כיצד לטפל בפצעי הנקה ופטמות סדוקות

אמהות רבות מעוניינות להניק את הילוד אך נתקלות בקשיים בהנקה - החל מכאבים בהנקה ועד לפצעים, סדקים בפטמות, יובש ועוד. בכתבה הבאה - הדרכים להתמודד עם קשיי ההנקה
 מערכת BeOK
מאת מערכת BeOK
| 09/10/2013 |
צפיות: 15,462
דירוג: 5.0 מתוך 1 הצבעות
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע 5.0 מתוך 5
בשנים האחרונות ניתן לראות עלייה משמעותית בכמות הלידות במהלך חודש אוקטובר, מה שנתן לו את הכינוי "חודש הלידות". אימהות טריות רבות עתידות למצוא עצמן בקרוב עם תינוק רעב בבית, עם רצון להניק - אבל עם פחדים וחששות רבים המלווים לתהליך ההנקה. לפניכם כמה מהדרכים באמצעותן ניתן להתמודד עם פצעי הנקה, פטמות סדוקות וכאבים נוספים המונעים מהאם להמשיך ולהניק:

למידע נוסף בנושא הנקה הכנסו לפורומים:
פורום אחרי לידה
פורום הנקה, הנקה נכונה
פורום הריון ולידה
פורום התפתחות תינוקות
פורום תזונת תינוקות

1. בירור הבעיה


ראשית, יש לדעת כי הנקה לא אמורה לכאוב. אם ההנקה כואבת חשוב לבדוק מה הסיבה ואיך אפשר לטפל בה, אין טעם לסבול או להניח כי הכאב יחלוף מעצמו. יש לשים לב לגורם לפציעה - אם הפצע נגרם מאחיזה לקויה של השד על ידי התינוק או כתוצאה מלשון קשורה או אפילו מפטרייה. התייעצות עם יועצת הנקה חשובה במקרה זה על מנת לאתר את הגורם לבעיה. התייחסות נכונה יכולה להפוך את תהליך ההנקה לחווייתי ומהנה עבור האם והתינוק גם יחד.

2. תחילת ההנקה


כדאי להתחיל ולהניק מיד לאחר הלידה, זאת משום שדחיית מועד ההנקה הראשונה עלולה להקטין את ייצוב ההנקה, ולייצר קשיים ו/או כאבים במהלכה.

3. טכניקת ההנקה


דרך יעילה מאוד להתמודדות עם כאבים ופצעי הנקה בפטמות היא שינוי שיטת ההנקה. כלומר, החזקה נכונה של התינוק או היצמדות נכונה לשד לא אמורה לפצוע את הפיטמה. כדאי להתייעץ ולהיעזר ביועצת הנקה מוסמכת לשינוי טכניקת ההנקה, כך שהתינוק יתפוס את השד בצורה הנכונה וכך האם והתינוק יהיו נינוחים ומרוצים יותר.

4. ייעוץ הנקה


סיוע לתהליך ההנקה יכול לשפר את חוויית ההנקה פלאים, ולהפוך אותה לתהליך נוח ומהנה עבור שני הצדדים. יועצת הנקה מוסמכת תצליח במרבית המקרים לפתור את הבעיות, בין אם מדובר באופן היצמדות התינוק לשד, בבעיות פיזיות הקשורות לתינוק (לשון קשורה וכדומה) ובסיטואציות שונות (לדוגמא נשים לאחר הגדלת חזה).


5. עזרים להקלה על ההנקה


ישנם בשוק מגוון עזרים שיכולים לסייע ולהקל על פצעים, סדקים וכאבים שנוצרו כתוצאה מההנקה. מוצר חדש שלאחרונה נכנס לשוק הישראלי, "נרסיקר" הוא רפידות טיפוליות להנקה, המבוססות על חבישות מתחום הטיפול בפצעי לחץ וכוויות. שימוש ברפידות מפחית את הכאבים ומזרז את הליך הריפוי של הפיטמה, תוך שמירה על אוורור, מגע נעים ושימוש רב פעמי באותה הרפידה. ניתן למצוא גם את משחות הלנולין השונות המבוססות על שומן צמר טהור ומרככות את הפטמות ואת קונכיות ההגנה המסייעות להגן על הפטמה ומונעות חיכוך של הפטמה עם החזיה.

6. הזרמת אוויר


במידה ואת משתמשת במוצרים שאינם מאווררים חשוב להקפיד לאוורר את הפטמות במצב של פצעים או סדקים, וכן להימנע מלבישת חזייה לוחצת. אטימת האזור עלולה לעכב את החלמת הפצע ולייצר לחות מוגברת שתקשה על הטיפול בפצעים וכפועל יוצא מכך - גם בכאבים.

7. בדיקה רפואית


במקרים של פצעים חריפים ומזוהמים המפתחים דלקות פנימיות, ניתן להשתמש במשחה אנטיביוטית הניתנת במרשם של רופא משפחה או כירורג שד. את המשחה יש למרוח על הפצעים סביב הפטמה בהתאם לזמן הטיפול שקבע הרופא.

לכתבות נוספות בנושא הנקה:
האמת מאחורי מיתוסים על הנקה
כיצד לעודד את ייצור החלב במהלך הנקה?
הנקה: מה אוכלות המניקות בלילות?
רוצים ילד חכם? לכו על הנקה
יתרונות הנקה, מחסנת ומשכילה

נשים מניקות נתקלות בקשיים נוספים, דוגמת בעיות באספקת החלב, השפעת תרופות שונות על קצב זרימת החלב, סוג פטמות שמקשה על התינוק לינוק מהן, בעיות רפואיות אצל התינוק שמשליכות על הצלחת ההנקה, זיהומים פטרייתיים ועוד. חשוב לזכור כי למרבית הבעיות קיים פתרון, בין אם בדמות טיפול רפואי, סיוע חיצוני מקצועי ולעיתים גם תמיכה נפשית.

יש לזכור כי ניתן לטפל ביעילות בפצעים, סדקים ותופעות דומות אחרות, המהוות סיבה להפסיק את ההנקה ולעבור לתחליפי חלב אם בבקבוק, לכן אין צורך להתייאש או להתאכזב מהר מידי. מומלץ להיפגש ולשוחח עם יועצת הנקה מוסמכת שתסייע מנטאלית ופיזית לשפר את חוויית ההנקה ותעזור לפתור בעיות וקשיים שונים.

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר