תרופות סבתא: גזים

כדי להימנע מהיווצרות גזים חשוב להימנע משתייה מוגזת, מוצרי חלב, וחלבון מהחי ולהקפיד לאכול לאט מבלי לשוחח בזמן הארוחה
ברוב המקרים הסיבה המרכזית ליצירת גזים היא סוג המזון ומהירות קצב אכילתו. חלבון מהחי כמו ביצים או בשר מעובד נרקבים במערכת העיכול וגורמים לגזים המכילים מימן גופריתי בריח מאוד לא נעים, וכן אכילה מהירה מכניסה הרבה אוויר לקיבה ויכולה לגרום לגזים.

לרוב מדובר באוויר רגיל שנפלט מפי הטבעת וחודר בטעות למערכת העיכול תוך כדי נשימה. פעולה זו מתרחשת עקב דיבור בזמן אכילה או במצבי מתח, כששואפים אוויר רב. ישנם מזונות התורמים להיווצרות גזים במערכת העיכול, כמו מוצרי חלב המכילים לקטוז, קטניות ומוצרי מזון מתוקים המכילים סוכרים, מאחר שפירוק הסוכרים מלווה בשחרור גז.

לא לדבר בזמן הארוחה

סיבות נוספות הן חוסר באנזימים שונים המונעים פירוק תקין של מזונות וגורמים ליצירת גזים, וחדירה של גזים ממחזור הדם, אולם מדובר בתופעות נדירות. כמו כן הגורם להיווצרות גזים עלול להיות בעיה בריאותית חמורה יותר, כמו קנדידה, צליאק, אלרגיה למזון ומחלת מעיים, לכן אם מדובר בבעיה כרונית יש לפנות לרופא, אך אם התופעה באה וחולפת, חשוב לשים לב מה אוכלים ואיך אוכלים.

הדרך המומלצת למנוע חדירת אוויר למערכת העיכול היא לא לדבר בעת הארוחה ולהימנע משתיית משקאות מוגזים. כדי להקטין את בעיית הגזים חשוב ללעוס את המזון לאט וביסודיות, לוותר על לעיסת מסטיק ולא לאכול סוגי מזון רבים באותה ארוחה. כמו כן יש להימנע ממצב של עצירות, ולטפל בבעיה ברגע שמזהים אותה.

להוסיף תפוח אדמה לתבשיל קטניות

לטיפול בגזים שנגרמים בשל אכילת ירקות, כמו: כרובית, ברוקולי וכרוב ניצנים, מומלץ להרתיח היטב לפני האכילה ואף עדיף להימנע מאכילתם לתקופה מסוימת. קטניות כמו: שעועית, חומוס, פול, מומלץ להנביט לפני הבישול, או להוסיף לתבשיל תפוח אדמה שסופח גזים. לפני תום הבישול אפשר להוסיף זרעי קימל, או כמון, כורכום, מוסקט וקינמון, וגם לשלב בארוחה מזון יבש כמו צנים, לחם לא טרי או פיתה קשה.

תה צמחים ומשקה קימל

תה צמחים יכול לסייע להרגעת הקיבה ולהפחית את כמות הגזים. אפשר להכין תה מנטה קר ולשתות אותו באטיות. פטרוזיליה מונעת הצטברות של גזים, אפשר לחלוט כף של עלי פטרוזיליה ולשתות כמה כוסות ביום. זרעי שומר מרגיעים התכווצויות במעיים ומפחיתים כאבי בטן. ניתן לחלוט כפית זרעי שומר בכוס מים רותחים, לקרר ולשתות במשך היום, וגם ליקר אניס יעיל לטיפול בהפחתת הגזים.

שיטה נוספת שיכולה לעזור היא משקה קימל, לשם כך יש להרתיח שתי כוסות מים ולהוסיף כפית קימל. מניחים לתערובת להתבשל מעט, מסננים את הקימל ושותים קצת מדי שעה. חליטה אחרת מכילה כפית שורש אנג'ליקה טחון שהורתחה ברבע ליטר מים. לחליטה יש להוסיף קמומיל, לחלק לשלוש מנות ולשתות במשך היום, חשוב להדגיש כי חליטה זאת אינה מומלצת לנשים בהריון.

חיידקים פרוביוטיים, המצויים בעיקר ביוגורט, כרוב כבוש וקפיר שהוא משקה חלב חמוץ, יכולים לשנות את המאזן החיידקי בקיבה ולסייע בהרגעתה, וכן מזונות שסותרים את הגזים והחומציות כמו תפוח אדמה. בפירות טרופיים כמו פפאיה ואננס קיימים אנזימים המפרקים חלבונים ומסייעים בעיכולם.

* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר