תסמונת HELLP: גורמים, תסמינים ודרכי טיפול

תסמונת HELLP היא סיבוך של רעלת הריון הפוגעת בכבד ובדם. הטיפול בתסמונת כולל מנוחה במיטה, עירוי דם וזירוז לידה
 מערכת BeOK
מאת מערכת BeOK
| 20/06/2019 |
צפיות: 5,010
דירוג: 5.0 מתוך 2 הצבעות
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע 5.0 מתוך 5
תסמונת HELLP היא סיבוך מסוכן של רעלת הריון אשר יכול להיות גורלי אם לא מטופל בזמן.

בשנת 1982, זוהתה תסמונת HELLP, על ידי ד"ר לואי ויינשטיין, כישות קלינית מובהקת. בשנת 2005, פרסם ד"ר ויינשטיין מאמר ובו כתב כי מקרה מוות בלתי מוסבר של אישה לאחר הלידה, בעקבות שילוב נדיר של תפקוד חריג של הכבד, היפוגליקמיה, המוליזה ותרומבוציטופניה היה זה שהניע אותו לגשת לספרות הרפואית ולמצוא מידע נוסף על מקרים דומים. בעת בדיקה זו, מצא כי כבר בשנת 1954 נשים דיווחו על תסמיני התסמונת.

HELLP הם ראשי תיבות של הסימפטומים העיקריים של התסמונת:

1) H- המוליזה (Hemolysis)- פירוק תאי דם אדומים. פירוק זה גורם לשחרור
המוגלובין אל עבר נוזל הפלזמה.

2) EL- עליה באנזימי הכבד (Elevated Liver Enzymes)- עלייה זו מראה על נזק
שנעשה לכבד.

3) LP- מספר נמוך של טסיות בדם (Low Platelets)- לטסיות תפקיד מהותי במנגנון
קרישת הדם. כאשר מספרן יורד, מתגבר הסיכון לדימומים.

קבוצות סיכון

התסמונת נחשבת לסיבוך של מחלת רעלת ההיריון, והיא משפיעה על 10-20% מהנשים החולות בה, ואלה קבוצות הסיכון:

• נשים קווקזיות מעל גיל 25 נחשבות לקבוצת הסיכון השכיחה ביותר ללקות בתסמונת זו.

• נשים להן היסטוריה משפחתית של המחלה או נשים שלקו בתסמונת בעבר, יהיו ברמת סיכון גבוהה
ללקות בה בכל היריון בעתיד.

• נשים בעלות משקל עודף או נשים שסובלות מהפרעות מטבוליות.

יש לכם שאלות נוספות? היכנסו עכשיו לפורומים:
פורום הריון ולידה - התפתחות עוברית
פורום חרדה, דיכאון - טיפול לא תרופתי
פורום פוריות הגבר והאישה, אמבריולוגיה,IVF
פורום חרדה מהריון, פחד מלידה, טוקופוביה
פורום תרומת ביציות

כאמור, HELLP היא ראשי תיבות של המוליזה, עליה בתפקודי הכבד וספירת טסיות נמוכה. המוליזה, או תמס דם, היא התפרקות של תאי הדם האדומים במהירות ולא בתזמון הנכון. שבירת תאי הדם שלא בזמנם גורמת לכמות מעטה של תאי דם אדומים ולאנמיה – מצב שבו הדם אינו נושא מספיק חמצן לשאר הגוף. עליה בתפקודי הכבד מצביעה על כך שהכבד אינו מתפקד כראוי. עקב כך, מתאי הכבד הפגומים או המודקלים נוזלים כימיקליים ואנזימים למחזור הדם. טסיות דם הן שברי תא המרכיבים את הדם. ותפקידן לעזור בקרישת הדם. כאשר ישנן רמות נמוכות של טסיות דם ישנו סיכון לדימום יתר.

מהם הגורמים לתסמונת?


הסיבות להתפתחות של תסמונת HELLP אינן ידועות, אך ישנם כמה גורמים שמעלים את הסיכוי ללקות בה. באופן עקרוני, התסמונת היא החמרה של רעלת הריון, כך שמי שסובלת מרעלת הריון נמצאת בסיכון לחלות גם בתסמונת HELLP.

נשים מעל 30 וחולות סוכרת נמצאות בסיכון גבוה יותר ללקות בתסמונת, וכן נשים בעלות משקל עודף וכאלה שהתזונה שלהן לקויה. הריונות קודמים מעלים גם כן את הסיכוי להתפתחות התסמונת וכך גם היסטוריה של רעלת הריון.

אילו תסמינים מאפיינים את התסמונת?


התסמינים של תסמונת HELLP דומים באופיים לתסמינים של שפעת והם כוללים עייפות וחולשה כללית, כאבי בטן, בחילות, הקאות וכאבי ראש. הסממנים של המצב יכולים להיות גם נפיחות של הידיים, הרגליים או הפנים, עלייה מהירה ופתאומית במשקל, דימום מוגבר, ראייה מטושטשת, צרבות, בעיות עיכול, כאבים בכתפיים וכאבים בזמן נשימה עמוקה. במקרים חריגים התסמונת עלולה לגרום לבלבול ולהתקפים, זהו מצב מתקדם של התסמונת המצריך טיפול רפואי מידי.

אולי תרצו לקרוא גם:
מהצד האפל (לצד המואר) של ההיריון
מחקר: רעלת הריון וויטמינים מסוג C ו-E
ניתוח קיסרי: מעלה את הסיכוי לקרישי דם?
בדיקה חדשה לגילוי רעלת הריון בנשים הרות
מהי לידת עכוז ומה עדיף, ניתוח קיסרי או לידה טבעית?

אם ישנו חשד לתסמונת HELLP יש צורך בבדיקה פיזיולוגית שבה ממששים את הבטן כדי לבדוק רגישות ואת הנפיחות של הכבד. כמו כן יש לבדוק את לחץ הדם ולבצע בדיקת דם כדי לאמוד את מספר טסיות הדם ואת ספירת הדם. בבדיקת שתן בודקים אם את אנזימי הכבד ואם ישנה חריגה של אנזימים. במקרה הצורך מבצעים סריקת MRI כדי לקבוע אם יש דימום מהכבד.

התסמינים נוטים להסתבך בלילה. ככל שמצב החולה מחמיר, ישנה היווצרות של שטפי דם ספונטניים. שטפי דם אלו מתרחשים בעקבות קרע בקפסולת הכבד.

מצב בו נוצר קרע בקפסולת הכבד עלול לגרום לתמותה ומחייב בדיקה רפואית מידית.

דרכי הטיפול

הטיפול האפקטיבי והמומלץ ביותר הוא פשוט ליילד את התינוק כמה שיותר מהר מרגע גילוי התסמונת, מכיוון שהתסמינים נעלמים לאחר הוצאת השליה. בנוסף, לידה מהירה נחשבת לאופציה היחידה במקרים חמורים של כשל רב מערכתי, דימום חזק וסיכון ממשי לעובר.

הטיפול בתסמונת משתנה לפי חומרת התסמינים ובשבוע ההיריון.
אם התסמינים מתונים והאישה נמצאת לפני שבוע 34 להריון הטיפול כולל מנוחה במיטה, בבית או בבית החולים, עירוי דם כדי להעלות את רמת הטסיות בדם ולמנוע אנמיה, נטילה של מגנזיום כדי למנוע התקפים, נטילה של תרופות נוגדות יתר לחץ דם כדי לשלוט בלחץ הדם ונטילה של קורטיקוסטרואידים כדי לעזור לריאות של התינוק להתפתח, במקרה שיהיה צורך בלידה מוקדמת.

רוב הנשים מתאוששות לחלוטין בזיהוי מוקדם של המחלה ובטיפול הנכון. התסמינים של התסמונת משתפרים לאחר שלושה ימים מהלידה. בעוד האם בדרך כלל יוצאת מכלל סכנה, התינוק שנולד לפני הזמן עלול להיות חשוף לסיבוכים שונים, ולכן הוא נזקק להשגחה צמודה ולבדיקות תכופות לאחר הלידה.

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר