לא נכונים והיכולת לשנותם. הקלה ומניעה של כאבי צוואר, גב , ברכיים ועוד. מתאים במיוחד למוסיקאים, רקדנים, אנשי תיאטרון וספורטאים ... קרא עוד