שליית פתח: גורמים, תסמינים וסיבוכים אפשריים

שליית פתח היא תופעה שחלה בהריון ובה השלייה חוסמת את הפתח של צוואר הרחם. המצב עשוי לחלוף לפני הלידה, אך , במקרים חמורים יותר, עלול לגרום ללידה מוקדמת ולדימום מוגבר
 מערכת BeOK
מאת מערכת BeOK
| 18/06/2019 |
צפיות: 11,613
דירוג: 4.1 מתוך 13 הצבעות
התקבלו 13 דירוגים בציון ממוצע 4.1 מתוך 5
שליית פתח (Placenta Previa) היא מצב שבו השלייה מחוברת לחלקו התחתון של הרחם, כך שהיא מכסה את הפתח הפנימי של צוואר הרחם באופן חלקי או באופן מלא. במהלך הלידה העובר צריך לעבור דרך צוואר הרחם. בכ-30% מההריונות ישנו מצב של שליית פתח, אך ברוב הפעמים, התופעה חולפת במהלך ההיריון ואינה מפריעה ללידה.

הסיכוי שהשלייה תיפול בשבועות האחרונים להריון עומדים על כ-1%, הסיבה לכך קשורה להתמתחות של הרחם במהלך תשעת החודשים של ההיריון.

חלקו העליון של הרחם נוטה להימתח בקלות יותר מאשר חלקו התחתון של הרחם. ככל שהעובר גדל, כך הרחם מושך את השלייה למעלה מצוואר הרחם, תופעה זו מכונה "נדידת שלייה".

מהם הסימפטומים לתופעה זו?

התסמין העיקרי להופעת שליית פתח הוא דימום נרתיקי. דימום זה עשוי להיות קל עד כבד, ובמרבית המקרים, לא מלווה בכאבים.

יש לכם שאלות נוספות? היכנסו עכשיו לפורומים:
פורום הריון ולידה - התפתחות עוברית
פורום אולטרסאונד בהריון, שקיפות עורפית
פורום פוריות הגבר והאישה, אמבריולוגיה,IVF
פורום חרדה מהריון, פחד מלידה, טוקופוביה
פורום תרומת ביציות

הדימום הנרתיקי עלול להתרחש באופן ספונטני, בזמן קיום יחסי מין, בזמן מנוחה ולעיתים תוך כדי שינה.

במקרים מסוימים, יהיה הדימום משולב עם התכווצויות באזור הרחם.

דימום בשלב מתקדם של ההיריון עלול להעיד על תופעות נוספות, מלבד שליית פתח, כגון: היפרדות שליה או לידה מוקדמת. לכן, בעת זיהוי הדימום, יש לפנות באופן מידי לבדיקה רפואית.

ברוב המקרים, תאובחן התופעה באמצעות בדיקת אולטרסאונד שגרתית.

מהם גורמי הסיכון?

כיום, לא ניתן לדעת מה הדבר שגורם להשתרשות השליה באזור צוואר הרחם, אך קיימים מספר גורמי סיכון שעלולים לעלות את הסבירות להופעת שליית פתח:

• מספר הריונות גבוה
• טיפולי פוריות
• היסטוריה של גרידות והפלות חוזרות
• הריונות מרובי עוברים
• גיל אימהי מתקדם
• עישון של האם
• ניתוחי רחם קודמים
• ניתוחים קיסריים קודמים
• היריון קודם בו הופיעה שליית פתח

אלו סיבוכים עלולים להתרחש אצל האם?

סיבוכים שכיחים אך מינוריים הם: אשפוז בעקבות דימומים חוזרים והופעת אנמיה. במקרים חמורים יותר, עלולה שליית הפתח להוביל להקדמת הלידה לשבוע 37-38.

שליית הפתח מכסה את אזור הפה הפנימי בצוואר הרחם, ולכן הלידה תתבצע באמצעות ניתוח קיסרי.

אולי יעניין אתכם גם:
האם תטרפי את השליה שלך?
גילוי מין העובר בשבוע ה-5 להיריון
מחקר: ניתן לנבא אוטיזם על פי צורת השליה
היפרדות שליה: תסמינים, גורמי סיכון ודרכי טיפול
בדיקת סיסי שליה: כל מה שצריך לדעת על ההליך

סיבוך משמעותי שעלול להופיע הוא כריתת רחם האם בתום הלידה. ניתוח זה מתבצע במקרים בהם הדימום לא נפסק בשום דרך אחרת.

סיבוכים שעלולים להופיע עקב הדימום הם: זיהום בגוף האם, תסחיפי דם ומתן מנות דם.

אלו סיבוכים עלולים להתרחש אצל העובר?

סיבוכים שקשורים לעובר עקב שליית פתח מופיעים רק אם נולד בלידה מוקדמת. סיבוכים אלה כוללים סיבוכי פגות שונים ובמקרים חמורים יותר, תמותה של היילוד.

דרכי הטיפול

שליית פתח שמתרחשת בשלב מוקדם של ההיריון (עד לחציו השני של השליש הראשון) ומגיעה עד לצוואר הרחם, אך לא מכסה את כול צדדיו, תחלוף לרוב.

ככל שההיריון מתקדם, הסגמנט התחתון של הרחם גדל, השלייה עלולה להתרחק מהחלק הפנימי של צוואר הרחם.

עבר של ניתוחים קיסריים מעלה את הסיכויים לשליית פתח

הסיווג של שליית הפתח נעשה לפי המיקום שלה בדופן הרחם ולפי האופן שבו היא מכסה את צוואר הרחם. כיסוי מלא הוא מצב שבו השלייה חוסמת את כל הפתח של צוואר הרחם. בכיסוי חלקי השלייה חוסמת חלק משמעותי מהפתח של צוואר הרחם, אך לא את כולו. בכיסוי גבולי, השלייה מגיעה עד קצה הפתח אך אינה חוסמת אותו.

דימומים יכולים להעיד על שליית פתח

שליית פתח לרוב מאופיינת בדימומים מהנרתיק בסוף השליש השני ובשליש האחרון להריון. הדימום לרוב אינו מלווה בכאבים והוא יכול להתחיל באופן ספונטני או בעקבות גירוי, כמו קיום יחסי מין. עם זאת, נשים רבות כלל אינן חשות בתסמינים של המצב והן מגלות זאת רק במהלך בדיקת אולטרסאונד שגרתית.

שליית פתח יכולה לגרום לסיבוכים שונים והיא משפיעה הן על האם והן על העובר. אצל העובר המצב יכול לעודד לידה מוקדמת, אשר חושפת את התינוק לסיכוני פגות רבים. היפרדות השלייה והדימום שנגרם בעקבותיה יכול לגרום לאנמיה אצל התינוק. אצל האם הסיכון החמור ביותר הוא דימום יתר, וברוב הלידות עם שליית רחם האם נזקקת לעירוי דם. נוסף על כך, כ-10% מהמקרים של שליית פתח קשורים באופן ישיר לשלייה חודרנית – השתרשות לקויה של השלייה אשר מונעת את ההיפרדות שלה מדופן הרחם לאחר הלידה. המצב גורם לאיבוד דם ופעמים רבות הוא מסתיים בכריתת רחם.

שליית פתח מצריכה שמירת הריון

אם שליית הפתח התגלתה עקב דימום האישה צריכה להיות בשמירת הריון הכוללת מנוחה והימנעות ממאמץ ומקיום יחסי מין. האישה צריכה להיות במעקב צמוד עד הלידה כדי לאמוד את המיקום של השלייה ביחס לצוואר הרחם.

כאמור, רוב המקרים של שליית פתח נפתרים מעצמם והשלייה עולה למעלה במהלך ההריון. במקרים שבהם בעת הלידה השלייה חוסמת את צוואר הרחם או שהקצה שלה מרוחק בפחות מסנטימטר אחד מהפתח, יש צורך בניתוח קיסרי. אם המרחק בין השלייה לפתח גדול משני סנטימטר ניתן ללדת לידה רגילה.

ההתאוששות לאחר לידה באמצעות ניתוח קיסרי, עקב הופעת שליית פתח, אינה שונה מהליך ההתאוששות מניתוח קיסרי מסיבות אחרות. אך, בגלל מיקום השלייה באזור שלא ניחן בסיבי שריר ואינו מתכווץ טוב, ישנו סיכוי גבוה לדימום לאחר הלידה .

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר