שתי שאלות לרופאים

מנהל הפורום

פרופ` יעקב (ג`קי) אשכנזי
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי
לקביעת תור אצל פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי ללא פרסום בפורום

• שתי שאלות לרופאים
    שני
    21/02/2009

1) בתוית (העלון המצורף לגונל) של הגונל F רשום בתופעות לוואי: השמנה. כל הרופאים אומרים שגונל לא משמין, אז למה בתופעות הלוואי של הגונל מצויינת בפירוש השמנה? 2) מהן תופעות הלוואי של הדקטטפיל? מהן תופעות הלוואי של התמיכה הניתנת לאחר ההחזרה?

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה
    שתי שאלות לרופאים

הוספת תגובה

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• מיכל שלום

פרופ' שחר קול
    21/02/2009

1. גונל מכיל FSH. FSH קיים בדמם של כל בני האדם. גברים ונשים. גונל מעלה באופן זמני את רמת ה - FSH בדם המטופלת. הערך הקלורי שלו - אפסי, לכן אינו משמין. נכון הדבר, שחלק מהמטופלות רואות בטיפול "הצדקה" או אולי "תירוץ" לאכילה בלתי מבוקרת ומוגזמת. שהרי הן מקבלות "הורמונים", ו"מקובל" ש"הורמונים" משמינים.
    2. דקפפטיל: גלי חום, ציסטות שחלתיות.
    תמיכה - ללא תופעות משמעותיות, פרט לרגישות יתר לתכשיר.

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לד"ר שחר קול

שני
    23/02/2009

שלום ד"ר, סליחה שאני שוב באותו עניין של הגונל וההשמנה, אבל אני מתעקשת להבין: אם אכן הגונל אינו משמין וההשמנה נובעת מ"תירוץ" שלוקחים הורמונים אז יש "הצדקה" לאכול יותר, מדוע אם כך, בתוית הגונל לא רשום בתופעות הלוואי: הגדלת תאבון או תאבון יתר - זה מצב שהוא בשליטתי, אבל הם רושמים - השמנה, כלומר אין פה עניין של שליטתי אלא עובדה קיימת. מדוע אם כך לא מצויין בתוית: הגדלת תאבון, למה השמנה???

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• לדר' קול: העמדת הפנים מקוממת

דנה
    24/02/2009

בתור עובדת מערכת הבריאות והפריון אני יודעת היטב, וגם אתה, שגונל או בשמה הכימי Follitropin Alfa וגם רוב שאר תרופות השאת הביוץ גורמות להשמנה. הדבר הוכח במחקרים קליניים וזה כמובן ידוע לך ודאי. קצת כנות בבקשה. כיוון שאתה חוזר כבר כמה פעמים שההשמנה בטיפולים היא תוצאה של חוסר כח רצון אני חייבת לומר שזה מרגיז. מה גם שאני זוכרת מכנסים מקצועיים שגם אתה סבלת שנים רבות מעודף משקל. נמאס כבר מהטיוח של העובדות, גם בעניין הסרטן. אנא היו ישרים עם המטופלות. אולי ניתן למתן את השפעת התרופות על ידי משטר דיאטה, אבל זה דבר אחר מלהגיד שהתרופות אינן גורמות להשמנה והמטופלות משמינות כיוון שהן חסרות כח רצון או איפוק.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• דנה שלום

פרופ' שחר קול
    24/02/2009

צר לי שאמת פשוטה הופכת לטיוח.
    חלילה לי מלהרגיז את המשתתפים.
    רבות המטופלות המאבדות משקל בזמן טיפולים עם גונל. אצלן המצוקה הנפשית האופיינית לטיפולים גורמת לירידה בתיאבון וירידה במשקל.
    אצל מטופלות אחרות המצוקה מיתרגמת להגברת התאבון ועליה במשקל.
    כמובן שאין לכך שום קשר לגונל, אלא למבנה האישיות ודרך ההתמודדות עם מצבי משבר.
    לגבי סרטן, שוב צר לי לאכזב אותך, אך למרות שהנושא נחקר פעמים רבות מספור (גונדוטרופינים נמצאים בשוק כ - 40 שנה), עדיין לא מצאו קשר סטטיסטי מובהק בין טיפולי פריון עם גונל ודומיו לבין סרטן.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• ד"ר שחר קול ודנה!

שני
    25/02/2009

אני מוכרחה לציין שאחרי שקראתי את דבריה של דנה, יש לי המון ספקות לגבי גונל והשמנה. שהרי אם גונל אכן אינו משמין אז למה ד"ר, למה רשום בתוית תופעות הלוואי של הגונל בפירוש ה-ש-מ-נ-ה , ובשום אופן לא רשום תאבון מוגבר או משהו דומה ? ? ? דבר נוסף מנסיוני , אני כבר 5 חודשים בטיפול של גונל ואני מקפידה באופן אובססיבי ממש לא לאכול יותר ממה שאני אוכלת תמיד, מקפידה לא לגעת בעוגות ודברי מתיקה והכי חשוב אוכלת באופן מסודר ובכמויות מבוקרות ומדודות. ועל אף זאת, עליתי במשקל 2 ק"ג ותאמין לי שלא אכלתי יותר ממה שאני אוכלת שנים (ושנים שמרתי על אותו משקל). יתרה מזאת, אני מכירה מאד מקרוב (חברות טובות) שעברו טיפולי פוריות ומאד מאד שמנו ולא מאוכל.. אז נראה לי שיש משהו בדבריה של דנה, ושוב אני חוזרת לשאלה ממנה התחלתי את השרשור: למה בתוית תופעות הלוואי של הגונל רשום השמנה בפירוש ולא תאבון מוגבר ? ? ? לא סתם כותבים ככה.. לתשובתך הכנה (!!!) אודה.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• גם אני השמנתי מגונל למרות שהקפדתי

טלי
    25/02/2009

לאכול ממש כרגיל. ממש מדדתי את האוכל בכפות וכוסות (כמו לפני התרופה) ובכל זאת השמנתי מאד. לגבי מה שאמרת, ד"ר קול, שיש בנות שמרזות עם התרופה, הרי זה תמיד ככה עם תופעות לואי: לחלק יש אותן ולחלק לא. זה עדיין לא אומר שהתרופה לא יוצרת את תופעת הלואי הזו. יש לי גם מספר חברות שהשמינו במהלך טיפולי פוריות.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• השמנה מגונל תופעה מוכרת וידועה

טל
    25/02/2009

וכמו שדנה אמרה יש על זה לא מעט מחקרים. זאת הסיבה שזה גם מופיע בעלון לצרכן כאחת מתופעות הלואי המוכרות של התרופה. אפשר לנסות אולי למתן את העלייה במשקל על ידי דיאטה אבל צריך לזכור, בנות, שאתן לא רוצות חוסרים תזונתיים בשלב הכי חשוב של התפתחות העובר וקליטת ההריון!

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• מיכל שלום

פרופ' שחר קול
    26/02/2009

אנא, קראי בעיון העלון לצרכן. לגבי תופעות לוואי באנגלית רשום weight gain (בנוסף לבחילות והקאות) כלומר - עליה במשקל. הכוונה כמובן לסיכון בגירוי יתר, שהעליה במשקל היא תופעה אופיינית במצב זה, על רקע אגירת נוזלים, בעיקר בחלל הבטן.
    לצערי, התרגום לעיברית אינו מוצלח, שם נרשם השמנה. כמובן שעליה במשקל עקב גירוי יתר שחלתי אינה השמנה במובן של עליה בכמות השומן בגוף.
    לסיכום - הערך הקלורי שבגונל הוא אפסי, לכן הוא לא משמין.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• הערך הקלורי שבגונל ????????

טל
    26/02/2009

דר קול היקר: זכןתנו המלאה להיות חלוקים בדעותנו אבל קצת כבוד לאינטליגנציה שלנו בבקשה: אתה כותב "לסיכום - הערך הקלורי שבגונל הוא אפסי, לכן הוא לא משמין" !!!!! אף אחת פה לא חוששת שהתרופה גורמת להשמנה בגלל הערך הקלורי שלה!!! לפחות תן לנו קצת כבוד. האם קורטיזון גורם להשמנה ועלייה גדולה במשקל בגלל הערך הקלורי שלו????? יש גבול לכל בלבול! גם לגבי זה שאתה כותב שבעלון לצרכן מופיעה תופעת הלואי של השמנה רק בהתיחסות לגרוי יתר: מאיפה לך????? הרי אם זה היה המצב היו כותבים זאת מן הסתם! "

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• אביטל שלום

פרופ' שחר קול
    26/02/2009

תודה עבור הדיון הסוער....
    מכיוון שאיני מזלזל באינטיליגנציה של המשתתפות אני סבור שיש ביכולתן לקרוא את עלון הצרכן בשפת המקור, אנגלית, ולא את התרגום הלא-מדיוק בעברית.
    אנא, עייני בכיתוב המדויק באנגלית וראי שהכוונה לעליה במשקל המלווה גירו יתר של השחלות, ולא להשמנה.
    כמובן שאין להשוות גונל לגלוקוקורטיקואידים כדוגמאת "קורטיזון". גלוקוקורטיקואידים פועלים על איברי מטרה רבים, כגון תאי שומן, כבד, ועוד.
    איבר המטרה היחיד של גונל הוא השחלה. שם הוא גורם לצמיחת זקיקים. הרי אם גונל , או FSH , היה גורם להשמנה, הרי כל אישה בגיל "המנופאוזה" היתה בהכרח שמנה, שהרי רמת ה - FSH בדמה גבוהה עשרות מונים לעומת הרמה המושגת עם גונל. כמובן שזה לא המצב. יש נשים בגיל "המעבר" שהן רזות, ויש שהן שמנות, ובכולן רמת ה - FSH מאוד גבוהה.
    לסיכום - אני מבין שגיבשת את דעתך ואין טעם לבלבל אותך עם עובדות. חבל.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• רופאים מכובדים ובנות פורום יקרות!

שני
    26/02/2009

קראתי כאן את כל השרשור בעניין גונל והשמנה, ואני מוכרחה לציין שנעשה לי מאוד עצוב, וזו בלשון המעטה! משום שעד כה, הרופאים טענו -משום מה - שגונל אינו משמין ובאמת ובתמים האמנתי. לא הזכירו, אף לא במילה אחת, שתתכן עליה הדרגתית במשקל בזמן הטיפולים ועוד גרוע מכך, לא ציינו בפניי שיהיה מאד מאד מאד קשה ואפילו (איני מגזימה) עד בלתי אפשרי ממש להוריד את אותו המשקל שעלה בעקבות אותם הטיפולים. נכון שיש בנות שנשארות רזות אחרי הטיפולים (מעטות וברות מזל ותמיד יש יוצאים מן הכלל) אבל יש כאלה (ואני מכירה הרבה, הכלל) גם שעולות במשקל, אפילו שהן מקפידות על מה שהן מכניסות לפה הקפדה יתרה ,באופן הגובל באובססיביות ממש, והעליה במשקל היא בפירוש לא בגלל שהן אוכלות יותר. ממש לא. אני יכולה לומר מניסיון אישי שלי, שעליתי 2 ק"ג החודש, אחרי 5 חודשי טיפול שאני אוכלת כמו שכל 35 שנותיי אכלתי, בצורה מבוקרת ומדודה. כל חיי הייתי באותו משקל והנה, החודש עליתי 2 ק"ג בלי לאכול גרם אחד יותר ממה שאני רגילה. אני מתחילה להרגיש -לראשונה- שהדברים כנראה לא מדוייקים וכנראה שאכן לא מספרים על האפשרות של השמנה (למה להסתיר??? מה הטעם???) הנוצרת מבלי שיהיה שינוי בכמות האוכל, ונעשה לי עצוב שכן זכות המטופלות לדעת שקיים גם מצב של עליה במשקל מגונל וזכות המטופלות לשים את הדברים על המאזניים ולקחת החלטה לאחר ששקלו את כל העובדות, כי לעניות דעתי, גם להשמנה כתוצאה מטיפולים (במיוחד אם לא מתכוננים אליה נפשית, כי מסתירים זאת), יש השלכות עתידיות.. זו דעתי. רופאים נכבדים- אם אכן גונל אינו משמין, מדוע אם כן מצויינת "השמנה" בעלון למשתמשת? וגם אם רשום שם "עליה במשקל", לא מצויין בגלל מה. ואם נעזוב את מה שרשום בעלון הזה, הרי עובדתית השמנתי החודש 2 ק"ג מבלי שאכלתי גרם יותר ממה שאני רגילה, אז אם גונל לא משמין, ובדקתי שאין לי גירוי יתר (עפ"י בדיקות הדם והאולטרסאונד), מדוע אם כך השמנתי ? ? ?

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• עוד בעניין ..

שני
    26/02/2009

אציין כי זה החודש החמישי שאני מזריקה גונל ועד כה הנפיחות והעליה במשקל היו קורות בימים שהייתי מזריקה, אבל כאשר קיבלתי מחזור, כל הנפיחות העליה במשקל היו יורדות מיד. החודש זה החודש החמישי, אכן התנפחתי ועליתי 2 ק"ג בזמן הזריקות, אבל בשונה מחודשים קודמים, כשקיבלתי מחזור לפני שמונה ימים, הנפיחות נשארה וגם העליה במשקל נשארה. אכלתי החודש כמו תמיד, מדוד, מבוקר ולמרות זאת עליתי. מאחר וגם בחודשים קודמים קרה לי שעליתי, אבל מיד עם קבלת המחזור ירדתי הכל , גם את הנפיחות, חשבתי שגם החודש זה ככה. הנפיחות בבטן נוראית, המכנסיים מתפוצצות עלי ולמרות שאני בקושי אוכלת בימים האחרונים כי אני מנסה לרדת את מה שעליתי, אני תקועה, המשקל לא זז. 1) מתי הנפיחות הזו תרד מהבטן שלי? זה ממש נורא. עוד מעט אין לי מכנסים ללבוש. 2) למה החודש הנפיחות הזו לא יורדת ממני? אומנם יש לי שתי ציסטות, אבל הבנתי שאין קשר לעליה במשקל, וגירוי יתר בדקתי ואין לי. 3) מה אפשר לעשות כדי להוריד במהירות את הנפיחות והמשקל? 4) מדוע בלתי אפשרי להוריד את 2 הק"ג האלה שבעבר - לפני הטיפולים- להוריד 2 ק"ג היה הולך לי תוך שבוע-שבועיים? למה אי אפשר להוריד אותם כעת???

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• גונל והשמנה

מורן
    26/02/2009

לד"ר : דווקא ידוע שנשים כן משמינות בגיל המעבר והרבה יותר קשה להן לשמור על משקלן. יש לי 6 חברות שהינן או היו בטיפולים וכולן כולל אני השמנו מאד למרות שניסינו לא לעלות במשקל.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תגובה

מילקשייק
    26/02/2009

בנות יקרות, אני מבינה את התסכול והצער שיש בהשמנה, ובמיוחד בתקופה זו שאנו מנסות להרות ולא מצליחות- כך שהכעס על הגוף שלנו שלא משתף פעולה עימנו גדל. אך יחד עם זאת, נראה שאתן מעבירות את התסכול כלפי הרופא שבסך הכל מנסה לסייע לנו. לא נראה לי שהמטרה שלו היא "לטייח" או "להסתיר" מידע מאיתנו. וגם אם אכן התרופה הייתה גורמת להשמנה, (אני ממש לא יודעת אם כן או לא), צריך לזכור שלכולנו יש מטרה- שהיא להיות אמהות ולפעמים צריך לוותר על דברים מסוימים בכדי לממש את המטרות שלנו. (אני לא אומרת שצריך להזניח את הגוף חלילה, אבל צריך לקחת הכל בפרופרציות הנכונות).

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• המשך

פרופ' שחר קול
    27/02/2009

כאמור, באנגלית כתוב weight gain כלומר עליה במשקל. ואכן, גירוי השחלות גורם לעליה במשקל, שכן איבר בקוטר 2 סמ יכול לגדול לקוטר של 10 סמ. עליה זו במשקל ניגרמת עקב אגירת נוזלים שהם רוב תכולת הזקיקים או ה"ציסטות" הנישארות לאחר הביוץ. במצבים הקיצוניים מתפתח גירוי יתר שחלתי עם אגירת נוזלים בחלל הבטן. במצב של גירוי יתר מטופלת יכולה לאגור כמה ליטרים של נוזל בחלל הבטן, כמובן שזה לא "שומן" והמצב הפיך: עם ההחלמה המטופלת מפרישה את עודף הנוזלים בשתן והמשקל העודף נעלם. להזכיר - כל ליטר מים = 1 קג' במשקל.
    לגבי נשים וגברים מבוגרים: אכן, יש ירידה כללית במטבוליזם של הגוף ולכן נטיה להשמנה אצל שני המינים, אך כמובן זה לא קשור לרמת ה - FSH בדם.
    מניסיוני , נשים בטיפולי פריון מפסיקות לעסוק בספורט, או פעילות גופנית אחרת (חדר כושר, שחיה וכו') כי "ידוע" שצריך "לנוח" במהלך הטיפולים , ואחרי החזרת העוברים. מטופלת כזו, גם אם תישמור בקפדנות על מסגרת הדיאטה שלה, תיצבור שומן, שכן ההוצאה הקלורית שלה פחתה משמעותית.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תגובת היבואן

פרופ' שחר קול
    01/03/2009

עלייה במשקל בניסוחה היותר מדויק הוזכרה במסגרת התפרצות תופעה של גירוי יתר שחלתי במטופלות בגונדוטרופינים ואינה תופעה שמתרחשת אצל כלל המטופלות בגונאל אף.
    בעלון לצרכן החדש כפי שאושר עי משרד הבריאות הישראלי תופעת העלייה במשקל כבר לא מצויינת בהקשר גירוי יתר שחלתי למטופלות פריון ולא בהקשר כללי אחר זאת לאחר איסוף נתונים לאורך שנים והערכה מחודשת של התופעה .
    עלייה במשקל עודכנה לאחרונה בעלון לצרכן כתופעת לוואי רק בגברים המטופלים הן בגונאל אף והן בתכשיר HCG

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו