נעים מאוד- בנזודיאזפינים
בנזודיאזפינים הם שם כולל לתרופות פסיכו- אקטיביות, המפעילות קולטן במוח בשם GABAA. ברגע שהוא פועל, נגרמת האטה בפעילות העצבית. כתוצאה מכך, התרופות האלו הן מרגיעות, נוגדות חרדה, היפנוטיות, אנטי-אפילפטיות וגורמות לריפוי שרירים. לקהל הרחב הן מוכרות כתרופות נגד חרדה ותרופות להפסקת נדודי שינה.
סובלים מבעיות שינה? כנסו עכשיו לפורומים:
פורום פסיכולוגיה
פורום התמכרות, התמכרויות
פורום פסיכיאטריה ילדים ובני נוער
פורום פסיכותרפיה
פורום נוירופסיכיאטריה
ד"ר לאו שטרנבאך, מדען אוסטרי–יהודי, גילה את הבנזודיאזפין הראשון בשנת 1954. זה קרה בזמן שעבד עבור חברת התרופות 'הופמן לה רוש' השוויצרית. מעבידיו גילו התנגדות לתרופה בתחילה, עד ששטרנבאך ביצע מחקר נוסף. תוצאות המחקר גילו שמדובר בסם הרגעה אפקטיבי ביותר.
המבנה הכימי של הבנזודיאזפינים מתבסס על פניל ודיאזפין.
בשנת 1965, הניטראזפאם אושר לראשונה לשימוש כנגד בעיות בשינה.
כיום, השימוש בתרופות אלו הולך וגובר, וצריכתן הפכה פופולרית.
בנזודיאזפינים – טיפול בהפרעות שינה
קיימות תרופות שונות לטיפול באינסומניה, אשר נמצאות במשפחת הבנזודיאזפינים. תרופות אלו יעילות, בדרך כלל, לטווח הקצר. בשימוש ממושך, עשויים להיות שינויים במבנה השינה, והתרופות הופכות לפחות יעילות.
1. היפנודורם-תרופה זו היא למקרים חמורים ביותר של נדודי שינה. היא נמכרת רק תחת מרשם רפואי. השימוש בה הוא למספר לילות בלבד, ולאחר מכן יש להפחית בהדרגתיות בשימוש, עד להפסקתו המוחלטת. אין לצרוך תקופה זו במשך תקופה ארוכה, מחשש להתמכרות. ממשלת ארצות הברית, לדוגמה, אסרה על שימוש בתרופה זו במדינותיהם, וזאת בגלל שתרופה זו יכולה לשמש, במקרים מסוימים, כסם אונס לכל דבר ועניין.
2. בונדורמין- ברוטיזולאם הוא החומר הפעיל הקיים בתרופה בונדורמין. חומר זה שייך למשפחת הבנזודיאזפינים. הבונדורמין היא תרופה המטפלת בהפרעות ונדודי שינה. בהשוואה לתרופות אחרות שמקורן ממשפחה זו, הבונדורמין גורם פחות לטשטוש לאחר השינה. שימוש ארוך טווח בתרופה זו יכולה להוריד משמעותית את היעילות שלה, ולכן היא מיועדת לטיפול זמני בחוסר שינה, ואין להשתמש בתרופה זו לתקופה ארוכה.
נון- בנזודיאזפינים – הדור החדש של התרופות
למשפחת הבנזודיאזפינים יש דור חדש, והוא נקרא: נון-בנזודיאזפינים.
הבעיה הגדולה ביותר של הכדורים הקלאסיים של משפחת הבנזודיאזפינים היא העובדה שרובם מדלגים על שלבי שינה מסוימים, וכתוצאה מכך, יכולים לגרום לשינה לא עמוקה, והיא תגרור תחושת ישנוניות ביום שאחרי.
לאורך השנים, משפחת הבנזודיאזפינים הסתעפה וגדלה, ואליה הצטרף הדור החדש– הנון- בנזודיאזפינים. התרופות החדשות פועלות גם הן על אזור מרכז השינה במוח, אך בניגוד לתרופות הדור ישן, הן משמרות את כל שלבי השינה, מעניקות שינה עמוקה ורציפה, לא גורמות לתחושת עייפות וישנוניות ביום שאחרי, ואם אתם שומרים על המינונים שניתנו לכם מהרופא, גם לא תיווצר תלות בהן.
לכתבות נוספות בנושא קראו גם:
מדוע יש לכם הפרעות שינה?
7 מיתוסים נפוצים על הפרעות שינה
תרופות נגד חרדה: הכל על בנזודיאזפינים
ויטמינים ותרופות שיפתרו הפרעות שינה
הפרעות שינה: טיפול לא תרופתי באינסומניה
ההבדל הגדול בין המשפחה הקלאסית לדור החדש נעוץ בשכבה הכפולה שקיימת בתרופות מסוג נון-בנזודיאזפינים. קחו לדוגמא את האמביאן סי אר. זוהי תרופה מהדור החדש, אשר מכילה שכבה כפולה של אותו חומר פעיל שמשתחרר אצלנו במהלך השינה. חומר זה נקרא זולפידם. השכבה הראשונה שלו מסייעת לאדם להירדם במהירות, והשכבה השנייה שלו משפרת את רצף השינה.
הבדל נוסף בין הדור הקלאסי לדור החדש נעוץ בכך שהכדורים החדשים הם מיועדים רק לטיפול בנדודי שינה , בעוד כדורי הדור הקלאסי מיועדים גם לבעיות שינה וגם להפגת חרדות. כתוצאה מהייעוד הספציפי, קיימת ירידה בתופעות הלוואי– לא תחושו הרפיית שרירים ולא תחושו ישנוניות.
בנזודיאזפינים – תופעות לוואי
תרופות לנדודי שינה ממשפחת הבנזודיאזפינים הן תרופות העלולות להיות ממכרות, באם משתמשים תקופה ארוכה. הן משפיעות על מערכת העצבים המרכזית, ובשל כך יכולות לגרום לטשטוש, הרגשת עייפות במשך היום, פגיעה בשיווי המשקל וסחרחורות.
חשוב לזכור כי נטילת תרופות ממשפחה זו בשילוב עם תרופות אחרות, יכול להביא לתחושות לא נעימות, ולכן תמיד התייעצו עם הרופא לפני השימוש.
תרופות מסוימות לטיפול בנדודי שינה יכולות לגרום להפרעות בזיכרון לטווח הקצר. אסור לשלב אלכוהול עם תרופות ממשפחה זו– דבר העלול לגרום לישנוניות ואי יכולת קבלת החלטות.
אם נתקלתם באחת או יותר מתופעות הלוואי הבאות, אנא דווחו לרופא: תחושה של ערפול בבוקר, בלבול, חוסר יציבות, סחרחורת, פה יבש, כאבי ראש ודיבור עילג.
במקרים חריגים ממש, תוכלו להיתקל בתופעות לוואי חמורות ביותר– הזיות, פעימות לב מואצות, חרדה פתאומית, נפיחות בפנים, סיוטים ופריחה בעור. בהופעת מקרים אלו, אנא פנו במהירות האפשרית לרופא המטפל.
בנזודיאזפינים – מניעת תלות והפסקת הטיפול
בשימוש יום– יומי בבנזודיאזפינים, עלול האדם המשתמש לפתח סבילות להשפעות המרגיעות של כדורים אלו. אם הופך השימוש לארוך טווח, ישנה סכנה להתפתחות של תלות פיזית בכדורים, ועלולים להופיע תסמיני גמילה רבים בעת הורדת המינון: הזעה, בעיות בזיכרון, דיספוריה, רעד, לחץ דם גבוה, דיכאון, טאכיקארדיה, דריאליזציה, חרדה, אובדן תאבון, נדודי שינה, סטרס, מחשבות אובדניות והתקפי פאניקה.
הפסקה דרסטית ומלאה בצריכת בנזודיאזפינים עלולה להוביל לפרכוסים, דלריום ופסיכוזה. זו הסיבה שהליך הגמילה מכדורים אלו צריך להיעשות בהדרגה, במתינות ותחת השגחת רופא מומחה. הורדת המינונים תתרחש בתקופה של שבועות ו/או חודשים רבים.
בנזודיאזפינים– מה עושים במקרה של הרעלה?
במקרה של מנת יתר, בעקבות שימוש מופרז בבנזודיאזפינים, יש לפנות את המשתמש ישירות לבית החולים. בשלב הראשוני, בהגיעו של המשתמש לחדר המיון, יחדירו לו פלומאזניל. הפלומאזניל משמש כאנטי דוט לכל סוגי הבנזודיאזפינים.
הרופא חייב להיות מודע לאפשרות שהמשתמש ערבב כמה תרופות יחד. אם המשתמש נמצא בסכנת חיים, יש להעניק לו טיפול מציל חיים באופן מידי בכדי להגן עליו מסיבוכים היכולים להופיע עקב שימוש בסוגים שונים של סמים, להם תרכובת כימית שונה לחלוטין.
מנת יתר של כדורים בנזודיאזפינים, הנגרמת כתוצאה מערבובם עם אלכוהול, יכולה לגרום לתרדמת. למזלו של המשתמש, היא לא גורמת לבעיות ביוכימיות חמורות, ולכן סיכויי ההחלמה גבוהים יחסית, וזה רק במקרה והכמויות שנלקחו אינן מספיקות לגרימת מוות.
בנזודיאזפינים- רגולציה בישראל
הכדורים ממשפחה זו נחשבים בישראל לסם פסיכוטרופי, והם לא חלק מרשימת הסמים המסוכנים. למרות זאת, בגלל יכולתם לגרום להתמכרות, ניתן להשיג אותם רק בבתי המרקחת עם מרשם רופא, וחלים עליהם מגבלות נוספות– לא ניתן לפצל את המרשם, לא ניתן לקבל מרשם חוזר, המרשם ינופק בקופת החולים וירשם בשני עותקים– עותק אחד יתועד בבית המרקחת, ועותק שני יינתן לביקורת משרד הבריאות.
שימוש בבנזודיאזפינים כטיפול מסייע לפתרון בעיות ונדודי שינה יכול להיות אפקטיבי ביותר, אם שומרים על מינונים נכונים וצריכה מתונה, בהתאם להוראות הרופא. תקשיבו לדברי המומחה המטפל בכם, ויותר חשוב מזה– היו קשובים לגוף שלכם. אם תשמרו על כללים אלו, תיהנו משינה ערבה ומירידה בתחושת הסטרס, ותוכלו לנהל אורח חיים תקין ובריא, ללא ירידה בתפקוד ובאיכות החיים. רק, כמו כל דבר בחיים, אל תגזימו.
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
עזר מאד |
עזר |
טוב |
עזר קצת |
לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר