יין אדום - 76% מאמינים שהוא בריא

יין אדום ידוע בציבור כבריא בעקבות מחקרים שנעשו עליו, סקר שנעשה בנושא מצא כי 76% אכן מאמינים לפרסומים על סגולות היין, ובגוש דן לוקחים זאת ברצינות רבה במיוחד. על יין אדום, מרכיביו וסגולותיו
 מערכת BeOK
מאת מערכת BeOK
| 17/06/2008 |
צפיות: 10,449
יין אדום, סגולותיו הבריאותיות הולכות ונעשות ידועות יותר בזכות מחקרים ומאמרים שונים, התומכים בכך שהוא טוב לבריאות.

בשנים האחרונות מתפרסמים מחקרים שונים בעולם המוכיחים את יתרונותיו ותרומתו לבריאות של יין אדום, ומסתבר כי לפרסום מחקרים אלו יש השפעה על הציבור.

בסקר שנערך ביוזמת יקבי ברקן שבחן את מידת ההשפעה של המחקרים על הציבור, התברר כי 76% מכלל האוכלוסייה היהודית גברים ונשים כאחד, מאמינים כי שתיית כוס יין אדום מדי יום תורמת לבריאות.

מנתוני הסקר עולה כי תפיסה זו בדבר סגולותיו של יין אדום, רווחת יותר בקרב תושבי גוש דן והשרון - כלומר ככל שגרים יותר במרכז יותר מאמינים שיין ובריאות הולכים יחד.

עוד עולה מהסקר כי גם הורים לילדים הגרים בבית (50% מההורים) ומבוגרים (55% מהמבוגרים), מסכימים להנחה שליין סגולות רפואיות. 33% מהחילוניים מסכימים עם הטענה לעומת 26% מהמסורתיים והדתיים.

למידע נוסף על יין, אלכוהול, תזונה היכנסו:
פורום תזונה ודיאטה
פורום ויטמינים תוספי מזון
פורום שומנים בדם, מחלות לב
פורום תזונה, הרזיה טבעית
פורום קרדיולוגיה - רפואת לב

עוד נתון (שלא הפתיע את עורכי הסקר) הוא שככל שצרכני היין הם כבדים יותר (72% מצרכני היין הכבדים), אמונתם בכך ששתיית כוס יין אדום ביום תורמת לבריאות - עולה.

הסקר נערך באמצע חודש אפריל באמצעות חברת הסקרים "חקר" בקרב מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת בישראל.

סגולות היין. זהר כרם מהמכון לביוכימיה, מדעי המזון ותזונת האדם בפקולטה למדעי החקלאות, המזון ואיכות הסביבה האוניברסיטה העברית בירושלים, תורם לנו ממשנתו וידיעותיו הרחבות בנושא יין:

יין הוא אחד ממוצרי המזון הראשונים בהיסטוריה. בניסיון לקשור בין תכונותיו של היין לבין תרומתו לאיכות החיים, נזכר בהרכבו הכימי של הנוזל שמשמח לבב אנוש כבר אלפי שנים: עיקרו כ-86% מים וכ-13% אלכוהול (אתנול).

תרומתו החיובית של האתנול למצב רוח טוב ולבריאות מוכרת היטב ונלמדה במחקרים רבים, מצד שני מוכרות גם הסכנות הגדולות שבצריכת יתר של אלכוהול. המשמעותיות שבסכנות הן השכרות, הפגיעה הבלתי הפיכה בכבד, הגדלת הסיכון למחלות כלי דם והתקפי לב וההתמכרות.

מהי צריכה מתונה של יין? עד 30 גרם אתנול ליום, או על פי ההמלצות המקובלות כשתי כוסות יין לגבר ואחת לאשה ביום.

ההמלצות האחרונות נשענות על מחקרים רבים, ביניהם מטא-אנאליזה שפורסמה לאחרונה ובחנה את הקשר בין צריכת אלכוהול מדודה לבין תמותה, והיא מדגישה כי רק צריכה מדודה ויום יומית מגנה על כלי הדם.

מחקר שבחן 27,000 נבדקים מ-52 מדינות מצא הפחתה של מעל ל-30% בסיכון ללקות באוטם שריר הלב, אצל שני המינים ובכל הגילאים.

מחקר אחר מאשר זאת ומראה שבקרב אוכלוסיות המקפידות על אורח חיים בריא ודיאטה מאוזנת, מושגת הפחתה של עד 50% בסיכון ללקות באוטם שריר הלב. הגנה זו מושגת כנראה גם דרך שיפור הרגישות לאינסולין והגדלת הכמות של ה"כולסטרול הטוב" שמאוחסן ב-HDL.

מרכיבי היין. חשוב לזכור גם שצפיפות האנרגיה באלכוהול היא כפולה מזו שבסוכר, כלומר 30 גרם אתנול שקולים כנגד כ-60 גרם של סוכר. אך יין אינו רק מים ואתנול כמובן.

יין מכיל עד אחוז אחד של תרכובות נוספות, אחוז המורכב מחומצות פחמימניות פשוטות וסוכרים שמקורם בענבים או בתהליכי התסיסה.

הזכרנו את כל מרכיבי היין החשובים על פי כמותם. לכאורה, תערובת כה פשוטה שניתן לייצרה בקלות, ובכל זאת, מה הם המרכיבים המייחדים יין משובח מיין נחות? יין אדום מיין לבן? יין קברנה-סוביניון מיין מרלו?

לכתבות נוספות בנושא יין, אלכוהול, לב:
יין אדום מאריך חיים
יין אדום ומיץ ענבים מונעים סרטן
השתלת לב - קחו תרומה מאלכוהוליסטים
מחקר: מעט אלכוהול - טוב ללב
אלכוהול מונע התקף לב חוזר

המרכיבים הנוספים שמכיל היין מהווים פרומילים בודדים בכמות, אך מורכבים ממאות תרכובות שונות שהן האיכות! תרכובות אלו מקנות ליין את הצבע, את הארומה ואת הטעמים שביחד הופכים את היין למשקה כה מיוחד.

לחומרים מסוימים יש היכולת לעורר את גופינו להתגונן בפני מצבי עקה או להתכונן אליהם. אותן תרכובות המכונות לעיתים "תרכובות בעלות פעילות ביולוגית" ולעיתים "מזונות פונקציונליים", הן אלו שפרט להשפעתן על התפיסה החושית של יין, נודעות להן השפעות חיוביות על מערכות בגופינו ולכן רווח הכינוי 'חומרים בריאים ביין'.

ההרכב של אותן תרכובות ביין נקבע על ידי זן הגפן, ועל ידי תנאי הגידול שעשויים להיות יחודיים לחלקה מסוימת. כאשר החלקה מוכרת לאורך שנים ביכולתה לייצר ענבים ליין איכותי במיוחד היא זוכה לדירוג "טרואר".

זני גפן אחדים עשירים מאוד בתרכובות כאלו והרכבם ביינות שיופקו מפירותיהם מגוון מאוד, ואחרים מכילים תכולות נמוכות יותר והרכבים פשוטים יותר. רוב התרכובות הללו נמצאות בקליפה ובזרע.

המיצוי של תרכובות אלו מהקליפה והזרע אל היין משתפר כאשר האתנול כבר החל להיווצר, ונמצא ביחד עם הקליפות והזרעים, ולכן מקובל לטעון שיין שתסס על הקליפות והזרעים יהיה בריא יותר לצריכה.

יחד עם זאת, חלק מהתרכובות מתמצה מיד עם הסחיטה ולכן גם ליינות לבנים השפעות מיטיבות על הבריאות, מעבר להשפעות של אתנול. הרכב התרכובות נקבע גם על פי טיפולים חקלאיים בשלב הגידול, כמו חשיפה לאור או הארה פעילה של הפרי.

פוליפנולים. מרבית התרכובות הנדונות כאן שייכות לקבוצה כימית מגוונת המכונה 'פוליפנולים'. נוכחותם של פוליפנולים מסוימים והכמויות היחסיות משמשים לזיהוי זן הענבים גם ביינות לבנים וגם ביינות אדומים.

לפוליפנולים יכולת נוגדת חמצון גבוהה, ועל כן מרבית המחקרים שנערכו במחצית השניה של ה-120 בדבר יתרונותיהם של פוליפנולים, התמקדו ביכולתם למנוע עקה חמצונית בגוף ואת הנזקים הנגזרים מעקה חמצונית.

עקה חמצונית. היא האירוע הראשוני במצבים דלקתיים רבים בגוף, ולכן מניעה שלה עשויה להשיג הגנה בפני התפתחות מחלות רבות.

עקה חמצונית נוצרת כאשר ברקמה מסוימת נוצרים "רדיקלים חופשיים", חומרים ריאקטיביים המכילים במקרים רבים אטום חמצן במולקולה ולכן מכונים בספרות "צורוני חמצן פעילים".

חומרים פעילים אלו מתחילים שרשרת של חמצון בגוף, שרשרת המתפתחת במהירות ובמהלכה מספרם הולך וגדל. פוליפנולים, בתפקידם כנוגדי חמצון, לוכדים את אותם רדיקלים חופשיים, ומונעים התפתחות שרשרת החמצון וריבוי הרדיקלים.

פוליפנולים ייחודיים:

אנטוציאנים (Anthocyanins). אלו שמקנים ליינות את צבעם. פעילים מאוד כנוגדי חמצון, נספגים ברמות גבוהות יחסית לדם ומחקרים הראו את יכולתם לשחזר יכולות אינטלקטואליות שנפגעו עקב גיל מתקדם בבעלי חיים.

טאנינים (Tannins). פוליפנולים מורכבים. טאנינים שביין אינם נספגים לדם לפי המוסכמה היום, בנוכחות חלבונים נוצרים מעין תצמידים ששוקעים ואינם מחזיקים מעמד בתמיסה. תופעה זו מוכרת לשותי היין וקרויה עפיצות.

עפיצות נובעת מהצמתה של חלבוני הרוק על ידי הטאנינים מהיין, שגורמת לתחושת חיכוך עזה בין הלשון לבין החיך. לטאנינים פעילויות אנטי-מיקרוביאליות וביין הם אחראים גם ליציבות הצבע במשך היישון.

קוורצטין (Quercetin). פוליפנול שמסיסותו במים מוגבלת. נמצא גם בבצל ואחראי לחלק מהפעילות המיטיבה שבצריכת בצל. לקוורצטין יכולות אנטי-דלקתיות שנחקרו רבות.

רסברטרול (Resveratrol). רסברטרול הוא מהחומרים הפעילים ביותר ובעלי מגוון רחב של השפעות מיטיבות על בריאות האדם. התרכובת הקרויה רסברטרול היא בעצם פיטואלקסין, כלומר רעלן המיוצר בצמחים כנגד אויביהם.

חשוב לציין שהאדם ויונקים בכלל אינם בין האויבים שצמחים מתגוננים בפניהם בדרך כלל. כאשר צמח מייצר רעלן, הרעלן מכוון כנגד מיקרואורגנימים או חרקים שתוקפים אותו, כך אפשרית תופעת היותו של רעלן צמחי חומר בעל תכונות מיטיבות לאדם.

בנוסף לאינטרקציה של רסברטרול עם הקולטן של אסטרוגן, מניעת שקיעה של כדוריות אדומות בכלי הדם, תכונותיו האנטי-דלקתיות והנוגדות חמצון, מניעת הופעה של סרטן הערמונית, סרטן הלבלב והתריס, מניעת פגיעות קרינה, עיכוב הגידול של מחולל כיבי קיבה (אולקוס) הליקובקטר פילורי, פגיעה בהכפלה של וירוס ההרפס מטיפוס 1 ו-2, הגנה על חומצות הגרעין ועל LDL מפני נזקים חמצוניים, נמצא כי טיפול במוח של חיות מודל ברסברטרול מכהה את תחושת הכאב ופעל כמשכך כאבים.
<@ --- IMG_2 --- @>
עבודה עדכנית זו מעלה את השאלה לגבי שיכוך הכאב בצריכה של יין, שעד היום נקשרה לאלכוהול. אמנם אין תסמונת שרסברטרול אינו תומך בגוף בהתמודדותו איתה, אך יחד עם זה, מזון ככלל ומזונות פונקציונליים בפרט אינם תרופות ואסור להתייחס אליהם ככאלה. עלינו להקפיד על מגוון המזונות והחומרים ולצרוך אותם בדרך נבונה.

במעבדתינו מצאנו כי צריכה של רסברטרול ביחד עם תרופות רבות עלולה להגביר את המנה האמיתית המגיעה אל הדם, דרך עיכוב הפעולה של אנזים המכונה cytochrome peroxidase 3A4, האחראי במעי ובכבד לעיבודן של תרכובות זרות לשם סילוקן מהגוף.

הפרדוקס הצרפתי. יש טענה שהרסברטרול הוא החומר שאחראי לתופעה שכונתה בשם ה"פרדוקס הצרפתי". המושג ה"פרדוקס הצרפתי" נטבע באחת מתוכניות "60 דקות".

בשנת 1991 תוארו בארה"ב תוצאותיו של מחקר רב לאומי גדול מאוד. במחקר עקבו אחרי הרגלי התזונה של אנשים באזורים שסביב המרכזים הרפואיים, מספר האישפוזים, הסיבות לאישפוזים והמחלות שהסתיימו במוות.

חלק מהתוצאות הצביעו על כך שבצרפת היחס בין התחלואה והתמותה כתוצאה ממחלות כלי דם ולב היתה נמוכה, למרות הצריכה הגבוהה של שמנים רוויים בדיאטה.

צריכת יין מוגברת וקבועה בצרפת היה ההסבר שהוצע על ידי מספר חוקרים, ומכאן המונח שטבעה התוכנית 60 דקות בה פורסמו תוצאות המחקר.

10 שנים מאוחר יותר הודגמה במחקר שפורסם בירחון Nature בדצמבר 2001, יכולתם של יינות להוריד פעילות של ההורמון אנדותלין האחראי לכיווץ כלי הדם, בדומה למספר תרופות המשמשות בשיפור מצבם של חולים.

הודגמה פעילות ברורה הקשורה לצריכת יין ולבריאות כלי הדם והלב. בהמשך נמצא כי היינות שהכילו יותר רסברטרול הראו פעילות גבוהה יותר, ולבסוף הוכח כי רסברטרול אכן פועל במנגנון זה.

שוב רסברטרול! תאור קצר זה מלמד כיצד יש להתייחס למזון התומך בבריאות - רק בהביננו את מנגנון הפעולה ניתן לקשור בין תצפיות לבין גורמים.

רבים טוענים כי זהו אורח החיים של מדינות אגן הים התיכון שיפה לבריאות: אורח חיים המשלב ארוחות בשעות קבועות, צריכה גבוהה של פירות וירקות ושמנים שבעיקר מגיעים מהצומח, פעילות גופנית ומנוחה וחברותה טובה המשולבת בשתייה מבוקרת של יינות טובים ובמצב רוח טוב.

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

אולי יעניין אותך גם

ניתוחים בריאטריים: טיפול אפקטיבי בהשמנת יתר
ד"ר אסנת רזיאל
| 15/08/2019 |
צפיות: 2,018
במדינת ישראל חיים מעל 200,000 שסובלים מהשמנת יתר חולנית וחשופים לעלייה בשכיחות הופעת מחלות נילוות להשמנה שעלולות לסכן את בריאותם. כיצד מסייעים ניתוחים בריאטריים בהליך הורדת המשקל ושמירתו לאורך טווח? מהי השיטה הלפרוסקופית? ומהם שיעורי ההצלחה של ניתוחים אלו?
קרא עוד
יוגה: לגוף, לנשמה ולמניעת השמנה
ד"ר אסנת רזיאל
| 01/08/2019 |
צפיות: 2,228
יוגה היא שיטת אימון שפועלת על המישור הפיזי וכן המישור הנפשי של האדם. אדם שמחובר לכל מישוריו ומודע למצב גופו, ירצה להיטיב איתו וישתדל להימנע מהכנסת מזון שעלול לגרום נזק למערכותיו
קרא עוד
כיצד להתמודד עם השמנת יתר?
ד"ר אסנת רזיאל
| 13/06/2019 |
צפיות: 1,122
מחקר חדש מראה כי קיים צורך להבנה מעמיקה של נושא ההשמנה על כל רבדיו, וכמו כן, יש לשפר את ההכשרה אודות הגרעין הפיזיולוגי של תופעה זו ולשנות את צורת ההתנהלות עם המטופלים הסובלים מהשמנה
קרא עוד
כיצד שיאצו מסייע לירידה במשקל?
ד"ר אסנת רזיאל
| 15/05/2019 |
צפיות: 859
שיאצו הוא שילוב בין יוגה לעיסוי. הטכניקה המצליחה מבוססת על הישענות הגורמת ללחץ טבעי, תמיכה ושחרור לחצים מחלקי הגוף השונים באמצעות האגודלים, הברכיים, האצבעות וכפות הידיים. אלו צרכים בסיסיים של האדם מסופקים באמצעות השיאצו? וכיצד מסייעים טיפולי השיאצו להליך ההרזיה?
קרא עוד
מדוע התנזרות לא טובה להרזייה שלכם?
טליה לביא
| 23/04/2019 |
צפיות: 2,013
רבים חושבים שהדרך לרזות מחייבת הימנעות ממאכלים מתוקים ומסוכר, מלחם או מפחמימות, או כל הימנעות שנתפסת ככזו שתביא לשינוי דרמטי בהרגלים, וכתוצאה מכך – בגוף. אולי זה אפקטיבי לטווח הקצר. אך לאורך זמן, כל הליך קיצוני לא יחזיק מעמד. הגוף שלנו, ויותר מכך הנפש שלנו, מחפשים איזון. אז מהי הדרך המדויקת והנכונה להרזייה? איזה מעגל פנימי חייב להישבר? ומדוע התת-מודע הוא המפתח לכל זה?
קרא עוד
קשיבות: הסוף לאכילה רגשית
ד"ר אסנת רזיאל
| 02/04/2019 |
צפיות: 1,328
האם קיימים מאכלים מהם אתם נמנעים? האם אתם מנשנשים ללא תחושת רעב? רבים עונים לשאלות אלו בחיוב כי איבדו את הדרך להקשיב לצרכי הגוף והנפש. שיטת הקשיבות מראה לנו את הדרך להקשיב לממד הפיזי והרגשי גם יחד, ומביאה לתחושת סיפוק ושובע, תוך התבססות על חמשת החושים, במטרה להגיע להנאה צרופה
קרא עוד
דיאטה נורדית: להורדה במשקל ולשמירה על הבריאות
 מערכת BeOK
מאת מערכת BeOK
| 20/03/2019 |
צפיות: 713
דיאטה נורדית אינה מתאימה רק לוויקינגים, היא מסייעת להוריד במשקל בצורה מסודרת ומאוזנת וכן היא מחזקת את בריאות הלב וכלי הדם
קרא עוד
כיצד לטפל בהשמנת יתר באמצעות מדיטציה?
ד"ר אסנת רזיאל
| 17/03/2019 |
צפיות: 762
העולם המודרני והקצב המהיר הקיים בו לא עושים חסד עם אורח החיים שלנו, והופכים את הטיפול בגופנו ללקוי. ברחבי העולם, ההשמנה הפכה כבר מזמן למגיפה של ממש, ואף אחד לא עוצר לשנייה לסדר את התפריט היומי שלו, וכן, גם לנשום. אבל ממש לנשום. האם מדיטציה עשויה להיות הפתרון להשמנת יתר?
קרא עוד
הקשר בין השמנה להפרעות קשב וריכוז
ד"ר אסנת רזיאל
| 14/03/2019 |
צפיות: 637
לא מעט אנשים עם הפרעות קשב וריכוז סובלים גם מעודף משקל, אך בעזרת כמה כללים אפשר להפוך את החיסרון שבהפרעה ליתרון להצלחה בשמירה על משקל תקין
קרא עוד
פחמימות: לא מורכב כמו שחשבתם
ד"ר אסנת רזיאל
| 07/03/2019 |
צפיות: 1,042
בעולם שבו הרזון חשוב יותר מכל דבר, תפסה הפחמימה את תפקיד ה'ילד הרע', זה שאף אחד לא מעוניין להתעסק איתו. כולם רודפים אחר מודל הגוף החיצוני המושלם, אך לא באמת מבינים את מה שמתחולל בתוכו. תפקידה החשוב של הפחמימה בשרשרת המזון נשכח, ואנחנו כאן להזכיר לכם אותו. וכן, גם לנפץ לכם כמה מיתוסים בדרך
קרא עוד