בלט הגורם לאטרופיה של שרירי הירך

לקביעת תור או פניה אישית למומחה ללא פרסום בפורום

• בלט הגורם לאטרופיה של שרירי הירך
    אילן
    07/12/2012

בן 44. יש לי 3 בלטים קלים L3-L4-L5 שאינם גורמים כאבי גב (נמצא ב CT וגם ב EMG). אחד או יותר מהם גורם לדילדול שרירי ירך קדמי ובעיקר 4 ראשי בצד ימין. יש פער של 2 ס"מ בהקפי הירכיים. ברך ימין מורגשת חלשה וגם ישנם כאבים בקדמת הברך. אני מטופל אצל כירופרקט 4 חודשים. המתח שהיה בגב תחתון הסתדר לדעתו. כמו כן, הוא חושב שהמיאלין נפגע כתוצאה מהבלט ויקח זמן של מספר חודשים להחלמתו, ובהמשך תחזור האספקה העצבית לשרירי הירך והנפח השרירי יחזור. מצב זה נמשך אצלי זמן לא ידוע. אולי גם מספר רב של שנים. אני מקבל גם מולטיויטאמין B יום יום.

שאלותי הן:
    1. מה דעתכם על כך? האם אכן יכול להיגרם נס שכזה? וכמו כן, אם הבלט קיים שנים רבות, האם גם אז המיאלין יוכל להחלים?
    2. אם אבצע EMG האם תיצפה הבעיה כפי שהיתה קודם לכן, או שניראה שיפור ומתי יש לבצע את הבדיקה?

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר

הוספת תגובה

• בלט הגורם לאטרופיה של שרירי הירך - תגובה

ד``ר עופר ברוך
    09/12/2012

אילן שלום,
    אתה שואל שאלות טובות ואינטלקטואליות, וזה בהחלט דבר מצויין המחייב את נותני השירות לתת לך, מעבר לבדיקות והטיפולים, גם הסבר אינטלקטואלי על מנת שתבין למה ומה עליך לעשות, במקביל לטיפול הכירופרקטי.
    לפי תיאורך, בהחלט קיימת בעיה אשר מטופלת כרגע, אך איננו יודעים אם האבחנות אכן מיצו את עמצן והן מדוייקות מספיק.

אם קיימת עדות לבלטי דיסק מצד אחד, וחולשה בירך מצד שני, חייבת להיות היצרות תעלת שדרה בגבהי חוליות L2-3-4 על מנת שיווצר מספיק לחץ מכאני אשר ילחץ על העצב ויגרום לך לחולשה זאת. אם אין היצרות, אזי יתכן וקיים בקע או פריצה סמוייה בגבהים אלו ויש לבצע הדמיה עדכנית ובדיקות הולכה חשמליות עדכניות.
    לא ציינתה מה הוא הפיענוח בבדיקות ההדמיה והאם גם התחושה בירך נפגעה.

ככלל, כל עצב מורכב מסיבי עצב המפעילים שרירים, ומסביבם סיבי עצב תחושתיים (כאב, רדימות, שריפה, מיקום במרחב לשיווי משקל) ומסביבם, כלי דם קטנטנים והכל עטוף בשרוול. לפיכך, אם האבחון הוא לחץ מכאני של הדיסקים ותעלת השדרה כגורם החולשה והאטרופיה(דלדול השריר), אזי הייתה אמור להרגיש הרבה כאבים וירידה בתחושה בירך הימנית לפני הדלדול, כי הסיבים ההיקפיים של הכאב והתחושה נלחצו.

אם אכן יש פגיעה במעטפת המיאלין של העצב המפעיל את שרירי הירך הקדמית, היו נוצרים קצרים חשמליים בין עצבים היורדים משורשי העצבים מעמוד השדרה לירך והייתה אמור להרגיש תחושות של שריפה או רדימות משתנה בין איזורי הירך וכן כאבים. בדיקת ההולכה החשמלית הכוללת גם בדיקת תחושות היתה אמורה לגלות זאת.
    לכן,
    קיימת עוד אפשרות לדלדול שרירים כגון לחץ שרירים במותנית המלווה בהיצרות התעלת שדרה וכריות דיסק פגועות הגורמים לך להמנעות מדריכה/הפעלת עומס מכאני על רגל וירך R וכך, השרירים פחות פעילים והדלדלו. המנעות זאת יכולה לנבוע ממנח אגן נטוי הגורם לרגל אחת להיות קצרה מהשניה והליכה רבת שנים עם אורכי רגליים לא שווים. הליכה כזאת גורמת להפעלה לא סימטרית של משקל הגוף על הרגליים.
    תהליך זה יכול לגרום לחיישני תנועה ויציבה במיפרקי חוליות השדרה לעבוד לא סימטרי ולגרום לירך "חלשה" זמנית, עד שהם יאוזנו בטיפול הכירופרקטי.

כמוכן, חלוקת משקל שונה עקב מנח כף רגל יכולה גם היא לתרום לכך ולכן יתכן וצריך התאמת מדרסים מתקנים.

לסיכום,
    עברתה 4 חודשי טיפול כירופרקטי אשר היו אמורים לתת לך כבר לאחר מספר שבועות שיפור משמעותי ביציבה, בכאב ובנפח השריר. אם המטרות הללו לא הושגו, יש להמשיך את הבירור המקצועי הנוירולוגי כולל כאמור הדמיה חדשה ו/או בדיקות הולכה ותחושה עדכניות.
    יתכן שאף חיזוק שרירי הירכיים בחדר כושר במנח אשר אינו יוצר עומס על כריות הדיסק והעצבים במותנית יגרום לירך להתחזק ולהשתפר.
    ניתן תמיד לפנות אלינו לחווד שניה עם הבדיקות שלך ואז נדע יותר במדוייק לכוון אותך,
    בהצלחה

* המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לו, כל הסתמכות על המידע היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בהתאם לתקנון האתר
    לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• פרטים נוספים

אילן
    09/12/2012

ד"ר שלום רב
    קראתי בעיון רב את תשובתך המפורטת. רציתי להשיב על הנתונים החסרים ואולי כך להשלים את הפאזל לחוות דעתך המדוייקת יותר.

בבדיקת EMG נמצא mild spinal stenosis L3-L4-L5.
    בדיקת CT שללה את הממצא הזה ומצאה 3 בלטים קלים במיקומים אלו. הנוירולוג טען כי EMG אינו מדוייק ומצביע על בעיה כלשהי שמצריכה בדיקה מדוייקת יותר.

לגבי תחושות בירך: אין שריפה, אין נימול, אין רדימות. יש כאבים פטלופמורליים סביב הפיקה בעיקר בחלק העליון והרגשת חולשה יחסית של שריר ה4 ראשי וגם הגלוטאוס. למשל בעת עליית 2 מדרגות רגל שמאל מרגישה חזקה יותר מימין (אני ימני).

אורכי רגליים תקינים. אין רגלי O אין רגלי X. יש PES CAVUS שמטופל במדרסים ביומכאניים שמחזיקים לי טוב מאוד את כפות הרגליים.

לגבי תרגילי כח: אני מבצע EXTENSION בישיבה של שוקיים (עבודה על 4 ראשי). עובד רגל רגל עם דגש על ימין הפגועה. מבצע סקווטים בעמידה עם כדור בין גב לקיר, כך שלא עובר עם הברך את קו אצבעות רגליים (זוית קטנה). מבצע הליכה 6 קמש על הליכון בשיפועים 1-2, רוכב על אופני כושר בעומס של כ 75 ווט. מרגיש שהתרגילים מחזקים אך עדיין לא מספיק. יש פער של 2 ס"מ בהקף ירך ימין בהשוואה לשמאל.

מזכיר שוב את השאלה: מה הקשר בין אטרופיה של ירך לבין בלטים בגב תחתון ומה עושים?

מהי חוות דעתך כעת לאחר שעניתי על חלק מהשאלות החסרות לך?

בברכת חג חנוכה שמח
    אילן

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• פרטים נוספים - תגובה

ד``ר עופר ברוך
    09/12/2012

אילן שלום,
    כפי שציינתי מקודם, עדיין אין לנו תשובות על בדיקות ההולכה העצבית התחושתית אשר ישללו גורמים נוספים, וכן שקילת MRI על ידי נוירוכירורג (הגורם הרפואי המאשר המהיר ביותר לבדיקה זאת) על מנת שנראה פרטים נוספים שאינם ניצפים ב CT.
    חסרים פרטי הסטוריה רפואית ופציעות עבר כולל לפני הצבא, ובצבא ולאחר מכן,
    לפי העובדה כי הנך מבצע את רוב תרגילי ואפשרויות בניית השריר מחדש, הגורם העיקרי הנראה כרגע מכוון אבחנתית יותר למנח אגן ואורכי רגליים לא שווים בעדיפות ראשונה, וללחץ דיסקאלי ועיצבי בשניה, כדאי שנבדוק זאת.

אילו טכניקות טיפול הנך מקבל אצל הכירופרקט המטפל?, האם מבוצעות מתיחות והארכת שרירים כירופרקטיות במקביל לטיפול הידני?, האם מבוצעים "קנאקים" בלשון העם?, האם נוסו טכניקות קניזיולוגיות כירופרקטיות כגון קינסיוטייפינג?

כמוכן, את תרגילי האקסטנשן לברכיים לחיזוק הקואדס הימניים עדיף לבצע ללא עומס כח הכובד על המותנית כאשר אתה יושב, אלא, על גבך למניעת לחץ על כריות הדיסק הרכות שלך, במידה והיצרות התעלה מאפשרת זאת,

לסיכום, כדאי להיבדק על ידי כירופרקטים מומחים בנדון ואז לחזור לטיפולי המשך אצל המטפל הראשוני שלך,

בהצלחה

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בלטים ואטרופיה בירך - המשך

אילן
    12/12/2012

ד"ר שלום רב.
    לא ברור לי מהי בדיקת ההולכה העצבית התחושתית. האם זה לא EMG?
    את עניין מנח האגן ואורכי הרגליים אבדוק עם הכירופרקט בפעם הבאה.
    פציעות ספורט וצבא משמעותיות לא היו לי בעבר.

הכירופרקט שלי הוא אחד הטובים. לא אציין שם. אתה מכירו גם. איני מפקפק בו. פשוט רוצה לזרז מצבים ולבדוק כל מה שאפשר קדימה. הוא מבצע כל מה שאמרת: מתיחות, הארכת שרירית, וקנאקים כמובן לקינוח. קינסיוטייפינג? לא יודע מה זה.

בסך הכל אני סובל מכך שנתיים וחצי. עדיין יש לי המון סבלנות אבל אחד הדברים שאני חושש מהם הוא שמדובר בנזק בלתי הפיך. מה צריך לדעת או חובה לבדוק כדי לשלול אפשרות כזאת? או אם ציינת MRI, איך אפשר לשכנע נוירולוג לאשר צילום כזה לנוכח המצב הקיים שאינו מוגדר "קריטי"?

תודה
    אילן

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• בלטים ואטרופיה בירך - המשך - תגובה

ד``ר עופר ברוך
    13/12/2012

אילן שלום שוב,
    לעיתים במצבי אבחון נוירולוגיים המושפעים ממצב תחושה של מיקום איבר במרחב, לגביך האגן/ירך/פיקה/ברך/קרסול/כף רגל, חיישני המיקום הללו בפקרים ובשרירים חייבים לעבוד סימטרית ובטונוס מתאים עם השרירים,
    אם קיימת ירידה כאמור בחיישנים אלו, תהיה בעיית מיקום במרחב ותהיה השפעה במרכזי המוח על כוח השרירים באותו איזור/פרק,
    לכן, בדיקת תחושות פריפרית כדוגמת SSEP Somato Sensory Evoked Potentials אמורה להשלים את התמונה וכמובן כמו שציינו MRI מותני שאם הנך גר באיזור המרכז, הנוירוכירורג המועדף לבדיקה ולהמלצה על MRI הוא ד"ר צביקה לידר, העובד גם באיכילוב וגם בהרצליה, פרטים בגוגל,
    לגבי קינסיוטייפנג, זהו טייפ חצי גמיש אשר מונח על העור במתח משתנה לפי התוצאה שרוצים להשיג (חיזוק/הרפיית שרירים) וטייפ זה עוזר בחיזוק עבודת החיישנים-מסלול תחושה עיצבי- הפעלה עיצבית וכוח השריר, כמו גם לכוון תיקון רקמות חיבור וחיזוקן.
    נקודה למחשבה, יתכן גם שפיתחתה באימוניך את שריר ההאמסטרינג מצידם ההפוך של הקואדס ויש לשחררו ביתר תשומת לב וטכניקות שחרור כירופרקטיות שאני מניח שהכירופרקט שלך ידע לעשות,
    כרגע, לא נראית לי בעייתך כבעיית מיאלין כאמור אלא בעיה עיצבית המושפעת ממכאניקה לקוייה/חלשה/דיסקים רכים+היצרות תעלה/כיווצי שרירים במעגל סגור,
    אך ללא השלמת האבחון כאמור, אנו נותנים סתם נבואה ואתה יודע למי היא ניתנה בפתגם הידוע.
    בהצלחה בכל שתבחר

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

• תודה רבה

אילן
    13/12/2012

תודה רבה על היעוץ. אני אבצע את 2 הבדיקות ונתקדם.

המשך חג שמח.

לקביעת תור
    סגירה

הוספת תגובה

שאלות ותשובות נוספות שעניינו את הגולשים שלנו