נזיד קטניות איטלקי וסלט תותים ותרד

החורף הוא שעתם היפה של נזידי קטניות מחממים וגם של הפרי האדום המשגע - תותים. בין הגשמים והרוחות, פנו לכם זמן להכין את המתכונים הבאים: נזיד קטניות מן המטבח האיטלקי וסלט מפתיע של תותים ועלי תרד
 מערכת BeOK
מאת מערכת BeOK
| 05/01/2012 |
צפיות: 6,363
קטניות, למי שלא יודע, הן שם נרדף למזון בריאות. בין הקטניות אנו מונים חומוס, שעועית, עדשים, פול, אפונה, סויה ועוד. קטניות מככבות בשלל תבשילים של המטבח הבריא ואהובות במיוחד על צמחונים וטבעונים (אבל לא רק!). זאת בשל טעמן, הערכים התזונתיים שבהן, היותן מזון משביע אך לא מכביד והיכולת ליצור מהן מתכונים שהם תאווה לחך.

למידע נוסף בנושא קטניות, מתכוני בריאות היכנסו לפורומים:
פורום בישול בריאות, מתכוני בריאות
פורום דיאטה, תזונה נכונה, הרזיה
פורום תזונה טבעית, תזונה נכונה
פורום תזונת ילדים, השמנת ילדים
פורום תזונת ספורט

קטניות: אז מה כל כך מיוחד בהן?


מדוע נחשבות הקטניות כל כך בריאות? ובכן, קטניות מספקות חלבון מהצומח שהוא כמעט ושווה בערכו לחלבון מן החי. זוהי הסיבה שצמחונים וטבעונים מרבים לאכול אותן ועל כן הן מומלצות גם למי שממעט באכילת חלבונים מן החי (בשר, חלב וביצים) מכל סיבה אחרת. כמו כן, קטניות עשירות במינרלים וכן בויטמינים, במיוחד ממשפחת ויטמין B - ומכילות את הויטמינים B1, B2, B3 ו-B6.

בנוסף, לקטניות יתרונות רבים בשמירה על הבריאות ומניעת מחלות. הסיבים המסיסים שהן מכילות מסייעים למנוע סוכרת, מחלות לב והשמנה וכן מסייעים בהורדת רמות הכולסטרול. אנשים בעלי נטייה לסוכרת ו/או להשמנת יתר ישמחו לדעת כי הקטניות הן בעלות אינדקס גליקמי נמוך. המשמעות היא שהן תורמות להרגשת השובע ועל כן עוזרות לירידה במשקל. בעקבות אכילתן, רמת הגלוקוז בגוף עולה בצורה מתונה והדרגתית ולפיכך אין עלייה חדה ברמות האינסולין.

תותים: הנשק הטבעי למלחמה בהזדקנות, בדלקות ובסרטן


הידעתם? צבעם האדום-אדום של תותים הוא לא רק יפה ומשובב את העין, אלא גם מצביע על יתרונותיהם הבריאותיים. הצבע האדום נוצר מפיגמנטים אדומים-סגולים הנקראים אנתוציאנינים, נוגדי חמצון חזקים ויעילים במיוחד. נוגדי חמצון אלו מסייעים לגוף ללחום בהדקנות ובמחלות.

וכאילו זה לא מספיק, תותים מכילים גם חומצה אנטי-דלקתית הנקראת חומצה אלאגית. מלבד יכולתה ללחום בדלקות, מייחסים לחומצה האלאגית גם את היכולת לסלק חומרים מסרטנים מהגוף ולמנוע התפתחות של תאים סרטניים.

נזיד קטניות איטלקי



מרכיבים:
2 כוסות שעועית מעורבת (כמה צבעים)
1 כוס עדשים ירוקות
1 כף שמן זית
1 בצל קצוץ
5 שיני שום קצוצות
5 גזרים חתוכים לקוביות
2 מקלות סלרי חתוכים לקוביות
8 כוסות מים
1 עגבניה מרוסקת או חתוכה לקוביות
300 גר' תרד קפוא קצוץ
1 כפית פפריקה
2 כפיות אורגנו
1 כף בזיליקום מיובש
מחל ופלפל לפי הטעם

הכנה:
הניחו את הקטניות (שעועית ועדשים) בקערה גדולה והוסיפו מים עד שיגיעו כ-6 ס"מ מעל הקטניות. כסו את הקערה והשרו הקטניות למשך לילה, או 8 שעות לפחות. לחלופין, ניתן לשים את הקטניות בסיר, להוסיף מים עד שיהיו מכוסות, להביא לרתיחה, להסיר מהאש, לכסות את הסיר ולהמתין כשעה. התוצאה המתקבלת היא במרקם שונה אך הקטניות עדיין יהיו טעימות.

סננו את המים מתערובת הקטניות.

חממו את השמן בסיר בינוני על חום בינוני. הוסיפו את הבצל והשום וטגנו עד שהבצל הופך שקוף.

הוסיפו את הגזר והסלרי והמשיכו לטגן במשך 2-3 דקות.

הוסיפו את המים (8 כוסות) והביאו להרתחה. כסו את הסיר והנמיכו את האש. תנו לתערובת להתבשל כשעה ו-40 דקות.

הוסיפו את השעועית, העדשים, העגבניות, התרד, הפפריקה, האורגנו והבזיליקום. כסו את הסיר ותנו לתערובת להתבשל כ-20 דקות.

לאחר 20 דקות בדקו את השעועית והעדשים. אם הם רכות במרקמן, ניתן להוריד מהאש, אם לא, יש לתת לתערובת להתבשל עוד מספר דקות.

כאשר הנזיד מוכן, הוסיפו מלח ופלפל לפי הטעם.

סלט תותים ותרד



מרכיבים:
2 צרורות של עלי תרד, שטופים וקרועים לחתיכות
4 כוסות תותים שטופים וחתוכים לפרוסות
1 כוס שמן צמחי (זית/סויה/חמניות וכו')
1/4 כוס חומץ בן יין לבן
1/2 כוס סוכר, עדיף סוכר חום
1/4 כפית פפריקה
2 כפות גרגירי שומשום
1 כף גרגרי פרג

לכתבות נוספות בנושא מתכוני בריאות:
מאפינס גזר וצימוקים ופירה גזר עם אגוזים
מתכונים צמחוניים: תבשיל הודי והמבורגר
אורז פרסי וכופתאות עם עדשים ובורגול
תבשיל במיה חורפי וחצאי עגבניות במוצרלה
ללא גלוטן - לחם בננה ופנקייק דל פחמימות

הכנה:
בקערה גדולה, ערבבו את עלי התרד והתותים.
בקערה בינונית, ערבבו את שאר הרכיבים ליצירת רוטב.
לפני ההגשה, הזליפו מהרוטב על הסלט וערבבו היטב.

דרג עד כמה מאמר זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר


* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר