לכל המודאגות בגלל המאמר על סרטן השד

מנהל הפורום

פרופ` יעקב (ג`קי) אשכנזי
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי
לקביעת תור אצל פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי ללא פרסום בפורום

• לכל המודאגות בגלל המאמר על סרטן השד
    טל
    23/01/2008

ראיתי שיש בפורום הרבה פניות מואגות של בנות בגלל המחקר שהתפרסם על כך שטיפולי פוריות מעלים את הסיכוי לחלות בסרטן שד. תרשו לי להגיב מתוך הנסיון ומעט הידע שרכשתי בשנים האחרונות, אולי זה ירגיע קצת:
    במשך השנתיים האחרונות עברתי טיפולי פוריות "מלאים" (כלומר IVF, לא הזרעות, עם כל הזריקות לגירוי השחלות וכל תוספות ההורמונים למינהן). בנוסף, לפני שנתיים (כן, במקביל להתחלת הטיפולים שלי) אמי חלתה בסרטן שד (ונרפאה בינתיים), כאשר במשפחתה יש הסטוריה של סרטן שד (עוד שתי אחיות שלה חלו בסרטן מאותו הסוג). גם אני חששתי ושאלתי, קראתי מאמרים וחקרתי רופאים בקשר לסיכונים שבטיפולים ובקשר לזיקה בין הטיפולים לבין הסרטן. בסופו של התהליך אני יכולה להגיד שמהמידע שקיבלתי (בין היתר מכירורגית השד שבודקת אותי מידי תקופה), יש קשר ישיר בין טיפולי פוריות המלווים בזריקות הורמונליות לגירוי שחלות, ובין סרטן שד מהסוג שהתפרצותו תלויה בהורמונים (שזה נחשב הסוג הקל יותר של סרטן השד, אך כאמור, תלוי ההורמונים, וזה הסוג שקיים במשפחתי). התלות הזו פשוטה להבנה: אצל נשים מסוימות, שמבחינה גנטית (כנראה) קיימים אצלן בשד תאים סרטניים מן הסוג הזה, יש סיכוי גבוה יותר להתמרת אותם תאים (כלומר, הפיכתם לממאירים ובעצם חולים) אם הן מקבלות גירוי תרופתי מבוסס הורמונים, כיוון שההורמונים הם אלו שאחראים להתמרת אותם תאים ובעצם ל"התעוררות של הדובים משנתם". זהו סרטן שד שבד"כ מתפרץ אצל נשים בגיל הבלות (אחרי 45) בעקבות שינויים הורמונליים שהם ממאפייני הגיל, או כאמור, אצל נשים צעירות יותר שנחשפו לרמות הורמונים גבוהות בטיפולי הפוריות. אבל, לא כל הבנות שעוברות טיפולים יחלו, פשוט כי לא כולן נושאות את התאים הסרטניים הללו מלכתחילה. הטיפולים לא מייצרים תאים סרטניים יש מאין, אלא רק עלולים להאיץ את התמרתם של תאים סרטניים שקיימים בשד מאז ומתמיד (וזו כנראה נטייה גנטית).
    אני נמצאת במעקב מתמיד אצל כירורגית שד מאז התפרצות הסרטן אצל אמי, וזהו כרגע הפתרון הטוב ביותר למצב הסיכון המוגבר שלי. גילוי מוקדם הוא התרופה הכי יעילה לסרטן הזה. אני ממליצה לכל הבנות שעוברות טיפולים, ובמיוחד לאלו שבמשפחתן יש מקרים של סרטן שד מהסוג תלוי ההורמונים (זה מאוד משנה סוג הסרטן!!) פשוט להיות במעקב אצל כירורג שד. הרי אף אחת (לפחות זו דעתי) לא תוותר על ילדים ואמהות בגלל החשש שאולי יש בגופה תאים סרטניים שאולי יהפכו לממאירים אם תיטול הורמונים. לא מדובר פה בעלייה גורפת וחד משמעית בסיכונים, ויש הרבה ללמוד לפני שמייחסים לטיפולים השפעה ישירה על סרטן השד. מה שאמרתי עכשיו אמרו לי כאמור רופאי פריון ורופאי שד, ומי שחוששת שתיגש לכירורג שד ותקבל את כל התשובות ואת המעקב התקופתי, שהוא כאמור החשוב ביותר. ודבר נוסף- גם אשה שנכנסה להריון ללא טיפולים כלל, והיא נושאת בשדה את אותם תאים סרטניים תלויי ההורמונים- חשופה לרמות אדירות של הורמונים במהלך ההריון שעלולים להאיץ את התמרת התאים הללו.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר

הוספת תגובה

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• סרטן השד

פרופ' שחר קול
    23/01/2008

חן - חן על ההשקעה.
    מעקב וזהירות תמיד ראויים.
    סרטן שד נפוץ בלי קשר לטיפולי פריון. על כל אישה להיות במעקב.
    שאלה: כשאת אומרת "הורמונים" אני משער שהכוונה לאסטרדיול.
    ובכן, בעת הריון רמת האסטרדיול גבוהה בהרבה לעומת הרמה המושגת בעת טיפולי פריון. מעבר לכך, בטיפולי פריון הרמה גבוהה לימים ספורים (כשבוע) בהריון - חודשים רבים.
    מכיוןן שאסטרדיול הוא אסטרדיול, כיצד יודעים התאים בשד שמקורו בשחלה (גירוי שחלתי) או בשיליה (הריון)?

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• זה מה שכתבתי

טל
    23/01/2008

תודה על תגובתך ד"ר, זה בדיוק מה שכתבתי במשפט האחרון- שגם נשים בהריון, ללא קשר לטיפולי פוריות, חשופות לרמות אדירות של הורמונים שמשפיעים ומעלים את הסיכון לסרטן שד אצל נשים שנושאות את התאים הסרטניים. ולכן כל אשה, במיוחד אם ידועה במשפחתה נשאות של סרטן שד, צריכה להיות במעקב אצל כירורג וזה הטיפול היעיל ביותר במצב הנתון.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו