חורף שכולו מוצרי חלב

החורף מביא איתו שלל עצות בנושא ויטמינים, יתרונות פירות ההדר ודבש, בעוד שמוצרי החלב נדחקים לפינה. מוצרי חלב בחורף? רקחנו עבורכם עצות משתי דיאטניות בכירות בכתבה שלהלן
 מערכת BeOK
מאת מערכת BeOK
| 25/11/2007 |
צפיות: 8,648
חלב ומוצריו הם מוצר בסיסי הנמצא בכל בית. לקראת החורף, התזונה המאוזנת ובבסיסה מוצרי החלב, עשויה לתרום לנו לבריאות. איך לשלב מוצרי חלב בחורף? מיכל גילאון, דיאטנית קלינית ממועצת החלב, מסבירה:

החורף שבפתח מביא איתו גם מחלות של דרכי הנשימה ואנשים רבים מפסיקים לאכול מוצרי חלב, לשווא.

חשוב לדעת כי אין הוכחה מדעית למיתוס הרווח בדבר הקשר בין צריכת חלב ומוצריו לבין מחלות דרכי הנשימה העליונות (נזלת, דלקת אזניים, אסטמה).

מחקרים רבים שנערכו בהקשר הזה, מצאו, כי לצריכת חלב ומוצריו אין השפעה על החרפת התסמינים של אסטמה ולא על הרעה כלשהי בתפקודי הנשימה בקרב מבוגרים וילדים.

למידע נוסף בנושא היכנסו לפורומים:
פורום תזונה ודיאטה
פורום ויטמינים ותוספי תזונה
פורום בישול בריאות
פורום תזונה ודיאטה לילדים
פורום רפואת משפחה

מוצרי החלב הם מקור מצויין לסידן ולכן מומלץ להקפיד על אכילה של לפחות שלושה מוצרי חלב ביום, גבינה, חלב ויוגורט.

דייסה על בסיס חלב בארוחת הבוקר, היא פתרון מושלם לארוחה מאוזנת, מחממת ומשביעה, שנותנת אנרגיה להמשך היום.

כדי להעלות את ערכה התזונתי של הדייסה, הוסיפו דגנים מלאים כמו, שיבולת שועל (קוואקר) או סיבים תזונתיים כמו, זרעי פשתן טחונים (לאחר הבישול).

חלב חם, תה או קפה על בסיס חלב הם משקאות מחממים שנחשבים בצריכת הנוזלים (כמו מים). חשוב לא לשכוח לשתות גם בחורף, מכיוון שהטמפרטורה הנמוכה בחוץ והחימום במזגנים בפנים, מעלים את הצורך של הגוף בנוזלים.

מתחשק לכם לגוון? נסו לתבל את החלב החם עם מי ורדים או ג'ינג'ר ו/או ציפורן וקינמון. אפשר להשתמש גם בתערובות מוכנות לצ'אי הודי.

דואגים מעלייה במשקל במשך החורף? במחקרים נמצא כי צריכה של לפחות שלושה מוצרי חלב ביום קשורה בסיכון מופחת להשמנה.

לכתבות נוספות בנושא:
לאכול חם, במיוחד בחורף
מניעת מחלות חורף אצל ילדים ותינוקות
תזונה נכונה לחורף בריא
בין החלב למוצק - תפריט לתינוק
שכחו מחלב - כל האמת על הסידן

שלבו בתפריט שלכם מאכלים חמים על בסיס מוצרי חלב דלי שומן, כמו: פשטידות ירקות עם גבינות דלות שומן, פסטה אפוייה עם קוטג' או ריקוטה ומוצרלה, טוסט עם גבינה צפתית או בולגרית דלת שומן וירקות.

את המרקים המוקרמים בשמנת אפשר להחליף במרק פטריות או עגבניות על בסיס חלב דל שומן.

לילדים הכינו חביתיות עם גבינה, דייסות על בסיס חלב, טוסט עם גבינות וירקות. ילדים אוהבים מאוד מטבל חם מגבינה (מחממים עד שהיא מבעבעת ואפשר להוסיף רסק עגבניות) שלתוכו אפשר לטבול טוסטים קטנים, בייגלה, ירקות וכל דבר אחר שעולה על דעתכם.

חלב, לחיי הבריאות בחורף - לימור בן חיים, דיאטנית קלינית ויועצת תזונה בטרה

מחלות חורף הן שם כולל לכל התופעות והמחלות הפוקדות אותנו בימי החורף. בחורף נסבול יותר מהצטננות, דלקת ריאות, דלקת אוזניים, שפעת ודלקת הסמפונות.

דו"ח שפרסם משרד הבריאות מצביע על נתוני תחלואה קשה משפעת בכלל, ומדלקת ריאות בפרט, בחורף האחרון של 2006 - 2007. שעורי הפניות הגבוהים ביותר לרופאי הקהילה בשל מחלות החורף, היו של ילדים הן מתחת עד גיל 18.

תחלואת החורף אצל ילדים מאופיינת בעלייה משמעותית במחלות בכלל ובזיהומים בדרכי הנשימה בפרט. אנו נראה יותר מקרים של נזלת, שיעול, מחלות חום, שפעת, דלקות גרון ודלקות אוזניים, יותר דלקות ריאה ואף יותר מקרים של שלשולים.

המקור העיקרי למחלות החורף הן הדלקות הנגיפיות (דלקת ויראלית). לרוב הן תוקפות את דרכי הנשימה העליונות. נגיפים (וירוסים) כמו שפעת, אינפלואנזה ועוד רבים אחרים מגיעים אלינו כל שנה בחורף. כנגד נגיפים אלו אין לנו טיפול יעיל וטיפול אנטיביוטי אינו פועל כנגדם.

אין כיום הסבר מדעי מדויק לעלייה בשיעור התחלואה בחורף, אולם היא נגרמת על ידי שילוב של מספר גורמים, ביניהם הצפיפות בגני הילדים והמעונות. הילדים סגורים בחדר וממעטים לצאת החוצה, יש ירידה באוורור החדרים והמחלות מועברות מילד לילד על ידי התעטשות ונזלת ואף מופצות באוויר בגן הילדים או במקומות ציבוריים.

דרך ההדבקה העיקרית היא במגע עם ילד חולה או ההפרשות שלו ובמגע עם עצמים בסביבת החולה. שמדביק בהפרשותיו צעצועים, כלים, וכדומה. התדירות גבוהה בחורף כיון שהילדים נוטים להתקבץ יחד בחדרים אטומים ומחוממים (המהווים חממה מצוינת לוירוסים) ובכך מדביקים אחד את השני בקלות רבה יותר מאשר בקיץ.

אז מה אוכלים ילדינו בחורף כדי להיות פחות חולים ומצוננים? זוכרים את הגוגל מוגל הידוע? מחקרים חדשים מגלים לנו תגליות תזונתיות חשובות בנוגע לחלב ולמחלות החורף. המחקר מתרכז בחלבוני החלב שידועים בתרומתם המכרעת להתפתחות מערכת החיסון בתינוק.

עובדה זו מעודדת את החוקרים לבדוק מיהם חלבוני החלב האלו מהי השפעתם והאם יש להם השפעות כאלו גם בילדים ומבוגרים. מספר חלבוני חלב ייחודיים כמו לקטופרין, חלבונים עשירים בפרולין וקזאין נמצאו כבעלי השפעות אנטי וירליות, אנטי חיידקיות.

כמו כן השפעות ייחודיות כאילו המגנות על תאי המעי, מעודדות התאוששות של מערכת החיסון ואפילו מונעות שלשולים בילדים המצויים בתזונה לא תקינה. חלק מחלבונים אילו הופכים להיות פעילים בזמן התפרקותם במערכת העיכול וכך אנו זוכים להגנה החיסונית שלהם.

וחוץ מחלבונים איך יגן כוח החלב על מחלות החורף של הילדים? חיידקים פרוביוטיים המוספים כיום לגבינות, משקאות יוגורט ועוד, נמצאו במחקרים כמקצרים את משך השילשולים הויראליים בילדי הגן. חיידקים אילו מסוגלים להגיע למערכת העיכול התחתונה שלנו להתפתח שם ובכך למנוע התפתחות יתר של חיידקים מזיקים.

בחורף אנו צריכים לדאוג גם לעצמות הרכות של ילדינו? מחקרים מצביעים על כך שגם בישראל השימשית אנו נחשפים פחות לשמש ולכן יש ירידה בייצור ויטמין D בגוף. בחורף, במיוחד כאשר אנו נמצאים פחות בחוץ גם בילדים יתפתח סיכון לירידה בייצור ויטמין D.

ויטמין זה חשוב לספיגת הסידן בגוף ובכך לבניית ושמירה על העצמות. ילדים בגילאים שונים נמצאים בתקופת חיים בה בניית העצם היא חלק חשוב מהתפתחותם ולכן יש לשים לב במיוחד לצריכת סידן וויטמין D אצלם. מוצרי חלב ובמיוחד כאילו המועשרים בסידן בוויטמין D יהיו בחורף חיזוק נוסף לעצמות.

חלב ומוצריו הינם בעלי תרומה תזונתית חשובה לילדים כמקורות עיקריים לחלבון, סידן, ויטמינים ומינרלים. ובחורף יש להם תרומה מגינה יחודית במלחמה במחלות החורף ובהשפעה על מערכת החיסון.

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר