תקופת ההנקה, ובמיוחד הימים והשבועות הראשונים שלה, עשויה להיות מאתגרת. החיבור של התינוק לשד לא תמיד מצליח, היניקה שלו עלולה להיות לא מספקת או לא איכותית והאמהות סובלות לעתים מכאבים, דלקות, פצעים וגודש. ישנן מדריכות הנקה בקהילה או כאלה הנותנות שירות באופן פרטי שיכולות לכוון כל מי שזקוקה לעזרה ולהביא לכך שההנקה תיעשה בהרמוניה בין האם לתינוק.
לצד שלל ההתמודדויות, אמהות מניקות צריכות להקפיד על תזונה נכונה שלהן, כך שיהיו בריאות מספיק כדי להניק את תינוקן ויחזירו לעצמן את האנרגיה שפעולת ההנקה גובה מגופן. לא מדובר בשינויים דרסטיים בתפריט וניתן לאכול כמעט הכל תוך שמירה על מינונים נכונים, תשומת לב מרבית וקשב להתנהגות התינוק ולעתים יהיה צורך בשילוב נטילת תוספי תזונה.
דגשים לתפריט האם המניקה
ודאי שמת לב לכך שאת רעבה וצמאה במיוחד בתקופת ההנקה. זה מגיע בגלים ובעוצמות שלא הכרת, והסיבה לתחושת המחסור הזאת היא הורמון הפרולקטין, אשר רמתו גבוהה בשלושת החודשים הראשונים לחיי התינוק. כשהיא תרד – תרד גם תחושת הרעב הגדולה. למזלך, בתקופת ההנקה אכן צריך לאכול יותר, וליתר דיוק – אקסטרה 500 קלוריות ביום. אם בשגרה (ללא הנקה) מומלץ לצרוך כ-1,300 קלוריות ביום, בתקופת ההנקה תצטרכי לעמוד על לפחות 1,800 קלוריות ביום.
באשר לתחושת הצמא המדוברת, נשים מניקות מאבדות לא מעט נוזלים (כ-700 מיליליטר יותר ממי שאינה מניקה), ולכן עלייך להקפיד לשתות הרבה מים כדי להחזיר לעצמך את הנוזלים.
לקריאה נוספת בנושא הנקה:
כיצד לטפל בפצעי הנקה ופטמות סדוקות
האמת מאחורי מיתוסים על הנקה
האם בטוח ליטול תרופות במהלך הנקה?
מה כדאי לאכול בתקופת ההנקה?
ככלל, ולא רק בתקופת ההנקה, כדאי שתקפידי על תזונה מאוזנת, מגוונת ובריאה שתכיל מאכלים מכל קבוצות המזון. גווני את הארוחות שלכם בירקות ופירות ב-4 צבעים שונים מדי יום, אכלי ביצים, מוצרי חלב, קטניות, בשר בקר, עוף, דגים ומזונות מן הצומח המכילים שומן כמו טחינה ואבוקדו. בהתקפות הרעב המדוברות, נסי שלא להתפתות לאכול מכל הבא ליד, והקפידי על נשנושים בריאים שיהיו זמינים לך ויענו לך על תחושת המחסור הרגעית: דגנים, פירות יבשים (במידה), חטיפי אנרגיה, כריכים בריאים, פירות ועוד.
אילו מזונות כדאי לצמצם ומאילו להימנע בין הנקות?
אלכוהול – שתיית בירה, יין ומשקאות חריפים פוגעת בייצור החלב והאלכוהול עלול למצוא את דרכו הישר אל התינוק היונק. אין זה אומר שצריך להימנע לחלוטין מאלכוהול, אלא פשוט לתזמן את הצריכה שלו. למשל, תוכלי להציע לתינוק חלב ששאבת מבעוד מועד (בבקבוק) ואז תוכלי לשתות אלכוהול עד להנקה הבאה. לחילופין, תוכלי לתזמן את שתיית האלכוהול מיד אחרי הנקה, ובתנאי שהתינוק שלך ירווח כארבע שעות עד להנקה הבאה. קפה – את לא צריכה להימנע לחלוטין משתיית קפה, אך כן לצמצם אותה ועדיף לאחר ההנקה. רמת הקפאין המגיעה לתינוק היא לא גדולה, אך גופו הקטן כן מושפע ממנה ואינו יודע לפרק אותו ביעילות ממערכת העיכול.
מרווה, נענע ופטרוזיליה – אכילה של עשבי תיבול אלה עלולה להביא להפחתה בכמות החלב המיוצר, כך שלא מומלץ לצרוך אותם בכמויות גדולות.
אלרגיה לחלב – מדובר באלרגיה לחלב שאת, האם, צורכת, העובר לתינוק בהנקה. אחד הסימנים לכך שהתינוק אלרגי לחלבון החלב הוא הופעת דימום בצואתו. בכל חשש שכזה עלייך לפנות לרופא הילדים כדי להחליט על המשך בירור.
ומה לגבי תוספי תזונה בתקופת ההנקה?
לאחר הלידה תתבקשי להמשיך ליטול מולטי ויטמין וברזל, לפחות עד לבדיקות דם שייערכו כחודשיים מהלידה. בנוסף, ישנם תוספי תזונה אחרים שיומלץ לך ליטול במקרים הבאים:
• B12 – אם את ניזונה מתפריט טבעוני או צמחוני
• סידן – אם את לא צורכת מוצרי חלב
• אומגה 3 – אם את אוכלת פחות משתי מנות דג בשבוע
• מולטי ויטמין לנשים מניקות – אם תזונתך עומדת על פחות מ-1,800 קלוריות ביום
מומלץ להתייעץ עם הרופא טרם נטילת תוספי תזונה בתקופת ההנקה (ובכלל), וכן לערוך בדיקות מקיפות בתום תקופת משכב הלידה.
דרג עד כמה מאמר זה עזר לך
![]() עזר מאד |
![]() עזר |
![]() טוב |
![]() עזר קצת |
![]() לא עזר |
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר