שבעת המינים, ט"ו בשבט ובריאות

פירות שבעת המינים נחשבים מאז ומעולם לחשובים יותר מפירות אחרים. לכבוד חג ט"ו בשבט, החלטנו לרכז עבורכם את כל היתרונות התזונתיים בסלסילת פירות אחת
 מערכת BeOK
מאת מערכת BeOK
| 15/01/2008 |
צפיות: 9,143
"ארץ חיטה ושעורה, גפן, תאנה ורימון, ארץ זית, שמן ודבש" (דברים ח' ח') האם ידעתם שנהוג לאכול את שבעת המינים גם בט"ו בשבט.

סדר הופעתם במקורות, הוא גם סדר הבשלתם. פרט לרימון (שנשמר כחודש בלבד) הם ניתנים לשימור לפרקי זמן ארוכים, ויחודם הוא באפשרות של מתן מזון בחודשים שאין בהם תוצרת חקלאית טרייה.

המשותף לכולם הוא מועד פריחתם בתקופה שבין פסח לשבועות. עונה זו בארץ היא רבת תהפוכות בשל מזג אוויר לא יציב והפכפך.

פרט למועד פריחתם, לשבעת המינים יש יתרונות תזונתיים ובריאותיים רבים הן בכמויות הויטמינים והמינרלים הקיימים בהם, והן בסגולות ריפוי המיוחסות להם עוד מימי קדם.

למידע בריאותי נוסף היכנסו לפורומים:
פורום ויטמינים ותוספי תזונה
פורום תרופות סבתא
פורום תזונת נשים בהריון
פורום צמחי מרפא
פורום פוד קואצ'ינג

חיטה. בראש הקבוצה של הפירות שנשתבחה בהם ארץ ישראל ומופיעה הן בתורה והן במשנה. החיטה המלאה, עשירה בויטמינים מסוג B, מינרלים שונים שהעיקריים שביניהם הם: סידן, אשלגן וברזל, נוגדי חמצון רבים וסיבים תזונתיים.

הסיבים בחיטה הם מסוג "בלתי מסיס" המביאים להקלה בפעולת המעיים והיציאות. כמו כן, הם יוצרים תחושת מלאות לאחר האכילה ותורמים לשובע.

בזכות היותה עשירה בפחמימות מורכבות, החיטה משפרת את העמידות לאינסולין, ומעלה את רמת הסירטונין בדם ובכך גורמת לתחושת רוגע ומצב רוח טוב. החיטה המלאה מורידה את הסיכון למחלות לב, סוכרת, השמנת יתר, בעיות עיכול.

תמר. אחד משבעת המינים וגדל בארצנו למעלה מ-4,000 שנה. ישנם שני סוגים של תמר, הכהה, מתוק ובשרני שקליפתו דקה והצהוב, חום בעל מרקם גס וגלעין גדול.

תמר לח מכיל פי שלוש מים ומחצית מהקלוריות לעומת תמר יבש. התמר הוא מקור עשיר במיוחד לסיבים תזונתיים. הסיבים חיוניים לשמירה על תפקוד תקין של מערכת העיכול ולמניעת עצירות.

לכתבות נוספות בנושא תזונה:
תאנה, גם לבריאות וגם לתאווה
10 טיפים לצריכת פירות וירקות
תזונה נכונה, למניעת הזדקנות העור
עושים סדר בארון הוויטמינים
7 מאכלים שמטעים אותנו

בנוסף, הוא מכיל כמות גדולה של סוכרים (65%-80%) ולכן מתאים כספק אנרגיה מיידית כארוחות ביניים וכן לפני או במהלך פעילות גופנית. התמר עשיר בויטמינים ומינרלים שונים כגון: סידן, ברזל ובעיקר אשלגן התורם להורדת לחץ הדם ולחיזוק העצם.

ברפואה העממית מקובל להשתמש בפרי זה כתרופה לטיפול במחלות לב, אנמיה, אין אונות, מחלות קיבה ובולמוס אכילה. יש הקולים את גלעיניו, כותשים אותם לאבקה ומשתמשים בה לעצירת דימומים מהאף או לחיטוי פצעים פתוחים.

שעורה. דגן הידוע בשימושו העיקרי כמקור מזון לחיות משק הבית וכמרכיב חשוב בתעשיית ייצור הבירה. במזוננו נפגוש בה כקמח עתיר סיבים, לחם ודברי מאפה, גריסי פנינה, דייסות שונות ועוד.

השעורה היא מוצר בריאותי התורם להורדת הסיכון למחלות לב כרוניות וזאת הודות לתכולת הסיבים הרבה הכוללת שילוב של סיבים בלתי מסיסים וסיבים מסיסים.

השעורה עשירה גם בביתא גלוקן הידוע בתרומתו להורדת כולסטרול והקטנת הסיכון להתפתחות סוכרת ומחלות לב כרוניות. בנוסף, היא עשירה באופן מיוחד בנוגדי חמצון שונים, ויטמינים ומינרלים.

תאנה. נחשבת כפרי תאווה בשל ועסיסי. פרי התאנה בעל עונת הבשלה קצרה מאוד, אך למרות זאת היא מצויה בכל ימות השנה כפרי יבש, קל להשגה, זול באופן יחסי ונוח לאחסון ארוך טווח.

התאנה דלה בשומן ועשירה בפחמימות, בעיקר בפחמימות זמינות. כמו כן היא עשירה בויטמינים מסוג A, B1,B2,B3, C ומינרלים מסוג ברזל, סידן, אשלגן, נתרן וסיבים תזונתיים.

התאנה טובה למערכת העיכול ומסייעת לזירוז יציאות לסובלים מעצירות. בזכות היותה עשירה בסוכרים פשוטים היא מצוינת למתן אנרגיה לפני פעילות גופנית, אך מאותה הסיבה חולי סוכרת צריכים לאוכלה בצורה מבוקרת.

רימון. נחשב כסמל לפוריות בזכות היותו מלא זרעים. עוד בימי קדם נודע הרימון בסגולותיו הרפואיות, על פי הרמב"ם קליפת הרימון משמשת לעצירת דימום מפצעים, ומסייעת בקטילת תולעים, אמבות, וטפילים במערכת העיכול.

מיץ הרימון תורם לעצירת שלשול, הקלה על בחילות ועל כאב ראש שלאחר שכרות. ברפואה הסינית הקדומה הרימון נחשב למרפא פצעים.

כיום, משמש הרימון כנשק נגד כולסטרול מחומצן וטרשת עורקים. הוא מקטין חמצון כולסטרול רע, מונע יצירת רבדים טרשתיים חדשים ואף מצמצם רבדים טרשתיים שנוצרו וזאת בזכות האנתוציאנינים והטאנינים שהוא מכיל להם חשיבות כנוגדי חמצון.

זית. הזיתים ושמן הזית המופק מהם, מכילים שומן חד בלתי רווי. שמן הזית הוא ללא ספק אחד השמנים הבריאים ביותר כיום ונחשב ככוכב הבריאות של התזונה הים תיכונית.

שלל הרכיבים בשמן הזית פועלים יחד ומקנים לו סגולות בריאותיות מרחיקות לכת, כמות גדולה של שומן חד בלתי רווי התורם להורדת רמות הכולסטרול הרע (LDL) ולהעלת רמות הכולסטרול הטוב (HDL).

חומרים נוגדי חמצון כמו ויטמין E, כלורופיל, קרטנואידים ופוליפנולים, תוקפים את הרדיקלים החופשיים ומגינים עלינו מפני חמצון ה-LDL, מחלות לב, טרשת עורקים, סוכרת, סרטן, ואף מאטים את תהליך ההזדקנות.

מומלץ להשתמש בשמן זית מידי יום, בכדי להשיג את יתרונותיו הבריאותיים. עם זאת, יש לזכור שזיתים (ולא שמן זית) עשירים גם במלח ולכן לא מומלצים בכמות גדולה.

גפן. פרי הגפן, הענב, נחשב במשך שנים לתערובת של סוכר ומים. לאחרונה הוא התגלה כבעל סגולות רבות עוצמה, הודות לפיגמנטים שבו ולשאר הטאנינים (פיטוכימיקלים).

הענבים הסגולים מכילים תזמורת של רכיבים מגינים. שילוב מרשים ומיוחד של אנתוציאנינים, טאנינים, פלאבונים שונים וחומצות פנוליות, שביחד יוצרים כוח נוגד חמצון חזק ביותר התורם רבות להגנה של הגוף מפני סרטן, שומר על גמישות העורקים, מפחית קרישיות יתר של הדם ומגן מפני חמצון הכולסטרול הרע והתפתחות טרשת עורקים.

המידע באדיבות מומחי התזונה של חברת "דגני בוקר קלוגס"

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר

יועצים בתחום

  • ד"ר מרים מייזל
    ד"ר מרים מייזל
    אורחות חיים, רפואת משפחה ד"ר מייזל היא מומחית ברפואת משפחה ובעלת רישיון לעסוק בהיפנוזה רפואית. דוגלת בתזונה בריאה. בשנת 2018, חיברה ד"ר מייזל פרק בספר לימוד לרופאים. פרק זה עוסק במחקרים שמביעים... קרא עוד