לפני מספר שבועות פרסמה הוועדה השוויצרית ל-HIV (איידס) הצהרה יוצאת דופן אשר דיברה לראשונה על אפשרות של קיום יחסי מין עם נשאים ללא קונדום.
מסקנותיה של הוועדה עוררו מחלוקת ציבורית חריפה. מחד, רבים התקוממו על כך שמדובר במסרים אשר עלולים לעודד התנהגות מינית מסכנת, מאידך, יש הרואים בפרסום זה ציון דרך חשוב שדורש מחקר המשך.
הוועדה מצטטת בדו"ח שורה של מחקרים שבודקים העברה של HIV, מאנשים שנתגלו כנשאים לבני זוגם (אשר אינם נשאים).
לאחר בדיקת המחקרים, הוועדה קבעה כי סקס ללא קונדום אפשרי לאנשים החיים עם HIV תחת שילוב של מספר תנאים: הנשא חייב להיות בטיפול תרופתי משולב, העומס הנגיפי שלו צריך להיות מתחת לסף הגילוי של הבדיקה במשך חצי שנה, וללא נוכחות מחלת מין פעילה ברקע.
למידע נוסף בנושא היכנסו לפורומים:
פורום איידס
פורום מחלות מין
פורום מין וסקסולוגיה
פורום סקס נוער
פורום גינקולוגיה - רפואת נשים
לפי מסקנות הוועדה, הסיכוי להדבקות מנשא כאשר כל התנאים התקיימו הוא פחות מאחד ל-100 אלף. מדובר בסיכוי שבסך הכל גדול פי שש מהסיכוי של אדם להיפגע ממכת ברק (לפי הערכת מרכז המידע האוקיאני והאטמוספרי של ארה"ב, הסיכוי הוא 1 ל-600 אלף). סיכוי זה הספיק לוועדה השוויצרית כדי לצאת בהצהרה כי הנשאים שעומדים בתנאים אינם מדבקים באמצעות יחסי מין.
לפרש את מסקנות הוועדה כאישור גורף להפסיק להשתמש בקונדומים זו טעות. מצד שני זו תהיה טעות גם לבטל בהינף יד את רוח התקווה שנושבת ממסקנות אלו.
ישנם שיקולים חשובים אשר לא נלקחו בחשבון על ידי הוועדה השוויצרית: לדוגמה, המחקר עליו התבסס הדו"ח כלל רק אוכלוסייה הטרוסקסואלית; עומס נגיפי נמוך מתחת לסף הגילוי של הבדיקה לעתים עלול לזנק; וקיים הבדל בין העומס הנגיפי בנוזל הזרע לעומס הנגיפי שנמצא בדם. יש לברר גורמים אלו לפני שמישהו מחליט לוותר על הקונדומים.
גם כאשר מתייחסים לממצאי הדו"ח בזהירות ובדאגה, מדובר בחדשה מרעישה. למעשה, מדובר בהוכחה נוספת לכך שטיפול תרופתי משולב הניתן כיום לנשאים מצמצם את הסיכון להדבקה ומהווה אסטרטגיה יעילה של מניעה, לפחות ברמה הקהילתית.
במילים פשוטות יותר, ככל שיותר אנשים החיים עם HIV ידעו את הסטטוס שלהם מבחינת המחלה, ויקבלו את הטיפול התרופתי הנדרש, כך יקטנו הסיכויים של העברת המחלה.
עוד על איידס:
הכל על מחלת האיידס
איידס באירופה - נתונים מדאיגים
מין בטוח: בישראל מודעים פחות
ברית מילה ואיידס - עובדות חדשות
הודו מחפשת אחר 'מר קונדום'
התגובות לדו"ח השוויצרי מארגון הבריאות העולמי ומארגון ה-UNAIDS פטרו את עצמן ב"נדרש מחקר נוסף", ולמעשה התעלמו מהמהות האמיתית.
התגובה החכמה ביותר להצהרה השוויצרית תהיה קול קורא לכל הקהילה המדעית, למומחים בתחום האפידמיולוגיה, לחברי הקהילה ולחוקרי התנהגות להתאחד ולנצל את הכוחות המשותפים לטובת פיתוח קווים מנחים חדשים למין בטוח, אשר יכירו בעומס הנגיפי כגורם חשוב בצמצום הסיכון.
"הדו"ח השוויצרי הוא הוכחה נוספת לחשיבות הידיעה של סטטוס ה-HIV", אומר ד"ר גדעון הירש, מנכ"ל הוועד למלחמה באיידס.
"נשאים אשר יודעים את סטטוס ה-HIV שלהם ונצמדים למסגרת הטיפול התרופתי, מצמצמים באופן ניכר את העומס הנגיפי בגופם, דבר אשר עוזר למנוע הדבקה.
"דו"ח זה אינו תחליף למין בטוח, אך לממצאיו יש ערך רב במחקר של אסטרטגיות מניעה חדשות".
המידע באדיבות הוועד למחלמה באיידס
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה לנקיטת הליך רפואי כזה או אחר. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה בכפוף לתנאי השימוש באתר
.jpg)
.jpg)
.jpg)







